Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο δρόμος ειχε τη δική του Ιστορία....

Ο λόγος περί του δρόμου" Δεξαμενή-Ανάληψη", για την ανάπλαση του οποίου ήδη από την προηγούμενη Δημοτική αρχή υπήρχε ανάδοχος και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Στο διάστημα της θητείας της νυν δημοτικής Αρχής, πολλές φορές έχουμε ρωτήσει τί γίνεται με το έργο. Την τελευταία φορά πριν λίγους μήνες, ο δήμαρχος μας είχε απαντήσει πως αρχίζει  άμεσα.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Μαρτίου, ξαναρωτήσαμε διότι είδαμε κι αποείδαμε.
Ο δήμαρχος λοιπόν μας είπε πως υπάρχει πρόβλημα διότι η επίτροπος δεν υπογράφει την πρώτη δόση, (ενώ η δεύτερη κι η τρίτη έχουν πληρωθεί), επειδή όταν δημοπρατήθηκε το έργο ο διαγωνισμός δεν ήταν ανοιχτός, αλλά είχε γίνει με προσκλήσεις και γι αυτό σε πρώτη φάση δεν είχε πάρει έγκριση νομιμότητας από τον τότε Γ. Γραμματέα.Όμως τότε ο Δήμος είχε προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου  152 και είχε πάρει έγκριση νομιμότητας .Πώς είναι δυνατόν η Επίτροπος να την αμφισβητεί;
Το έργο αυτό το χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα του  "Θησέα"που πρόσφατα καταργήθηκε .
Μέχρι το 2012 λειτουργούσε κατά κάποιον τρόπο."Κλείνοντας"ο Θησέας  προκειμένου να πληρωθεί η πρώτη δόση με χρήματα που έχει λάβει ήδη ο Δήμος από παλιά εστάλησαν στη Επίτροπο τα δικαιολογητικά κι εκεί κόλλησε η υπόθεση, σύμφωνα με όσα μας είπαν.
 Πολλά ερωτήματα μας δημιουργεί η υπόθεση αυτή πάντως.

Η νεώτερη Ιστορία της Κύπρου

Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων, ένας φίλος Κύπριος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, που είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνει και την δική του ερμηνεία στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο.



ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-
 ΚΥΠΡΟΣ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 & Ε.Ο.Κ.Α.
               Σε διάστημα μίας εβδομάδας εορτάζεται πρώτα η εθνική επέτειος
 της 25ης Μαρτίου 
1821 που σηματοδοτεί την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα όλου
 του Ελληνισμού κατά του τούρκου κατακτητή 
και δεύτερον η εθνική επέτειος της 1ης Απριλίου 1955 που
 σηματοδοτεί την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων
 για την αποτίναξη του άγγλου κατακτητή και τη ένωση με την μητέρα Ελλάδα.  

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο

 

"Ελεύθεροι κατακτημένοι


Δεν θα πω για τους άλλους. Λίγο με ενδιαφέρει η ποιότητα και η στάση τους σε τέτοιες στιγμές. Ούτε και περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση. Όσο και να τους βρίσω, χαϊδεύω τα αυτιά μας και τίποτα δεν αλλάζει. Θα πω για εμάς, και συγχωρήστε με:

Πισωγυρίσματα στο κυκλοφοριακό.

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή
Στο χθεσινό δημοτικό Συμβούλιο το κύριο θέμα ήταν τροποποιήσεις  στην κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία ήδη έχει πάρει έλεγχο νομιμότητας .Δηλαδή,η κυκλοφοριακή μελέτη αφού καταρτίστηκε, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, παρουσιάστηκε, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο,στη συνέχεια  στάλθηκε και εγκρίθηκε από το Γ.Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Χθες , ουτε λίγο ούτε πολύ, κληθήκαμε να πάρουμε πίσω βασικά σημεία της. Ουσιαστικά , αυτά τα σημεία της που κάνουν τη διαφορά με όσα ίσχυαν ως τώρα.
Ως αιτιολογία για τις τροποποιήσεις, μας επεδείχθη έγγραφο του Γ.Γραμματέα που εστάλη με Fax, (χωρίς πρωτόκολλο) , που γράφει : "Να τροποποιηθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπετσών ως εξής :" και ακολουθούν κάποιες υποδείξεις , όπως να διαγραφούν τα σημεία απόφασης του δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρονται στις γουρούνες "απαγορεύεται η κυκλοφορία μοτοποδηλάτων τύπου γουρούνας εντός οικισμού των Σπετσών"και "Από 1.1.2015 απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί οχημάτων τύπου γουρούνας", αυτά που αναφέρονται στην είσοδο αυτοκινήτων στο νησί μόνο δημοτών, ιδιοκτητών οικίας στο νησί και δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς και άλλων δύο σημείων που αφορούν φορτηγά για τα οποία το δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει μια πιο ήπια θέση από αυτήν της μελέτης επιτρέποντας την είσοδο σε φορτηγά ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και σε φορτηγάπου μεταφέρουν αδρανή υλικά  μέχρι 10 τόνων έναντι 6 της μελέτης .
Δηλαδή  μας ζήτησε να επιτρέπεται η κυκλοφορία γουρούνων και η είσοδος σε Ι.Χ όχι μόνο των δημοτών , δημοσίων Υπαλλήλων  και ιδιοκτητών κατοικιών, αλλά και των ενοικιαστών και να επαναφέρουμε το όριο των φορτηγών που θα μπαίνουν στο νησί, στους 6 τόνους αντί για 10.

Ρωτήσαμε το δήμαρχο και τον κ. Φαρδέλλο που εισηγήθηκαν το θέμα, από ποιον προσβλήθηκε η απόφαση και ποια  είναι η προσφυγή. Μας απάντησαν πως δεν έχει πρωτοκολληθεί και πως ο Γ. Γραμματέας μας κάνει χάρη και δεν την πρωτοκολλεί για να μην προσβληθεί όλη η μελέτη.
 Εμείς στηρίξαμε τη μελέτη, εγκρίναμε και ψηφίσαμε την ανάθεση και τη δαπάνη της , εγκρίναμε την ίδια τη μελέτη, ελπίζοντας πως δεν θα ξανασυμβεί το κυκλοφοριακό "μπάχαλο" που συνέβη τις άλλες χρονιές.  Η πλειοψηφία διαφήμισε την απόφαση αυτή, δημοσιεύτηκαν πολλά για το σημαντικό αυτό βήμα και η κτίσις αγάλλετο. Και ξαφνικά μια ανύπαρκτη προσφυγή( αν ήταν υπαρκτή θα συζητούσαμε σε άλλη βάση, το αν ήταν νόμιμη, εμπρόθεσμη κλπ), φέρνει τα άνω κάτω.
Ο Γ.Γραμματέας ανακαλύπτει πως κάποια σημεία είναι παράνομα, αφού τα έχει εγκρίνει ως νόμιμα, και η πλειοψηφία ,ψηφίζει την τροποποίηση  παρά τις έντονες διαφωνίες μελών της που κι αυτά όμως την ψηφίζουν, αφού πρώτα έχουν βγάλει κορώνες  όσον αφορά το ότι είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν γουρούνες και ηλεκτρικά αυτοκινητάκια μέχρι 4 κιλοβατώρες που θεωρούνται κι αυτά μοτοποδήλατα και πως παρατηρείται το φαινόμενο" να έχει η κάθε βίλα 2-3 τέτοια και να κυκλοφορούνε όλη μέρα οι Φιλιππινέζοι εδώ κι εκεί για ν'αγοράσουνε ένα καρπούζι".
Τώρα θα πει κάποιος :"ναι μεν, αλλά στο θέμα των φορτηγών η τροποποίηση είναι αυστηρότερη".Η ψήφιση ηπιότερης ρύθμισης για τα φορτηγά από εκείνης της κυκλοφοριακής μελέτης, είχε γίνει μετά από πρόταση του κ.Μέξη, που είχε πει πως θα ανέβει πολύ το κόστος των υλικών αν μπαίνουν μόνο 6τονα φορτηγά, και είχε ψηφιστεί με το σκεπτικό αυτό. Και απορώ τώρα και λέω:
Η επαναφορά στους 6 τόνους θα εφαρμοστεί, ή απλώς θα δημιουργήσει μια "σχέση εξάρτησης"των ιδιοκτητών των φορτηγών από τη Δημοτική Αρχή, η οποία  θα εκδίδει κατά βούλησιν "΄άδειες εξαίρεσης ";



Τα πρόσωπα που τιμήθηκαν στο Δήμο Σπετσών κατά την 25η Μαρτίου

κατά τη δεξίωση στο Δημαρχείο, μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, απονεμήθηκαν  τιμητικές πλακέτες σε δυο δημότες μας οι οποίοι τιμήθηκαν με τον τρόπο αυτό για την προσφορά τους.
Η πρώτη είναι η κυρία Ανθή Παπανικολάου-Στεφάνου, που τιμήθηκε μετά από πρόταση της παράταξής μας για την πολυετή προσφορά της στον τομέα της Υγείας του νησιού μας , η οποία προσφορά της συνεχίζεται εθελοντικά  και στο διάστημα του 1,5 χρόνου που έχει συνταξιοδοτηθεί.
Ο δεύτερος είναι ο δημοτικός υπάλληλος κ. Ιωάννης Τρατολάτης, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά τουστον τομέα της ύδρευσης με υποδειγματικό τρόπο, οργώνοντας το νησί για να καταγράψει την κατανάλωση του νερού, χωρίς να μετράειτο ωράριο εργασίας του, και είναι ακριβέστατος στο έργο του και στις παρατηρήσεις του.






Άνθρωποι σαν αυτούς μακάρι ν' αποτελέσουν παράδειγμα και να βρουν μιμητές στην προσφορά τους.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο

Για αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, έχει βγει πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα :
  1. Τροποποίηση προϋπολογισμού
  2. Τροποποίηση   της κυκλοφοριακής μελέτης 
  3. Ίδρυση λαϊκής αγοράς

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η κοπή της πίτας του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Σπετσών.

 Την περασμένη Τετάρτη έγινε η κοπή της πίτας του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου.Στην εκδήλωση αυτή έγινε και η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, με πρόεδρο τον κ. Ιάσονα Ορλάνδο. Η εκδήλωσε έγινε στο  Ποσειδώνιο που είναι πάντα φιλόξενο  σε τέτοιες συγκεντρώσεις και τέτοιους σκοπούς. Ο κ. Ορλάνδος μίλησε στην αρχή και ανέπτυξε τους στόχους του Συλλόγου . Στη συνέχεια βραβεύθηκε , όπως συνηθίζεται να γίνεται κάθε χρόνο , με τη χρυσή μέλισσα , ένα μέλος του Συλλόγου. Φέτος βραβεύθηκε ο κ. Κώστας Σταμπολίδης, για τον οποίο μίλησε ο κ. Κωστής Τσακούμης. Ακολούθησε η κοπή της πίτας,της οποίας το νόμισμα βρήκε ο κ. Τσακούμης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκεκαι ο νέος Δ/ντής του Ποσειδωνίου από τον πρόεδρο του Συλλόγου ,ο οποίος και του ευχήθηκε για τα νέα του καθήκοντα.






ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Με λαμπρότητα που ταιριάζει στο μεγάλο γεγονός της αναστήλωσης των εικόνων και την ειρήνευση της Εκκλησίας μετά τις εικονομαχικές έριδες,γιορτάστηκε σήμερα η Κυριακή της Ορθοδοξίας στις ενορίες του νησιού μας . Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας , έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των εικόνων γύρω από το Ναό  με ενδιάμεσες στάσεις στις οποίες απαγγέλεται σταδιακά το Σύμβολο της πίστεως και  διαβάζεται το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

21 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ




Μια πολύ ωραία κίνηση της Ένωσης Σπετσιωτών είναι αυτή που παραθέτουμε. Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της για το δώρο τους αυτό που γέμισε την πρώτη ανοιξιάτικη μέρα μας με σπετσιώτικη ποίηση.
Με αφορμή το ποίημα αυτό,θυμίζουμε πως  χάρη στη δωρεά του αειμνήστου Σαράντου Τσουλουχόπουλου, ανηψιού του ποιητή Γ.Περγιαλίτη,τα πρωτότυπα έργα του ποιητή ( και τα  χειρόγραφα) ευρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο Σπετσών  και το καλοκαίρι θα γίνει η παρουσίασή τους μαζί με την παρουσίαση του όλου αρχείου του Σαράντου Τσουλουχόπουλου.





ΕΝΩΣΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σπετσιωτών στέλνει θερμό χαιρετισμό στα μέλη και στους φίλους του Συλλόγου μας και μαζί, ως δώρο, ένα "διαμαντάκι" του ποιητή του νησιού μας Γιάννη Περγιαλίτη (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη Γ. Γιαννούκου (1866 - 7.11.1945).
  ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΑ
  Κάτου από ψηλό μπαλκόνι
  τη φωλιά του θεμελιώνει
  το γοργό το χελιδόνι,
  Και του κράζει η κορασίδα:
- Σαν αλλάζης την πατρίδα
       με ποια τάχατες ελπίδα
       τόσο στέρια θεμελιώνεις
       κι’ απ’ τους κόπους ενώ λιώνεις,
       κελαϊδείς, την καμαρώνεις;
     - Μα τις χτίζομε για χρόνια
  τις φωλιές τα χελιδόνια…
       Και σα λιώσουνε τα χιόνια
       και ξαναγυρίσω εδώ,
       θα την γλυκοκελαϊδώ
       που έτοιμη θα την ιδώ…
       Όποιος καλοθεμελιώσει,
       διπλούς κόπους θα γλυτώση
       και θα ειπή πως έχει… γνώση.
       
                (Παιδαγωγικοί μύθοι, τόμος 2ος, σειρά Γ΄, Αθήνα 1928)

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ






Η Κύπρος μας έδωσε το δικαίωμα να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά.

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Κι εκεί που από πουθενά δεν φαινόταν οῦτε χαραμάδα να μπει λίγο φως να διαλύσει τη μαυρίλα που έχει πλημμυρίσει το έξω και το μέσα μας, που ρημάζει τις ζωές μας και μας έχει μετατρέψει σε παθητικούς θεατές ενός δράματος, εκεί που δεν βρίσκαμε  ένα λόγο για να μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, έγινε το θαύμα: Ούτε ένα "ναι"από την Κυπριακή Βουλή.Ούτε ένα.
Όχι από ένα οποιοδήποτε κράτος της Ε.Ε., ούτε καν από ένα οποιοδήποτε κράτος του Ευρωπαϊκού Νότου. Από την Κύπρο που είναι σάρκα από τη σάρκα μας και που στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε όσα δεν κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα και μας έδωσε  ξανά το δικαίωμα να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά, περισώζοντας τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια.
Αυτό το "ΌΧΙ"είναι η πρώτη αντιστασιακή πράξη, το πρώτο χαστούκι, στην ισοπεδωτική πολιτική της Γερμανίας.Ήταν να μη γίνει η αρχή. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.Η πράξη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σημειολογία της και για το κλίμα που θα καλλιεργήσει.
 Κάποιος τόλμησε να πει όχι. Γιατί να μη τολμήσουν κι άλλοι; Οποιαδήποτε πρόβλεψη  για το τί ακριβώς  θα ακολουθήσει και για το αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη  θα ακολουθήσουν ρυθμό χιονοστιβάδας, ή θα είναι αργές και σταθερές είναι παρακινδυνευμένη. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ένα :Η αρχή έγινε.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Λαγάνα

 Η ιστορία της και συνταγές παρασκευής της


Το παραδοσιακό  έθιμο της λαγάνας παίζει  πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.
Η λαγάνα  είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.
Τέτοιος άρτος πρόχειρος χρησιμοποιήθηκε από τους  Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό  Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει  “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”. Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σπετσιώτικο καρναβάλι.

Η παρέλαση των "αρμάτων"του καρναβαλιού, έγινε σήμερα το απόγευμα , σε μια διαδρομή από την Ανάληψη μέχρι την Αναργύρειο και την επιστροφή στην πλατεία μπροστά από τον παιδικό σταθμό.
Τα θέματα ήταν ποικίλα .Το πρώτο βραβείο πήραν οι τσιγγάνοι με τη νύφη που το έσκαγε.
Ανεξάρτητα από τη βράβευση, όλοι όσοι συμμετείχαν χάρηκαν τη διαδικασία.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και καλή Σαρακοστή.