Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Οι επιτροπές του Δήμου για τα έργα και τις προμήθειες .

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή

Στις αρχές του έτους , στο δημοτικό Συμβούλιο, συγκροτήθηκαν οι διάφορες Επιτροπές του Δήμου Σπετσών για τη διενέργεια διαγωνισμών, παραλαβή έργων και προμηθειών κλπ.
Σύμφωνα με το Νόμο, σε όσες από αυτές  ορίζεται να συμμετέχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι και δεν ορίζεται συγκεκριμένα κάποιος εκ της θέσεώς του, αυτοί προκύπτουν από κλήρωση μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων. Όμως στο δήμο μας και παρά τις διαμαρτυρίες μας δεν εφαρμόστηκε αυτό και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, ορίστηκαν από την πλειοψηφία μεταξύ των μελών της. Μάλιστα δεχθήκαμε και ειρωνικά σχόλια για τη διαμαρτυρία μας από τον αντιδήμαρχο που είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σιγά μη δεχόταν να συμμετέχει  κι η αντιπολίτευση στις επιτροπές αυτές.
Κατά της απόφασης αυτής , και οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος, προσφύγαμε , όπως μας δίνει το δικαίωμα ο Νόμος ενώπιον του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και δικαιωθήκαμε με απόφαση που  εκδόθηκε στις 12.04.2013.
Ζητήσαμε κατόπιν τούτου προφορικά  από τον Πρόεδρο να θέσει στο επόμενο Δ.Σ. την επανασύσταση των επιτροπών και μας απάντησε πως ο Νομικός τους Σύμβουλος τους συμβούλευσε διαφορετικά.
Καταθέσαμε  λοιπόν  έγγραφο, με το οποίο τους καλούμε να συμμορφωθούν στην απόφαση του Γ. Γραμματέα  και τους δηλώνουμε πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θεωρούμε σύννομες τις ενέργειες των Επιτροπών αυτών.
Αλήθεια, γιατί αρνούνται τόσο επίμονα, ενώ ο Νόμος επιβάλλει το αντίθετο, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις επιτροπές αυτές; Τόσο σημαντικό είναι γι αυτούς, το να μην ελέγχει η αντιπολίτευση τις προμήθειες και τα έργα;

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη




 Την 25η  του μηνός Απριλίου 2013, ημέρα  Πέμπτη   και ώρα 18.30, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπετσών με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Σπετσών. 
  2. Αποδοχή ποσού 1.942,86 € για καταβολή μισθωμάτων σχολικών μονάδων & υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν από 1/9/12 έως 31/12/12.
  3. Τροποποίηση προϋπολογισμού χρήσεως 2013.
  4. Απόφαση για την διαπραγμάτευση – απευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων του Δήμου Σπετσών για το έτος 2013.
  5. Έγκριση διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου έξωθεν Ο.Τ. 392 στην περιοχή Π. Λιμάνι κατόπιν αιτήσεως με ιδίες δαπάνες.
  6. Έγκριση διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου με ράμπα για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στον πεζόδρομο μεταξύ των Ο.Τ. 196 -197, περιοχή Ντάπιας κατόπιν αιτήσεως.
  7. Περί αποφάσεως για τον καθορισμό ανώτατου χρηματικού ορίου κλήσεων κινητής τηλεφωνίας ανά μήνα,  για τους δικαιούχους του Δήμου Σπετσών, για το έτος 2013.
  8. Χορήγηση Προέγκρισης ίδρυσης επιχείρησης λιανικής & χονδρικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (καφεκοπτείο) στην περιοχή Αγ. Μάμμας, Ο.Τ. 328, στον κ. Μιχελή Σωτήριο.
  9. Περί αποφάσεως επί του από 29-01-2013 αιτήματος της κ. Κάλφα Μαρίας για μείωση λογαριασμού νερού.
  10. Περί αποφάσεως επί του υπ’ αρ. 825/03-04-2013 αιτήματος ΔΕΔΔΕΗ για έγκριση σκαπτικών εργασιών για τοποθέτηση υπογείων καλωδίων.





Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δελτίο τύπου του αντιπεριφερειάρχη για τη δημιουργία υδατοδρομίων







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                               Πειραιάς 15 - 4 - 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ.Δ/νση: Ακτή Ποσειδώνος 14-16
Ταχ. Κώδ:. 18531
Τηλέφ.: 213-20 73 724
FAX: 210-41 19 802
e-mail: id.nison@patt.gov.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Σύσκεψη για τη δημιουργία Υδατοδρομίων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων


Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων συνεκλήθη σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, ευρεία σύσκεψη για να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας υδατοδρομίων ώστε να εξυπηρετούνται τα Νησιά της Αττικής και με Υδροπλάνα, μετά την ψήφιση του Νόμου που καθορίζει οριστικά το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Δήμαρχος Αίγινας Θεοδόσης Σακκιώτης, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης, ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου, εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμείων και Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης από όλα τα νησιά και επαγγελματικοί φορείς.

Μετά την ενημέρωση που έγινε, ακολούθησε εκτενής διάλογος και οι εκπρόσωποι όλων των Δήμων και των φορέων τοποθετήθηκαν θετικά και συμφώνησαν για τη δημιουργία υδατοδρομίων στα Νησιά, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη και ασφαλής προσέγγιση με υδροπλάνα από το Φαληρικό κόλπο, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από νησί σε νησί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής με τους Δήμους συνεχίζεται για ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης και η βούληση όλων είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία Υδατοδρομίων στα νησιά μας, καλύπτοντας συμπληρωματικές μεταφορικές ανάγκες.
Με τη δημιουργία υδατοδρομίων -που αλλού έχουν λειτουργήσει δεκαετίες νωρίτερα-, στον πολυνησιακό μας χώρο μπορούν να εκτελούνται τακτικές επιβατικές, έκτακτες και περιηγητικές  πτήσεις. Μπορούν επίσης να μεταφέρονται μικρά φορτία, αλλά, το κυριότερο, μπορούν να καλυφτούν νοσοκομειακές ανάγκες λόγω της πολυχρηστικότητας  του μέσου και να σωθούν ζωές με την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά ασθενών.
Η Περιφέρεια Αττικής σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους, κινείται με πράξεις και έργο σε όλα τα επίπεδα των υποδομών αλλάζοντας τον αναπτυξιακό χάρτη στα νησιά μας και έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει μια ακόμα πρωτοβουλία που συμβάλλει στην συμπλήρωση των μεταφορικών αναγκών τους».



Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στα χέρια της Αστυνομίας η αδίστακτη συμμορία ληστών στο Κρανίδι Αργολίδας.

από το gr.news
Συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, χθες στο Κρανίδι Αργολίδας, τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 36, 29, 54 και 67 ετών. Ξεπερνούν τις 460 χιλιάδες ευρώ αυτά που είχαν κλέψει από τα θύματά τους οι ληστές της ομάδας!

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εργαστήριο φυσικής δόμησης στις Σπέτσες

Κάποιος φίλος μας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα.Μακάρι να οργανώνονται τέτοιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στον τόπο μας και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

















17oA"Αν σας αρέσει η αλμύρα ή βρίσκεστε κάπου εκεί κοντά, διοργανώνουμε και ένα εργαστήριο για τη φυσική δόμηση στις Σπέτσες από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Απριλίου.
Το εργαστήριο θα παρακολουθήσουν κυρίως κάτοικοι του νησιού και θα έχει το χαρακτήρα «ιδιαίτερων μαθημάτων» μιας και οι συμμετοχές είναι περιορισμένες.
Θεματολογία:
-Επιλογή των κατάλληλων υλικών για χτίσιμο.
-Θεωρία του πηλού.
-Θεμελίωση.
-Tοιχοποιίες από cob, γαιόσακους, τσατμά, straw/clay.
-Στέγες
-Επιχρίσματα με βάση το χώμα και τον ασβέστη.
-Πατώματα
-Φυσικές βαφές.
-Ενεργειακός σχεδιασμός.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων:
Στόχος είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη (+) ενασχόληση με ενδιάμεση διακοπή για ελαφρύ γεύμα και θεωρία.

Τόπος:
Το κτήμα του Λοίζου στις Σπέτσες.

Χρόνος: Από Πέμπτη 11 μέχρι και Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Διαμονή: Σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με κόστος 20 ευρώ ανά δίκλινο δωμάτιο.

Διατροφή: Με δική σας ευθύνη.

Κόστος συμμετοχής: 65€ ανά άτομο

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Στείλτε mail στο loizosioannou@gmail.com ή τηλεφωνήστε στο 6972467167 (Λοίζος).¨

Στη γειτονιά μας..Στην Ύδρα η πρώτη τηλεματική εφαρμογή της Μεσογείου


Όλοι ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια για ό,τι συμβαίνει στο αγαπημένο τους νησί

Αλλάζει… επίπεδο η Ύδρα. Στο κοσμοπολίτικο νησί του Σαρωνικού ήδη υλοποιούνται οι τηλεματικές εφαρμογές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Smart-Islands, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι χιλιάδες φίλοι της Ύδρας να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται με κάθε λεπτομέρεια για ό,τι συμβαίνει στο αγαπημένο τους νησί.
Θέσεις θέας, ζωντανές κάμερες, τρισδιάστατες φωτογραφίες, εφαρμογές Τηλεϊατρικής και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία είναι πλέον στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα επαναστάτησαν οι Σπέτσες

Στις 3 Απριλίου 1821, Κυριακή των Βαΐων, οι Σπέτσες, πρώτες από όλα τα νησιά ύψωσαν επίσημα την Επαναστατική σημαία στα πλοία τους και ξεκίνησαν τον κατά θάλασσαν αγώνα.
Οι πρώτες προσπάθειές τους στράφηκαν στην πολιορκία των κάστρων της Πελοποννήσου και στον ξεσηκωμό και των άλλων νησιών.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά του νερού και η τύχη της προσφυγής μας.

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Σήμερα έγινε  ο διαγωνισμός για τη μεταφορά νερού στο Δήμο Σπετσών για 45 μέρες.
Λίγες μέρες πριν έγινε ο   διαγωνισμός για το 2013-2014.
Με το θέμα της μεταφοράς και των πιστοποιητικών καταλληλότητας υπάρχουν θέματα ήδη από τον προηγούμενο διαγωνισμό. Tότε είχαμε γράψει  κι εξηγούσαμε τί ακριβώς είχε συμβεί.
Στην πρόσφατη κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού,  για πρώτη φορά προστέθηκε  στους όρους της διακήρυξης  φράση που δίνει  τη δυνατότητα να προσκομίζονται τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων εναλλακτικά  και  από ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε απορρίψει τη σύμβαση μεταξύ άλλων και γι αυτό το λόγο , δηλαδή  επειδή είχαν προσκομισθεί πιστοποιητικά όχι από την αρμόδια Υπηρεσία αλλά από ιδιωτικά εργαστήρια και είχε αποφανθεί ότι μόνος αρμόδιος να εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλότητας των δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων είναι η Αρμόδια Υπηρεσία ( Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ...)
Με δεδομένο ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δικογραφίες στις οποίες τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  και όχι μόνο ,εξεταζόμαστε ως κατηγορούμενοι ,τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  που ανήκουμε στη μειοψηφία ( Μέξης-Αργυρίου-Κουμπή) διαφωνήσαμε με την προσθήκη αυτή και προσφύγαμε κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που κατάρτισε τους όρους, στον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Η προσφυγή μας αυτή σε πρώτη φάση απορρίφθηκε από το Γ. Γραμματέα  ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρ 4 παράγρ. 6 του Ν. 3886/2010 και είπε πως αναρμοδίως απευθυνθήκαμε σ'αυτόν, ενώ έπρεπε να απευθυνθούμε στο Δήμο.
Ο Νόμος αυτός και τα άρθρα αυτά που επικαλέστηκε ο Γεν. Γραμματέας δεν αναφέρονται σε προσφεύγοντες Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά σε θιγόμενους πολίτες που είχαν συμφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Για το λόγο, επειδή θεωρήσαμε πως λανθασμένα απορρίφθηκε η προσφυγή μας,   προσφύγαμε, όπως είχαμε δικαίωμα εκ του Νόμου στην επιτροπή του αρθρου 152 παρ.2του Ν. 3463/2006.
Η Επιτροπή αυτή λοιπόν μας δικαίωσε, έκανε δεκτή την προσφυγή μας και απεφάνθη ότι "αποκλειστικά αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων  είναι η Διεύθυνση {Περιβαλλοντικής Υγιεινής  και Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένος Πειραιώς και ως εκ τούτου η Αναθέτουσα Αρχή δεν έχει διακριτική ευχέρεια να ορίσει και άλλο όργανο πιστοποίησης  καταλληλότητας δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων αλλά δεσμία και μόνον  ως προς αυτήν . Σε περίπτωση δε που παρά τα προαναφερθέντα ορίσει και άλλο φορέα (τρίτο) προς πιστοποίηση, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και ακυρωτέα".
Kατά τη διενέργεια του διαγωνισμού που έγινε λίγες μέρες πριν, ενημερώσαμε προφορικά τον πρόεδρο και την επιτροπή για το αποτέλεσμα  της προσφυγής μας και δήλωσαν πως αφού δεν  έχουν στα χέρια τους το έγγραφο προχωρούν κανονικά, πράγμα που έγινε. Σήμερα, πριν από το διαγωνισμό  επισυνάψαμε την απόφαση σε έγγραφό μας το οποίο καταθέσαμε,  με το οποίο τους ζητήσαμε να αναβληθεί ο σημερινός διαγωνισμός, να ακυρωθεί ο προηγούμενος και να διορθωθεί η διακήρυξη και να προχωρήσει η όλη διαδικασία  σε σωστή βάση, πράγμα που δεν έγινε.

Οι φωνές κι οι κραυγές του λαϊκισμού δεν μας τρομάζουν.   Η λάσπη που προσπαθούν να μας ρίξουν ότι τάχα  θέλουμε να μείνει το νησί χωρίς νερό, μόνο ανόητους μπορεί να πείσει.
Ο κόσμος αργεί, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνει τί συμβαίνει.  Εμείς το μόνο που θέλουμε, είναι να έχει ο κόσμος νερό στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και στην καλύτερη τιμή. Και γι αυτό αγωνιζόμαστε. Στο δελτίο τύπου που είχαμε δημοσιεύσει για το θέμα αυτό, λέγαμε την αλήθεια.
Μισές αλήθειες δεν είπαμε ποτέ.
Μισή αλήθεια είναι αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος  στη συνέντευξή του σε ιστοσελίδα  ότι κάναμε μια προσφυγή που απορρίφθηκε.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να θέτει πραγματικά τους όρους. Να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.
 Αυτή είναι η θέση μας κι οι κραυγές δεν μας φοβίζουν ούτε μας αποθαρρύνουν.