Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ

Από την Ένωση Σπετσιωτών λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση-πρόσκληση για καθαρισμό στην περιοχή της Αρμάτας:

Την Παρασκευή 31.8.12 η Ένωσή μας προγραμματίζει τον καθαρισμό της παραλίας κάτω και γύρω από την Παναγία την Αρμάτα.
Η συγκέντρωση των εθελοντών θα γίνει στις 8:30 π.μ. στην εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας και από εκεί θα ξεκινήσουμε (πιθανόν χωρισμένοι σε 2 ομάδες) για την συλλογή των απορριμμάτων. Θα υπάρχουν σακούλες και γάντια για τους συμμετέχοντες.
Σας περιμένουμε όλους.
Για τη συμμετοχή σας τηλεφωνείστε στο κιν. 6974245476 (κ. Κ. Κουλαλόγλου) ή στο 6942559082 (κ. Β. Κορυζή).
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΛΟΝΔΙΝΟ - THE OBSERVER: ΣΠΕΤΣΕΣ




Η ε/φ THE OBSERVER δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο  Spetses the tycoons'
playground where gulf between rich and poor grows wider. Το ρεπορτάζ

αναφέρεται στις Σπέτσες, και στις μεγάλες διαφορές μεταξύ φτωχών και
πλουσίων. Το νησί έχει την όψη πλούτου και ακριβών ξενοδοχείων και
εστιατορίων, όμως οι μόνιμοι κάτοικοι του υποφέρουν από την κρίση όπως όλοι
οι έλληνες, σημειώνει το ρεπορτάζ. Αν και έχει επιλεγεί για την νέα
τουριστική καμπάνια που θέλει να πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα παραμένει
όπως ήταν ως προορισμός, οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος αν η
ελληνική οικονομία καταρρεύσει λόγω του προσωπείου του πλούτου που δείχνει
το νησί.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη ιστορία του νησιού ως προορισμού, που ξεκίνησε με
φθηνά τουριστικά πακέτα για να γίνει προορισμός για τους πλούσιους και
διάσημους.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/aug/25/spetses-greece-austerity-gulf

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Πρόβλημα στην υδροδότηση του νησιού.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πολύ σοβαρό πρόβλημα διακοπής της υδροδότησης  κάποιες ώρες της ημέρας, σε διάφορες περιοχές του νησιού. ( Πάνω από την Ανάληψη π.χ).
Το ότι είμαστε εν μέσω Αυγούστου καθιστά ιδιαίτερα  σοβαρό το θέμα. Ο κόσμος δεν είναι αυτός που ήταν άλλες χρονιές ώστε η υπεπληθώρα του να δικαιολογεί την κατάσταση.


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα στις 10 π.μ.

Από προχθές εκδόθηκε για σήμερα στις 10 π.μ.,πρόσκληση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με 19 θέματα .
Στο άρθρο 3 παρ. 6 του προτύπου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι:
"Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  διεξάγονται, εκτός εξαιρέσεων, κατά τις απογευματινές έως βραδινές ώρες."

Το "εκτός εξαιρέσεων" φυσικά, δεν μπορεί να εννοεί "όταν βολεύει έτσι κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης και σύμφωνα με τιος δικές τους επαγγελματικές υποχρεώσεις, ανεξάρτητα του αν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους υπόλοιπους". 

Έτσι κι αλλιώς  ο θεσμός στο Δήμο Σπετσών, λειτουργεί αποκλειστικά στα μέτρα και στη βούληση της συμπολίτευσης χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα.

Πχ:Ανακοινώθηκε ,ήδη εδώ  και καιρό το πρόγραμμα της "Αρμάτας", χωρίς όχι μόνο να ερωτηθούμε οι Δημοτικές παρατάξεις, αλλά ούτε καν να ενημερωθούμε πριν την ανακοίνωσή του. Εκ των υστέρων καλούμαστε  να το ψηφίσουμε.

Και κάτι ακόμα: Τα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια εξετάζουν επείγοντα και μόνον θέματα. 
Από τα 19 θέματα ελάχιστα και αν, είναι επείγοντα. 

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.



Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΙΛΓΚΡΑΜ.




"Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.
Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.
Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η Μυκονο-ποίηση ή η «γουρουνοποίηση» των Σπετσών



Το παρακάτω άρθρο είναι της Ειρήνης Νικολοπούλου κι έχει αναρτηθεί στο www.aixmi.gr . Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μας , αλλά συνοδεύουν το άρθρο.


Οταν είδα την ξανθιά κυρία να επιβαίνει – καβαλάει τετραθέσιου ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου ( τάχα μου για χρήση γκόλφ ) να φορτώνει τα παιδάκια , τα σκυλάκια κ τις τσάντες μπάνιου , να κατευθύνεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε προς την Ντάπια , να κόβει αριστερά προς Ποσειδώνιο , να περνάει σαν σίφουνας όλη την Κουνουπίτσα ,ολοταχώς κατεύθυνση  το Καίκι , απέναντι από Αναργύρειο -Κοργιαλένειο  Σχολή , πετάχτηκα  από την ξαπλώστρα κ έγινα «Μπουμπουλίνα κυρία μου γιατί καταστρατηγείτε τον νόμο – τρομάρα του γιά νόμος που απαγορεύει τα τετράτροχα, τρίτροχα πάσης φύσεως να κυκλοφορούν στις Σπέτσες ?Η κυρία που φυσικά ενοχλήθηκε άστραψε κ βρόντηξε: » και εσένα ποιός σε ρωτάει γιά το τι θα κάνω εγώ στο νησί ? όπως θέλω κυκλοφορώ και με ότι θέλω Μέσα στις λίγες μέρες των διακοπών μου διαπίστωσα ότι η  κυρία δεν ήταν και δεν είναι η μόνη . Οι κυρίες με τα » τύπου γκολφ » αυτοκινητάκια , οι κύριοι , οι νεαροί και οι νεαρές με τα εκατοντάδες πλέον μηχανάκια μεγάλου κυβισμού , οι δεκάδες  »γουρούνες » με τους χαλαρουυύς επιβαίνοντες , κάτι περίεργα τρίτροχα  , τσακίζουν την ηρεμία του νησιού , συρίζουν , κορνάρουν , αλωνίζουν όλεσ τις´ ώρες της ημέρας κι ας υπάρχει δαχτύλιος … » ελα μωρέ και τί έγινε , δεν βαριέσαι , ωχ αδελφέ εσταξε η ουρά του γαιδάρου…Δεν φοράει κανείς κράνος , ανεβαίνουν τρείς τρείς κια φυσικά ενοικιάζονται μηχανάκια και σε ανήλικους και χωρίς δίπλωμα και χωρις´ τίποτε … Η παράβαση στην παράβαση Ω παράβαση Ω του ελληνικού θαύματος και της ελληνικής ασυδοσίας και αρκετά αυτοκίνητα θα δείτε πλέον στις Σπέτσες . Στο μόνο ελληνικό νησί όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα , »καλέ έλα τώρα»επιτρέπονται πλέον τα αυτοκίνητα …

Αυτά είναι νέα!!!

 Το διαβάσαμε στο troktiko.eu. Πολύ ωραίο φαίνεται. Έχει και παράλληλη κίνηση στις ρόδες.
Θα κυκλοφορήσει λέει το 2013 κι η τιμή του σχετικά προσιτή.Τώρα το ποια θα είναι η κατάσταση στη χώρα μας το 2013,και το αν θα μπορούν κάποιοι "κανονικοί"άνθρωποι στην Ελλάδα, να ξοδεύσουν αυτό το ποσόν (15.000) για αυτοκίνητο, είναι μια άλλη ιστορία. Προς το παρόν το μέσο Έλληνα τον απασχολεί αν θα έχει τους επόμενους μήνες να πληρώσει το ενοίκιο, τα δίδακτρα των παιδιών του ( και μην πει κανείς περί παραπαιδείας κλπ γιατί θα είναι εκτός τόπου και χρόνου),το φαΐ της οικογένειας .Για πολλούς, πάρα πολλούς,που δυστυχώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, προς το παρόν άλυτο πρόβλημα είναι η καθημερινή επιβίωση.


Αυτοκίνητο «στριμώχνεται» για να μπει σε πάρκινγκ

  • 2
     



 Αυτοκίνητο «στριμώχνεται» για να μπει σε πάρκινγκ
Το Hiriko Fold αναδιπλώνεται για να χωρέσει σε μια θέση
 
Δείτε ένα βίντεο που παρουσιάζει τις ικανότητες του Hiriko
Λονδίνο 
Ερευνητές του ΜΙΤ σε συνεργασία με την ισπανική εταιρία ανάπτυξης και προώθησης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών DENOKINN δημιούργησαν ένα επαναστατικού σχεδιασμού αυτοκίνητο. Το Hiriko Fold είναι ένα διθέσιο όχημα το οποίο σε περίπτωση που ο κάτοχος του δυσκολεύεται να βρει θέση πάρκινγκ μπορεί να αναδιπλώνεται ώστε να μπορεί να χωρέσει σε πολύ μικρό χώρο.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Αρμάτας.

Εδώ και 4 μέρες  δημοσιεύτηκε σε κάποια  ιστοσελίδα αρχικά , το πρόγραμμα της Αρμάτας 2013.
Όλοι οι Σπετσιώτες κι όλες οι Δημοτικές παρατάξεις ευχόμαστε να πετύχει.
Πέραν αυτού όμως, επαναλήφθηκε και φέτος αυτό που είχε γίνει και πέρσι .Δηλαδή, χωρίς καμιά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμιά ενημέρωση στις παρατάξεις, διαμορφώνεται και ανακοινώνεται το πρόγραμμα.
Κι αν πούμε κάτι, ως απάντηση εισπρατουμε  κραυγές του τύπου"δεν θέλετε να πετύχει η Αρμάτα, σας καίει που την κάνουμε καλά"και τέτοια( αυτά πέρσι).
Δεν φοβόμαστε τις κραυγές γιατί απλά έχουμε αποδείξει έμπρακτα πόσο ενδιαφερόμαστε για την πολιτιστική ζωή του τόπου.Πιστεύουμε όμως πως έστω κι αν δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη μας, έστω  και αν πιστεύουν πως καμιά καλή ιδέα δεν θα είχαμε να καταθέσουμε ή ότι είμαστε ανίκανοι να συντελέσουμε κι εμείς στη διοργάνωση, όφειλαν , όχι μονον  ηθικά, αλλά και επειδή έτσι προβλέπεται από το νόμο, να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σήμερα στις 8 η εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου με ομιλητή τον κ. Κώστα Κουλαλόγλου.

Σήμερα στις 8 μ.μ. στον Άγιο Νικόλαο ( στην αυλή) είναι η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Σπετσιωτών κ. Κώστα Κουλαλόγλου με θέμα :"Ο δήθεν παιδομάρτυς Σπετσιώτης Παντελεήμων. Μια αληθινή ιστορία σαν παραμύθι".

Στη γειτονιά μας γίνονται:Πώς πέρασε στην Ύδρα το κλιμακιο της ΣΔΟΕ

Από το www.news.in.gr, πληροφορηθήκαμε ότι:

"
Αντιμέτωποι με την οργή κατοίκων ήρθαν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας που πραγματοποιούσαν ελέγχους σε επιχειρήσεις της Ύδρας.

Όπως μετέδωσε το Mega, το όλο περιστατικό ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν ιδιοκτήτρια επιχείρησης, για φορολογικές παραβάσεις.

Ενώ οδηγείτο στο Τμήμα, η γυναίκα λιποθύμησε και οι άνδρες του ΣΔΟΕ συνέλαβαν τον γιο της.

Κάτοικοι του νησιού «πολιόρκησαν» το Αστυνομικό Τμήμα με αποτέλεσμα τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας να περάσουν τη νύχτα εγκλωβισμένα στο εσωτερικό.

Παράλληλα, προπηλακίστηκε και το πλήρωμα του ιπτάμενου δελφινιού που μετέφερε το κλιμάκιο στο νησί.

Τελικά χρειάστηκε η αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ από την Αττική προκειμένου να ανοίξει το Αστυνομικό Τμήμα και να αποχωρήσουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι, το Σάββατο ο αρχιλογιστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας κατέθεσε μήνυση στο Λιμεναρχείο, ενώ η εταιρεία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψει τα δρομολόγια στο νησί, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Το κανάλι επικοινώνησε και με άλλο μέλος της οικογένειας του επιχειρηματία που συνελήφθη, το οποίο αρνήθηκε τα περί φορολογικών παραβάσεων.
Newsroom ΔΟΛ"

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Οι ρίζες της ιατρικής επιστήμης.

Την Κυριακή στις 19 Αυγούστου, στις 9 μ.μ, στην πλατεία του Λιγονεριού, ο καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης της Ιατρικής θα μιλήσει με θέμα :"Οι ρίζες της Ιατρικής Επιστήμης".

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Την Κυριακή μια αληθινή ιστορία σαν παραμύθι, από τον Κώστα Κουλαλόγλου.



ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ  19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 8 Μ.Μ.
ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Α΄Μέρος.
Ο ΔΗΘΕΝ ΠΑΙΔΟΜΑΡΤΥΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ. ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Ομιλητής:  Κ. ΚΟΥΛΑΛΟΓΛΟΥ, πρόεδρος  της Ένωσης Σπετσιωτών.



Σχετικά με την απολογιστική για το έτος 2011 Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως έχουμε γράψει ήδη, η απολογιστική αυτή Συνεδρίαση που έγινε την 1η Αυγούστου, μια ημερομηνία που οι Σπετσιώτες στην πλειοψηφία τους είναι πνιγμένοι μέχρι το λαιμό από τις δουλειές τους,έγινε με την απουσία όλης της αντιπολίτευσης, διότι δεν επληρούντο οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή δεν μας είχε δοθεί  το κείμενο του Δημάρχου ( 5 μέρες πριν προβλέπει ο νόμος, ούτε αυθημερόν δεν μας δόθηκε) , ώστε να μπορέσουμε να  ενημερωθούμε και να τοποθετηθούμε και εκτός αυτού, για το ίδιο απόγευμα  βγήκε πρόσκληση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ( στη συνέχεια του πρώτου), πράγμα που σημαίνει πως δεν θα μας δινόταν ούτε καν ο χρόνος να τοποθετηθούμε.
Εκ των υστέρων ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Δ.Στο κείμενο αυτό του Δημάρχου, για να ενημερωθούμε και μας είπε πως δεν υπάρχει εισήγηση, διότι ο Δήμαρχος μίλησε από στήθους  και συνεπώς δεν έχει τίποτα να μας δώσει.
Ζητήσαμε να μας δοθεί η κασέτα ώστε να ακούσουμε τουλάχιστον  τί είπε.Μας υποσχέθηκε πως μετά  της Παναγίας θα μας τη δώσει.
Πάντως όλο αυτό το σκηνικό, δεν φανερώνει σωστή λειτουργία του θεσμού.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Συμβαίνουν δίπλα μας

 Διαβάζουμε στο http://www.pireas2day.gr/02,33,4756,00.aspx την παρακάτω είδηση.
Τί κι αν δεν συμβαίνει σε μας ;Ποιος ξέρει ποιος είναι ο επόμενος στόχος της Κυβέρνησης , όχι μόνο σε λιμάνια....
 

 
"Στο "σφυρί" βγαίνουν τα λιμάνια Πόρου και Υδρας
Στο «σφυρί» σχεδιάζει να βγάλει η κυβέρνηση τα λιμάνια του Πόρου και της Ύδρας και ήδη το δικαίωμα παραχώρησής τους μεταφέρθηκε, όπως και έγινε και για άλλα 21 περιφερειακά λιμάνια, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Για τα δύο νησιωτικά λιμάνια του Αργοσαρωνικού δεν έχει γίνει γνωστό το παραμικρό για τα σχέδια, που υπάρχουν για αυτά. Ωστόσο, για να περιληφθούν στην πρώτη ομάδα λιμανιών που μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα στην «καρδιά» του Δεκαπενταύγουστου εικάζεται βάσιμα ότι υπάρχουν ενδείξεις ενδιαφέροντος.

Η απόφαση για την μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ 23 λιμανιών ελήφθη από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Στην ουσία στο ΤΑΙΠΕΔ περιήλθε το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους - μέσω συμβάσεων παραχώρησης - κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των 23 λιμανιών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα λιμάνια και μαρίνες (τουριστικά λιμάνια) σε:
•    Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Όπως έγινε γνωστό μέχρι την ανάληψη των υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο, τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμανιών θα συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.

Ειδικά, για τον Πόρο και την Ύδρα είναι άγνωστο εάν θα παραχωρηθεί ολόκληρο το λιμάνι ή μόνο κάποιος χώρος, που θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως μαρίνα. Επίσης, παραμένει άγνωστο εάν ο ιδιώτης θα αναλάβει την υποχρέωση να κάνει και κάποια έργα υποδομής ή απλώς θα ξεκινήσει να… εισπράττει."

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ο επιτἀφιος της Παναγίας



Την περασμένη  Δευτέρα , στις ενορίες των Σπετσών έγινε η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, αφού πρώτα εψάλλησαν τα εγκώμια και η σχετική ακολουθία.

Πρόκειται για ένα έθιμο Ιεροσολυμίτικο, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στις Σπέτσες και  κάθε χρόνο η συμμετοχη του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη και συντελεί στην αίσθηση ότι η μεγάλη αυτή γιορτή είναι πράγματι "Το Πάσχα του καλοκαιριού".

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Με πολύ κόσμο και μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο στην Καποδιστριακή Στέγη, με ομιλητη τον κ. Άδωνι Κύρου και θέμα "Βενετσιάνοι και Σπετσιώτες τον καιρό της πανούκλας και των εποικισμών" προσήλθε πλήθος κόσμου, ώστε υπήρξε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά όχι μόνο την αίθουσα , αλλά και την ταράτσα της Καποδιστριακής, και παρακολούθησε με πολύ μεγάλον ενδιαφέρον τα όσα είπε ο ομιλητής.
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση της ανασκαφής και των ευρημάτων στην περιοχή του Παλεογιώργη στη Ζωγεριά, με τον τάφο του άνδρα στον οποίο είχε γίνει τελετή βρυκολακιασμού, του είχε αφαιρεθεί η σπονδυλική στήλη και του είχε σπάσει η κνήμη.Η παρουσίαση περιλάμβανε και φωτογραφικό υλικό. Επίσης σημαντικά ήταν όσα είπε  σχετικά με τον Μοροζίνη, την προσπάθεια που έκανε για την οχύρωση των περιοχών του Αργολικού μεταξύ των οποίων και οι Σπέτσες, για τούς σταδιακούς εποικισμούς των Σπετσών από Βορειοηπειρώτες Χριστιανούς  και από Βενετσιάνους  που έστειλε ο Μοροζίνη κλπ.
Σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα επίσης ήταν όσα ανέφερε ο κ. Κύρου για την προέλευση και πορεία κάποιων Σπετσιωτικών οικογενειών, όπως  για παράδειγμα της οικογενείας  Κορκόνδειλα που ξεκίνησε από τη Μάνη , με γενάρχη τον Κορκόνδειλα Κλαδά μετώκησε στην Ήπειρο μετά την παράδοση στους Τουρκους της Μάνης τον 15 ο αιώνα κι από κει  στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες.
Μίλησε  για τα Ορλωφικά και το πώς οι Σπετσιώτες που παρορμητικά με ενθουσιασμό συμμετείχαν, προδώθηκαν από τους Ρώσους και πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του εγχειρήματος αυτού, για τον ξεριζωμό τους από τις Σπέτσες, για την προσωρινή εγκατάσταση πολλών σπετσιωτικων οικογενειών στα Κύθηρα , για την επανεγκατάστασή τους στις Σπέτσες και για την ναυτοσύνη που διδάχθηκαν από τους Βενετσιάνους.
Στο τέλος υποβλήθηκαν διάφορα ερωτηματα στον κ. Κύρου στα οποία απάντησε.
Δεν ήταν μια απλή ομιλία. Οι παριστάμενοι σίγουρα  έφυγαν πλουσιοτεροι σε γνώση της τοπικής ιστορίας  και με τη χαρά που δίνει η ακρόαση ενός πολύ καλού ομιλητή.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Έκθεση "Ζεύγη".




"Στο νησί των Σπετσών, η αίθουσα τέχνης «Ακρόπρωρο» φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο:
                                             “ ZEYΓH “
Οι δύο δημιουργοί και παλιές φίλες Λήδα Παπακωνσταντίνου και  Ιωάννα Νικολαρεϊζη εκθέτουν έργα και αντικείμενα τέχνης.
Η ιδέα του «ΖΕΥΓΟΥΣ» δημιουργεί ένα χώρο συνάντησης.
Εκεί όπου το θετικό αντικρίζει το αρνητικό του είδωλο, όπου το φως και η ύλη συνεργάζονται.
Η προσωπική σχέση των δύο καλλιτεχνών με τα υλικά της τέχνης κάνει τα αντικείμενα αυτά μοναδικά.
Στην επιφάνεια ενός μεταλλικού τραπεζιού αποτυπώνονται δύο μπλε μέδουσες να αγγίζονται με τα νήματα τους. Πιο πέρα, στις κόκκινες επιφάνειες δύο τραπεζιών ακκίζονται δύο χρυσόψαρα.
Όμορφοι σκελετοί από ξεχασμένες παλιές καρέκλες αποκτούν νέα ταυτότητα και χρήση.
Βαθιά μέσα σε κρυστάλλινο καθρέφτη διαφαίνεται κόσμος άλλος.
Καρέκλες + τραπέζια, φώτα + φωτογραφίες, πιάτα + καθρέφτες, μαξιλάρια + άλλα, φανταστικά όντα ενός κομψού, τρυφερού και οικείου κόσμου σας προσκαλούν να τα επισκεφθείτε.
Έτσι, από περιέργεια.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΣΠΕΤΣΕΣ, ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΛ. 22980 72643, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 19.30 . 24.00"

( Το παραπάνω κείμενο είναι από το δελτίο τύπου που μας έστειλαν οι καλλιτέχνιδες).

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Σήμερα στις 11 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που τελικά δεν έγινε προχθές , γιατί δεν υπήρχε απαρτία, θα γίνει σήμερα στις 11 π.μ.

Μια ωραία πρόταση από το Λαογραφικό εργαστήρι.


Τί προβλέπεται για την απολογιστική Συνεδρίαση.



Να τί προβλέπεται για την ενημέρωση των παρατάξεων πριν από την απολογιστική Συνεδρίαση . Εμείς δεν είχαμε το κείμενο του απολογισμού με τα στοιχεία του, παρά το ότι  το ζητήσαμε . Για το λόγο αυτό δεν παραστήκαμε στη Συνεδρίαση αυτή.
 
Στο 16852, άρθρ.14, παρ,4 προβλέπεται:

Άρθρο 13
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

1.    Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα  με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάζεται από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η ετήσια έκθεσή του.
2.    Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες  νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης.
3.    Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
4.     Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.
5.    Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης,   μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
6.     Στη συνέχεια,  κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από τον δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
7.    Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του Ν. 3852/2010.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα μας επιδόθηκε πρόσκληση για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο , με 9 θέματα ημερήσιας διάταξης, για σήμερα στις 9 μ.μ.,δηλαδή αμέσως  μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό του 2011.
Λίγο πριν από τις 9 , με ελάχιστο ακροατήριο, τελείωσε ο απολογισμός του Δημάρχου,που έγινε  με την απουσία όλης της αντιπολίτευσης . Αν η αντιπολίτευση δηλαδή ήταν παρούσα, θα περίσσευαν ίσως κάποια λίγα λεπτά , ελάχιστα, για να μιλήσουν κι εκπρόσωποί της .Διότι , θα έπρεπε να μείνει χρόνος για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, για  ν'αναπτυχθούν τα 9 κατεπείγοντα θέματα. Μέχρι και το τελευταίο, το κανόνι του'21 που μας ζήτησε το Μεσολόγγι να του δωρήσουμε.
Η δεύτερη αυτή συνεδρίαση βέβαια δεν έγινε, διότι δεν υπήρχε απαρτία.

Χωρίς την αντιπολίτευση ο απολογισμός.

Μετά την καταθεση αιτήματος από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις και τον ανεξάρτητο Σύμβουλο για αναβολή του Δημ. Συμβουλίου για τον απολογισμό, διότι δεν είχαν δοθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία στην αντιπολίτευση , ώστε να μπορέσει να ασκήσει σωστά κι εποικοδομητικά το έργο της, και την απουσία οποιασδήποτε απάντησης στο αίτημα αυτό από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Σπετσών,απείχε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προς τί η αντιπαράθεση του Δημάρχου με τον αντιπεριφερειάρχη;


Από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη, μας κοινοποιήθηκε σήμερα. επιστολή-απάντηση προς το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Λυράκη.
Για τις ενέργειες του δημάρχου που αναφέρονται στην επιστολή, δεν είχαμε καμιά ενημέρωση, οπότε από την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη  πληροφορούμαστε πως :

Ο Δήμαρχος κατέφυγε στον εισαγγελέα ,ώστε  να επισπευστούν οι διαδικασίες για την χορηγηση άδειας σε υδροφόρο πλοίο. Σύμφωνα με όσα  αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης, η διαβίβαση της αίτησης του Δημάρχου μέσω της εισαγγελίας , δεν είχε κανένα νόημα, δεν είναι αλήθεια αυτά που επικαλείται ο δήμαρχος πως δεν έχει μεταβεί στις Σπέτσες κλιμάκιο της υγειονομικής Υπηρεσίας  για έλεγχο και πως για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, όπως προκύπτει από τις ενέργειές της που γνωρίζει το Λιμεναρχείο , ο ενδιαφερόμενος  και ο Δήμος που έχει ενημερωθεί εγγράφως.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει, ως επιχείρημα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της περιφέρειας  και αυτού προσωπικά για το ευαίσθητο θέμα της υδροδότησης του νησιού, το γεγονός,πως ήδη ο Δήμος Σπετσών έχει χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση για τη μεταφορά του νερού του έτους  2012 , με το ποσόν των 500.000 Ευρώ, εκ των οποίων το ποσόν των 250.000 έχει ήδη εκταμιευτεί.

Εκφράζει την απορία του ο κ. Κατσικάρης απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, λέγοντας: "είναι απορίας άξιον , πώς καταφεύγετε στην Εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά,προεξοφλώντας μάλιστα ότι η καθυστέρηση Δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του δήμου ή του μεταφορέα,....όταν μάλιστα τόσο η διαδικασία , όσο και όλα τα γεγονότα είναι γνωστά σε σας , στο Δήμο και στο μεταφορέα;"
Χαρακτηρίζει "απολύτως ατυχή"την κίνηση του δημάρχου ν'απευθυνθεί σ'αυτόν μ'αυτόν τον τρόπο,παραβιάζοντας ουσιαστικά ανοιχτές θύρες.

Αλήθεια , τί νόημα είχε μια τέτοια κίνηση;Τί νόημα έχει η δημιουργία κλίματος αντιπαλότητας  με την Περιφέρεια;  Τί νόημα είχε   να καταφύγει o Δήμαρχος  στον εισαγγελέα  χωρίς λόγο;Όταν γνώριζε μάλιστα πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι ...
Κατηγόρησαν  εμάς, για το ότι καταφύγαμε σε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να λάβουμε στοιχεία  απαραίτητα για την άσκηση των καθηκόντων μας. Τώρα, προς τί;

Λογικές εξηγήσεις δεν βρίσκουμε. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα με πολλές παραμέτρους και στην προσπάθεια να το "μαζέψουν"το μπλέκουν ακόμα πιο πολύ.
Μήπως καταφεύγουν  στον εισαγγελέα, ξέροντας πως έτσι κι αλλιώς θα  τον αντιμετωπισουν ,  σε μια απέλπιδα προσπάθεια  να μετατοπίσουν τις ευθύνες ; Καθώς  φαίνεται δε, ο αντιπεριφερειάρχης δεν είναι καθόλου εύκολος στόχος για μετατόπιση ευθυνών .Έχει επιχειρήματα , καθώς φαίνεται,που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του για το "μείζον αγαθό" της υδροδότησης  και για την αστοχία των ενεργειών της Δημοτικής μας Αρχής.Ή μήπως, καταφεύγουν στον εισαγγελέα, μόνο και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, μετά τα όσα γράφονται και μάλιστα όχι από μας;  Θέλοντας δηλαδή να περάσουν προς τα έξω ότι αυτοί καταφεύγουν στον εισαγγελέα, κι όχι ότι ο εισαγγελέας τους εγκαλεί.

 Πάντως , όπως και να έχει , σίγουρα είναι ένας κακός χειρισμός από την πλευρά του Δημάρχου, που μόνο τα συμφέροντα του τόπου δεν υπηρετεί.

Η αίτησή μας προς τον πρόεδρο, για ν ἀναβληθεί το Δ.Σ.

Εφόσον  δεν  τηρήθηκε η προβλεπόμενη  από το νόμο ενημέρωσή μας πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο, χθες το μεσημέρι καταθέσαμε την παρακάτω αίτηση προς τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου. Ανάλογες αιτήσεις κατέθεσε και η μειζων μειοψηφία και ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος. Σήμερα , με κοινή αίτησή μας , ζητάμε να αναγνωσθούν οι αιτήσεις μας αυτές πριν απο το Δ.Συμβούλιο.




                                                                                                                              
 Σπέτσες  31-07-2012
Προς τον πρόεδρο
Του Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών
Κ. Παναγιώτη Πάτραλη.
Κοιν:
  • Γ. Γρ. Αποκεντρ. Δ. Αττικής.
  • Κ. Δήμαρχο Σπετσών.




ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝΣπέτσες 18050                                                                                                                      
Τηλ. 6977216442                                                                                        
http://www.tora-i-pote.blogspot.com
Κύριε  Πρόεδρε

 Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Εσ., 16852/6-04-2011 , που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 551 Τεύχ. Β΄ από 20-04-2011, άρθρ. 15 , παρ. 4. επιβάλλεται πέντε μέρες πριν από την απολογιστική Συνεδρίαση  του άρθρ. 217Ν.3463/06, οι  παρατάξεις της μειοψηφίας να έχουν το κείμενο του Δημάρχου  και τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.
Ήδη είμαστε στην παραμονή της Συνεδρίασης και τίποτα από αυτά δεν έχουμε λάβει. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας είπατε χθες πως δεν σας έχει δοθεί τίποτα.
Επειδή θεωρούμε πως δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε στη Συνεδρίαση αυτή χωρίς τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία, ώστε να μπορούμε κι εμείς έγκαιρα να προετοιμαστούμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας, και να εκφράσουμε τις διαφωνίες και συμφωνίες μας, σας καλούμε  να αναβάλλετε τη συνεδρίαση  , να οριστεί εκ νέου από το Δημοτικό Συμβούλιο χρόνος και τόπος πραγματοποίησής της  και να μας δοθούν εμπρόθεσμα τα στοιχεία που απαιτούνται από το νόμο, ώστε  και η συνεδρίαση να είναι σύννομη  και  στο αποτέλεσμα  να είναι εποικοδομητική.

Για την ελάσσονα   μειοψηφία
Η επί κεφαλής                                               Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι :     Λία Τομπαζιάδη
Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή                                                                      Γ. Νεοφώτιστος .