Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το Αρχείο του δήμου.

Διαβάζουμε στις ειδήσεις για απερχόμενο δήμαρχο περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής που οδηγήθηκε στο αυτόφορο επειδή επιχείρησε να μεταφέρει σπίτι του μέρος από το αρχείο του δήμου . http://www.mellon.gr/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/tabid/68/vw/1/ItemID/265/Default.aspx
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε παρατηρείται μόνο σε απερχόμενους δημάρχους, αλλά   συχνά πρωταγωνιστές του είναι δήμαρχοι,απερχόμενοι κι επερχόμενοι , δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά  και δημοτικοί υπάλληλοι. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι Ο.Τ.Α οφείλουν να τηρούν  και να διαφυλλάσσουν σωστά τα ενεργά αρχεία τους , τα δε ανενεργά, οφείλουν να τα εκκαθαρίζουν με την παρουσία και την ευθύνη της επιλογής των υπαλλήλων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που παραλαμβάνουν όσα κρίνουν . Ο δικός μας δήμος, έχει ένα πλούσιο αρχείο, από το 1834 που συστάθηκε, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος ευρίσκεται στο Ιστορικό Αρχείο Σπετσών , είναι ταξινομημένο, υπάρχουν κατάλογοί του και είναι σε χρήση των ερευνητών.

Η Πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη του Προεδρείου του και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο κ. Γιώργος Λυράκης. πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από το συνδιασμό  της πλειοψηφίας, κάλεσε, ως όφειλε, τα μέλη του νέου δημοτικού Συμβουλίου  να προσέλθουν στο δημοτικό κατάστημα, την Κυριακή  2-1-2011 και ώρα 12.00 "ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74  του Ν. 3852/2010, εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της οικονομικής Επιτροπής."
 Η  εγκύκλιος 41, αναφέρει πως "Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάδειξη των μελών του Προεδρείου δεν είναι υποχρεωτικά δημόσια. Τούτο διότι η συγκρότηση των οργάνων λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παύει να συνιστά εσωτερικό λειτουργικό θέμα του οικείου ΟΤΑ, που δεν υπακούει, υποχρεωτικά, στο δημόσιο χαρακτήρα της οικείας συνεδρίασης, χωρίς όμως τούτο να αποκλείεται, εφόσον αποφασισθεί από το ίδιο το Συμβούλιο."
Δηλαδή το δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ( προφανώς επί τόπου) αν η διαδικασία της εκλογής θα διεξαχθεί μεταξύ των μελών του δημοτικού Συμβουλίου χωρίς την παρουσία άλλων , ή αν θα επιτρέψει να την παρακολουθήσουν κι άλλοι.
Καλό είναι πάντως, αν όχι αυτήν την ειδική συνεδρίαση, τις άλλες συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου να  τις παρακολουθούν όσοι μπορούν. Στόχος του κινήματός μας είναι να ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και να τους παρακινήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Η Τοπική αυτοδιοίκηση  είναι υπόθεση που αφορά όλους μας  .

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων νέου έτους και Θεοφανείων.

Το πρόγραμμα του δήμου για το νέο έτος και τα Θεοφάνεια είναι το εξής:

"Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Γενικός σημαιοστολισμός της πόλης από ανατολής ηλίου μέχρι δύσης της 1ης Ιανουαρίου 2011 όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. και εμπορικών καταστημάτων. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων που αναφέρονται παραπάνω.

 Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011
Ώρα 07.00:Χαρούμενες κωδωνοκρουσίες όλων των ενοριακών ναών της νήσου μας.
Ώρα 10.30:Τέλεση δοξολογίας στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Σπετσών. \Μετά το πέρας της δοξολογίας θα ακολουθήσει η εγκατάσταση της Νέας Δημοτικής Αρχής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σπετσών, αγιασμός για το Νέο Έτος και κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας και τέλος θα ακολουθήσει η διαδικασία της παράδοσης-παραλαβής της Νέας Δημοτικής Αρχής.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011
Ώρα 11.15:Συνάντηση επισήμων στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.
Έναρξη πομπής για τον αγιασμό των υδάτων στο Πηγάδι του Σταυρού.
Ώρα 12:Ρίψη του Τιμίου Σταυτού στα θαλάσσια ύδατα του Λιμανιού της Ντάπιας...."

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Παραμονές  πρωτοχρονιάς στις Σπέτσες. Στα μαγαζιά η κίνηση μικρή. Μόνο  στα καφέ υπάρχει συνωστισμός . Κι οι συγκεντρώσεις στα σπίτια , σε πείσμα της οικονομικής κρίσης, δίνουν διέξοδο στην ανάγκη  για επικοινωνία και γιορτινή ατμόσφαιρα. Η πραγματικότητα βέβαια είναι σκληρή για τα παιδιά και τους νέους, που δεν έχουν ευκαιρίες για ψυχαγωγία, πέρα από τον καφέ,έστω και στο διάστημα αυτό των εορτών .
 Ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς εκπνέει το 2010 . Αυτή η αντίστροφη μέτρηση  δεν μας προκαλεί την αγωνία του τέλους , αλλά την αδημονία για την καινούρια αρχή,αφού ξέρουμε πως στο μηδέν θα ξαναρχίσουμε να  μετράμε θετικά.
Θα ξανακάνει δηλαδή η γη έναν ακόμα  γύρο ,γύρω από τον ήλιο .Κι αυτό το τόσο απλό γεγονός έχει συνδιαστεί με προϋπολογισμούς, με οικονομικά προγράμματα, με προθεσμίες που λήγουν και με τόσα άλλα πολύπλοκα που θεσπίσαμε εμείς οι άνθρωποι .
Κι ενώ οι  επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και τα κρατη κάνουν τους απολογισμούς  και τους προϋπολογισμούς της χρονιάς που έρχεται ,οι άνθρωποι, κάθε κοινωνικής τάξης ,και  ηλικίας βρίσκουμε  μια αφορμή να ονειρευόμαστε  και να αισιοδοξούμε.
Να αισιοδοξούμε πως το τέλος του χρόνου θα θέσει τέρμα σε ό,τι αρνητικό μας ταλαιπωρεί και μας φοβίζει και θα δρομολογήσει όλα αυτά που ονειρευόμαστε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη.
Για να είναι εποικοδομητική αυτή η αισιοδοξία, πρέπει να συνδυάζεται με ανάλογες αποφάσεις  και σχέδια και για ξεκινήματα σε νέα  βάση.
Φυλλομετρώντας παλιά σπετσιώτικα περιοδικά,διαπίστωσα πόσο όλα έχουν αλλάξει και πόσο ίδια παραμένουν στο βάθος τους στον τόπο μας.
Αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα, προβλήματα που δεν επιλύονται, όνειρα που δεν πραγματοποιούνται. Σε επόμενες αναρτήσεις θα παραθέσω μερικά αποσπάσματα από δημοσιεύσεις του 1957, 1958 κ.α.
Όμως αλίμονο αν πεθάνει η ελπίδα, αλίμονο αν πάψουμε να ονειρευόμαστε και ν'αγωνιζόμαστε...

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

«Σεισμός γης»

Η εορτή των Χριστουγέννων που αποτελεί ως γεγονός «σεισμόν γης», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, είναι το κεντρικό μυστήριο όλης της Θείας Οικονομίας. Η δημιουργία και η σωτηρία, όλη η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία της αγίας Τριάδας, ανακεφαλαιώνονται στον Θεάνθρωπο Χριστό, που με την ενσάρκωσή Του κι όλα τα μυστήρια της ένσαρκης παρουσίας Του απεκάλυψε τη χριστολογική και χριστοκεντρική ρίζα και προοπτική κάθε πραγματικότητας και ολόκληρης της πραγματικότητας. Έτσι εξηγείται γιατί τα Χριστούγεννα εορτάζονται και πανηγυρίζονται σαν «τα σωτήρια του κόσμου, η γενέθλιος ημέρα της ανθρωπότητος, η κοινή εορτή πάσης της κτίσεως» (Μ. Βασίλειος). Επειδή, ο «επιδημήσας Λόγος του Θεού εκένωσεν εαυ­τόν, ίνα τω κενώματι αυτού πληρωθή ο κόσμος».
«Επειδή ο Θεός», λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκη­νός, «μας έδωσε να κοινωνήσουμε το καλύτερο και δεν το φυλάξαμε, γι’ αυτό μεταλαβαίνει το χειρότερο, εννοώ τη φύση μας, ώστε από τη μια μεριά να ανακαινίσει τον εαυτό Του και με τον εαυτό Του το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, και από την άλλη να διδάξει και σ’ εμάς την ενάρετη πολιτεία, αφού με τον εαυτό Του την έκαμε σ’ εμάς δυνατή. Να μας ελευθερώσει από τη φθορά με την κοινωνία της ζωής γενόμενος απαρχή της αναστάσεώς μας. Να ανακαινίσει το σκεύος που αχρειώθηκε και κομματιάστηκε, να μας λυτρώσει από την τυραννία του διαβόλου, με το να μας καλέσει στη θεογνωσία και να τον νεκρώσει, να μας μάθει να παλεύουμε αποτελεσματικά με τον τύραννο, οπλισμένοι με υπομονή και ταπείνωση».
«Ο Θεός πτωχεύει την εμήν σάρκα, ίνα εγώ πλουτήσω την αυτού Θεότητα… κενούται της εαυτού δόξης επί μι­κρόν, ίνα εγώ της εκείνου μεταλάβω πληρώσεως». Ο Θεός μας έρχεται να κενωθεί, να πτωχεύσει, να κριθεί, να σταυρωθεί, να κατέλθει στον άδη, να αναστηθεί και να αναληφθεί, για να φανερώσει με όλο αυτό το μυστήριο της κενώσεως Του ότι δεν είναι δύναμη, ισχύς, αυθεντία, κυριαρχία, νομοθεσία, καταδίκη, τιμωρία, εκδίκηση. Έρχεται, με άλλα λόγια, να σώσει στην αγάπη και με την αγάπη Του τον άνθρωπο, να βαστάξει όλες τις ασθένειες μας και να σηκώσει όλα τα ανομήματά μας, να μεταμορφώσει όλες τις απελπιστικά ανθρώπινες καταστάσεις σε γνώση της δυνάμεως της Αναστάσεως Του.
Ο Χριστός γεννιέται και ανακλίνεται πραγματικά στην Εκκλησία, και στο λίκνο της καρδιάς μας, που είναι λίκνο των άλογων παθών «θέλων ρύσασθαι ημάς εκ της αλογίας».
Η φάτνη της σαρκώσεως γίνεται το θυσιαστήριο του κόσμου από το οποίο προσφέρεται ο άρτος του Λόγου του Θεού σαν τροφή των λαών της γης διότι στο μυστήριο των Χριστουγέννων θεάται, προσκυνείται και δοξάζεται ολόκληρη η σωτηρία. Αυτό είναι το μυστήριο που μπορούν να θαυμάζουν όσοι μπορούν να αναγνωρίζουν τη μεγαλειότητα στην ταπείνωση, τον πλούτο στη φτώχεια, την ελευθερία στην υπακοή.(Αγαθαγγέλου, Επισκόπου Φαναρίου, «Η ζύμη του Ευαγγελίου.)

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Εγκύκλιος 41 14/12/2010 του Υπ. Εσ.

Στις 14-12-2010 εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η υπ'αριθμ.41 εγκύκλιος,  που διευκρινίζει θέματα που αφορούν στην ορκωμοσία των αιρετών των Δήμων, την εγκατάσταση των νέων αρχών και την εκλογή των μελών των συλλογικών και μονομελών οργάνων των δήμων , τον ορισμό Αντιδημάρχων κλπ.
Εκείνο που είναι διαφορετικό από όσα προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του "Καλλικράτη"είναι η εκλογή των μελών της μειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Δηλαδή σύμφωνα με την εγκύκλιο , στην περίπτωση του Δήμου μας η εκλογή των 2 μελών της μειοψηφίας γίνεται ως εξής:
Εκλέγονται μεταξύ των μελών της μειοψηφίας ( μείζονος και ελάσσονος) , δηλαδή των 7 μελών , 2 υποψήφιοι, αφού θέσουν υποψηφιότητα.Αφού εκλεγούν ακολουθεί η ψηφοφορία  και για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού Συμβουλίου. Με την ίδια διαδικασία εκλέγονται 3 αναπληρωματικά μέλη από την πλειοψηφία και 2 από τη μειοψηφία.
Η αλλαγή που προκύπτει από αυτή τη διευκρίνιση είναι σημαντική, διότι πλέον , δεν εκλέγει η πλειοψηφίαγια την Οικονομική Επιτροπή  αυτούς που θέλει από τη μειοψηφία,  αλλά η ίδια η  μειοψηφία.Πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως αν θέλει η μέιζων μειοψηφία μπορεί να αφήσει "απέξω"από την Οικονομική επιτροπή την ελλάσσονα ,εφόσον έχει 4 ψήφους έναντι 3 αυτής,  εκλέγοντας και τα 2 μέλη από αυτήν .Κάτι τέτοιο βέβαια , κατ'αρχήν γιατι να το κάνει; Κι έπειτα στις μικρές κοινωνίες , όπου δεν λειτουργούν απρόσωπα οι θεσμοί , ουσιαστικά κάθε παράταξη καλείται να λογοδοτεί για τις επιλογές της καθημερινά. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται, εφ'όσον ο κόσμος αποκτήσει ενδιαφέρον για τα κοινά και παρακολουθεί τα δρώμενα. Παραθέτουμε τη διεύθυνση στην οποία υπάρχει η εγκύκλιος , ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να δει και τις λεπτομέρειες.
http://www.ypes.gr/el/Regions/LocalGovermentA/CodeofMunicipalities/Encyclical/

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την Αναργύρειο.

Ο καφές μετά το μνημόσυνο του Σωτηρίου Αναργύρου προσφέρθηκε στο Ξενοδοχείο "Πωσειδωνιο", με την ευγενική προσφορα της "Πρωτοβουλίας Σπετσών Α.Ε. " .Εκεί ο πρόεδρος καθηγητής κ. Δάσιος   και  κυρίως ο υφυπουργός Παιδείας κ Πανάρετος, παρουσίασαν τα σχέδια του Υπουργείου για την Αναργύρειο. Ο πρόεδρος μίλησε λίγο,ουσιαστικά προλόγισε τον υφυπουργό, που ανέπτυξε το θέμα διά πολλών ,συμβουλευόμενος  τις σημειώσεις του. τα κύρια σημεία της παρουσίασης αυτής ήταν τα εξής:
  1. Το ίδρυμα της Α.Κ.Σ.Σ. διοικείται από μια Εκτελεστική Επιτροπή και δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στο πώς κατέληξε να διοικείται έτσι . Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή δεν ισχυριζόμαστε πως είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι και σίγουρα δεν είναι, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για το καλύτερο.
  2.  Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία αναπτύχθηκαν τα μαθηματικά και γεννήθηκε η μαθηματική σκέψη.(Ευκλείδης κλπ).
  3. Οι ξένοι, όχι μόνον οι Ευρωπαίοι αλλά  όλοι οι λαοί ( αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού που εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε τη χώρα των μαθηματικών), άναγνωρίζουν την Ελλάδα  ως τη χώρα της ανάπτυξης της μαθηματικής σκέψης
  4. Δε συμφωνεί με τον όρο "αξιοποίηση"  της Σχολής .Η εμφύτευση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος εδώ, πέρα από το ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να νοικιάσουν οι φοιτητές 40 διαμερίσματα και να καταναλώσουν 10 σουβλάκια δε θα λύσει κανένα άλλο πρόβλημα.
  5. Ο χώρος είναι ιδανικός για τη δημιουργία ενός κέντρου μαθηματικής έρευνας, όπου θα έρχονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετούν μαθηματικά , σ'ένα ειδυλιακό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να περπατούν και να σκέπτονται και μάλιστα το περιβάλλον αυτό απαιτείται να είναι ήσυχο χωρίς το θόρυβο που κάνουν τα μηχανάκια, τα οποία εύχεται, όπως θεωρεί ότι εύχονται οι περισσότεροι, να ελαττωθούν ή και να καταργηθούν και ν'αντικατασταθούν με ποδήλατα. Μόνο δύο χειροκρότησαν στο άκουσμα αυτού, γεγονός που σχολίασε.
  6. Το κέντρο αυτό θα έχει το όνομα του μεγάλου σύγχρονου  Έλληνα μαθηματικού Καραθεοδωρή, ο οποίος είναι πολύ γνωστός ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου σπούδασε κοντά σε σπουδαίους μαθηματικούς και καταξιώθηκε ακαδημαϊκά.
  7. Ζήτησε τη συμπαράσταση της κοινωνίας των Σπετσών, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
Η ανάπτυξη όλων  των παραπάνω, με έμφαση στα πρώτα σημεία της ιστορίας των μαθηματικών , είχε ως αποτέλεσμα, τελειώνοντας  να απομείνουν μόνον λίγα λεπτά πριν την ώρα της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής , γεγονός που καθιστούσε το διάλογο, έως αδύνατο.
Αρχικά το λόγο ζήτησε η κ. Ευανθία Φραγγιά, που με την ιδιότητα της παλιάς μαθήτριας του "παραρτήματος"της Αναργυρείου (φυσικά μόνο οι ντόπιοι κατάλαβαν και ξέρουν τι σημαίνει αυτό),και προφανώς εννοώντας πως από ενδιαφέρον για τη Σχολή , ρώτησε πού θα βρουν χρήματα για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.Ο υφυπουργός της απάντησε πως σίγουρα όχι από το κράτος, διότι δε μπορεί  μόνο από το κράτος να προέρχονται όλοι οι πόροι για την υλοποίηση των έργων.
Μετά εκπροσωπώντας το "Τώρα ή ποτέ"ζητήσαμε και λάβαμε το λόγο ( Καλομοίρα Αργυρίου -Κουμπή) ρωτώντας  κατ'αρχήν τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για όλα αυτά, πότε σχεδιάζουν να υλοποιηθεί αυτό , επειδή συμβαίνει Εκτελεστικές επιτροπές να έχουν τόσο βραχύβια θητεία ώστε να μη προφταίνουν να ολοκληρώσουν το έργο τους κι ο Υφυπουργός απάντησε πως δεν είναι δυνατόν  μια επιτροπή ή μια κυβέρνηση να ολοκληρώνει η ίδια  τα έργα που ξεκίνησε. Όσο για το σχεδιασμό, είπε πως οι σχεδιασμοί οδήγησαν τη χώρα έδώ. Σέ επόμενη ερώτησή μας για το τι σχεδιάζει η νέα Επιτροπή για την οικία Αναργύρου που καταρρέει, απάντησε πως υπάρχουν πολλοί πλούσιοι που έρχονται στο νησί κι ας μην περιμένουμε τα πάντα από το κράτος.Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Αργείτης που έθιξε πάλι το θέμα της οικίας Αναργύρου, ο κ. Ιάσων Ορλάνδος, και η κ. Αργυρώ Μπεζάτη κι ο κ. Γιώργος Καλφαγιάννης.

Η ιδέα του ερευνητικού κέντρου, είναι πολύ ελκυστική για την αξιοποίηση (γιατί όχι) αυτού του μοναδικού συγκροτήματος, που δημιουργήθηκε από το όραμα του συμπατριώτη μας Σωτηρίου Αναργύρου για την ανύψωση του επιπέδου της παιδείας της πατρίδας μας.
Αρκεί αυτό να γίνει σωστά, να μην φύγει το ίδρυμα από τα ελληνικά χέρια  και να διασφαλιστεί ότι στις εργατικές, γραμματειακές κλπ θέσεις εργασίας  που θα προκύψουν, θα εργαστούν σπετσιώτες.
Η Αναργύρειος Σχολή,  όταν λειτουργούσε, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή της παρείχε υψηλού επιπέδου παιδεία στους μαθητές της, αφού είχε σκοπό να βγάζει ηγετικά στελέχη της Ελλάδας.
Έδινε δε εργασία σε πλήθος σπετσιωτών που εργάζονταν ως κηπουροί, καθαρίστριες, μάγειροι,τροφοδότες,νυχτοφύλακες, γραμματείς, ταμίες, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές, μαραγκοί,  στα πλυντήρια,κ.α.
Η δε ακίνητη περιουσία του ιδρύματος, που καλύπτει περίπου τα 2/3 του δάσους, όπου έχουν γίνει από τον Ανάργυρο έργα σημαντικά, γεφύρια, μονοπάτια, κλπ, αγοράστηκε από αυτόν που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του, για να διασφαλιστεί , για λογαριασμό του τόπου του και του ιδρύματος. Κι ευτυχώς που έγινε αυτό.
Ευχόμαστε ολόψυχα στη νέα Επιτροπή να κάνει το καλύτερο για τον τόπο μας και το ίδρυμα. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε καλό, αλλά και άγρυπνοι φρουροί των συμφερόντων του τόπου μας. Το γεγονός της παρουσίας  άλλωστε στην Επιτροπή, έστω κι ενός συμπατριώτη μας, του γραμματέα της κ. Πετρακόπουλου, μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το μνημόσυνο του Σωτηρίου Αναργύρου

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στον Ι . Ναό του Αγίου Αντωνίου, το μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτου Σωτηρίου Αναργύρου  καθώς και του Μαρίνου Κοργιαλένιου, στο οποίο παρευρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος , ο πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σχολής και πλήθος κόσμου, πολλοί εκ των οποίων  είχαν στο παρελθόν εργαστεί στη Σχολή.
Ο π. Ανδρέας μιλώντας μετά είπε πως  η Αναργύρειος Σχολή ήταν στην εποχή της ενα σχολείο πολύ άρτια οργανωμένο,που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα όχι μόνο από τα Ευρωπαϊκά σχολεία, αλλά και από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια της εποχής.Τα εργαστήρια  της Φυσικής, Χημείας, Ορυκτολογίας, το αστεροσκοπείο  και οι λοιπές υποδομές, προκαλούσαν το θαυμασμό των επισκεπτών της.
Στη συνέχεια στο κοιμητήριο των αγίων Πάντων, διαβάστηκε  επιμνημόσυνη δέηση, με παρουσία  εκπροσώπων της νέας δημοτικής Αρχής και μερικών ακόμα και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κατέθεσε δάφνινο στέφανο στον τάφο του Σωτηρίου Αναργύρου.

Ο καφές προσφέρθηκε στο ξενοδοχείο "Πωσειδώνιο", όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής και ο Υφυπουργός παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την Αναργύρειο. Θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα όσα είπαν,  σε επόμενη ανάρτησή μας.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής.

Σήμερα στη μία το μεσημέρι, στο Δημαρχείο που ήταν κατάμεστο από κόσμο, έγινε η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής.Στην τελετή παρευρέθηκαν , ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Κ.Σ.Σ. κ Δάσιος και μέλη της , ο νεοκλεγείς δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, κληρικοί του νησιού μας , ενώ το μητροπολίτη  εκπροσώπησε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, του οποίου μετέφερε τις ευχές.

Μετά από μια σύντομη ακολουθία ,ακολούθησε ο όρκος που προβλέπεται  και λέει τα εξής:
«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Λυράκης απηύθυνε χαιρετισμό κι ευχές στους δημοτικούς συμβούλους και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Καλομοίρα  Κουμπή, που απηύθυνε κι αυτή χαιρετισμούς  κι ευχές.
Έπειτα  ρώτησε αν ήθελε να μιλήσει κάποιος από  τη μείζονα μειοψηφία , και δικαιολόγησε το ότι  έδωσε πρώτα σε μας το λόγο από το γεγονός της απουσίας του κ. Κονταξάκη, ο οποίος κωλύετο να παραστεί σήμερα και να ορκιστεί.  Κανείς δεν ήθελε να μιλήσει και
οι ορκισθέντες-ο δήμαρχος και οι δημοτικοί Σύμβουλοι-πέρασαν ένας ένας και υπέγραψαν το πρακτικό που είχε συνταχθεί , του οποίου το ένα αντίγραφο θα στελεί στον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η νέα δημοτική Αρχή θα εγκατασταθεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου 2011.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μνημόσυνο Σωτηρίου Αναργύρου

 Από τη λειτουργία στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων, που ακολούθησε την εκταφή του ευεργέτη Σωτηρίου Αναργύρου, το 2007.
Την Κυριακή 19-12-2010, το πρωί ,αμέσως μετά τη λειτουργία, στο Ναό του Αγίου Αντωνίου, θα γίνει το μνημόσυνο των Ευεργετών του νησιού και κτητόρων της Α.Κ.Σ.Σ. και  θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Σωτηρίου Αναργύρου. Στη συνέχεια στις 11,30 στο Ξενοδοχείο Πωσειδώνιο, "εις μνήμην" Σωτηρίου Αναργύρου,  θα προσφερθεί καφές  από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Κ.Σ.Σ.  . 
Στο μνημόσυνο των ευεργετών, έχουμε καθήκον όλοι οι Σπετσιώτες  να παρευρεθούμε. Το ίδρυμα της Α.Κ.Σ.Σ. από τις αρχές σχεδόν του περασμένου αιώνα έχει συνδεθεί με τη ζωή του νησιού, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο και παράγοντα σημαντικό για την Οικονομία, τον Πολιτισμό και  την Παιδεία του.Σ΄αυτό ανήκουν: το σπίτι του ευεργέτη, το ξενοδοχείο Πωσειδώνιο, οι κτηριακές και άλλες υποδομές της Α.Κ.Σ.Σ. και περίπου τα 2/3 του δάσους των Σπετσών.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την Κυριακή, 19-12-2010, στη μία το μεσημέρι,(13.00 μ.μ.), στην αίθουσα του Δημαρχείου Σπετσών, θα γίνει σε μια δημόσια  συνεδρίαση, η ορκωμοσία της Νέας δημοτικής Αρχής.


Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η έκθεση "Μετοίκησις" της Λίζης Καλλιγά




Την Τρίτη ,στις13-12-2010,στις 8μ.μ. έγιναν στο μουσείο   Μπενάκη, στο κτήριο της οδού  Πειραιώς, τα εγκαίνια της ατομικής  έκθεσης της εικαστικού Λίζης Καλλιγά
με τίτλο "Μετοίκησις".
Η έκθεση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (24 Απριλίου-6 Ιουνίου2010) από το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματός του σε σύγχρονες γυναίκες εικαστικούς. Η έκθεση εντάχθηκε επίσης, στη φετινή Φωτομπιενάλε που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν 25 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης. Η φωτογράφηση άρχισε λίγο πριν την προετοιμασία για τη μεταφορά των εκθεμάτων του στο Νέο  Μουσείο της Ακρόπολης  (2007). Η Λίζη Καλλιγά είχε την ευκαιρία να περιδιαβεί και να απαθανατίσει το χώρο ο οποίος για χρόνια προσέφερε στέγη στα μοναδικά έργα της αρχαίας γλυπτικής του Ιερού Βράχου.Ο φακός της εστιάζε  κυρίως στα ίδια τα γλυπτά, τυλιγμένα  μέσα σε λευκά υφάσματα, έτοιμα για μεταφορά.Επιλέγει ολόσωμες απόψεις ή ορισμένα μέλη τους, ενώ σπανιότερα απαθανατίζει μια συνάθροιση αγαλμάτων. Δεν πρόκειται για μια φωτογράφηση τεκμηρίωσης, αλλά για μια ιμπρεσιονιστικής αντίληψης απόδοση μιας κρίσιμης στιγμής  στο "βίο" των συγκεκριμένων  αγαλμάτων.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών,φίλοι της Λίζης και του έργου της,  και σπετσιώτες φίλοι. 
Εμείς χαρήκαμε πολύ που δε χάσαμε το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός. 
Συνήθως  δεν ξέρουμε με τί ακριβώς ασχολούνται οι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας . Η Λίζη περνάει ένα  μεγάλο μέρος του χρόνου στις Σπέτσες , στο σπίτι της στην περιοχή του αγίου Νικολάου ,όπου και δημιουργεί καλλιτεχνικά. Της ευχόμαστε να είναι καλά και να έχει πάντα  καλλιτεχνική έμπνευση, δημιουργία κι επιτυχίες.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις   από τις επιμελήτριες της έκθεσης  , παρουσία της κυρίας Καλλιγά.
1. Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 από την Ιστορικό Τέχνης κ. Χριστίνα Πετρηνού
2.Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 από τη Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κ. Συραγώ Τσιάρα.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Στην  Οικονομική Επιτροπή , που έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του δήμου, μετέχουν και 2 μέλη από τη μειοψηφία.
Στην περίπτωση αυτή μάλιστα ,ο νόμος δεν διαχωρίζει ανάμεσα στη μείζονα και την ελάσσονα μειοψηφία, όπως κάνει στην περίπτωση της εκλογής του προεδρείου του δημοτικού Συμβουλίου, αλλά ορίζει τα 2 αυτά μέλη να ανήκουν στη μειοψηφία αδιακρίτως.
Αυτό σημαίνει πως στην πράξη δεν αποκλείεται να δοθούν και οι δυο θέσεις στη μια παράταξη ,αν η πλειοψηφία το θελήσει. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά την εκθέτει.
 Στο πρώτο δημοτικό Συμβούλιο μετά την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής, εκλέγονται ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμμετέας του δημοτικού Συμβουλίου, οι αναπληρωματικοί τους, καθώς  και και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.
Η Οικονομική Επιτροπή  έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δήμου,  αφού κατά το άρθρο  72 του  3852 (Καλλικράτη), «1. Η οικονομική επιτροπή είναι όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου.
Ειδικότερα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) συντάσσει τον προϋπολογισμό του δήμου,
β) ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και υ-
ποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμ-
βούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των ε-
σόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή στην οποία
καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας,
δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου,
γ) προελέγχει τον απολογισμό,
δ) αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διά-
θεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτός από ε-
κείνες που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αποφασί-
ζει το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης αποφασίζει αι-
τιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθε-
σης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελε-
τών και εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες πε-
ριπτώσεις,
ε) με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος,
καταρτίζει τους όρους, συντάσσει τη διακήρυξη, διεξά-
γει και κατακυρώνει όλες τις δημοπρασίες σύμφωνα με
την κείμενη νομοθεσία. Για τη διεξαγωγή των δημο-
πρασιών και την αξιολόγηση των προσφορών μπορεί να
συγκροτεί επιτροπές, από μέλη της, δημοτικούς ή δημό-
σιους υπαλλήλους ή ειδικούς επιστήμονες,
στ) μελετά την ανάγκη συνάψεως δανείων, καταρτίζει
τους όρους τους και εισηγείται σχετικά στο δημοτικό
συμβούλιο,
ζ) εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή
τελών, δικαιωμάτων και εισφορών,
η) αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληρο-
δοσιών και δωρεών,
θ) εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο ετήσιο σχέδιο
διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου.
Παρακολουθεί την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου και
ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο,
ι) αποφασίζει για ζητήματα διαφάνειας και ηλεκτρονι-
κής διακυβέρνησης,
ια) εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια κανο-
νιστικών αποφάσεων του δήμου, με την επιφύλαξη των
διατάξεων του άρθρου 73 παρ.1B v) και παρακολουθεί
την υλοποίησή τους,
ιβ) αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοι-
κητικές αρχές,
ιγ) αποφασίζει για την άσκηση όλων των ενδίκων βοη-
θημάτων και των ενδίκων μέσων,
ιδ) αποφασίζει για το δικαστικό συμβιβασμό και ειση-
γείται στο δημοτικό συμβούλιο για τον εξώδικο συμβι-
βασμό ή την κατάργηση δίκης που έχουν αντικείμενο μέ-
χρι ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ,
ιε) αποφασίζει για την πρόσληψη πληρεξουσίου δικη-
γόρου και για την ανάκληση της πληρεξουσιότητάς του,
σε όσους δήμους, είτε δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι,
με μηνιαία αντιμισθία, είτε αυτοί που έχουν προσληφθεί
δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται σε ανώτατα δικαστή-
ρια.
Μπορεί επίσης να αναθέτει την παροχή γνωμοδοτήσε-
ων, μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με
μηνιαία αντιμισθία. Με απόφασή της είναι δυνατή, κατ’ ε-
ξαίρεση, η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού
χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδι-
αίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαι-
τούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία. Στις περιπτώσεις
αυτές η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σύμφωνα με τις
διατάξεις του άρθρου 281 του Κ.Δ.Κ..
2. Για τις περιπτώσεις ιβ΄, ιγ΄ και ιδ΄ της προηγούμε-
νης παραγράφου, η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από
γνωμοδότηση δικηγόρου, η ανυπαρξία της οποίας συνε-
πάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Προκειμέ-
νου για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμ-
βανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η πα-
ραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή
εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός α-
πό τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με
απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου.
Η παρούσα ρύθμιση ισχύει και όταν αποφασίζει, σχετι-
κά, το δημοτικό συμβούλιο, λόγω υπέρβασης του αντι-
κειμένου των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ της περί-
πτωσης ιδ΄ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα
σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειο-
ψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα
ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παρα-
γράφων.
4. Η οικονομική επιτροπή με ειδική απόφαση που λαμ-
βάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπο-
ρεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς
της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, ε-
φόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σο-
βαρότητά του.»

Η οικονομική επιτροπή
αποτελείται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη. Από αυτά τα έξι (6) μέλη, τα 4 εκλέγονται από την πλειοψηφία και τα 2 από τη μειοψηφία, εκ των οποίων ένας εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής.Τα μέλη  αυτά  εκλέγονται από το δημοτικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία, αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου του και στην ίδια Συνεδρίασή του .Δε μπορεί να εκλεγεί στην επιτροπή αυτή ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου.
 Στην πράξη: καταρτίζονται 17 ψηφοδέλτια που το καθένα τους περιέχει τα 17 ονόματα των μελών του δημ. Συμβουλίου.Κάθε Σύμβουλος  επιλέγει και ψηφίζει 4 από την πλειοψηφία και 2 από την μειοψηφία. ( Αν δεν τηρείται αυτή η ποσόστωση, τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα. Π.χ αν ψηφίσει κάποιος 5 και 1 ή 3 και 4 κλπ). Ουσιαστικά η πλειοψηφία επιλέγει όχι μόνο τα 4  μέλη που προέρχονται από αυτήν, αλλά και τα 2 μέλη που αντιστοιχούν στην μειοψηφία , διότι απλά είναι πλειοψηφία και όποιους αποφασίσει να εκλέξει, αυτοί  εκλέγονται. Αυτό βέβαια ,τυπικά μπορεί να ισχύει, αλλά επί της ουσίας, η πλειοψηφία κρίνεται στη συνείδηση των μελών του δημοτικού Συμβουλίου και του κόσμου από τις επιλογές της αυτές . Δεν προβλέπεται να προτείνουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας αυτόν που  θέλουν να  μετέχει στην επιτροπή αυτή.Θεωρούμε δίκαιο και σωστό  και οι δυο παρατάξεις της μειοψηφίας να εκπροσωπούνται στην επιτροπή αυτή με ένα μέλος η κάθε μία. 

Η εκπροσώπηση μιας παράταξης της μειοψηφίας στην οικονομική Επιτροπή είναι πολύ σημαντική,  διότι έτσι της δίνεται η δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις της σε θέματα οικονομικής διαχείρισης  του δήμου, οι οποίες απόψεις της δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου.


Το πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνα

στο σπίτι στο Καστέλι.

                                        καθ'οδόν προς την εκκλησία 
                                                                                                                                                                                                                                      
Ο εορτασμός του Αγίου Σπυρίδωνα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι, έχει μια ιδιαιτερότητα. Η εικόνα του αγίου ανήκει σε κάποια οικογένεια και μεταφέρεται επίσημα και ἐν πομπῆ,την παραμονή της εορτής στο ναό. Φέτος μάλιστα μεταφέρθηκε στο Καστέλλι, στο σπίτι της οικογένειας που την παρέλαβε από τον ηλικιωμένο προηγούμενο κάτοχό της, και οι κάτοικοι του Καστελιού,  θεωρούν μεγάλη ευλογία που ξαναγύρισε η εικόνα στην περιοχή τους,από όπου είχε φύγει.
Υπάρχει ένα ιδιαίτερο τυπικό του εορτασμού:Ο κόσμος πηγαίνει πρώτα στο σπίτι που είναι η εικόνα, εκεί γίνεται μια σύντομη ακολουθία με ιερέα, η οικογένεια κερνάει τον κόσμο και  σηκώνουν την εικόνα και τη μεταφέρουν στο ναό, όπου ακολουθεί ο εσπερινός. Μέσα στο σπίτι υπήρχε το αδιαχώρητο από τον κόσμο που είχε έλθει από νωρίς ,παρά το τσουχτερό κρύο και συνόδευσε την εικόνα μέχρι κάτω.
Σήμερα, έγινε η πανηγυρική θεία Λειτουργία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας . Στο ναό που πέρσι ανακαινίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου , φέτος συντηρήθηκε το τέμπλο από το συντηρητή Αλέξανδρο Τσιρώνη  με δαπάνη του κ. Σπύρου Νιάρχου, ενώ συνεχίζεται το έργο της συντήρησης και των λοιπών εικόνων, που είναι ωραιότατες. Είναι πολύ σημαντικό τις εκκλησίες μας, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να τις διασώσουμε και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μετά τη λειτουργία, η εικόνα επέστρεψε ξανά ΄'εν πομπῆ ,στο σπίτι της στο Καστέλι.
                                                                            Από τη θεία Λειτουργία
  Από τη λιτανεία

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε απόψε το Χριστουγεννιάτικο παζάρι που οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου.

Στα μικρά σπιτάκια που είχαν στηθεί για το σκοπό αυτό λίγες μέρες πριν στη ντάπια, μπροστά από τον άγιο Αντώνιο και μέχρι το ξενοδοχείο star, μικροί μαθητές πουλούσαν χειροτεχνίες ,ενώ μαμάδες σε πάγκους που είχαν στήσει , πουλούσαν γλυκά φτιαγμένα από τις ίδιες και διάφορα άλλα εδέσματα. Τους επισκέπτες κερνούσαν τσίπουρο και μεζέδες. Τα παιδιά παρά το τσουχτερό κρύο διασκέδαζαν πολύ και χόρευαν σε ρυθμούς λάτιν .Το παζάρι θα συνεχιστεί και αύριο και μάλιστα θα αρχίσει από το πρωί.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ορκωμοσία Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανεπίσημα έχει ανακοινωθεί ως ημερομηνία ορκωμοσίας τουΔημάρχου  και του Δημοτικού συμβουλίου  η 19η Δεκεμβρίου. Κάτι επίσημο όμως δεν υπάρχει ακόμα.

Σύμφωνα με το Νόμο , οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι, πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους, δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε
δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.
Τα προαναφερόμενα πρόσωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της εγκατάστασης.
Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο δήμαρχος καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία εντός πέντε
(5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

περί της Αναργυρείου....

Στο γειτονικό blog “όψεις και απόψεις στις Σπέτσες», η συζήτηση για την Αναργύρειο Σχολή και τα σχέδια της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, καλά κρατεί.
Το θέμα επικεντρώνεται ,  με αφορμή το διορισμό νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ιδρύματος,στο τι σχέδια έχει η επιτροπή αυτή για την αξιοποίηση του χώρου  που μέχρι τώρα κατείχε το Τ.Ε.Ι.Οπωσδήποτε η διακοπή της λειτουργίας του Τ.Ε.Ι. φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα αυτό.
Παράλληλα η πραγματική ένδεια κτιριακών υποδομών για το Λύκειο Σπετσών, (που αρχικά  και για πολλά χρόνια στεγαζόταν στο Α΄κτήριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε  στο Ε΄ προκειμένου να επισκευαστεί το Α΄στο οποίο δεν ξαναγύρισε ποτέ), έχει σαν αποτέλεσμα να εκφράζουν  μαθητές το αίτημα επαναστέγασής τους στο Α΄ κτήριο.
Το γενικότερο αίτημα της ,κατά το δυνατόν, διάσωσης και αξιοποίησης της περιουσίας του ιδρύματος ( χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι του ευεργέτη που καταρρέει) ,δημιουργεί προβληματισμό  για το αν, οι κατά  καιρούς Εκτελεστικές Επιτροπές μπορούν  και προφταίνουν στο διάστημα της θητείας τους να  κάνουν κάτι αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αυτή.
Το ίδρυμα διοικείται από μια Εκτελεστική επιτροπή , ο πρόεδρος και τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας.
Ένα άλλο ζήτημα λοιπόν είναι το κατά πόσον θα πρέπει την επιτροπή αυτή να την αποτελούν άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με το νησί των Σπετσών, όσο σημαντικές προσωπικότητες κι αν είναι. Ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος,δε μπορεί να αντιμετωπιστεί  χωρίς τη γνώση  και ερήμην της ντόπιας κοινωνίας .

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Δελτίο. 4-12-2010

Δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές και το «Τώρα ή Ποτέ», έχοντας κερδίσει μια σημαντική εκπροσώπιση στο Δημοτικό Συμβούλιο  του δήμου Σπετσών  με  τρεις εκλεγμένους δημοτικούς Συμβούλους,  όχι μόνον υφίσταται ως κίνημα, αλλά προετοιμάζεται για το ρόλο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που θα ασκήσει .
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Καλλικράτης, στην ελάσσονα μειοψηφία ανήκει η θέση του (ή της) γραμματέως του δημοτικού Συμβουλίου.Ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου εκλεγεται από την παράταξη της πλειοψηφίας,  κι  ο αντιπρόεδρος  από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.Σε  περίπτωση που η μείζων  μειοψηφία  δεν προτείνει κάποιον για την αντιπροεδρία η θέση καλύπτεται από την ελάσσονα μειοψηφία κι αντίστοιχα αν η ελάσσων δεν προτείνει κάποιον για τη θέση  του γραμματέα , αυτή  καλύπτεται από τη μείζονα μειοψηφία.( Άρθρο 64 , παράγρ.2).
Φυσικά οι αντιδήμαρχοι εκλέγονται από την  πλειοψηφία.(άρθρο 59).
Οι συναντήσεις μας συνεχίζονται και μετεκλογικά, παρότι το εκλογικό κέντρο ξενοικιάστηκε πλέον, διότι ήταν δυσβάστακτο το βάρος της δαπάνης της διατήρησής του ως γραφείου.Άλλωστε  ο νέος νόμος επιβάλλει στη δημοτική αρχή την εξασφάλιση  σε κάθε  παράταξη της  μειοψηφίας  που εκπροσωπείται στο δημοτικό Συμβούλιο ,πλήρως εξοπλισμένου γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης (άρθρο 66 , παράγρ.7),οπότε θα μπορούμε   στο γραφείο αυτό  να επικοινωνούμε με τους συμπολίτες μας.
Τυπικά ο ρόλος μας επίσημα αρχίζει με την καινούρια χρονιά και την ανάληψη των καθηκόντων  του δημοτικού Συμβουλίου. Παρευρεθήκαμε όμως ( όχι μόνον οι τρεις εκλεγμένοι , αλλά αρκετά μέλη μας) και παρακολουθήσαμε το δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 18-11-2010…
Με την επίσημη ανάληψη του ρόλου που μας έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε δεσμευτεί  πως θα ενημερώνουμε αναλυτικά  για τις εργασίες και τις αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου (και όχι μόνο) τους συμπατριώτες μας  (όλους  ανεξαιρέτως  και αυτούς που μας ψήφισαν κι αυτούς που δε μας ψήφισαν. Οι εκλογές τελείωσαν πλέον και οι  όποιες διακρίσεις των πολιτών  στην περίπτωση αυτή είναι  χωρίς νόημα).
Άλλωστε  σύμφωνα με όσα επιβάλλει ο νόμος «διαύγεια» 3861/2010 (ΦΕΚ112/Α’/13-7-2010) από τις 15  Μαρτίου του 2011 θα είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στο διαδίκτυο των αποφάσεων των δημοτικών Συμβουλίων.( άρθρο 10 ,γ).