Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παρασκευή 22 Φεβρουαριου:Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει αύριο στις 13.00 μ.μ. η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σπετσών με θέματα :
  • Ανατροπές ΑΑΥ οικονομικού έτους 2012.
  • Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Σπετσών έτους 2013.
Μόλις  χθες  μας δόθηκε η πρόσκληση και το σχέδιο του προϋπολογισμού. Να σκεφτεί κανείς πως προσχέδιο έπρεπε να μας είχε δοθεί από το Σεπτέμβριο. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα καλούμαστε να αποφασίσουμε μέσα σε 2 μέρες και μάλιστα χωρίς να έχει έλθει προς ψήφιση η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 4ου Τριμήνου του 2012, που έπρεπε να είχε ψηφιστεί  μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με το Νόμο.Ήδη με έγγραφό μας από τις 3/1/2013 έχουμε ζητήσει το εξτρέ των λογαριασμών του Δήμου της 31ης Δεκεμβρίου 2012 για να δούμε το χρηματικό υπόλοιπο, το οποίο εξτρέ δεν μας έχει δοθεί. Σήμερα ζητήσαμε στοιχεία ( τον ταμειακό απολογιστικό κατάλογο του 2012), αλλά οι υπάλληλοι αφού μας έβαλαν και κάναμε αίτηση και την πρωτοκολλήσαμε,δεν μας τα έδωσαν ,  διότι έχουν λάβει εντολές καθε φορά που ζητούμε κάτι να περιμένουν να εγκριθεί πρώτα η αίτησή μας από τους αρμοδίους (  δήμαρχος-αντιδήμαρχοι).

Απουσίαζαν όλοι και δεν σήκωναν τηλέφωνα , καθώς μας είπε ο υπάλληλος στον οποίο ζητήσαμε να επικοινωνήσει και να λάβει τηλεφωνική εντολή. Στην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή, όταν ο κ. Μέξης παραπονέθηκε πως δεν ενημερωνόμαστε από τον πρόεδρο , ο πρόεδρος κ. Τζιάμος του είπε πως δεν είναι υποχρεωμένος να ετοιμάζει φάκελο με τα θέματα, και πως οφείλουμε εμείς  να πηγαίνουμε να του ζητάμε να μας ενημερώσει.Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν ο ίδιος ήταν εκεί συνεχώς, πράγμα που δεν συμβαίνει και είναι λογικό να μη συμβαίνει.

Στις 18.00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέματα ημερήσιας διάταξης:
  • Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2013.
  • Επαναχορήγηση προέγκρισης άδειας καταστήματος.
  • Αίτημα δημότη για επιστροφή ποσού.
  • Συγκρότηση Επιτροπών του Ν.Π.Δ.Δ. "Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος  του Δήμου Σπετσών" για το 2013.
  • Συγκρότηση Επιτροπών του Ν.Π.Δ.Δ. "Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο  του Δήμου Σπετσών"για το 2013.
  • έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου "Τοποθέτηση συνθετικού τάπητα γηπέδου ποδοσφαίρου".
Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο
 με   θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Σπετσών για το 2013.

4 θέσεις για άνεργους κάτων των 35 για το Μουσείο Σπετσών.

Από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο ( Ε.Π.Ε.Κ.Α) έχει ανακοινωθεί προκήρυξη θέσεων απασχόλησης για άνεργους μέχρι 35 ετών , μέσω προγράμματος κοινοφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής.

Για το Μουσείο Σπετσών προκηρύχθηκαν 4 θέσεις εργασίας:
2 για  φύλαξη-προστασία
2 για ανάδειξη, συντήρηση, καθαριότητα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών αρχίζει από αύριο μέχρι την 1η Μαρτίου.

Για ολόκληρη την ανακοίνωση :  http://www.epeka.gr/attachments/article/192/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%20%CE%9D%CE%97%CE%A3%CE%A9%CE%9D%20%CE%91%CE%A4%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3.pdf


Στο Δήμο Σπετσών πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την κυρία Μουζάκη.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Απωλείας συνέχεια...

Στο άρθρο στο οποίο αναφερθήκαμε, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα . Αυτό είναι του 2010. Αφού δίνουν σχεδιάγραμμα , γιατί δεν δίνουν του 2011 και του 2012;
Σύμφωνα με σχεδιάγραμμα του έτους 2011 του αντιδημάρχου κ. Φαρδέλλου, το οποίο μας είχε δοθεί, η διαφορά ανάμεσα στο κόστος της αγοράς και μεταφοράς του νερού  και τα βεβαιωμένα έσοδα (αυτά που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς, ανεξάρτητα αν εισπράχθηκαν τελικά ή όχι) είναι  1.562.686,89-1.167.010.73=395.676,16 .Ευρώ.
Με τα δικά τους στοιχεία λοιπόν εμείς κάνουμε τους υπολογισμούς μας και με τα λοιπά στοιχεία του Δήμου. Αυτά τα νούμερα που προκύπτουν και από τα δικά τους στοιχεία, αυτά  αμφισβητούν στη συνέχεια.
Και δεν είναι μόνον αυτά. Θα  επανέλθουμε για τη συνέχεια..

Είναι μικρή η απώλεια;

Σε άρθρο ηλεκτρονικής εφημερίδας , αναφέρεται πως σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Δήμος Σπετσών η απώλεια νερού είναι μικρή και την "βγάζουν "της τάξεως των 17,15 %.( θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια σήμερα επ'αυτού).

Το πιο εξωφρενικό όμως, είναι αυτό που αναφέρει στη συνέχεια γράφοντας πως  :"Στο συμπέρασμα που καταλήγει η παρουσίαση του Δήμου Σπετσών, αναφέρεται ότι τελικά και μετά την επιδότηση που λαμβάνουν από το Κράτος για τη μεταφορά νερού, καταγράφονται μικρές οικονομικές ζημιές (9.000€ περίπου πλέον των ταχυδρομικών εξόδων αποστολής)"

Δηλαδή με άλλα λόγια λένε: Δεν έχουμε ζημιά μεγάλη διότι 500.000 Ευρώ κατά έτος είναι η επιδότηση για τη μεταφορά , οπότε μόνο 9.000  ζημιά έχει ο Δήμος.  Δηλαδή η ζημιά είναι 509.000  -500.000 Ευρώ η επιδότηση = 9.000 ζημιά . Τα 500.000, δεν μας τα έδωσαν για να καλύψουμε απώλειες, μας τα έδωσαν για τη μεταφορά. Θα μας τα έδιναν ακόμα κι αν δεν είχαμε απώλειες, οπότε ο Δήμος θα γλύτωνε  χρήματα , διότι το ετήσιο κόστος για αγορά και μεταφορά νερού είναι περίπου 1.500.000 Ευρώ.

Είναι δυνατόν να αντιμετωπιζεται με τέτοιον εφησυχασμό το θέμα  που τεκμηριώνεται από τον συμψηφισμό με τα λεφτά της επιδότησης; Δηλαδή τα λεφτά της επιδότησης που παίρνει ο Δήμος από την Περιφέρεια δεν είναι λεφτά του Ελληνικού λαού; Δεν θα μένανε στο Δήμο αν δεν υπήρχαν οι απώλειες; Τί λογική είναι αυτή; Είναι η λογική που οδήγησε τη χώρα μας εδώ που φτάσαμε.

Ακόμα και τόσα να είναι, , δηλαδή 509.000 Ευρώ ( μόνο από τη διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνουμε για προμήθεια και μεταφορά και αυτού που βεβαιώνουμε προς είσπραξη) ,ρωτάμε:
Είναι λίγα; Πόσα θα έπρεπε να ήταν για να θεωρείται ανησυχητικό το φαινόμενο;

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η συνεστίαση της Ένωσης Σπετσιωτών.

Από την Ένωση Σπετσιωτών έγινε η παρακάτω υπενθύμιση για τη συνεστίαση που διοργανώνει:

"Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και από ώρα 9,00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση των μελών και φίλων της Ένωσής μας στο κέντρο ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ στον Πειραιά (Ακτή Θεμιστοκλέους 56, αμέσως μετά την Μαρίνα Ζέας και πριν το Νοσοκομείο Μεταξά τηλ. 210 4523382).
Τιμή συμμετοχής € 25 ανά άτομο (φαγητό, κρασί ή μπύρα, αναψυκτικά, ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ).
Δηλώστε συμμετοχή σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ή αφήστε σχετικό μήνυμα στον αυτόματο τηλεφωνητή του Γραφείου μας (τηλ. 2104127921).
Ευχαριστούμε,ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ"

Τελετή Υποστολής Σημαίας της Φρεγάτας ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F 463)

Από την ιστοσελίδα του Π.Ν. διαβάζουμε πως υπεστάλη επίσημα η σημαία στη Φρεγάτα "Μπουμπουλίνα". Φίλος μας εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι
" σταματάει η επιχειρησιακή της εκμετάλλευση, διαγράφεται από τη δύναμη του Στόλου και τμήμα των οπλικών της συστημάτων και μηχανικών εξαρτημάτων θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά σε άλλες μονάδες της ίδιας κλάσης".

    " Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας της Φρεγάτας «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ».

       Η Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F 463) αποτελεί το πρώτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα της ηρωίδας της Επαναστάσεως του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και καθελκύστηκε στα ναυπηγεία KONINKLIJKA MAATSCHAPPIJ DE SCHELDE στο VLISSINGEN της Ολλανδίας στις 21 Ιανουαρίου 1981. Είναι η τελευταία φρεγάτα τύπου STANDARD που κατασκευάστηκε από το Ολλανδικό Ναυτικό. Εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού την 1η Οκτωβρίου 1983 και το αρχικό όνομα του πλοίου ήταν "HNLMS PIETER FLORISZ" (F-826).
       
       Η παραλαβή του πλοίου και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2001 στο DEN HELDER της Ολλανδίας. Στη συνολική της πορεία στο Πολεμικό Ναυτικό, η Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ κατέγραψε 1.200 περίπου ημέρες εν πλω διανύοντας συνολικά περισσότερα από 148.000 ναυτικά μίλια, συμμετέχοντας σε 8 διασυμμαχικές, καθώς και σε πολυάριθμες διακρατικές και εθνικές ασκήσεις, επιχειρήσεις και αποστολές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πλωτάρχης (O) Χρήστος Αρφάνης ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου Γ.Ε.Ν."

Η ερώτηση του βουλευτή κ. Κατσαφάδου για τα καρναγια μας.



 Ο βουλευτής της περιοχής μας της Ν.Δ. κ. Κ. Κατσαφάδος κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς οικονομικών, Ναυτιλίας και Παιδείας  για το θέμα των παραδοσιακών καρνάγιων των Σπετσών.Πολύ καλό το ότι κάποιος ασχολήθηκε με το θέμα. Μόνο που ακόμα κι αν η απάντηση στα ερωτήματα που θετει είναι ναι σε όλα,   προκύπτει πιο πιεστικό ερώτημα:Τώρα τί γίνεται; Καλές οι προθέσεις της Κυβερνησης  και καλό να εκφράζονται,αν εκφραστούν με τρόπο που ν'αποτελούν δεσμεύσεις, αλλά στα καρνάγια εργάζονται άνθρωποι με καθημερινές ανάγκες και πλήττονται οικονομικά από τη δίωξη της άσκησης της τέχνης τους.  Οι όποιες καθυστερήσεις δε στην επίλυση του θέματος δημιουργούν συνθήκες (όχι μόνον οικονομικές) , δύσκολα αναστρέψιμες.



"ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΠΡΟΣ
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Κύριοι Υπουργοί

Ένα από τα εμβληματικά σημεία των Σπετσών είναι τα παραδοσιακά ναυπηγεία που βρίσκονται στο παλαιό λιμάνι.
Εκεί, οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί, κρατούν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο χώρο κατασκευάστηκαν τα πλοία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Τα παραδοσιακά ναυπηγεία, παραμένουν στο συγκεκριμένο χώρο, πλησίον του αιγιαλού, εδώ και δύο αιώνες.
Τα τελευταία χρόνια, η παραμονή τους στο συγκεκριμένο χώρο είχε συνδεθεί με συμβάσεις παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Από το 2007, οι συμβάσεις αυτές έπαψαν να ανανεώνονται και οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί απειλούνται με έξωση από τις Λιμενικές Αρχές , που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο.
Η προσφυγή αυτών των πολιτών στη Δικαιοσύνη εκκρεμεί ακόμα, με το Δημόσιο να ζητά αναβολή της δίκης, κατά την τελευταία προσδιορισθείσα δικάσιμο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία δραστηριότητα που σχετίζεται όχι μόνο με τη διάσωση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό. Τα παραδοσιακά ναυπηγεία στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών, μπορούν όχι μόνο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αλλά και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτισμική τους διάσταση.
Η απομάκρυνση των παραδοσιακών ναυπηγείων από το συγκεκριμένο χώρο, στηρίζεται σε νόμο του 2001,που απαγορεύει τη χρήση αιγιαλού, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα των Σπετσών, σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Εάν στις προθέσεις τους είναι η κατάθεση τροπολογίας που θα διαχωρίζει την περίπτωση των παραδοσιακών ναυπηγείων στις Σπέτσες, για ιστορικούς λόγους αλλά και για τη διάσωση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος.
2. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού, προτίθεται να χαρακτηρίσει παραδοσιακά μνημεία τα ναυπηγεία του παλαιού λιμανιού των Σπετσών.
3. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Master Plan για το παλαιό λιμάνι των Σπετσών. Με βάση αυτό, θα μπορέσει να αναδειχθεί ο ιστορικός ρόλος των παραδοσιακών ναυπηγείων αλλά και να δημιουργηθεί ενδεχομένως και ένα ψηφιακό μουσείο που θα αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή τους.


Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων"

Ο "ΝΗΡΕΑΣ"χάνει το καταφύγιό του






 Οι ερασιτέχνες ψαράδες του νησιού μας κινδυνεύουν να χάσουν το "στέκι" τους .
Ο χώρος στον οποίο ήταν εγκατεστημένος ο Νηρέας , κάτω από την Αρμάτα, είναι συνδεδεμένος στη μνήμη μας με τη φιλοξενία και τα κεράσματα των μελών του προς όλον τον κόσμο την ημέρα της εορτής της Παναγίας της Αρμάτας.
Από το σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων Σπετσών  και φίλων της θάλασσας  ο "Νηρέας"λάβαμε την παρακάτω επιστολή:
"Το 1988 δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερασιτεχνών ψαράδων και φίλων της θάλασσας ένας σύλλογος με την ονομασία: Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων και φίλων της θάλασσας Σπετσών «Ο ΝΗΡΕΑΣ». Ο σύλλογος αυτός είχε πρόβλημα στέγασης.
Την εποχή εκείνη στο Παλιό Λιμάνι Σπετσών στην μπάλτιζα βρισκόταν ένα εγγλέζικο ξύλινο ψαράδικο μισοβουλιαγμένο. Με ενέργειες του τότε διοικητικού συμβουλίου, που είχε ως πρόεδρο τον κο Δρίβα Ανάργυρο, αποφάσισαν την ξύλινη γέφυρα του μισοβουλιαγμένου ψαράδικου που τους παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, να την μεταφέρουν στην ακτή, όπου με προσωπική εργασία και έξοδα των μελών του συλλόγου επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα και χρησιμεύει στην προφύλαξη των ψαράδων από τις κακές καιρικές συνθήκες. Η ξύλινη γέφυρα δεν τοποθετήθηκε με μόνιμο τρόπο και ουδέποτε ο σύλλογος προσπάθησε με την ενέργεια αυτή να καταπατήσει την περιοχή.
Η περιοχή πριν την εγκατάσταση της ξύλινης γέφυρας ήταν όπως δείχνουν οι φωτογραφίες Α,Β και διαμορφώθηκε κατόπιν από το Δήμο Σπετσών επί δημάρχου κου Γεωργίου Θυμαρά. Όταν η κα Ναταλία Μελά Κωνσταντινίδη δώρισε στο Δήμο Σπετσών τα μεταλλικά ομοιώματα ζώων για την περιοχή του φάρου, δώρισε και στο σύλλογο μας το μεταλλικό ομοίωμα του «ΝΗΡΕΑ» το οποίο τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της ξύλινη γέφυρας. Η περιοχή αυτή φροντίζεται, δεντροφυτεύεται, καθαρίζεται και καλοπίζεται από τα μέλη του συλλόγου μας όπως δείχνουν οι σημερινές φωτογραφίες.
Ο σύλλογος μας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και από το 1988 έως και το 2011 καταβάλλει ετήσιο ενοίκιο, το οποίο καθορίζεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σπετσών.
Το 2012μετά από 24 συναπτά έτη κρίθηκε παράνομη η εγκατάσταση της ξύλινης γέφυρας στο χώρο από το Λιμεναρχείο Σπετσών κατόπιν οδηγιών της Κτηματικής Υπηρεσίας και επιβλήθηκε στο σύλλογο μας το πρόστιμο των 1.500€ και ζητείται η κατεδάφισή της. Και σας ρωτάμε: Θέλετε να ξαναδείτε το χώρο αυτό όπως ήταν πριν από 24 χρόνια ή όπως είναι τώρα; Ελπίζουμε στην στήριξή σας.

Εκ του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καλαματιανός Αναστάσιος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαθιός Ανάργυρος"

Αύριο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σπετσών

Συνεδριάζει αύριο στις 13.00 μ.μ.  η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σπετσών με θέματα αναθέσεις πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για διάφορες δικαστικές υποθέσεις   και αναπροσαρμογή μισθώματος εκμετάλλευσης χρήσης αιγιαλού, μετά από αίτηση επιχειρηματία.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Αποκωδικοποιήθηκε καταγραφή μελωδίας αρχαιοελληνικής .

Η μοναδική στον κόσμο ακέραιη μουσική καταγραφή μελωδίας σε αρχαιοελληνική παρασημαντική με τη χρήση αποκλειστικά φωνητικών χαρακτήρων, που βρέθηκε το 1912 στη Θράκη, αποκωδικοποιήθηκε από Έλληνα επιστήμονα και παρουσιάστηκε μουσικά στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Α' Βαλκανικού Συνεδρίου Φυσικής.
Τη μουσική ερμηνεία της επιγραφής, πάνω σε δαχτυλίδι, που βρέθηκε σε τάφο του 5ου π.Χ. αιώνα, στο σημερινό βουλγαρικό Χωριό Εζέροβο, κοντά στη Φιλιππούπολη, έκανε ο επίκουρος καθηγητής της ακουστικής και φυσικής της μουσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Σπυρίδης, που έκανε και την ανακοίνωση.
Το δαχτυλίδι με την παρτιτούρα του θρακικού ύμνου, που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σόφιας, είχε βρεθεί στη διάρκεια ανασκαφών στον τάφο του Εζέροβο μαζί με άλλα αρχαιοελληνικά κτερίσματα, κι έχει προκαλέσει ζωηρό ενδιαφέρον συγκριτικής γλωσσολογίας, στηριγμένοι δηλαδή στο λεξιλόγιο γνωστών ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Οι χαρακτήρες είναι γραμμένοι πάνω στην πλάκα του δακτυλιδιού χωρίς να ξεχωρίζουν οι λέξεις. Σε αντιγραφή είναι οι εξής:
ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝ
ΕΡΕΝΕΑΤΙΑ
ΤΕΑΝΗΣΚΟΑ
ΡΑΖΕΑΔΟΜ
ΕΑΝΤΙΛΕΖΥ
ΠΤΑΜΙΗΕ
ΡΑΖ
ΗΛΤΑ
Ο φιλόλογος Κοσμάς Αποστολίδης από τη Φιλιππούπολη είχε υποστηρίξει ότι η επιγραφή είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης είχε διατυπώσει τη γνώμη ότι είναι προφανής ο προφορικός και προαιολικός, δηλαδή ο θρακικός, χαρακτήρας της επιγραφής.
[Πηγή thyrsos.forumstopic.gr] 

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Οι εξηγήσεις που απαιτούσε ο αντιδήμαρχος...

Με αφορμή το διαγωνισμό για τη μεταφορά του νερού για τα έτη 2013-2014 που αναβλήθηκε δυο φορές εξ αιτίας έλλειψης απαρτίας της επιτροπής, ανταλλάχθηκαν κάποιες επιστολές ανάμεσα στα μέλη της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή ( Μέξης, Αργυρίου-Κουμπή) και τον πρόεδρο (Τζιάμο).Στο ζήτημα αυτό θα αναφερθούμε αναλυτικά προσεχώς.
Στην επιστολή μας λοιπόν αυτή γράφαμε σε κάποιο σημείο:
"...Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για τον χειμαζόμενο από τα δεινά της εποχής κόσμο, φροντίστε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα, όλα αυτά για τα οποία φωνάζουμε, φροντίστε να μη" χάνονται" τεράστιες ποσότητες νερού το κόστος των οποίων κατά ομολογία των αρμοδίων και της παράταξής σας, φτάνει περί τις 900.000 Ευρώ μόνο για το 2011 και το 2012 και αντιμετωπίστε το νερό με τη δέουσα σοβαρότητα...΄΄

Στην απάντησή του λοιπόν ο κ. Τζιάμος εκτός των άλλων απαιτεί να ανακαλέσουμε τα σχετικά με τις ποσότητες νερού που "χανονται",  τα οποία χαρακτηρίζει ΄'συκοφαντικά και αναληθή΄΄και να ζητήσουμε συγγνώμη εγγράφως.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο , πήρε την απάντησή του, τόσο από τον κ. Μέξη, ο οποίος του προσκόμισε το σχεδιάγραμμα του κ. Φαρδέλλου που μας είχε δοθεί λίγο καιρό πριν , στο οποίο η χαμένη ποσότητα νερού για το 2011 αντιστοιχεί  σε ποσόν μεγαλύτερο κι από αυτό που γράφουμε.Στα όσα είχε πει ο Δήμαρχος προηγουμένως επιβεβαιώνονταν  τα περί απωλείας μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Ο δε κ. Φαρδέλλος, είπε πως τα στοιχεία αυτά είναι όντως δικά του, από δική του έρευνα που είχε κάνει όταν είχε εισηγηθεί αύξηση των τελών ύδρευσης, κι αν δεν μας δινόταν επιχορήγηση για τη μεταφορά του νερού θα ήμασταν 'σόλο καπίκι" , όπως είπε.
  ''Δεν παίρνω τίποτα από αυτά πίσω'΄ είπε ο κ. Φαρδέλλος,'' γιατί αν πω κάτι διαφορετικό θα εκτεθώ, γιατί υπάρχουν τα στοιχεία αυτά στο Δήμο και εν πάσει περιπτώσει σήμερα δεν ανακαλύψαμε την Αμερική''.
Ο κ. Τζιάμος  έδειξε πως δεν γνώριζε το σχεδιάγραμμα αυτό, το οποίο είχε διανεμηθεί στην αντιπολίτευση με την εισήγηση του κ. Φαρδέλλου. Λογικό είναι να το είχε και η συμπολίτευση.

 Ζητούσε τα ρέστα ο κ. Τζιάμος  στην επιστολή, γράφοντας πως η μη προσκόμιση στοιχείων θα θεωρηθεί συκοφαντία,κι ότι αν είχαμε δίκιο θα μας ζητούσε δημόσια συγγνώμη. Δεν πείστηκε από τα στοιχεία ούτε του αντιδημάρχου, ούτε του Δημάρχου;;Γιατί συγγνώμη δεν ακούσαμε. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά την επιστολή αυτή την κοινοποιούσε και σε έναν αριθμό υπαλλήλων του Δήμου...
Τόση σιγουριά, ενώ αγνοούσε τα έγγραφα του κ. Φαρδέλλου;  

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Φεβρουαρίου

Α.Spetses mini marathon και regata.
 Ο Δήμαρχος αρχικά και κατόπιν ο αντιδήμαρχος κ. Φαρδέλλος, ενημέρωσαν τα μέλη του Δ. Σ.  ότι από την παγκόσμια Ομοσπινδία στίβου, πήραν επίσημη διαπίστευση για το Spetses mini marathon.Έφεραν μάλιστα το κάδρο που όπως είπε ο Δήμαρχος θα κοσμεί το Δημαρχείο.
Σχετικά με τη  regata.
 ανακοίνωσαν πως η ημερομηνία διεξαγωγής της για φέτος ορίστηκε στις 14,15 και 16 Ιουνίου.Ο κ. Φαρδέλλος ειπε πως πριν λίγες μέρες βρέθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος  κι ένιωσε πολύ όμορφα ακούγοντας από τον εκπρόσωπο της chivas, που είναι από τους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης, επαινετικά λόγια για το νησί μας, όχι μόνον για τις φυσικές ομορφιές του και τη φιλοξενία των κατοίκων του, αλλά και για την ιστορία του.Είπε ακόμη ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 4 σκάφη άνω των 130 μέτρων.
Και οι δυο είπαν πως γίνονται προσπάθειες για τη διοργάνωση αγώνων τριάθλου, κι αν ευδοθούν , θα μπορούμε το 2014 να διεκδικήσουμε  διεξαγωγή παγκόσμιου αγώνα τριάθλου.

Β. Ο καθαρισμός των δεξαμενών.
Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος κ. Φαρδέλλος, ενημέρωσαν το Δ.Σ. για το καθαρισμό των δεξαμενών που είχε αρκετά χρόνια να γίνει. Είπαν πως έγινε μια εργασία σημαντική, δηλαδή με κάποιο τρόπο απομονώθηκε η μια από την άλλη δεξαμενή, ώστε να μπορεί να καθαρίζεται η μια ενώ η άλλη θα υδροδοτεί το δίκτυο. Είπαν ακόμα πως αντικαταστάθηκαν  βάνες και κάποιες σωληνώσεις και πως το κόστος αυτό (γύρω στις 15.000-20.000) το ανέλαβε ο εργολάβος που θα κάνει το έργο του δρόμου δεξαμενές -Ανάληψη.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομική ενίσχυση των δήμων με 140 εκατ. ευρώ


  • 0
     

  •  
Την απόφαση για την οικονομική ενίσχυση των δήμων με το ποσό των 140 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνουν από τους ΚΑΠ, τη ΣΑΤΑ και τα ΠΟΕ. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο πλαίσιο ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται από τους ΟΤΑ, για εξυγίανση και ενίσχυση της οικονομικής τους αυτοτέλειας, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τηρεί τη δέσμευσή μας για καταβολή εκτός από την τακτική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ, της ΣΑΤΑ και των Παρακρατηθέντων Πόρων».
Και πρόσθεσε: «Η μηνιαία καταβολή τόσο των λειτουργικών όσο και των επενδυτικών δαπανών και η κατά προτεραιότητα εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ από πλευράς Υπουργείου, έχουν στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των δοκιμαζόμενων πολιτών. Για την ευόδωση όμως αυτής της προσπάθειας δε μπορεί παρά να απαιτηθεί και η ηθική και πολιτική δέσμευση των ΟΤΑ, ώστε να τηρηθούν οι ειλημμένες από πλευράς τους δεσμεύσεις».
Μετά από υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον κ. Στυλιανίδη, κατανέμονται στους ΟΤΑ όλης της χώρας περίπου 20 εκατ. ευρώ έναντι εσόδων από το φόρο Ζύθου, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος Διαφήμισης κατηγορίας Δ.
Συγκεκριμένα, κατανέμεται ποσό 4.979.055,00 ευρώ από το φόρο Ζύθου, 7.996.734,00 ευρώ από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και 6.970.671,90 ευρώ από το τέλος Διαφήμισης κατηγορίας Δ.
Πηγή:www.troktiko.eu

Οδός Ευνούχων και Κουναβιών γωνία

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου* 
Είναι περίεργη η συμβολή της οδού Ευνούχων με την οδό Κουναβιών. Αμφότερες αφορούν σακάτηδες. Όχι όμως οποιουσδήποτε. Είναι οι δρόμοι εκείνων που οι ίδιοι αποφάσισαν τον ακρωτηριασμό τους. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι δύο δρόμοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους· και όσον αφορά το πού πάει ο καθένας και όσον αφορά το ποιοι πάνε στον καθένα. Επισκεφτείτε τη διασταύρωση αυτή. Μα, μη λυπηθείτε όλους τους ακρωτηριασμένους.

Γιατί να λυπηθείτε τα κουτσά κουνάβια; Αν δεν είχε προλάβει ο Καβάφης, είμαι απολύτως σίγουρος πως κουνάβι θα είχε πρωτογράψει το ποίημα Chefece… il gran rifiuto. Κουνάβι γαρ είναι το ζώο που, όταν πιαστεί το πόδι του στο δόκανο, προτιμά να κόψει το αιχμαλωτισμένο πόδι του και να φύγει. Ελεύθερο, απροσκύνητο και ες αεί ακρωτηριασμένο. Όσα χρόνια κι αν ακολουθήσουν, δεν θα περάσει ούτε μια στιγμή (κυριολεκτικά, ούτε μία!) που να μην είναι πλέον στοιχείο της ύπαρξής του η οδύνη του ακρωτηριασμού. Στοιχείο του η οδύνη, και στοιχειό της μια επίγνωση: ότι κι αν πήγαινε πίσω στον χρόνο, στη στιγμή της παγίδευσης, πάλι το ίδιο θα έκανε. Το κουνάβι δεν άφησε στο δόκανο κάποιο ανεπιθύμητο φορτίο, κάτι που του περίσσευε. Άφησε τον εαυτό του, ακριβώς για να κρατήσει ελεύθερο τον εαυτό του. Θυμίζει την περίεργη, αντινομική φράση του Χριστού: όποιος θέλει να βρει την ψυχή του, οφείλει να τη χάσει. Το κουνάβι δεν θα το λυπηθεί κανείς. Οι μισοί δεν το λυπούνται, διότι ξέρουν πως είναι κερδισμένο, με αρτιμελή την αξιοπρέπειά του. Οι άλλοι μισοί πάλι δεν το λυπούνται, διότι ούτε που τους περνάει από το νου η οδύνη του. Οδύνη που δεν διαλαλιέται, είναι οδύνη που πάει – λένε -, πέρασε.

Δείτε τους καημένους τους ευνούχους. Περιδιαβαίνουν τον δρόμο τους, ίδιοι άρχοντες. Δεν κουτσαίνουν, δεν εμποδίζονται να πηδήξουν, δεν δυσκολεύονται να χορέψουν, δεν μένουν πίσω. Είναι στην καρδιά των γεγονότων και αποφασίζουν για τις μοίρες άλλων. Δουλειά τους είναι να συμβουλεύουν βεζύρηδες, να πιάνουν πόστα, να εποπτεύουν χαρέμια, να υπηρετούνται από γιουσουφάκια, να στήνουν δόκανα. Ο ευνούχος ξέρει καλά πόσο καίρια είναι η θέση του, και τρέμει στην ιδέα να τη χάσει. Αν με μια μαγική κίνηση θα μπορούσε να ξανααποκτήσει τα όργανα που τώρα στερείται, και να βρισκόταν ταυτόχρονα έξω από το πόστο, και πάλι θα επέλεγε τον ευνουχισμό του ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, τον αυτοευνουχισμό του. Διότι αυτός ήταν το κλειδί της εισόδου του στην αυλή. Ευνούχος είναι το ον το οποίο απομένει από εκείνον που είναι πρόθυμος να θυσιάσει την ικανότητά του προς ευνήν, ώστε να γίνει άκαρπος και ως εκ τούτου δεκτός σε ό,τι πιο άκαρπο: στη χορεία των νεμομένων την εξουσία.

Η διασταύρωση των οδών Ευνούχων και Κουναβιών είναι αληθινά πεδίο μάχης. Αυτό που για τον ευνούχο είναι το θέλγητρο, είναι δόκανο για το κουνάβι. Ο ευνούχος θυσιάζει κι άλλα, προκειμένου να μη φύγει ποτέ από το δόκανο. Τρέμει στην ιδέα να μην τον παίζουν οι άλλοι ευνούχοι, και ταυτόχρονα αφρίζει με όσους δεν θέλουν να παίξουν μαζί τους. Ο ευνούχος έχει θάψει βαθιά στη γη την ακεραιότητά του, μα στο κουνάβι επισείει το κομμένο πόδι σαν απειλή για τα χειρότερα, χωρίς να καταλαβαίνει ότι το πόδι αυτό είναι για το κουνάβι απόκομμα εισιτηρίου για την ελευθερία – πανάκριβο για την πανάκριβη. Στην περίπτωση των ευνούχων το ρήμα “χορεύω” λειτουργεί ταυτοχρόνως ως αμετάβατο και ως μεταβατικό. Ο ευνούχος χορεύει (ανήκει όντως στην ομήγυρη των χορευόντων), και ταυτοχρόνως χορεύει άλλους πολλούς (στο ταψί, στην καριέρα ή όπου αλλού). Είναι όμως ανήμπορος να χορέψει τα κουνάβια. Αν περάσετε απλώς ως επισκέπτες τη διασταύρωσή μας (τι τύχη κι αυτή, να βρεθεί κανείς εκεί μονάχα ως επισκέπτης!), λυπηθείτε τους ευνούχους. Είναι οι μόνοι καημένοι. Ανεπανόρθωτα εθελόδουλοι, γίνονται δυστυχείς μόλις αγγίξει τα πνευμόνια τους ο αέρας της ελευθερίας που φέρνει μαζί τους κάποιο διερχόμενο κουνάβι δίχως να κλίνει την κεφαλή του επί δεξιά.

Σκέφτομαι μήπως ο λόγος περί Ευνούχων και Κουναβιών ακούγεται πολύ σχηματικός, πολύ εύκολος, ίσως και πολύ αφοριστικός. Αν τυχόν ακούγεται έτσι, σκεφτείτε απλώς ότι η ευκολία μπορεί να είναι των λόγων – όχι πάντως των δρόμων. Πώς να το κάνουμε; Κάθε χάρτης είναι επίπεδος και ιλουστρασιόν, είτε απεικονίζει λεωφόρο, είτε γκρεμούς. Ουδείς ποτέ πορεύτηκε πάνω στον χάρτη. Το δίλημμα περί των οδών θα παραμείνει ακέραιο και θα περιμένει τους περιπατητές, με την αιώνια υπομονή που έχουν τα δόκανα, με την απύθμενη λαγνεία που ασκεί η ισχύς.

Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου είναι δρ. Θεολογίας, αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή», 24-5-2009 

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα 6/2/2013

Σήμερα στις 18.00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπετσών με θέματα ημερήσιας διάταξης:
  • Αποδοχές ποσών, ( 6.672,67 για λειτουργικές δαπάνες 2013 των σχολείων,  .800 από πιστώσεις ΣΑΤΑ 2012 (3η δόση), 4.320 από πιστώσεις ΣΑΤΑ 2013 ( 1η δόση) και 40.023,57για μελέτη αποχέτευσης  χωροθέτησης εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και περιβαλοντικών επιπτώσεων.
  • κατασκευή  γεφυριού στην περιοχή Αγίου Μάμα απέναντι από το κατάστημα " Σύνθεσις".
  • Αντικατάσταση ξυλινης πέργκολας με κινητές σκιάδες στην περιοχή Ντάπιας έξω από το ξενοδοχείο Ρουμάνη και με δαπάνες του.
  • Απευθείας ανάθεση προμηθειών και Υπηρεσιώνγια εκδηλώσεις εορτασμού " τριών Σπετσιωτών" .
  • Έγκριση προυπολογισμού Δημοτικού παιδικού σταθμού.
  • Ανάκληση ή μη άδειας λειτουργίας καταστήματος.
  • Συγκρότηση Συμβουλίου ένταξης μεταναστών Δήμου Σπετσών.
  • Συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής  και Ανάπτυξης Σπετσών.
  • Ορισμός μέλους Δημοτικής Επιτροπής παιδείας .

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο εορτασμός των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου, στο νησί μας.
Προσκεκλημένοι του μητροπολίτη μας κ. Εφραίμ ήλθαν άλλοι δυο επίσκοποι. Ο μητροπολίτης Ζάμπια της Αφρικής κ. Ιωακείμ και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος  ο οποίος έφερε και τμήμα των ιερών λειψάνων των πέντε νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, Γεωργίου, Θεοδώρου, Μιχαήλ, Γεωργίου και Εμμανουήλ, τα οποία  τέθηκαν σε προσκύνηση, λιτανεύτηκαν και θα παραμείνουν στο Ναό των 3 Σπετσιωτών Νεομαρτύρων. Λείψανα των 3 νεομαρτύρων μας δεν έχουμε, γιατί ποτέ δεν βρέθηκαν οι τάφοι τους. Επίσης  παρευρέθηκαν , έλαβαν μέρος στον εσπερινό και λειτούργησαν, ο γενικός αρχιερατικός Επίτροπος της μητροπόλεώς μας π. Ακίνδυνος Δαρδανός , και ο Σπετσιώτης αρχιμανδρίτης  και πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Μεσογαίας π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος.
Στον πανηγυρικό εσπερινό, χοροστάτησε και μίλησε ο μητροπολίτης Ζάμπια, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος , ο οποίος και μίλησε.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε λιτανεία της εικόνας των τριών Σπετσιωτών νεομαρτύρων και των λειψάνων των 5 Σαμοθρακών νεομαρτύρων. Ιδιαίτερη λαμπρότητα έδωσε η παρουσία της  φιλαρμονικής της Ερμιονίδας, στην οποία συμμετείχε και η Σπετσιώτισσα Χρυσούλα Τσαντάνη.
Στο τέλος ο Εμπορικός Σύλλογος μοίρασε άρτο και κεράσματα, οι γυναίκες του φιλοπτώχου της ενορίας του Αγίου Νικολάου έκαναν φιλανθρωπικό παζάρι στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και  προσφέρθηκε καφές στους επισκέπτες και τις αρχές.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε βιντεάκια .
http://youtu.be/w3VL91eh8H0

  http://youtu.be/w3VL91eh8H0

  http://youtu.be/w3VL91eh8H0

  http://youtu.be/w3VL91eh8H0