Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Καλή πρωτομαγιά

Εργατική, φυσιολατρική, ή όπως αλλιώς την προτιμάτε, η πρωτομαγιά αποτελεί σίγουρα μια ευκαιρία για ν' απολαύσετε τις Σπέτσες που ευωδιάζουν μέσα από τους ανθισμένους κήπους, από το δάσος και τη θάλασσα. Μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε , αλλά όχι και να χαλαρώσετε, εκλογές γαρ.

Καλή πρωτομαγιά.




Το λευκό και το άκυρο στις εκλογές.

Το παρακάτω κείμενο που μας έστειλε φίλος, παρουσιάζει πολύ αναλυτικά και με παραδείγματα 
τις συνέπειες του λευκού και άκυρου. Προχωράει δε και στις συνέπειες της ψήφου σε κόμματα που δεν έχουν ελπίδα να πιάσουν το 3%. Εδώ βέβαια το θέμα αλλάζει. 
Πολλές φορές οι επιλογές αυτές είναι πολύ συνειδητές κιοι ψηφοφόροι που τις επιλέγουν έχουν ν' αντιτάξουν σοβαρά επιχειρηματα.
Παραθέτουμε το κείμενο όπως μας στάλθηκε .
 
 
" Mελετώντας τον εκλογικό νόμο προκύπτουν -και δυστυχώς αποδεικνύονται πως είναι έτσι-  τα εξής:                        

Είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου είτε –κι εδώ είναι το ζήτημα- ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται

Εργατική Πρωτομαγιά: Από το Σικάγο του 1886 στο σήμερα

Από : http://www.briefingnews.gr

Εργατική Πρωτομαγιά: Από το Σικάγο του 1886 στο σήμερα

«Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση και οκτώ ώρες ψυχαγωγία». Με αυτό το αίτημα ξεσηκώθηκαν  οι εργάτες του Σικάγο τον Μάιο του 1886, χωρίς να γνωρίζουν ότι η μέρα αυτή θα έμενε διαχρονικό ορόσημο των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Πόσιμο νερό από ανεμογεννήτρια


Από Newsit.gr
Αυτό κι αν είναι είδηση!!. Βέβαια για να μπορέσει να καλύψει η λύση αυτή τις ανάγκες , όχι μιας πόλης, αλλά κι ενός μικρού τόπου , απαιτείται η τοποθέτηση και λειτουργία πολλών τέτοιων μονάδων.


Μία νέας τεχνολογίας ανεμογεννήτρια που παράγει ενέργεια και νερό ταυτόχρονα, ενώ έχει ισχύ 30 KW, ανέπτυξε η εταιρεία «Eole Water».
Σε μια εποχή που ακόμα τουλάχιστον 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο στόχος του να τους παρέχεται με κάποιο τρόπο το πολύτιμο γι΄αυτούς αγαθό, είναι κάτι παρά πάνω από σημαντικό για την επιβίωση τους. Κι εδώ είναι η τεχνολογία που έρχεται να βοηθήσει σ΄αυτό.
Η «Eole Water» είναι η εταιρεία που ανέπτυξε την ανεμογεννήτρια που εκτός από την παραγωγή ηλεκτρισμού, είναι ικανή παράλληλα να παράγει και πόσιμο νερό, συμπυκνώνοντας τον αέρα.
Στο μπροστινό τμήμα της ανεμογεννήτριας υπάρχουν αεραγωγοί μέσω των οποίων εισέρχεται ο αέρας και ακολούθως θερμαίνεται από μία γεννήτρια για την παραγωγή ατμού.
Στη συνέχεια ο ατμός περνά από ένα συμπιεστή που δημιουργεί υγρασία και η υγρασία συμπυκνώνεται και συλλέγεται. Το νερό αφού παραχθεί οδηγείται μέσω αγωγών σε δεξαμενές αποθήκευσης όπου καθαρίζεται μέσα από φίλτρα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι υπό δοκιμή στο Αμπού Ντάμπι από τον Οκτώβριο και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή 500 με 800 λίτρων καθαρού νερού σε ημερήσια βάση από τον αέρα της ερήμου.
Η ανεμογεννήτρια θεωρείται ιδανική για περιοχές που βρίσκονται εκτός δικτύου υδροδότησης όπως ερημικές τοποθεσίες καθώς μπορεί να παράγει νερό σε μεγάλες ποσότητες.

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Χωρίς τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου βγαίνει ο Απρίλιος.

Ο Απρίλιος μας αποχαιρετά και μαζί του και η δυνατότητα να γίνει η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου για το μήνα αυτό.
και δεν είναι πως δεν υπάρχουν θέματα...

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου θα διεξαχθή το εφετεινό «Spetses Classic Yacht Race,oΑγώνας σκαφών και παραδοσιακών καϊκιών, στις Σπέτσες.

 
Από :www.tovima.gr
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος διοργανώνει το «Spetses Classic Yacht Race 2012», ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου στις Σπέτσες. Ο περυσινός αγώνας είχε διεξαχθεί φθινόπωρο με τη συμμετοχή μερικών από τα πλέον εντυπωσιακά κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια.

Καινοτομία του «Spetses Classic Yacht Race 2012» είναι ότι θα αποτελέσει ένα τετραήμερο γεγονός αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Μάλιστα, φέτος, προστίθενται επιπλέον κατηγορίες με σκοπό την συμμετοχή περισσότερων νέων σκαφών από ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες είναι πλέον τρεις: 1) Κλασσικά σκάφη, που χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες βάσει του έτους ναυπήγησης – Vintage (πριν το 1949), Classic (1949-1975), Spirit of Tradition (1975 και έπειτα) – 2) Παραδοσιακά Καΐκια και 3) Λατίνια, ενώ το πρόγραμμα αγώνων περιλαμβάνει παράκτιες ιστιοδρομίες καθώς και περίπλου σημαντήρων.

Επιπροσθέτως, σημαντική διάσταση του «Spetses Classic Yacht Race 2012» αποτελεί η πρωτοβουλία ανάδειξης του κοινωνικού – οικολογικού χαρακτήρα του αγώνα. Σε συνεργασία με τo Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας με οικολογική συνείδηση, μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation.

Με το πέρας του σεμιναρίου θα διανεμηθεί σε όλους τους κυβερνήτες ένας πρότυπος οδηγός αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας με την ονομασία «blue passport», ο οποίος θα πιστοποιεί τη συμβολή τους στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κατά τη διάρκεια των πλόων τους.

Τέλος ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης CHIVAS REGAL ανακοίνωσε επιπλέον τη θέσπιση του βραβείου «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2012» που αφορά σε όλες τις κατηγορίες.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Λευκό- άκυρο.

Μου το εστειλε ενας φιλος.

Έκανε μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκε τα εξής στοιχεία:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2004
Ν.Δ.                             3.359.058 ψήφοι
ΠΑ.ΣΟ.Κ.                   3.002.531 ψήφοι
Αποχή-Λευκό-Άκυρο 2,492,692 Έλληνες..!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2009
ΠΑ.ΣΟ.Κ.                   3.012.373 ψήφοι
Ν.Δ.                             2.295.967 ψήφοι
Αποχή-Λευκό-Άκυρο 3.075.043 Έλληνες..!

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών : http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/Results/nationallectures2004/

Όπως βλέπεις, πριν από το μνημόνιο... το πρώτο κόμμα {Αποχή-Λευκό-Άκυρο 3.075.043 Έλληνες}. σε μία προσπάθεια διαμαρτυρίας... άφησε να κυβερνηθεί από τη μειοψηφία...

ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙΣ..; πάλι θα απέχεις..; πάλι θα ρίξεις λευκό και άκυρο..;


Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου για την ανέγερση του Λυκείου...

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από επώνυμη διεύθυνση email.Στο τέλος υπογράφουν γενικά " οι δικαιούχοι" . Επειδή υπάρχουν τα στοιχεία αλληλογραφίας , δεν το θεωρούμε ανώνυμο και το δημοσιεύουμε:
 
" Να μας πει ο κύριος δήμαρχος και η δημοτική αρχή για ποιο λόγο σαμποτάρουν να μην αναγερθεί το Λύκειο των Σπετσών.
Μετά από 10 χρόνια παρακράτησης της περιουσίας μας και απαξίωσης της αξίας της, προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μην γίνει αυτό το έργο.
Εκτός από την δική μας ταλαιπωρία θα έπρεπε αυτό να γίνει για το καλό του τόπου. 
Τα κονδύλια θέλετε να τα πάρει ο Δήμος για να ανακαινίσει υποτίθεται την Αναργήριο; ένα κτήριο 150 ετών; Για ποιο λόγο;
Δηλαδή, όλοι σας αγνοείται ότι το δημόσιο έχει σπαταλήσει χρήμα, εργατοώρες και προσωπικό.;
Αγνοείται τις υπογραφές όλων των αρμοδίων φορέων και υπουργών καθώς και τα Φ.Ε.Κ. ;
Τελικά ξέρουμε... πρόσωπα και πράγματα, για τα οποία σύντομα θα τα πούμε στα κανάλια της τηλεόρασης, διότι ακόμη και ο O.Σ.Κ. δεν μας δίνει κατ' ιδίαν απαντήσεις. 

Οι Δικαιούχοι"

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα !

Από http://www.troktiko.eu/
image30 Αποφάσισαν την ολοκληρωτική εξόντωσή μας! Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα – ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ!
Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις… το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα… ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!
Απαγορεύεται η φύτευση, εξαιτίας του ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο “Codex Alimentarius”, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή “τέτοιου τύπου” με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο, ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες, γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί!
Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.
Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)
Και να προσθέσω:
Ένας και μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτή η πρακτική:Σαμποτάζ στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τους παραγωγούς που εμπορεύονται τέτοια είδη! Διαβάζετε τα καρτελάκια! Αφήστε αυτά τα προϊόντα στα ράφια τους να τα φάνε μόνοι τους!!!! Η οικονομική ζημιά είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν!!!!
Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε, με όποιον τρόπο μπορείτε!!! Είναι ίσως η πιο σημαντική πληροφορία που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια!!!
Το θέμα είναι ίσως από τα σοβαρότερα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής, πχ να φανταστείτε ότι τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει Ολλανδική εταιρεία, οπότε για να σπείρει κάποιος πατάτες Νάξου θα πρέπει να αγοράσει σπόρο από τους (αγνούς) Ολλανδούς!!!
Και τι άλλο θα δούμε…
“bonsaiclub“
από sibilla-gr
filologos10.wordpress.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Επιχορήγηση ανέργων.

 Η  προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ είναι μέχρι τις 25 Μαΐου.
Καθώς φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα στοιχείων που πρέπει να συμπληρωθεί , απαραίτητο είναι να έχουν δελτίο ανεργίας  και τραπεζικό λογαριασμό. 
Η κατάρτιση θα διαρκέσει , καθώς πληροφορηθήκαμε, μόνον έναν μήνα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ.

http://www.voucher.gov.gr/
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (TRAINING VOUCHER) ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Τ.Π.Ε
ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Κ.Ε.Κ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥ / -ΗΣ

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΡΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ
Α.Φ.Μ.
Α.Μ.Κ.Α
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ / ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΑΥΑΣ (Κωδικός αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής) (*)
Τηλέφωνο σταθερό
Τηλέφωνο κινητό
E - mail
(*) ΠΡΟΣΟΧΗ : ο ΚΑΥΑΣ (Κωδικός αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής) δεν συμπληρώνεται από τον άνεργο/-η αλλά παράγεται από το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Οι φυλές των Ελλήνων κατά τον Εμμ. Ροΐδη.

Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις
κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν
εις την χύτραν του προϋπολογισμού. β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη
έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. γ)
Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ'
επιφορισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των

 
Εμμανουήλ Ροΐδης
 ( 1836-1904)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μέσα σε δυο εβδομάδες από την προειδοποίηση και χωρίς δίκη πλέον οι εξώσεις.


Από το : www.newsnow.gr

Με διαδικασίες «εξπρές» και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης θα μπορεί να γίνεται στο εξής η έξωση του ενοικιαστή ο οποίος δεν πληρώνει τα μισθώματα, ενώ με την ίδια διαδικασία θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να εισπράττει τα καθυστερούμενα μισθώματα.

Ειδικότερα, με το Ν. 4055/2012 του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εφαρμογή του οποίου άρχισε στις 2 Απριλίου επήλθαν τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έτσι ώστε η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλ. εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, να επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, χωρίς όμως να χάνει ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Η αποβολή θα υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου.

Επιπρόσθετα, με την ίδια δικαστική διαταγή, ο δύστροπος ενοικιαστής καλείται να πληρώσει όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν πληρωθεί. Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα μισθώματα, πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να κοινοποιήσει σχετικό εξώδικο στον ενοικιαστή και να κατατεθούν στα δικαστήρια τα αναγκαία έγγραφα. Ο μισθωτής οφείλει μέσα σε 15 μέρες να καταβάλει τα μισθώματα για να μην εκδοθεί από τη δικαιοσύνη διαταγή απόδοσης της χρήσης του μισθίου.

Η πασχαλινή γιορτή της παιδικής χορωδίας του Αγίου Αντωνίου

Την Τετάρτη 18/4/2012, στην αίθουσα τέχνης " Ακρόπρωρο" , η παιδική χορωδια του Αγίου Αντωνίου την οποία  διευθύνει η μουσικός κ. Δέσποινα Παπαδημητρίου- Γαλέτα,παρουσίασε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε στο πρώτο μέρος- απλά για τα μικρά παιδιά  και πιο δύσκολα για κάποια πιο προχωρημένα- κομμάτια στο πιάνο , και στο δεύτερο μέρος κομμάτια από την ορχήστρα  πνευστών  και κρουστών και χορωδία με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι.
Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή στην υπέροχη και φιλόξενη αυτή αίθουσα , που την χάρηκαν και τα παιδιά και όσοι την παρακολούθησαν.


Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

θυελώδεις άνεμοι απέκοψαν το νησί μας.

Σήμερα οι θυελώδεις άνεμοι που έπνεαν δυσκόλεψαν τα πράγματα με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Για κάποιες ώρες, εκτός από το φέρρυ μπώουτ , έδεσαν και τα θαλάσσια ταξί, ενώ το ΚΑΤ1 και τα θαλάσσια δελφίνια δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν στο "λιμάνι" των Σπετσών .

Α ρε ελληνικό πνεύμα αθάνατο !!!!

                    
Από το Θανάση Ν. θυμαρα

Για άλλη μια φορά οι οικογένεια ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ κάνει όλη την Ελλάδα να δακρύσει αφού με περίσσιο φιλότιμο, πατριωτισμό και βαθύ το αίσθημα του ελληνισμού, αγόρασε πριν από λίγο στην μεγάλη δημοπρασία που διεξαχθεί στο Λονδίνο από των οίκο Christies το πρώτο έπαθλο που έλαβε Έλληνας πολίτης στους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν πριν από 116 χρονιά το 1896 στην Αθήνα.

Ο νικητής ήταν ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ που έτρεξε στο πρώτο Μαραθώνιο σε 2 ώρες 58 λεπτά και 50 Δευτέρα και έτσι έλαβε το πρώτο έπαθλο.
Μετά λοιπόν από 116 χρονιά και δυο γενιές της οικογένειας ΛΟΥΗ, ο εγγονός του έφτασε στο σημείο ,λόγω οικονομικής κρίσης, να πουλήσει το έπαθλο του παππού του κι  αφού πρώτα  απευθύνθηκε  στο ελληνικό κράτος και δεν του έδωσαν καμιά σημασία, το πούλησε στο εξωτερικό και κι έτσι και δημοπρατήθηκε σήμερα στο Λονδίνο συγκεκριμένα στον οίκο Christies με τιμή εκκίνησης τα 144.000 € και υπολογιζόταν να φτάσει τα 189.000 € έως τα 253.000 €.
Εκεί ήταν λοιπόν  που η οικογένεια ΝΙΑΡΧΟΥ έδειξε τι σημαίνει Έλληνας, αφού η τελευταία προσφορά που χτύπησε ήταν το αστρονομικό ποσό των 525.000 € και « τίναξε την μπάγκα στον αέρα»  , απέκτησε το έπαθλο του ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ και έκανε τους απανταχού Έλληνες περήφανους και όλο τον υπόλοιπο κόσμο να μένει με το στόμα ανοιχτό…
Αυτό που είναι το πιο συγκινητικό από όλα είναι η ανακοίνωση τους μετά το πέρας της δημοπρασίας, ότι αυτό ήταν φόρος τιμής προς τους ήρωες αλλά και ένα δώρο για όλους τους Έλληνες, που  όπως ανακοίνωσαν θα φιλοξενηθεί  στο άλλο τεράστιο έργο τους οπού γίνεται και θα τελείωση 2014 στο δέλτα του Φαλήρου.
Όλοι εμείς, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε , είναι ένα μεγάλο μπράβο στην οικογένεια Νιάρχου.           

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό του κληροδοτήματος Νικ. Κρήτσκη

  
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προκήρυξη για το ακαδ. έτος 2010-11, τη χορήγηση 17 υποτροφιών για καταγόμενους από τη Ζαγορά του Ν. Μαγνησίας, από τις Σπέτσες και από την Ύδρα και την Πελοπόννησο για προπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό, σε Πανεπιστήμια της χώρας, σε βάρος των εσόδων του κληροδοτήματος ΝΙΚ. ΚΡΗΤΣΚΗ. Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν ως εξής:
1. Έξι [6] υποτροφία  με καταγωγή από τη Ζαγορά του Ν. Μαγνησίας
2. Τέσσερεις [4] υποτροφίες με καταγωγή από τις Σπέτσες
3. Τέσσερεις [4] υποτροφίες  με καταγωγή από την Ύδρα
4. Τρείς [3] υποτροφίες με καταγωγή από την Πελοπόννησο
Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 2012 και ώρα 08.00

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από την 10η Απριλίου 2012 τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 12.00-15.00 στο υπουργείο παιδείας, Δ/νση Διοικητικού, Τμήμα Διαχείρισης και Μισθοδοσίας, Γραφείο Κληροδοτημάτων (αριθμός γραφείου 2045 2ος όροφος) ή στο γραφείο Πρωτοκόλλου (αριθ. γραφ. 0044, στο ισόγειο) κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού 09.00 - 14.00 μέχρι και την 29η Μαίου 2012.
Πληροφορίες στο τηλ. 210-3442354 Κα Α. Κοπανάκη


 

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Χριστός Ανέστη.



Ευχόμαστε ολόψυχα

 Το  ανέσπερο φως της Αναστάσεως να φωτίζει τις ζωές όλων και να τις γεμίζει με  υγεία, προκοπή και κάθε καλό.
Η  ελπίδα που ανέτειλε από τον τάφο του Αναστημένου Χριστού να   στηρίζει και να  δίνει κουράγιο και δύναμη σε όλους .

Χριστός Ανέστη.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ελιά και λάδι: Ποιότητα, μύθος, ιστορία, περιοχή, τρόπος καλλιέργειας και παραγωγής. Οδηγούν πουθενά;

 Του Βασίλη Γκάτσου.
Τα παρακάτω τρία βασικά είδη παραγωγής λαδιού (και ελιάς) μπορούμε να έχουμε:

1). Ξερική καλλιέργεια σε αραιό ηλιόλουστο ελαιώνα όπου διατηρούνται νησίδες τοπικής άγριας βλάστησης, χωρίς ραντίσματα, χωρίς λιπάσματα (εκτός λίγης φουσκής όπως παλιά) και κατεργασία σε προσεγμένο πέτρινο λιτρίβι με άθερμες συνθήκες παραγωγής και διατήρηση σε ψυχρό κελάρι, οδηγούν στην Ανωτάτη Ποιότητα λαδιού η οποία μπορεί να πουληθεί στο εξωτερικό σε τιμές πολλαπλάσιες από ό,τι πουλιέται το καλό λάδι μας σε τενεκέδες. Όπου και να παράγεται στην Ερμιονίδα, όμως κάτω από πλήρως πιστοποιημένες συνθήκες, το λάδι αυτό πρέπει να απολαμβάνει το όνομα «Αγουρέλαιο Κρανιδίου Παραδοσιακής Ξερικής Καλλιέργειας».

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Φέτος θα γίνει καθαγιασμός του Αγίου Μύρου στο Οικ.Πατριαρχείο.

Το άγιο μύρο, που χρησιμοποιείται στην εκκλησία για το μυστήριο του χρίσματος, παρασκευάζεται και καθαγιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Στη συνέχεια μοιράζεται στις Μητροπόλεις οι οποίες δίνουν στους ναούς όποτε τελειώσει αυτό που εχουν.
Το παρακάτω άρθρο είναι από το amen.gr και είναι ενδιαφέρον.



Η Τελετή παρασκευής και Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Κέντρο της Ορθοδοξίας

 
ρεπορτάζ-επιμέλεια αρχειακού υλικού από τον Ελευθέριο Ε. Αλούκο / φωτογραφίες-αρχείου από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Τη Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια θα γίνει η έμψησις του Αγίου Μύρου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στο Ιερό Κουβούκλιο όπου βρίσκεται παραπλεύρως του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και στο οποίο βρίσκονται μόνιμα οι ειδικές εστίες για την έψηση του Αγίου Μύρου.

Κάθε περίπου 10 χρόνια λαμβάνει χώρα αυτή η ειδική Τελετή για την οποία αξίζει να μάθουμε τόσο τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε αλλά και την Τυπική Διάταξη που ακολουθείτε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για αυτήν.

Ο Γιόχαν Βαν Ας και η παρρουσίαση της Μετάβασης

Της Καλομοίρας Αργυρίου- Κουμπή.

Χθες στην αίθουσα που στεγάζει το Λαογραφικό εργαστήρι, έγινε από τον Γιόχαν βαν Ας η παρουσίαση της " μετάβασης " που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη προβολή.
Ο Γιόχαν που έχει ζήσει μέχρι τα 15 του αρκετά χρόνια στις Σπέτσες κι έχει φοιτήσει στο Γυμνάσιο Σπετσών, έχει κάνει στην Ολλανδία και την Αγγλία σημαντικές σπουδές , αρχικά στα οικονομικά και στο τέλος στην οικολογία.
Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης Δανέζικης πολυεθνικης εταιρείας, της οποίας διηύθυνε μια θυγατρική στην Ινδονησία.
Η συνειδητοποίηση της καταστροφής στην οποία οδηγείται ο κόσμος από την κακή κι αλογιστη χρήση των ενεργειακών πόρων είχε ως συνέπεια να εγκαταλείψει τη ζηλευτή αυτή σταδιοδρομία και να στραφεί στην οικολογία, την οποία σπούδασε ως επιστήμη.
Την ομιλία του την ξεκίνησε με το παράδειγμα του νησιού του Πάσχα, στο οποίο ενώ οι πρώτοι κάτοικοι που τυχαία βρέθηκαν ως ναυαγοί εκεί,δεν μετέφεραν ούτε σπόρους ούτε εμπειρία καλλιέργειας, αξιοποίησαν τα φοινικόδεντρα και κατασκεύασαν αλιευτικά σκάφη και ζούσαν για αιώνες από τη  αλιεία και αυξήθηκαν. Η αλόγιστη ξύλευση όμως των φοινικόδεντρων, σήμανε την καταστροφή τους, και στο τέλος εξαφανίστηκαν αφού έκοψαν και το τελευταίο δέντρο και κανιβάλισαν.
Μετά μίλησε κυρίως για το ενεργειακό προβλημα και ειδικά για το πετρέλαιο.Το βιομηχανοποιημένο αγροτικό σύστημα , είπε,απαιτεί κατανάλωση10 θερμίδων από πετρέλαιο, για κάθε 1 θερμίδα που θα μας δώσει στην κατανάλωση.
Από το πετρέλαιο εξαρτώνται , η αύξηση του πληθυσμού, η τιμή των αγροτικών προϊόντων και τόσα άλλα.
Ένα ερώτημα είναι: Πόσο πετρέλαιο υπάρχει ακόμα στη γη; Το  σημαντικό όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το πόσο μας κοστίζει  να το βρούμε και να το αντλήσουμε.
Όταν  κάποιοι ισχυροί δεν έχουν πια πετρέλαιο το διεκδικούν με τα όπλα. ..
Μίλησε και για την κλιματική αλλαγή, για τις συνέπειες που  έχει η αλλαγή που παρατηρείται στους παγετώνες , για την εξαφάνιση των ειδών κλπ.Είπε στο τέλος πως σκοπός αυτής της ομιλίας είναι να προκαλέσει συζητήσεις σε σπίτα, καφενεία, παρέες.
Ήταν όντως μια πολύ καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε όλοι και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας θετικά τον προβληματισμό για το περιβάλλον. Ο Γιόχαν έχει την ευαισθησία κι αντιδρά με έναν  τρόπο απόλυτης συνέπειας στο θέμα αυτό. Εμείς, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε ηρωϊκές πράξεις , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το μεγάλο αυτό θέμα , όχι σε φιλοσοφικό επίπεδο μόνο, αλλά σε επίπεδο καθημερινών επιλογών.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο Άγιος Λάζαρος στην Ορθόδοξη Εικονογραφία



Στο Απολυτίκιο του Σαββάτου του Λαζάρου ψάλλουμε:
«Την κοινήν Ανάστασιν προ του Σου πάθους πιστούμενος, εκ νεκρών ήγειρας τον Λάζαρον, Χριστέ ο Θεός. Όθεν και ημείς ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες, Σοι τω Νικητή του θανάτου βοώμεν ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο Ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Με τα λόγια αυτά δοξολογεί η Εκκλησία μας την Ανάσταση του εδώ τιμωμένου Αγίου Λαζάρου. Και ταυτόχρονα φανερώνει με αυτά το βαθύτερο νόημα και του θαύματος της Αναστάσεώς του και της εορτής της εκκλησιαστικής που σχετίζεται με αυτό. Ότι δηλαδή το θαύμα αυτό του Κυρίου δεν είναι μόνο ένα γεγονός της ζωής του Λαζάρου, αλλά και προτύπωση της κοινής Αναστάσεως ολοκλήρου του γένους των ανθρώπων. Την ίδια όμως αλήθεια που εκφράζει η Εκκλησία με την θεολογική ποίηση και την δοξολογική μουσική της, την ίδια ακριβώς εκφράζει και με μιαν άλλη γλώσσα, με την ζωγραφική γλώσσα της εικονογραφίας. Το πως, με ποιούς τρόπους, η ζωγραφική εκκλησιαστική γλώσσα τιμά και υμνεί τον τιμώμενο και στο παρόν συμπόσιο Άγιο Λάζαρο θα αποτελέσει το θέμα της εισηγήσεώς μας.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ελιά και το Κρανιδιώτικο λάδι.

Του Βασ. Γκάτσου

Ο μύθος της ελιάς και του λαδιού μας

Στην Ερμιόνη οργανώθηκε για πρώτη φορά η γιορτή ‘του ροδιού και της ροδιάς’. Τυπικά από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, η οποία είχε πάρει νομίζω και σχετική απόφαση σε ένα συμβούλιό της, ουσιαστικά όμως από τους παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους αλλά και εστιάτορες. Το ρόδι είναι ανερχόμενη καλλιέργεια στην Ερμιόνη, έχει επιτυχίες στη διεκδίκηση ΠΟΠ, στις ποικιλίες και τα φυτώρια, στη μεταποίηση και εμπορία, στην τοποθέτηση σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η γιορτή ήταν μια ‘πρώτη φανέρωση’ των δυνατοτήτων αυτού του προϊόντος, αλλά να μη μας διαφεύγει ότι σε άλλους τόπους της πατρίδας μας έχουν προχωρήσει περισσότερο την όλη υπόθεση του ροδιού, με συνεταιριστικές ενώσεις παραγωγών, με συμβόλαια και με παραγωγή νέων προϊόντων όπως το αναψυκτικό – ρόφημα Ρόδιον που παράγεται από εταιρεία στη Χαλκιδική και είναι χυμός ροδιού με χυμό σταφυλιού (εξαιρετικό ρόφημα), με τσάι κ.λ.π.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μια πρόσκληση από το Λαογραφιό εργαστήρι Σπετσών και τον Γιόχαν βαν Ας- κριεμάδη


Πώς θα μπορέσει το νησί μας να ευημερήσει μέσα απο μία οικονομική, περιβαλλοντική καί ενεργειακή κρίση; Πώς γίνεται η μετάβαση σε  μία ευέλικτη, ανθεκτική και αειφόρα ευημερία;

Σε έναν αβέβαιο κόσμο, ξέρουμε ένα πράγμα με σιγουριά: τα επόμενα 30 χρόνια δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα. Καθώς διανύουμε μία ιστορική οικονομική κρίση, στον ορίζοντα εμφανίζονται δύο ακόμη καταιγίδες, που ενδέχεται να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας: η επιταχυνόμενη αλλαγή του κλίματος και το κατακόρυφα αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων. Αυτό θέτει επείγοντα και βασικά ερωτήματα γύρω από την ευημερία της κοινότητας μας, στο παρόν και στο άμεσο μέλλον.

1)      Για πόσο θα μπορούμε να βασιστούμε σε μία τουριστική οικονομια, που εξαρτάται από το πετρέλαιο?
2)      Για πόσο θα είμαστε σε θέση νά εισάγουμε το νερό, τα τρόφιμα και τα καύσιμα που χρειαζόμαστε?

Αν και η αλλαγή κλίματος και το κόστος ενέργειας και τροφίμων είναι παγκόσμια φαινόμενα πέραν του ελέγχου μας, υπάρχουν πράξεις που μπορούν να μας ετοιμάσουν για ένα όμορφο μέλλον.

Μπορούμε να εξετάσουμε τα θέματα αυτά με τόλμη και ειλικρίνεια. Μπορούμε να οραματιστούμε ένα λαμπρό μέλλον μαζί, πηγάζωντας ιδέες από ανάλογες κοινωτητες παγκωσμίως. Μπορούμε, με πραγματισμό να κτίσουμε μια κοινότητα και οικονομία πιο αυτόνομη και ανθεκτική στα παγκόσμια ιστορικά ρεύματα της εποχής  μας.

Αμέτρητοι απλοί πολίτες, σε μικρές και μεγάλες κοινότητες παγκοσμίως, σήμερα κάνουν ακριβώς αυτό. Μη περιμένοντας κυβερνήσεις  ή πολυεθνικές εταιρείες να τους λύσουν τα προβλήματα, ενώνουν τα χέρια, τα μυαλά και τις καρδιές τους, για να δημιουργήσουν ενα λαμπρό παρόν και μέλλον στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Αυτό το φαινόμενο θετικής δράσης πολιτών έχει ονομαστεί  'ΜΕΤΑΒΑΣΗ' (ΤRANSITION) και ήδη έχει σημειωθεί σε πάνω από 900 κοινότητες ανά τον κόσμο. Οι πολίτες παίρνουν την πρωτοβουλία και χτίζουν, με λύσεις και αισιοδοξία, το μέλλον τους. Τί ανάλογο γίνετει εδώ, και τί άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Ο Λαογραφικός  Σύλλογος Σπετσών καί ο Γιόχαν Βαν Ας-Κριεμάδης σας καλούν να εξερευνήσουμε αυτά τα θέματα μαζί , το Σάββατο 7 Απριλίου στις 19.00 στο Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. Οικονομική Κρίση, Αλλαγή Κλίματος και Πετρέλαιο Κορυφής: Κοινωτικές Λύσεις και Παραδείγματα – μία παρουσίαση από τον Γιόχαν Βαν Ας-Κριεμάδη

  1. Προβολή Ντοκυμαντέρ 'In Transition 2.0' (στα Αγγλικά, περίπου 60 λεπτά)

  1. Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα στις 3 Απριλίου 1821, Επαναστάτησαν οι Σπέτσες.



Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για μας τους Σπετσιώτες , αλλά και για κάθε Έλληνα, αφού ουσιαστικά στις 3 Απριλίου 1821 ξεκίνησε, με την επανάσταση των Σπετσών, ο κατά θάλασσαν αγώνας.
Ως επετειακό αφιέρωμα, παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κουμπή " Οι Σπέτσες στον αγώνα" που εκδόθηκε το 2001 από τον πολιτιστικό Σύλλογο Σπετσών κι έχει εξαντληθεί εδώ και αρκετά χρόνια. 

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέρος Δ΄

Τα τιμολόγια και η επιτροπή παραλαβής των εργασιών.

Της Καλομοίρας Αργυρίου- Κουμπή.


Προ ημερήσιας διάταξης έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση  χρηματικων ενταλμάτων για διάφορες εργασίες. Το έργο αυτό δεν είναι του δημοτικού Συμβουλίου ανήκει σε τριμελή επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Δαμδημόπουλος, ο οποίος κάποια εντάλματα υπέγραψε, σε κάποια άλλα έγραψε " με κάθε νόμιμη επιφύλαξη" και σε κάποια σημείωσε παρατηρήσεις αρνητικές . Τα άλλα δυο μέλη της επιτροπής τα υπέγραψαν.( Το ιστορικό αυτής της υπόθεσης το παραθέτουμε στο τέλος, γιατί πιθανώς δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα).
Όταν ετέθη το θέμα  εμείςείπαμε πως δεν βρίσκουμε νόημα στην ενέργεια αυτή, στο να φέρουν δηλαδή το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή το ένα μέλος της επιτροπής σημειώνει αρνητικές παρατηρήσεις.Καταργείται έτσι η έννοια της επιτροπής παραλαβής.
Ζητήσαμε από τον παριστάμενο νομικό Σύμβουλο κ. Αρβανιτόπουλο να πει την άποψή του.
Μεσολάβησε μια απαράδεκτη οχλοβοή, μια δημαγωγική και συκοφαντική προσπάθεια με στόχο και εμάς. θα έλεγα κυρίως εμάς.
Έχουμε πει επανειλημμένα πως ο κ. Δαμδημόπουλος ούτε ανήκε ούτε ανήκει στην παράταξή μας. Δικός τους σύμβουλος και αντιδήμαρχος ήταν. Αυτοί τον διόρισαν πρόεδρο στην επιτροπή παραλαβής. Τους βολεύει να αναπτύσσουν θεωρίες συνομωσίας , να μας εμφανίζουν ως καθοδηγητές του για να δημιουργούν εντυπώσεις.
Μέσα σ' αυτό το πανδαιμόνιο ο κ. Τζιάμος και ο κ. Γ. Λυράκης με αφορμή αυτό που είπαμε , πως δεν έχει αρμοδιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει γι' αυτό το θέμα, είπαν ότι δεν θέλουμε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, " εσύ καλά παίρνεις το μισθό σου , δε θέλεις να πληρώνονται οι εργαζόμενοι"( Τζιάμος) .
Εγώ μισθό ( έναν όχι πολλούς όπως διαδίδουν κάποιοι ) παίρνω από την εργασία μου, όχι από τη αυτοδιοίκηση.
Ποτέ δεν είπε κανείς μας  να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι. και τον προϋπολογισμό του 2012 δεν τον ψηφίσαμε διότι μας τον έδωσαν δυο ώρες πριν και δεν προλάβαμε να τον μελετήσουμε. Εμείς δεν υπογράφουμε  (όπως κάποιοι στη βουλή το μνημόνιο) κείμενα που δεν έχουμε μελετήσει.
Για το συγκεκριμένο θέμα των τιμολογίων, ανάμεσα στα άλλα, ήταν και δυο τιμολόγια για διαμονή φιλοξενουμένων για την Αρμάτα, κι εμείς από το Σεπτέμβριο είχαμε με πρωτοκολλημένο έγγραφό μας ζητήσει από το Δήμαρχο να μας γνωστοποιήσει τον κατάλογο των φιλοξενουμένων  με την ιδιότητά τους και το κατάλυμά τους. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση. Ο κ. Δαμδημόπουλος επεκαλείτο στο σχολιασμό των δυο ενταλμάτων  και την ερώτηση που του κάναμε και δεν είχε απάντηση.
Με τις φωνές και τις αντάρες κερδίζουν μόνο των ανοήτων και των απληροφορήτων τις εντυπώσεις.
Κι ο κόσμος ούτε ανόητος είναι , ούτε απληροφόρητος θα μείνει.
 Τα υποπροϊόντα του ανθρώπινου λόγου, όπως οι συκοφαντίες κι οι βρισιές,ακολουθούν το νόμο της βαρύτητας. Δε μπορούν να φτάσουν ψηλότερα από το επίπεδο αυτών που τα παράγουν . Αν νομίζουν πως θα σκιαχτούμε  από τις επιθέσεις τους, δεν μας ξέρουν καλά.
Ο Δήμαρχος έβγαλε και κορώνες εντυπωσιασμού "  τερμα τα παιχνιδάκια σας, δε σας αρέσει η οικονομία μου ... θέλετε να γκρεμίσετε το νησί για ναχετε πολιτικά οφέλη...θα τα πούμε τον Ιούνη του '14. Τότε θα τα πούμε " .Κι αλλού, " εγώ είμαι ο δήμαρχος είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει και θα είμαι και το 2014"
Μέσα σ' όλον αυτό το χαμό, στο " διάλογο"  Δημάρχου Δαμδημόπουλου μπήκαν και θέματα για το  ποιος  είχε κάνει  προϊστάμενο το δεύτερο  , το κόστος της Αρμάτας άλλες χρονιές και φέτος, το αν συντέλεσε ο Δαμδημόπουλος σ' αυτό ," έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου με τις προσφορές που σας έφερα" , είπε, κ.α.

 Επί της ουσίας , πάνω στο θέμα αυτό, καθώς διαπιστώσαμε, κάποια εντάλματα από αυτά που είχε κληθεί να υπογράψει ( κι εμείς τα γνωρίζαμε από την αλληλογραφία - τρία έγγραφα- μεταξύ Δημάρχου- Δαμδημόπουλου για το θέμα, που μας είχε κοινοποιηθεί από το Δήμο)  δεν περιλαμβάνονταν σ' αυτά που καλούμασταν να ψηφίσουμε, κι εμείς δεν είχαμε στα χέρια μας τίποτα  γι αυτά. Δηλαδή από όσα του έδωσαν να υπογράψει , κάποια δεν τα έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάμεσά τους κι αυτά της φιλοξενίας της Αρμάτας.
Στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα όπως τιμολόγια που σκοπό έχουν να καλύψουν αμοιβές υπαλλήλων κλπ.
Με δεδομένο αυτό το γεγονός και μόνο τα ψηφίσαμε κι εμείς  και το διευκρινίσαμε.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, προς το τέλος της συζήτησης μας προσκόμισε ένα έγγραφο ως απόδειξη της άποψης που υποστήριξε, πως μπορεί να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση παραλαβή εργασίας ,κλπ αν δεν έχει υπογραφεί από όλα τα μέλη της Επιτροπής παραλαβής .

Σχόλιο δικό μας : Μην τολμήσει κανείς να ξαναπεί πως πληρώνει από την τσέπη
του.


Τί είχε προηγηθεί :
Μετά τις 20 Μαρτίου λάβαμε από το Δήμο , προφανώς ως κοινοποίηση, ένα πακέτο αλληλογραφίας , τρία έγγραφα συνολικά . Το πρώτο  έγγραφο που απευθυνόταν στον κ Δαμδημόπουλο΄, είχε ημερομηνία 17/03.2012 και με αυτό ο Δήμαρχος του ζητούσε εντός τριών ημερών να υπογράψει ως πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής εργασιών, στην οποία τον είχε τοποθετήσει  από τη εποχή που ανήκε στην παράταξη κι ήταν αντιδήμαρχος, κάποια τιμολόγια.
Το δεύτερο ήταν η απάντηση του κ. Δαμδημόπουλου που ζητούσε εντός τριών ημερών να του παραδοθούν με πρωτόκολλο για λάβει γνώση τα χρηματικά  εντάλματα., δεδομένου ότι μέχρι τότε ανέφερε πως ουδεμία ΄σχετική γνώση είχε.
Το τρίτο με ημερομηνία 20/3 / 2012ήταν η απάντηση  του Δημάρχου στο οποίο λέει πως εκ περισσού
τον ενημερώνει πως δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία  να παραδίδονται αντίγραφα χρηματικών ενταλμάτων σε δημοτικούς συμβούλους, πως ανάγεται στα Υπηρεσιακά καθήκοντα  των μελών να προσέρχονται κατά την παραλαβή και να λαβαίνουν γνώση από του Υπηρεσιακούς φακέλους, πως η συμπεριφορά του είναι προσχηματική για λόγους προσωπικής πολιτικής , συνιστά άρνηση εκτέλεσης του καθήκοντός του και πως αν δεν το πράξει ως την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος .

Στη συνέχεια ο κ. Δαμδημόπουλος , όπως μας είπε έλαβε γνώση των ενταλμάτων και άλλα υπέγραψε, ενώ σε άλλα σημείωσε τις αρνητικές παρατηρήσεις του.
Η επιτροπή παραλαβής είναι τριμελής. τα άλλα δυο μέλη είχαν υπογράψει την παραλαβή.

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣOΚΟΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ;

 Από http://www.makeleio.gr/

nosokomeio-nafplio
Από το περασμένο Νοέμβριο 2011 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας τα δύο Νοσοκομεία της Αργολίδας (Ναυπλίου και Άργους)διασυνδέονται υπό κοινή διοίκηση για συντονισμό του έργου τους, τη συμπληρωματική τους λειτουργία για την παροχή καλύτερης περίθαλψης για τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους δηλ. τους κατοίκους της Αργολίδας. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας (Εφημερίδα της κυβέρνησης, τεύχος δεύτερο 25/11/2011) τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου διατηρούν και τα δύο τη βιωσιμότητά τους και η από εδώ και πέρα λειτουργία τους βασίζεται στις παρακάτω οργανικές κλίνες:

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το παζάρι των γονέων των παιδιών των νηπιαγωγείων.








Σήμερα το πρωΐ , στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του Αναργύρου, οι γονείς και των δύο νηπιαγωγείων πραγματοποίησαν  πασχαλινό παζάρι για την ενίσχυση των σκοπών του συλλόγου τους.
Τα αντικείμενα( γλυκίσματα και κουλουράκια, λαμπάδες, εικόνες, βραχιολάκια κλπ) ήταν χειροποίητα και πολύ- πολύ όμορφα.Συγχαρητήρια στους γονείς για την πρωτοβουλία αυτή , και να είναι καλά   και του χρόνου.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη προσπάθεια από το Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου.

Το Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου, κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια με τη συμπλήρωση το Νοέμβριο του 2012  των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου και τη μάχη του Αίπους, να βρει και να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους αγωνιστές .
Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος και Σπετσιώτες:

Νικόλαος Βελιώτης
Κων/νος Βρονταμίτης
Γρηγόριος Φραγκιάς
Χαρούτζος  Ιωάννης.

Κάποια άλλα ονόματα επίσης υπάρχουν στον κατάλογο ( π.χ. Μπούμπουλης) που δεν διευκρινίζεται από πού είναι.
Αξίζει, όποιος έχει στοιχεία, να επικοινωνήσει μαζί τους  για να συμπληρωθεί ο κατάλογος.
Παραθέτουμε την επιστολή τους :

Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου . Μάρτιος 2012. Γ΄Μέρος

Το " Όχι" του προέδρου του Λιμενικού ταμείου.
Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Ζητώντας το λόγο ο κ. Καραμπίνας είπε:  " Υπάρχει ένα θέμα με έγγραφα που ζητούν δημότες  για να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν αυτοί. Δεν έχω πρόβλημα στο Δήμο, ο Δήμος μου τα έχει δώσει όσα έχω ζητήσει.Ζήτησα από το Λιμενικό ταμείο και μου αρνήθηκε να μου δώσει.Ο νόμος είναι καθαρός.Λέει ότι πρέπει και είναι υποχρεωμενοι να τα δώσουνε...Δεν ξέρω για ποιο λόγο...Το είπα γιατί ήθελα ο κ. Αρβανιτόπουλος να δώσει απάντηση πάνω σ'αυτό, γιατί δεν είναι συχνά εδώ, γι 'αυτό το έθεσα το θέμα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο.Πήρα αρνητική απάντηση σήμερα, ότι δεν μπορούν να μου χορηγήσουνε...Είναι πράγματα δημόσια, που έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είναι πράγματα κοινού.θα ήθελα να πάρουμε μια θέση πάνω σ'αυτό , γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται."
Ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Θωμάς Τομπαζιάδης, απάντησε λακωνικά :"Δεν είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου, είναι θέμα Λιμενικού ταμείου."
-"Δεν μίλησα σε σας , μίλησα στον κ. πρόεδρο", τον διέκοψε ο κ. Καραμπίνας.
-Δεν έχει καμιά δουλειά ο πρόεδρος.Είναι θέμα Λιμενικού ταμείου, απάντησε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Μήμπως θα έπρεπε να πάτε στο Δ.Σ. του Λιμενικού ταμείου να ρωτήσετε για ποιο λόγο δεν σας έχουν δώσει τα έγγραφα; Ρώτησε ο κ. Πάτραλης.
-Πήρα γραπτή απάντηση. Δεν μπορώ να πάω εκεί.Αλλά το θέμα είναι ότι είναι Δημοτικό Λιμενικό ταμείο.Το γνωρίζουμε όλοι.Είναι στο νόμο συγκεκριμένα.
-Είναι Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και είναι αυτοκέφαλο.Εκτός από την Οικονομική  που έχουμε προϊσταμένη αρχή την ταμειακή Υπ. του Δήμου. Είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Γιατί δε δίνετε τα στοιχεία στον πολίτη;Είπε ο Δήμαρχος.
-Δε μπορώ να το συζητήσω τώρα. Είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-"Κ. Καραμπίνα είναι τα στοιχεία για το πώς πληρωνόντουσαν οι προηγούμενοι προέδροι;" Ρώτησε  ο Δήμαρχος. ...να μας φέρεις την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου που είχαμε πάρει, να μας φέρεις την απόφαση του Μπάμπη του Μανιάτη,
-Εγώ βαδίζω ως πρόεδρος του Νομικού προσώπου, σύμφωνα με τον οργανισμό, είπε ο κ. Τομπ.
-Άσε τον οργανισμό.έχουμε δημοκρατία και πρέπει να τα δώσουμε στον κόσμο.( Δήμαρχος)
-Και οι νόμοι τί είναι;( Τομπαζιάδης)
-Άσε τους νόμους ( Δήμαρχος)
-Εγώ έτσι μπορώ να βαδίσω. Αν νομίζετε εσείς πως δεν γίνεται έτσι και γίνεται αλλιώς...( Τομπαζ.)
-Έχεις εσύ κανένα πρόβλημα; Μήπως πληρώνεσαι εσύ που δεν θάπρεπε να πληρωθείς;( Δήμαρχος)
-Εγώ ούτε ζήτησα , ούτε πήρα-( Τομπαζιάδης)
-Τότε γιατί;( Δήμαρχος)
-Τί σημασία έχει αυτό;( Τομπαζιάδης)
-Γιατί εμείς παίρναμε μια απόφαση και την πηγαίναμε στο Μπάμπη το Μανιάτη κι ότι ήθελε έκανε.Ο δοτός ο περιφερειάρχης. Διότι δεν έπραξε σύμφωνα με το Νόμο πιστέυω.( Δήμαρχος).
-Δεν ξέρω ούτε Μανιάτη , ούτε τίποτα . Εγώ ξέρω ότι έχω μια νομοθεσία κι ένα οργανισμό, ένα Νομικό πρόσωπο..( Τομπαζιάδης)
-Κράτα τα και ρίχτους κι άλάτι.( Δήμαρχος).
-καί βαδίζω μ'αυτά. Αν βολεύει. Αν δεν σας βολεύει....( Τομπαζιάδης).
-Δεν είναι το βολεύει. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις.( Δήμαρχος)
-Ο νόμος είναι καθαρός, είπε ο κ. Καραμπίνας. Ο νόμος το λέει εδώ. Το άρθρο 5 το περιβόητο.
μετά ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Αρβανιτόπουλο.Είπε ότι ορθώς και δικαίως ζητάει ο πολίτης , απο κεί και πέρα ο κ. Τομπαζιάδης έχει τη διακριτική ευχέρεια να δώσει ή να μη δώσει. Ερμηνεύει με τον τρόπο που θέλει το αίτημα, κι από κει και πέρα μπορεί να το ζητήσει ο δημότης με εισαγγελική παραγγελία.
-Εφ'όσον αποδειχθεί πως υπάρχει έννομο συμφέρον, είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Είναι αλήθεια, συνέχισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, πως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το πράγμα γίνεται. Οι δημότες παίρνουν με εισαγγελική παραγγελία τα έγγραφα.Προσωπικά διαφωνώ είπε , με τον τρόπο αυτό, αλλά έχει ευχέρεια ο κ. Τομπαζιάδης.
-Σας ζήτησα μια γνωμάτευση κ. Αρβανιτόπουλε, είπε ο κ. Τομπαζιάδης, και μου στέλνετε 4 φύλλα με 500 νόμους και άρθρα.
-Αυτό ( την όλη υπόθεση) δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Πάτραλης.
-Κακώς κ. πρόεδρε το συζητούμε εδώ... εἰπε ο κ. Τομπαζιάδης
-Έχετε δίκιο.

 Τα δικά μας σχόλια: Ο κ. Τομπαζιάδης, είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα. Στο Λιμενικό ταμείο, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ενωτικό, έχει καταφέρει να συνεργάζεται άριστα με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων.
Η συμπεριφορά του δημάρχου ( "βάλτους αλάτι "κλπ)  ήταν απαράδεκτη.Άσε σε που δεν είχε και δίκιο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, όταν έλεγε  πως είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
Προτίμησε να "αδειάσει"αυτόν που ξέρει  πως δεν θα εκτραπεί και δεν θα διαμαρτυρηθεί ανάρμοστα.
Η δημοκρατική ευαισθησία του για την ενημέρωση του πολίτη θα έπειθε, αν συνοδευόταν κι από ευαισθησία στις περιπτώσεις που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις , όχι απλά σε πολίτες, αλλά σε αιρετούς, ως όφειλε και δεν το κάνει. Στην  παράταξή μας οφείλει πολλές απαντήσεις τις οποίες δεν έχει δώσει. Οι δημοκρατικές κορώνες  καλό είναι να βγαίνουν με έργα , όχι με λόγια.