Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

12-14 Οκτωβρίου :Ο Spetses mini-marathon

 Από το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο που είναι για δεύτερη χρονιά από τους βασικούς διοργανωτές και  χορηγούς διαμονής του Spetses mini-marathon που φετος θα γίνει στις 12 -14 Οκτωβρίου, έχει βγει η παρακάτω ανακοίνωση:

" Αν τρέχεις, αν κολυμπάς, αν κάνεις ποδήλατο ή αν έχεις παιδιά, στις 12-14 Οκτωβρίου πρέπει να βρίσκεσαι στις Σπέτσες! Οι συμμετοχές είναι ήδη εκατοντάδες και το νησί μπαίνει σε ρυθμούς αγώνα! Υπενθυμίζουμε στους Σπετσιώτες ότι μπορούν να εγγράφονται στο ξενοδοχείο( Ποσειδώνιον)  για τους αγώνες. Όσοι γραφτούν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα δείτε και το όνομά σας γραμμένο στο bib που θα φορέσετε. Σας περιμένουμε!! more info www.spetsesmarathon.com" 





Ο δεύτερος «Spetses Mini Marathon», θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ., στο νησί των Σπετσών. Πρόκειται για ένα μαζικό, αθλητικό event που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στις Σπέτσες και θα χωρίζεται σε δύο διαδρομές, των 26 χλμ. (Πλήρης Φυσιολατρικός Γύρος του Νησιού) και 5χλμ. (Fun Run Ιστορικός Γύρος της Πόλης)
Ο φετινός αγώνας μετατρέπεται σε ένα πλούσιο αθλητικό τριήμερο, που πλέον από τις βασικές διαδρομές των 5 και 26 χλμ, περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους.
Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί:
  • Παιδικός Αγώνας 1000 μ. (Σάββατο 13 Οκτωβρίου)
  • Κολυμβητικοί Αγώνες 2.500 και 5.000 μέτρων (Σάββατο 13 Οκτωβρίου)
  • Μη Αγωνιστικός  Ποδηλατικός Γύρος του Νησιού (Σάββατο 13 Οκτωβρίου)
  • Free for all MELISSA Pasta night (Σάββατο 13 Οκτωβρίου)
  • Έκθεση Αθλητικής – Δρομικής Φωτογραφίας (από Παρασκευή 12 Οκτωβρίου)

Ο θεσμός πλέον του Spetses mini-marathon, πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας γιατί προωθεί τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα και εξασφαλίζει για το νησί ένα ακόμα Σαββατοκύριακο του Φθινοπώρου γεμάτο κόσμο.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Προκληθήκαμε για μια ακόμα φορά.

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο,  ο αντιδήμαρχος κ. Τζιάμος  αναφέρθηκε στην εκπομπή του kontra chanel σχετικά με το νερό στις Σπέτσες. Είπε λοιπόν πως επικοινώνησε με τον κ. Αϊβαλιώτη ( τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ) ο οποίος του είπε πως τις πληροφορίες τις παίρνει απο εμάς.

Στην εκπομπή  όντως αναφέρθηκε το όνομά μου , αλλά ο κ. Αϊβαλιώτης δεν λέει πουθενά πως είχα εγώ κάποια επικοινωνία μαζί του και τον πληροφόρησα-πράγμα που φυσικά δεν έχει γίνει.
Και να είχε γίνει, δεν θα ήταν μεμπτό, αλλά δεν έγινε.Η αλήθεια είναι πως εμείς, όλη η αντιπολίτευση,( και ο ανεξάρτητος), αρχές καλοκαιριού πληροφορηθήκαμε για τις καταγγελίες τόσο του αντιπεριφερειάρχη , όσο και κάποιας οικολογικής οργάνωσης  που καταγγέλει όλη την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο για κακουργηματικές πράξεις .
Διαπιστώσαμε  πως ο Δήμαρχος είχε στο συρτάρι του την καταγγελία Κατσικάρη και δεν είχε ενημερώσει κανέναν από εμάς.Τότε ψάξαμε να βρούμε τί ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτό, ως καταγγελλόμενοι ,όχι ως καταγγέλλοντες . Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας , δεν τα δημοσιοποιήσαμε, επειδή πιστεύουμε πως η διαχείριση της είδησης απαιτεί αυτοσυγκράτηση, ωριμότητα και υπολογισμό των παραπλεύρων απωλειών.Άλλωστε το καθήκον μας το είχαμε κάνει όταν έπρεπε. Προκληθήκαμε πολλές φορές ως τώρα από το Δήμαρχο και κάποιους ( οι υπόλοιποι ίσως να μην έχουν πάρει χαμπάρι τί ακριβώς συμβαίνει) από τη συμπολίτευση. Ωστόσο εν μέσω τουριστικής σεζόν, εμείς επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της σιωπής, έχοντας συναίσθηση της σημασίας που έχει το "μεῖζον ἀγαθόν" του νερού. Χθες η πρόκληση ξεπέρασε κάθε όριο. Ο αντιδήμαρχος Τζιάμος  είπε "Θέλεις να βλάψεις το νησί και τα διαδίδεις εσύ" . Τον προκάλεσα  να τηλεφωνήσει επί τόπου , αυτή τη στιγμή,στον κ. Αϊβαλιώτη , με ανοιχτή ακρόαση να δούμε ποιος λέει αλήθεια. Δεν το έκανε.Είπε πως θα παραστούν στο πάνελ στην εκπομπή.
Μετά από τη χθεσινή πρόκληση, οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας, όσο και στους δημότες μας , να βγάλουμε την αλήθεια και την ευθύνη για τις παράπλευρες απώλειες δεν την έχουμε εμείς, αλλά  οι υπαίτιοι. Άλλωστε "ο τρώσας και ιάσεται".
Τις επόμενες μέρες θα εκδώσουμε  δελτίο τύπου.
Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι η εκπομπή όπως έχει ανέβει στο youtube. 
http://www.youtube.com/watch?v=lz9a3rHNmkI


Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 27/09/2012 ώρα 17,30

Αύριο Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Σπετσών με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
  1. Απάντηση σε αίτημα για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σπετσών στο Ο.Τ. 229 στην περιοχη Υπαπαντής Σπετσών για άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης .
  2. Αίτηση τροποποίησης  του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σπετσών στο Ο.Τ. 395-396 στην περιοχή Π. Λιμάνι Σπετσών.
  3. Αίτηση τσιμεντόστρωσης τμήματος Δημοτικής οδού μεταξύ των Ο.Τ.71 και 72 περιοχή Καστέλλι Σπετσών και μεταξύ των ιδιοκτησιών Μπατζογιάννη Πέτρου, Θυμαρά Άγγελου και Σύρμα Παναγιώτη.
  4. Αίτηση πλακόστρωσης  υπάρχοντος πλατύσκαλου στο Ο.Τ. 33 περιοχή Κουνουπίτσας  Σπετσών έμπροσθεν  οικίας Καρβεντούζη Παναγιώτας  με δαπάνες της.
  5. Περί διάλυσης της εργολαβικής σύμβασης της μελέτης με τίτλο "Διαμόρφωση και λειτουργία παιδικών χαρών  Ν. Σπετσών".
  6. Αποδοχή δωρεών συνολικού ποσού 31.880 Ε  για δαπάνες εκδηλώσεων "ΑΡΜΑΤΑ 2012", διάθεση της πίστωσης και απευθείας ανάθεση προμηθειών και Υπηρεσιών.
  7. Αποδοχή ποσού 17.800 Ε από πιστώσεις πυροπροστασίας.
  8. Αποδοχή ποσού 70.000Ε για υδροδότηση του  Δήμου με υδροφόρα πλοία.
  9. Αποδοχή ποσών και τροποποίηση προϋπολογισμού Δήμου Σπετσών χρήσεως 2012.
  10. Απόφαση επί των αιτημάτων των επιχειρήσεων "ξενοδοχεία Χανδρής Α.Ε." &"Ε. Κατσώρης  & ΣΙΑ Ε.Ε." για μείωση του μισθώματος αιγιαλού και παραλίας.
  11. Περί παραχωρησης της αίθουσας Παπαδημητρίου κατόπιν της με αρ. 3471/11-09-2012 αιτήσεως της κ. Σακελλαροπούλου Ελεούσας Ᾱικατερίνης .

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Την Τρίτη δημοπρατείται το έργο της αποκατάστασης της χωματερής μας(ΧΑΔΑ).


Μετά από συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ,μέσα στον Ιούλιο, δρομολογήθηκε η επίλυση ενός χρονίζοντος περιβαλλοντικού προβλήματος, αυτό της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Ταφής Απορριμμάτων στην Αττική, που θα αποτρέψει και την επιβολή προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Οι πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οδήγησαν την Κυβέρνηση στην απόφαση της άμεσης υλοποίησης της αποκατάστασης των παρανόμων ΧΑΔΑ , με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε για το έργο αυτό έτοιμη μελέτη αδειοδοτημένη, πράγμα που συνέβαινε για το Δήμο μας .

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και τευχών δημοπράτησης των εξής έργων.

  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Κερατέας με προϋπολογισμό 4.300.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τον ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας και ΧΑΔΑ Καλυβίων με προϋπολογισμό 5.200.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σπετσών με προϋπολογισμό 4.460.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τους ΧΑΔΑ Κάλαμου, Βαρνάβα, Γραμματικού και Αυλώνα με προϋπολογισμό 2.000.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Μεγάρων με προϋπολογισμό 6.150.000€
  • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νησιών Αττικής που περιλαμβάνει ΧΑΔΑ Ύδρας, Μεθάνων και Αγκιστρίου με προϋπολογισμό 2.300.000€
Η δημοπράτηση των έργων θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο του 2012, ενώ η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη μέσα από πιστώσεις του ΠΕΠ Αττικής.



Πρόκειται για την τελική φάση ενός έργου  της προηγούμενης δημοτικής Αρχής του Δημάρχου Κονταξάκη, η οποία τώρα θα υλοποιηθεί.
Ο Δήμος Σπετσών από το 2006 είχε εκπονήσει μελέτη και είχε ήδη λάβει  άδεια αποκαταστασης του χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης  απορριμάτων στην περιοχή "Αγριόπετρες -Ζάστανο" του Δήμου Σπετσών. Η οριστική μελέτη είχε θεωρηθεί από την ΤΥΔΚ Πειραιά  το Μάρτιο του 2008.
Από τότε η Περιφέρεια άλλαξε 2-3 σχέδια υλοποίησης της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αρχικά είχε επιλέξει τη λύση της εγκατάστασης Σ.Μ.Α., στη συνέχεια τη λύση των κινουμένων σταθμών μεταφόρτωσης .Τον Ιούνιο του 2010 η Περιφέρεια εγκατέλειψε τη λύση  των σταθμών μεταφόρτωσης και αποφάσισε διενέργεια διαγωνισμού  σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Τροιζήνας,  για την προμήθεια ειδικών οχημάτων μεταφοράς των απορριμμάτων. Πράγματι έγινε ο διαγωνισμός  και στη συνέχεια   το 2011, επί της παρούσης Δημοτικής Αρχής, ήλθαν τα αυτοκίνητα στις Σπέτσες ( http://tora-i-pote.blogspot.gr/2011/06/blog-post_21.html)  . Από τους 30 Δήμους της Αττικής, μόνον 9 έχουν λάβει άδεια αποκατάστασης. Παρότι όμως η άδεια για αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Δήμο Σπετσών είχε εκδοθεί και θεωρηθεί εδώ και τόσα χρόνια, αναμενόταν να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ , πράγμα που έγινε τώρα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη  κάτω από τις πιέσεις της Ευρώπης.

Την επομένη Τρίτη είναι η δημοπρασία του έργου. (Η ενημέρωσή μας δεν προέρχεται από το Δήμο Σπετσών , αφού  κανείς δεν μας ενημέρωσε περί αυτού).
Το ότι προχωρεί το έργο συνεπάγεται πως πρέπει να προχωρήσει και η αποκομιδή των σκουπιδιών  και η μεταφορά τους σε κάποια από τις μεγάλες χωματερές της Αττικής .Τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Δήμους που δεν συμμορφώνονται,αλλά εξακολουθούν  την ανεξέλεγκτη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι δυσβάκτακτα και  ανέρχονται σε ποσόν πλέον των 30.000 Ευρώ την ημέρα. Οπότε χωματερές τέλος.Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση πως κινδυνέυουν οι θέσεις των εργατών καθαριότητας και οδηγών των απορριμματοφόρων του Δήμου.
Εννοείται δε, ότι παράλληλα θα γίνεται ανακύκλωση στην πηγή.

Αυτό είναι ένα από τα ώριμα έργα που βρήκε η παρούσα Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη.Είναι έργο της Περιφέρειας και η ουσιαστική συμμετοχή και προσπάθεια των Δήμων έγκειται στο να είναι έτοιμοι, να πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν μελέτη αδειοδοτημένη, πράγμα που συμβαίνει από το 2006-2008 στο Δήμο μας.



ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ
Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό,
σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 147/2012Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για την ανάθεση του έργου:

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αν ο Έλγιν δεν είχε έλθει στην Ελλάδα...

Ε λοιπόν αυτή την φράση που τόσο λοιδορήθηκε στην Ελλάδα , την έκανε ΠΡΑΞΗ ο Έλληνας (εκ Γερμανίας...) κ.Alexis Mantheakis μαζί με μερικούς φίλους του .
Όσα λεφτά και αν έδωσε το Ελληνικό δημόσιο για να προωθήσει την επιστροφή των μαρμάρων από την εποχή της Μελίνας και πιο μπρος μέχρι σήμερα , δεν έφεραν τα αποτελέσματα που έφερε αυτή η ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία...

Θαυμάστε τους καλλιτέχνες πώς φέρνουν τους άλλους λαούς της Ευρώπης μπροστά στο μέγεθος της ΚΛΟΠΗΣ που έκανε ο Έλγιν στην χώρα μας...










Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης κι ο Δήμος Σπετσών.

Μετά το σάλο που είχε γίνει με δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για την ταμειακή κατάσταση του Δήμου Σπετσών , με την όλη ιστορία της  άρνησης του Δημάρχου να μας δώσει την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου, με την εισαγγελική εντολή που πήραμε γι αυτό και  την οποία τελικά κατάφεραν να ακυρώσουν, η παράταξη της πλειοψηφίας εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κληθούν ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξουν το Δήμο. Φυσικά και το ψηφίσαμε. Φυσικά και θέλουμε να έλθουν . Ως εδώ καλά.( Αν και στην πράξη δεν είναι τόσο εφικτό, δεδομένου ότι σε άλλους Δήμους με σοβαρά προβλήματα , που απαιτείται  την παρουσία των ελεγκτών και ο έλεγχός τους, μολονότι έχουν κληθεί από καιρό , ακόμα δεν έχουν πάει( π.χ. Δήμος Πόρου).

Μετά από σχεδόν δυο μήνες  από τήν συνεδρίαση, ενδιαφερθήκαμε να δούμε πώς προωθήθηκε αυτή η απόφαση.
Διαπιστώσαμε λοιπόν,πως η απόφαση αυτή ακόμα δεν έχει καν γραφεί  και δημοσιευτεί όπως προβλέπεται από το νόμο.


 Παραθέτουμε όσα αναφέρει σχετικά ο Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου:




Άρθρο 9
Δημοσίευση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου
Έλεγχος νομιμότητας

1.    Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη του αρμόδιου υπαλλήλου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,  δημοσιεύεται πίνακας που περιλαμβάνει τα θέματα που συζητήθηκαν, τον αριθμό των αποφάσεων και περίληψη του περιεχομένου τους. Οι δημοσιεύσεις γίνονται με τοιχοκόλληση σε ειδικό πίνακα του δημοτικού καταστήματος, που είναι προορισμένος για αυτόν το σκοπό. Για τις δημοσιεύσεις αυτές συντάσσεται αποδεικτικό ενώπιον δύο μαρτύρων.
2.    Οι ατομικού περιεχομένου πράξεις δημοσιεύονται  υπό μορφή περιλήψεως  και κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο.
3.     Οι κανονιστικού περιεχομένου αποφάσεις δημοσιεύονται σε  πλήρες κείμενο  στο δημοτικό κατάστημα, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ενώ περίληψή τους δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον έντυπη, ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και καταχωρούνται, με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου.  Οι αποφάσεις αυτές παραμένουν συνεχώς εκτεθειμένες σε χώρο του δημοτικού καταστήματος  που είναι προσιτός στο κοινό. Η μη δημοσίευση των αποφάσεων κατά τον ανωτέρω τρόπο  τις καθιστά ανυπόστατες.

Τα Τούρκικα " σίριαλ" κι ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής.

 Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, προβάλλει πολλές τούρκικες σειρές. πριν από λίγα χρόνια μα τάϊζαν βραζιλιάνικα, τώρα μας ταϊζουν τούρκικα.Αθώο; Τυχαίο; ή μήπως απλά φτηνό; 
Το θέμα είναι , όποια κι αν είναι η αιτία της επιλογής αυτών των σειρών από τα ιδιωτικά αυτά κανάλια, πως οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τη δύναμη της τηλεόρασης και χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για την προπαγάνδα τους.
Το Ελληνικό κοινό πάλι, στις σειρές αυτές που προβάλλονται καθημερινά, βρίσκει έναν τρόπο ζωής πιο σεμνό, πιο συντηρητικό ίσως, που του ασκεί μια νοσταλγική γοητεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη δομή της οικογένειας . 
Η σειρά " Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής" , είναι μια υπερπαραγωγή που κόστισε πολλά και αποτελεί ένα ισχυρό όπλο προπαγάνδας στα χέρια των Τούρκων.
Είναι πλούσιο έργο με εντυπωσιακά κοστούμια , αυθεντικά κοσμήματα και είναι γυρισμένο σε πραγματικά παλάτια ( Τοπ-καπί κ.α).


Παραθέτουμε τρία πολύ ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα που βρήκαμε : 

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η βράβευση των μαθητών από την Ένωση Σπετσιωτών.





Η Ένωση Σπετσιωτών για 16η χρονιά, κατά  την ημέρα των Αγιασμών των Σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βράβευσε μαθητές που πρώτευσαν, ή , στην περίπτωση του Λυκείου, που επέτυχαν σε κάποιες σχολές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στο Λύκειο βραβεύθηκαν οι μαθητές, Γιώργος Αθ. Καλεβρόσογλου, Νίκος Γεωργ. Καλεβρόσογλου και Δημήτρης Ιω. Σούλιας.

Ωραίες φωτογραφίες από Αρμάτα.



Αυτές οι φωτογραφίες κυκλοφορούν στο facebook ευρύτατα.Ειδικά η πρώτη . Είναι όντως πολύ ωραίες φωτογραφίες. Βέβαια όπως ο ένας τις κοινοποιεί από τον άλλο, παραμένει άγνωστος ο  φωτογράφος.
Η πρώτη από αυτές , θυμίζει κάπου στα χρώματα το γνωστό πίνακα του Κούτση με τη ναυμαχία.
Η Αρμάτα  προσφέρεται τόσο για φωτογράφηση όσο και για βιντεοσκόπηση. Στο youtube επίσης κυκλοφορούν εδώ και χρόνια πολύ εντυπωσιακά βιντεάκια από την Αρμάτα .

Τί απέγινε η Μυρτώ που το δράμα της μας συγκλόνισε όλους;

Μετά από σχεδόν 50 μέρες στην εντατική, η 15χρονη Μυρτώ, άνοιξε τα μάτια της...Σημάδια βελτίωσης φαίνεται πως παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 15χρονης κοπέλας που δέχτηκε επίθεση στη Χρυσή Ακτή της Πάρου στις 22 Ιουλίου. Η μητέρα της, μιλώντας στην εφημερίδα Real News αναφέρει ότι το κορίτσι άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του, πριν από λίγες ημέρες, της έσφιξε το χέρι και προσπάθησε να γνέψει ότι την ακούει.
Οι δικοί της άνθρωποι της βάζουν ακουστικά με την αγαπημένη της μουσική, της διαβάζουν συνεχώς παραμύθια και της μιλούν ασταμάτητα όταν τους επιτρέπεται η είσοδος στην εντατική.

"Προσπαθώ να της λέω πράγματα που της αρέσουν, όπως πως θα πάμε μαζί στην Κορέα, ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και μάζευε χρήματα γι' αυτό. Με κοιτάζει και κλαίει, σα να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση της και σα να μου ζητάει βοήθεια. Αλλά δε μπορώ να τη βοηθήσω..", λέει η μητέρα της Μυρτούς.

Τις τελευταίες ημέρες η Μυρτώ αρχίζει να εστιάζει το βλέμμα της στις κινήσεις που βλέπει.

Η κα Κοτρώτσου στα τέλη Αυγούστου αντιλήφθηκε ότι η Μυρτώ αντέδρασε για πρώτη φορά, στη φωνή της. Οι γιατροί γνωρίζοντας πως το κορίτσι βρίσκεται σε βαθύ κώμα, αρχικά πίστεψαν πως είναι ιδέα της αλλά σύντομα διαπίστωσαν πως η μικρή όπως λέει και η μαμά της"είχε πάντα μέσα της μεγάλη δύναμη".

Στο ιατρικό συμβούλιο οι γιατροί έκριναν ότι η μικρή σε δυο εβδομάδες θα βγει από την εντατική και θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Ρίο ή την Λάρισα για να υποβάλλεται συστηματικά σε φυσικοθεραπείες.

Κατόπιν θα πρέπει να επιστρέψει στο "Αττικόν" για να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργείο στο κεφάλι ενώ στη συνέχεια ο νευροχειρουργός κος Σακκάς συνέστησε στους γονείς της να τη μεταφέρουν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία.

Η κατάσταση της μικρής παραμένει πολύ σοβαρή και ο δρόμος για την ανάρρωση της μακρύς, ωστόσο οι δικοί της άνθρωποι είναι πλέον περισσότερο αισιόδοξοι.

 Από το greeknation.gr

Παιδεραστές από αραβικές χώρες σπεύδουν να “παντρευτούν” ανήλικα κορίτσια προσφύγων της Συρίας...

Το παρακάτω άρθρο, παρουσιάζει ένα θέμα από αυτά που κανείς θα προτιμούσε να μη γνωρίζει πως συμβαίνουν. Όμως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε όσα γίνονται γύρω μας, έστω κι αν υπάρχει μια κάποια απόσταση από την περιοχή  που συμβαίνουν ...


" Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία -αποτέλεσμα της εθνοκάθαρσης από τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους των ΗΠΑ-, ιδίως στην Ιορδανία και τις χώρες του Κόλπου, είναι οι παιδεραστές, οι πλούσιοι γέροντες που προσφέρουν χρήματα για να παντρευτούν ανήλικα κορίτσια προσφύγων.
Αρχικά θεωρήθηκε ως φήμη που διαρρέει το «δικτατορικό καθεστώς Ασσάντ» για να δυσφημίσει τους «επαναστάτες» μισθοφόρους των ΗΠΑ, που έχουν κάνει εμπόριο και την παιδεραστία.
Δυστυχώς, ο ιορδανικός τύπος επιβεβαίωσε με δημοσιογραφικές έρευνες το...
εμπόριο παιδεραστίας με ευτελή χρηματικά ποσά σε οικογένειες με τεράστιες ανάγκες και προβλήματα. Μάλιστα ο συγγραφέας Mohamed El Assamy από τη Σαουδική Αραβία έγραψε ένα συγκλονιστικό άρθρο για την παιδεραστία και την αηδιαστική πρακτική, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν τιμές για τα κορίτσια στην περιοχή μεταξύ 500 και 1000 SR SR!!!
Δυστυχώς, αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια του Νατοϊκού πολέμου στην Γιουγκοσλαβία και την εισβολή στο Ιράκ.
Στην περίπτωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο ΟΗΕ που συγκαλύπτει όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, σε ένα ρόλο εξωραϊσμού της αμερικάνικης πολιτικής «εξαγωγής δημοκρατίας».
Η καταγγελία της παιδεραστίας έγινε και από την “Witness Human Rights” και απλώς επιβεβαιώνει ότι όπου εξάγουν την «δημοκρατία» τους οι αμερικανοί και οι «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης, εκτός από την καταστροφή, την κλοπή των εθνικών πλούτων, την εθνοκάθαρση… μεταφέρουν και την ανθρώπινη εξαθλίωση!"
Από : http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

ΣΜΥΡΝΗ 1922-ΑΦΙΕΡΩΜΑ




από τον Ανδρέα Γεωργίου.

     Η φρικιαστική δολοφονία του Μητροπολίτη Χρυσόστομου, από τον όχλο και άλλες Τουρκικές ωμότητες  Τα όσα διέπραξαν οι Τούρκοι με την είσοδό τους στη Σμύρνη ήταν απάνθρωπα. Δεν σεβάστηκαν τίποτα και κανέναν. Η βαρβαρότητά τους δεν χωράει στον ανθρώπινο νου. Ένας Γάλλος δημοσιογράφος ο Rene Puaux περιέγραψε με ανταποκρίσεις του τα όσα απίστευτα έγιναν μπροστά στα μάτια του. Όπως η δολοφονία του Χρυσόστομου.
     Διαβάστε πως την περιγράφει:
     Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αμφιβολία ως προς την ακριβή ημερομηνία της δολοφονίας του επισκόπου της Σμύρνης, του σεβασμιότατου Χρυσοστόμου. Σήμερα φαίνεται επιβεβαιωμένο ότι η δολοφονία έγινε την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 4-5 μ.μ. Στις λεπτομέρειες που ένας αυτόπτης Γάλλος μάρτυρας μου είχε ήδη δώσει, μπορώ να προσθέσω τα εξής: Όταν ο μητροπολίτης παρουσιάστηκε μπροστά στο στρατηγό Νουρεντίν πασά, που είχε στείλει να τον φέρουν με γυμνές ξιφολόγχες, ο σεβάσμιος ιεράρχης του έτεινε το χέρι. Ο Νουρεντίν φώναξε: «Δε θα μολύνω το χέρι μου με την επαφή του μιαρού χεριού σου. Ιδού οι αποδείξεις της ατιμίας σου», και του έδειξε έναν φάκελο με έγγραφα που περιείχαν κατηγορίες εναντίον του μητροπολίτη. «Φύγε! Το πλήθος σε περιμένει και θα σε τιμωρήσει, όπως σου ταιριάζει».
Και τον έδιωξε. Μόλις κατέβηκε ο μητροπολίτης στο δρόμο, ο όχλος που τον περίμενε παραληρώντας, ρίχτηκε πάνω του. Τον άρπαξαν, τον έσυραν από τη γενειάδα, του έβγαλαν τα μάτια μ' ένα μαχαίρι, του έσκισαν τα ράσα, ποδοπάτησαν το καλυμμαύχι του και χτυπούσαν ανελέητα με γροθιές και κλωτσιές το πρόσωπο του, το καταματωμένο, από το αίμα που έτρεχε από τα βγαλμένα του μάτια- τον οδήγησαν, τέλος στην κυρίως Τουρκική συνοικία, στο Τσεσμενλί, όπως είναι το όνομα της.Εκεί υπέστη τα χειρότερα βασανιστήρια. Τον λιθοβόλησαν φωνάζοντας “Kiopein Paralassi” (ξεσκίστε τον το σκύλο) και οι δήμιοι του, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, πήραν από ένα τμήμα του διαμελισμένου σώματος του και το περιέφεραν σε διάφορες συνοικίες ουρλιάζοντας. Στη συνέχεια λεηλάτησαν αλύπητα τη μητρόπολη. Πολλούς από τους ιερείς που τους έσερναν απ' τις γενειάδες, τους βασάνισαν εκεί. Αυτή η απόπειρα εναντίον τού κλήρου των Ορθοδόξων είναι ενδεικτική. Δεν επρόκειτο πλέον για αντίποινα εναντίον προσώπων, αλλά για μια καθαρή έκρηξη μουσουλμανικού φανατισμού.  Την ίδια μέρα δύο διευθυντές εφημερίδων της Σμύρνης, οι κύριοι Τσουρουκτσόγλου και Κλημάνογλου, θανατώθηκαν με βάναυσο τρόπο, καθώς σέρνονταν από αυτοκίνητο, στο πίσω μέρος του οποίου ήταν δεμένοι από τα πόδια.
     Έχω τις μαρτυρίες δύο Ευρωπαίων εκ των οποίων ο ένας μέτρησε εκείνη την ημέρα πτώματα, διασχίζοντας την Αρμενική συνοικία υπό τη συνοδεία Ιταλών αξιωματικών και ό άλλος είδε με τα ίδια του τα μάτια Τούρκους στρατιώτες να βασανίζουν στη συνοικία του Γκιόστεπε, τον Έλληνα χασάπη Παναγιώτη Γουρούνα, από τον οποίο εψώνιζε ο μάρτυρας. Ο δύστυχος αυτός απ' τον οποίο άρπαξαν 5.000 τουρκικές λίρες, σώθηκε από ένα Γάλλο ιερέα, τον πατέρα Ines.
    Ο αιδεσιμότατος Dobson δηλώνει πως αντίκρισε πολλά πτώμα τα το πρωινό της Κυριακής. Αισθάνθηκε όμως μια ιδιαίτερη φρίκη μπροστά σε μια ομάδα γυναικών και νηπίων, στο μέσο των οποίων βρισκόταν το σχεδόν ολόγυμνο πτώμα ενός νεαρού κοριτσιού που είχε χτυπηθεί με μια σφαίρα στο στήθος δεν υπάρχει αμφιβολία ποια ήταν η προηγούμενη τύχη του κοριτσιού.
Ένας από τους άμεσους ανταποκριτές μου, μου έγραψε ότι μετά από τις σφαγές, τους βιασμούς και τις ληστείες του σαββατόβραδου και της Κυριακής, ο ελληνικός πληθυσμός τρομοκρατημένος οχυρώθηκε μέσα στα σπίτια και δε βγήκε ουσιαστικά έξω μέχρι την Τετάρτη, την ημέρα της πυρκαγιάς. Κάποια θαρραλέα άτομα ή Ιταλοί προστατευόμενοι ή Γάλλοι πήγαιναν για προμήθειες και μετέφεραν τα νέα στις έγκλειστες και τρομοκρατημένες οικογένειες.
     Αυτό εξηγεί γιατί είχαμε ελάχιστες πληροφορίες για το τι συνέβη τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ήδη προαναφερθέντα επιθεωρητή της Εταιρείας των βελγικών τραμ, τη Δευτέρα στις 21.30, λεηλάτησαν την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και έκλεψαν το θησαυρό της. Την ίδια μέρα παρόμοια τύχη είχε η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο Μποζ-Γιακά. Και στους δύο ναούς σφαγιάστηκαν Χριστιανοί που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Ένα μέρος του ελληνικού και του αρμενικού πληθυσμού βρήκε καταφύγιο στο Νοσοκομείο των Καθολικών «Άγιος Αντώνιος», καθώς και στο Αγγλικό και στο Ολλανδικό Νοσοκομείο.
Οι οικογένειες μαζεύονται στα ίδια κτίρια, όπως στριμώχνονται τα κοπάδια ενστικτωδώς στο πλησίασμα της καταιγίδας. Ο μάρτυρας του οποίου η αφήγηση δημοσιεύτηκε στη Review de Paris, διηγείται:
     «Τη Δευτέρα 11 του μηνός, η κατάσταση της πόλης ήταν δραματική. Ο στόλος έπρεπε να φύγει από τη Σμύρνη από τη μια στιγμή στη άλλη. Επειδή φοβόμασταν αποκλεισμό του κόλπου, επιβιβαστήκαμε αποφασισμένοι να φύγουμε, μόλις θα αναχωρούσε ο αγγλικός στόλος.
Οι δύο νύχτες που περάσαμε στο πλοίο ήταν τρομακτικές- ωστόσο υπήρχε ένα θαυμάσιο φεγγαρόφωτο. Ο κόλπος έμοιαζε με λίμνη και ο παραμικρός θόρυβος από την παραλία έφθανε μέχρι εμάς πολύ καθαρά. Απ' όλες τις πλευρές έβλεπε κανείς μεγάλες πυρκαγιές. Ο Κουκλουτζάς, ένα ελληνικό χωριό, καιγόταν ολόκληρο μέσα σε λάμψεις, καθώς κι ένα μέρος του Μπουρνόβα, και με μονωμένες εστίες φώτιζαν τα περίχωρα του όρμου.  Οι Τούρκοι είχαν λεηλατήσει και κάψει όλα τα χωριά γύρω από τη Σμύρνη. Από την παραλία μάς έφταναν φωνές από ανθρώπους που τους στραγγάλιζαν, και τα πτώματα των πνιγμένων επέπλεαν γύρω από το πλοίο μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των φρικαλεοτήτων ακούγαμε τη μουσική που έπαιζαν στα πολεμικά πλοία, για να διασκεδάσουν.  Περνάγαμε τις μέρες μας στο Κορδελιό που ζούσε μέσα στη φρίκη. Οι Τούρκοι δε σέβονταν πια τα ευρωπαϊκά σπίτια και τα λεηλατούσαν, όπως έκαναν και με τα σπίτια των Ελλήνων και των Αρμενίων. Ωστόσο, το γόητρο της στολής υπήρχε ακόμα. Ένας Γάλλος στο Κορδελιό ξαναφόρεσε την παλιά του στολή του επιλοχία και μπόρεσε έτσι να κάνει καλό. Όταν τον έβλεπαν οι Τούρκοι, υποχωρούσαν λέγοντας: "Είναι Γάλλος". Εκείνος μόνος του μπόρεσε να σώσει από τη λεηλασία ένα μεγάλο αριθμό σπιτιών και να γλιτώσει τη ζωή πολλών δυστυχισμένων ανθρώπων».
     Ο ανταποκριτής της Daily Telegraph, που διέτρεξε το Αρμένικο παζάρι το απόγευμα της Δευτέρας 11 του μηνός, δηλώνει πως το πλιάτσικο που είχε αρχίσει στις 9 του μηνός, είχε αδειάσει στην κυριολεξία το Αρμένικο εμπορικό κέντρο. Τούρκοι στρατιώτες με στολή έπαιρναν μέρος στη λεηλασία. Τους συναντούσε κανείς με όλων των ειδών τα εμπορεύματα. Μισοσκεπασμένες άμαξες και γάιδαροι μετέφεραν τα λάφυρα. Δεν υπήρχαν πια παρά λίγα ορατά πτώματα. Ο ανταποκριτής που την προηγουμένη είχε μετρήσει δεκαπέντε, τη Δευτέρα δεν είδε παρά μόνο πέντε. Ο Αμερικανός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής μιας περιπολίας, υπολόγιζε το σύνολο αυτών που είχε δει, σε καμιά εκατοστή.
     Ο ίδιος ανταποκριτής τηλεγραφούσε την επομένη πως η σφαγή είχε πάρει διαστάσεις πολύ σοβαρές. Τούρκοι στρατιώτες είχαν επιτεθεί στο Αρμένικο κολλέγιο όπου βρίσκονταν χίλιοι πρόσφυγες. Κάπου σαράντα πτώματα κείτονταν στους δρόμους.
     Ο Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο ο ανταποκριτής είχε ρωτήσει λίγες ώρες πριν την πυρκαγιά, του δήλωνε: «Όπως βλέπετε, δε γίνονται σφαγές ή κάτι παραπλήσιο στη Σμύρνη. Οι λεηλασίες και οι θάνατοι που έγιναν ήταν αναπόφευκτοι». Για έναν Τούρκο στρατηγό σαράντα πτώματα στους δρόμους δεν ήταν προφανώς κάτι το υπολογίσιμο. Μια σφαγή άξια του ονόματος της δεν αριθμεί παρά χιλιάδες νεκρούς. Η ιστορία της οθωμανικής κυριαρχίας έχει τις παραδόσεις της.
     Κατά τη διάρκεια της ημέρας της 12ης του μηνός, ένας Άγγλος μάρτυρας, ο κ. Wallace, επιστρέφοντας στο κτήμα που είχε στο Μπαϊρακλί (κοντά στο Κορδελιό), διαπίστωσε ότι το υπηρετικό του προσωπικό είχε πέσει βορά της φρίκης. Τα πτώματα τριών γυναικών επέπλεαν στον κολπίσκο μπροστά στο σπίτι. Ήταν των τριών υπηρετριών από το διπλανό ορφανοτροφείο θηλέων. Μια ομάδα Τούρκων είχε παρουσιαστεί στο ορφανοτροφείο, απαιτώντας την άμεση παράδοση τριών γυναικών. Αφού τις βίασαν, τις στραγγάλισαν και τις πέταξαν στη θάλασσα.
     Στη διάρκεια της ίδιας μέρας, της 12ης του μηνός, η έρευνα για Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικούς, που οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονταν πως κρύβονταν στα σπίτια των Ορθοδόξων, έδωσε αφορμή στις πιο απεχθείς ακρότητες εκ των οποίων η λεηλασία δεν ήταν το χειρότερο κακό. Στη συνοικία του Πάνω Καρατάς, μια νιόπαντρη βιάστηκε διαδοχικά από εννέα κτήνη του είδους αυτού. Σ' ένα διπλανό σπίτι, της κυρίας Marian Boudou, επτά στρατιώτες χύμηξαν πάνω στην κόρη της Paratsem και στις νεαρές κοπέλες που βρίσκονταν μαζί της. Η κακόμοιρη μητέρα που έχασε αμέσως τα λογικά της μπροστά σ' αυτό το θέαμα, άρχισε να χορεύει «για το γάμο της κόρης της»!  Το απόγευμα της ίδιας μέρας εκδόθηκε προκήρυξη του Νουρεντίν πασά που απαγόρευε στους Μουσουλμάνους επί ποινή θανάτου να δώσουν άσυλο σε Έλληνες και Αρμένιους στρατιώτες.

Καλή σχολική χρονιά

Από σήμερα, ήδη ξεκίνησαν τα παιδιά μας τα σχολεία, με τους αγιασμούς.
Ήδη εδώ και αρκετές μέρες έχουν βγει τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των παιδιών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με αρκετές επιτυχίες των παιδιων μας. Ευχόμαστε ολόψυχα τόσο αυτά που πέρασαν, τα οποία και συγχαιρουμε για την επιτυχία τους, όσο και στα υπόλοιπα που δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να περάσουν , να έχουν καλή σταδιοδρομία  σε ό,τι διάλεξαν.

Καλοκαίρι τέλος...






Η Αρμάτα ρίχνει στις Σπέτσες την αυλαία της καλοκαιρινής περιόδου. Το καλοκαιράκι βέβαια συνεχίζεται και το νησί μας είναι υπέροχο και τους μήνες αυτούς του Φθινοπώρου.


Στο διάστημα αυτό , χαλαρώσαμε κι εμείς την ενημέρωση, σχετικά με τα του Δήμου. Είπαμε και να μη θίξουμε κακώς κείμενα μέσα στις γιορτινές μέρες...

Σιγά - σιγά, όλοι ξαναβρίσκουμε τους ρυθμούς μας. ...
 

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Από τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας B.








Β. Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Δημήτρη Παπαδήμου  στη γκελερί "Ακρόπρωρο", με θέμα:"Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες",που έγινε την Τετάρτη το βράδυ.
Πρόκειται για  μια πολύ αξιόλογη έκθεση ένος πολύ σημαντικού φωτογράφου που συνδέεται άμεσα με τις Σπέτσες , αφού έζησε εδώ, μαζί με τη Σπετσιώτισσα  σύζυγό του Λιάνα  και το γιο τους το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων χρόνων του. Την '΄εκθεση διοργάνωσε το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο έχει το φωτογραφικό Αρχείο του Δημήτρη Παπαδήμου.

Στα εγκαίνια η άψογη οικοδέσποινα του "Ακρόπρωρου"κυρία Βούλα Κορυζή απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό , ενώ για την έκθεση μίλησε ο εκπρόσωπος του Μορφωτικού ιδρύματος κ. Καψάλης, ο οποίος είπε πως αυτή η έκθεση αποτελεί ένα είδος μνημοσύνου στον αείμνηστο Δημήτρη Παπαδήμο.
Η  Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή, μίλησε εκπροσωπώντας την οικογένεια του Δημήτρη κατόπιν επιθυμίας της συζύγου του Λιάνας Παπαδήμου , που παρότι ήθελε πολύ, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε μια γενική άποψη της έκθεσης και τις ομιλίες.

http://www.youtube.com/watch?v=tPj1AEVRyJI&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=0JnKQWJnWxs&feature=youtu.be


Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Δημήτρη Παπαδήμου από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη φωτογραφία στην Αίγυπτο και από τα τελευταία χρόνια της ζωής του στις Σπέτσες, καθώς και πορτραίτα προσωπικοτήτων της εποχής.
Οι φωτογραφίες του έχουν σαν βασικό τους άξονα τον άνθρωπο και τα έργα του. Το αρχείο του αριθμεί περίπου 65.000 αρνητικά και τα αντίστοιχά τους κοντάκτ.
Τοπία και άνθρωποι από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, και την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Η περίοδος του πολέμου αποτυπώνεται από τον φακό του με σκηνές από τη Μέση Ανατολή, το Ρίμινι, τα Δεκεμβριανά και πορτραίτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων, όπως των Μίνου Αργυράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ναταλίας Μελά, Έλλης Λαμπέτη, Γιώργου Σεφέρη, Λώρενς Ντάρρελ, Ζαν Κοκτώ και πολλών άλλων.
Δύο μεγάλα πάθη
Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στην ελληνική παροικία του Καΐρου, το 1918. Επιθυμώντας να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, πειραματίστηκε με τη φωτογραφία από τα εφηβικά του χρόνια και αφοσιώθηκε σε αυτήν στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικός φωτογράφος στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.
Με τη λήξη του πολέμου και την τραγωδία των Δεκεμβριανών, που απαθανάτισε με τον φακό του, ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που συνδύαζε ιδανικά τα δύο του μεγάλα πάθη, το ταξίδι και τη φωτογραφία. Πριν τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του, με βαθιά ανθρώπινη ματιά. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.
Κατόπιν, ταξίδεψε και φωτογράφισε την Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης των Εικόνων και των περιοδικών Ηώς και Ταχυδρόμος, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το επιστέγασμα της φωτογραφικής του δραστηριότητας ήταν η έκδοση του λευκώματος «Η Ελλάδα που Φεύγει», το 1974. Εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1994.
Πληροφορίες
Αίθουσα Τέχνης Ακρόπρωρο, Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες, τηλ.: 22980 72643, 210 3234267. Διάρκεια έκθεσης: 5 – 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 19.30 – 24.00.