Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το ΕΣΠΑ σώζει τα διατηρητέα-Μπορούν να αποκατασταθούν τουλάχιστον 5.000 κτίρια!


,
Με μία εκδήλωση στο κτίριο της πρώτης Βουλής της Ελλάδας, στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα τη δημόσια παρουσία του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πολιτών και Φορέων Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων που επαναδραστηριοποιήθηκε ύστερα από μία δεκαετία αδράνειας. Εκεί επιβεβαιώθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του συλλόγου που καλείται να παράγει έργο κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του. Ο σύλλογος είχε ιδρυθεί το 1984 και ανάμεσα στους σκοπούς του ήταν και ο… αποχαρακτηρισμός διατηρητέων κτιρίων από τη στιγμή που δεν απέφεραν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους (!)
Στο Ναύπλιο αποσαφηνίστηκαν οι νέες προτεραιότητες του συλλόγου. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και με την ενεργό συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η τακτική εκλογική συνέλευση για την ενεργοποίηση των παλαιών μελών, την εγγραφή νέων και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, με τριετή θητεία, ως και έκτακτη Καταστατική Συνέλευση για τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού και την αναβάθμιση της λειτουργίας του συλλόγου.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπετσών την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 19.00 μ.μ.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης, 18 συνολικά από τα οποία το ένα αποσύρθηκε αφορούν σε:
  • Ανακλήσεις, χορηγήσεις, προεγκρίσεις αδειών καταστημάτων.
  • Εγκρίσεις διαμόρφωσης κοινοχρήστων χώρων μετά από αίτηση ιδιοκτητών κατοικιών, ιδίαις δαπάναις .
  • Αίτηση για ακύρωση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί μετά από αίτηση των ιδίων.
  • Καθορισμός τμημάτων κοινοχρήστων χώρων που παραχωρούνται για χρήση.
  • Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού- παραλίας για την υποβρύχια σύζευξη Σπετσών -Σπετσοπούλας.
  • Αποδοχές ποσών.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Απογραφή-εξπρές για απολύσεις στους δήμους.Εγγραφο του υπ. Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ

από www.protothema.gr
Σε νέα απογραφή-εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. Η 31η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμπληρωματικών στοιχείων που ζητά με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.

Η εκδρομή της Ένωσης Σπετσιωτών.

 Με παράδοση στις επιτυχημένες εκδρομές η Ένωση Σπετσιωτών, ανακοίνωσε την επόμενη εκδρομή της , με την παρακάτω ανακοίνωση:
 
ΕΝΩΣΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ
                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από 7 – 10 Ιουνίου η Ένωση Σπετσιωτών οργανώνει εκδρομή στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων (Λουτρά Σμοκόβου, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Κόζιακας, Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, σπήλαιο Θεόπετρας, Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα κ.λπ.). Διαμονή στο πολυτελές MOUZAKI PALACE με πρωινό και βραδυνό μπουφέ, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, σάουνα κ.λπ.
Τιμή συμμετοχής ανά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο € 190. Δηλώσεις συμμετοχής σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σπετσιωτών.\
Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τί σημαίνει πως "Ο Δήμος δεν αποδέχεται απόφαση της Επιτροπής 152 του Ν.3463/2006";;

 Στις 9/5/2013 στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σπετσών ψηφίστηκαν οι όροι προκήρυξης ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μεταφορά νερού στις Σπέτσες με υδροφόρα πλωτά μέσα , για το διάστημα από 07-05-2013 έως 20-06-2013.
Ένα ζήτημα που είχε γίνει σημείο αιχμής ήταν το ότι  στην διακήρυξη του διαγωνισμού που έγινε για τη μεταφορά νερού για το 2013 και 2014 προστέθηκε για πρώτη φοράστους όρους και η δυνατότητα αντί για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας που οφείλει να προσκομίζει ο πλοιοκτήτης για τις δεξαμενές των υδροφόρων από την αρμόδια Υπηρεσία της αντιπεριφέρειας, εναλλακτικά να μπορεί να προσκομίσει βεβαιώσεις ιδιωτικών διαπιστευμένων εργαστηρίων. Την απόφαση αυτή την είχαμε προσβάλει και είχαμε δικαιωθεί από την επιτροπή 152 του Ν 3463/2006.Τα επιχειρήματα είναι πολλά και ουσιαστικά και υπάρχει εκπεφρασμένη σαφής θέση τόσο των αρμοδίων Υπηρεσιών , όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ωστόσο ο κυρίως διαγωνισμός έγινε με  τη διακήρυξη την αρχική, που δεν διορθώθηκε μετά την απόφαση της 152.
Στην προκήρυξη λοιπόν του διαγωνισμού που έγινε πρόσφατα,  για το μικρό αυτό διάστημα, διορθώθηκε ο όρος, πλην όμως διατυπώθηκε ως εξής:


"Διευκρινίζεται ότι τα πιστοποιητικά βεβαίωσης της καταλληλότητας των δεξαμενών από
ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, δεν θα γίνουν
δεκτά αν και ο συγκεκριμένος τρόπος βεβαίωσης της καταλληλότητας των δεξαμενών είναι
απόλυτα νόμιμος και έγκυρος. Τούτο γιατί με προηγούμενη πράξη της Επιτροπής του
άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, την οποία πράξη ο Δήμος δεν αποδέχεται και θεωρεί
εσφαλμένη και την έχει ήδη προσβάλλει ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου,
πλην όμως μέχρι την ακύρωσή της απ’ το δικαστήριο επιθυμεί να συμμορφωθεί προς το
διατακτικό της, έχει εσφαλμένα κριθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος περί εναλλακτικής
δυνατότητας βεβαίωσης της καταλληλότητας των δεξαμενών από ιδιωτικά διαπιστευμένα
εργαστήρια δεν είναι έγκυρος."

Δηλαδή: Ναι μεν το πήραν πίσω, αλλά για την τιμή των όπλων, ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πως εμμένουν στην άποψή τους, αμφισβητούν την 152 και ήδη έχουν προσβάλλει ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου την απόφαση αυτή.

Ρωτάμε: Ποιος την αμφισβητεί και ποιος αποφάσισε να την προσβάλλει ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου; Γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Και μάλιστα δεν δηλώνουν απλά πρόθεση, αλλά δηλώνουν ότι ήδη έχουν προχωρήσει στα ένδικα μέσα. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την επίσημη απόφαση που έχει αναρτηθεί στη διαύγεια.
Κάπως έτσι σκεπτόταν ο Λουδοβίκος όταν έλεγε L'État, c'est moi.


Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι ποιος διαπίστωσε και απεφάνθη , παρά την αντίθετη θέση των αρμοδίων Υπηρεσιών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιτροπής του άρθρου 152, ότι ο τρόπος αυτός βεβαίωσης είναι απόλυτα νόμιμος και έγκυρος; Μήπως κάποιοι έχουν"ξεφύγει" τόσο , που έχουν χάσει  όχι μόνο την έννοια της νομιμότητας, αλλά και την αίσθηση της γελοιότητας;


Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Η συνέχεια στο θέμα των Επιτροπών του Δήμου για τα έργα και τις προμήθειες

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στο θέμα της σύστασης των Επιτροπών για την παραλαβή των έργων και προμηθειών του Δήμου Σπετσών (http://www.tora-i-pote.blogspot.gr/2013/04/blog-post_24.html) ,στις  οποίες προβλέπεται από το Νόμο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν να προκύπτουν από κλήρωση μεταξύ  όλων των παρατάξεων, παρά ταύτα στο Δήμο Σπετσών η πλειοψηφία αγνόησε την επίκληση του σχετικού Νόμου που κάναμε και προχώρησε σε ορισμό των μελών μεταξύ χωρίς κλήρωση, από Συμβούλους της πλειοψηφίας.
Καταθέσαμε  λοιπόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας προσφυγήκαι δικαιωθήκαμε.
Ζητήσαμε στη συνέχεια να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν το Νόμο . Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος μας απάντησε πως ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου τους πρότεινε  να επαναφέρουν τις περσινές επιτροπές( που επίσης είχαν προκύψει χωρίς κλήρωση και αποτελούνταν από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας που η πλειοψηφία είχε  ορίσει), με το σκεπτικό ότι ο Δήμος θα καταθέσει προσφυγή , ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152, κατά  της απόφασης του Γ. Γραμματέα που μας δικαίωσε.
Όμως  :
Προσφυγή δεν κατατέθηκε μέχρι τώρα, η δέ προθεσμία για κάτι τέτοιο παρήλθε.

Άλλωστε:
Σύμφωνα με το Νόμο  αρμόδια να αποφασίζει για προσφυγές και ένδικα μέσα είναι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στην οποία ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Τί να σχολιάσει κανείς; Την αυθαιρεσία και την καταπάτηση κάθε έννοιας  νομιμότητας, ή την εμμονή  στο να μη μπει κάποιος στα άδυτα της διαχείρισης των έργων και των προμηθειών; Είναι η ίδια εμμονή που δείχνουν με την  άρνησή τους  να δώσουν την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου.

 




ήρωες και ποδόσφαιρο



Στα όνειρα μου έρχεται συχνά η μακρινή φωνή της μάνας, τρελής στους έρημους δρόμους και με ρωτάει με παράπονο αν κλαίνε ακόμα τα ματοπήγαδα.

Με ρωτάει για κάποιους πραγματικούς ήρωες του ποδοσφαίρου. Ήταν παιδιά της γης του Πόντου. Δεν έπαιξαν πότε σε μεγάλες οργανώσεις. Δε λατρεύτηκαν ποτέ ως θεοί από το αφιονισμένο πλήθος, δεν είδαν ποτέ τους οπαδούς να γεμίζουν πλατείες και να κλείνουν δρόμους για να εκδηλώσουν την εθνική υπερηφάνεια τους (τι χυδαίες που φαίνονται, ορισμένες φορές, οι λέξεις).

Οι ήρωες (αν ακόμα έχουν, ακόμα, νόημα οι λέξεις) της ομάδας «Πόντος» ήταν ...καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του κολεγίου Ανατολία της Μερζιφούντας.

Οι μαθητές αποφάσισαν να τιμήσουν τη φανέλα τους και γι αυτό, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές των Κεμαλικών, αγωνίστηκαν με εμφάνιση που θυμίζει τη γαλανόλευκη (άσπρες και γαλάζιες ρίγες) και στη μέση το γράμμα Π. Αυτό θα αποτελέσει τη βασική κατηγορία των Κεμαλικών, οι οποίοι θα οδηγήσουν τους Έλληνες αθλητές στο «δικαστήριο» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας (12 Φεβρουαρίου 1921) και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου θα απαγχονιστούν στην Αμάσεια.

Η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους με ρωτάει απεγνωσμένα αν μιλάνε για αυτούς τους ήρωες του ποδοσφαίρου και της πατρίδας στις δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Μήπως αναφέρουν ένα μονόστηλο οι δεκάδες αθλητικές εφημερίδες ή τους μνημονεύουν όλα εκείνα τα τέρατα της μνήμης, που θυμούνται ακόμα και το δευτερόλεπτο που σημειώθηκε κάποιο γκολ, σε κάποιον αγώνα, πριν τριάντα χρόνια (ήταν, βλέπετε, πολύ σοβαρό γεγονός για τη μετέπειτα ζωή τους). Μήπως κάποια κινηματογραφική ταινία; κάποιο βιβλίο; ή έστω κάποιο τραγουδάκι τους αναφέρει;

Κατεβάζω ντροπιασμένος το κεφάλι μου.
Μου λέει και μου ξαναλέει τα ονόματα, μήπως και τα έχω ακούσει σε κάποια ιαχή των φιλάθλων
- Γ. Θεοχαρίδης,
- Χ. Γεωργίου,
- Α. Συμεών,
- Α. Παυλίδης,
- Σ. Ανανιάδης

Κατεβάζω ακόμα πιο ντροπιασμένος το κεφάλι μου.

Τότε εκείνη ανεβάζει το τόνο της φωνή της και ωρύεται: «Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ' αυτούς τους ήρωες; Καλά οι ξένοι, αλλά τι θα πείραζε, όλες τις ελληνικές ομάδες, να αγωνιστούν για μία μόνο αγωνιστική, με ένα περιβραχιόνιο με το γράμμα Π»; Κατεβάζω και άλλο το κεφάλι μου.

Κάθε 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, θα ξανάρθει η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους και με τον αλαφροΐσκιωτο τρόπο της θα με ξαναρωτήσει: «γιατί κλαιν τα ματοπήγαδα;» και ακόμα δεν έχω βρει απάντηση.
Μήπως κανένας από σας γνωρίζει;
Stefanos...

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ημέρα μνήμης σήμερα για τη γενοκτονία των Ποντίων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων, παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο.

Πηγή :troktiko.eu

 

Πως η… Deutsche Bank χρηματοδότησε την γενοκτονία των Ποντίων!…

GENOKTONIA PONTIWN JPEG 1 600 375  1520156780 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως η... Deutsche Bank χρηματοδότησε την γενοκτονία των Ποντίων!...
Σπάνια παρασκήνια από την εποχή της γενοκτονίας των Ποντίων και ό,τι προηγήθηκε ιστορικά φέρνουν σήμερα στο φως τα «Παραπολιτικά». Τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ου, ήταν μια περίοδος όπου Γερμανία και Τουρκία , είχαν έρθει πολύ κοντά, με τους Γερμανούς και τον τότε «Κάιζερ» Γουλιέλμο τον Β” , να επιδιώκει και τελικά να πετυχαίνει την διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας.
Οι συγκρίσεις με το σήμερα είναι αναπόφευκτες καθώς

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Όλη η αλήθεια για τις προληπτικές μαστεκτομές


 Μετά την επέμβαση της Αντζελίνα Τζολί
φωτο:barbarabrenner.net
φωτο:barbarabrenner.net
Με αφορμή την απόφαση της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί για προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επεσήμαναν πως η ανάλυση της προδιάθεσης στον καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την πρόληψή του όσο και για την αντιμετώπισή του.
Οι γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 ή το γονίδιο BRCA2 έχουν 50% πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 50 χρόνων και 87% μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων.
Η γενετική ανάλυση στο πλαίσιο μιας οικογένειας με ιστορικό καρκίνου μαστού-ωοθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί μπορούν να γνωρίζουν ποια μέλη της οικογένειας είναι υψηλού κινδύνου και ποια όχι.
Όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ιατρικής παρακολούθησης (μαγνητική μαστογραφία από την ηλικία των 25 χρόνων κ.α.), ώστε ο ενδεχόμενος καρκίνος να διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν την ωοθηκεκτομή ή και τη μαστεκτομή ύστερα από κάποια ηλικία (40-45 χρόνων).
Το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του «Δημόκριτου» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού – ωοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο.
Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου, στις Ελληνίδες ασθενείς, έπειτα από πολυετείς έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι εκείνες στο γονίδιο BRCA2.
Πηγή: ikypros.com 

Το τριήμερο Ευεξίας , πρόληψης Υγείας 24-26 Μαΐου



baner for prosklisi.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Εξελίξεις στην αναγεννητική Ιατρική και νεότερα επιστημονικά επιτεύγματα για την μακροβιότητα -«Η Ιατρική του αύριο, σήμερα -το κλασικό δεν γερνάει ποτέ» 24-26 Μαίου 2013, στις Σπέτσες
 ***επιβαρύνεται το DNA των ανδρών μετά τα 50 και επομένως καλό θα ήταν οι άνδρες να γίνονται μπαμπάδες όσο νωρίτερα γίνεται?
 ***Είναι η γυναίκα το μόνο ον στην φύση που η εμμηνόπαυσή της δεν συμβαδίζει με το μέγιστο προσδόκιμο ζωής?
Σε αυτές τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απάντησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής  Στάθης Γκόνος και Δρ.Μιχαήλ Παπαχαραλάμπους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που παρακολούθησαν χθες την συνέντευξη Τύπου ενόψει του 3ήμερου ευεξίας, πρόληψης και υγείας  το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες από τις 24 έως τις 26 Μαίου 2013. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ) με την υποστήριξη της Ορθοβιοτικής στο ιστορικό κτίριο των Σπετσών, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Υποτροφίες από το κληροδότημα «Νικολάου Κρήτσκη»


το κληροδότημα «Νικολάου Κρήτσκη» ανακοίνωσε τη χορήγηση δεκαεννέα (19) συνολικά υποτροφιών σε φοιτητές και φοιτήτριες της Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού και  Τεχνολογικού Τομέα της χώρας, για προπτυχιακές σπουδές εσωτερικού, για το ακαδημαϊκό έτος 2011 2012 σε βάρος των εσόδων του με την ακόλουθη κατανομή:                                                                                                                 
1. Πέντε (5) υποτροφίες σε καταγόμενους από τη Ζαγορά του Ν. Μαγνησίας.
 
2. Οκτώ (8) υποτροφίες σε καταγόμενους από τις Σπέτσες.
3. Έξι (6) υποτροφίες
  σε καταγόμενους από την Ύδρα.       

Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Αθήνα στις 04 Ιουλίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.00 στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εφόσον οι κατάλληλες για τη διενέργεια του διαγωνισμού αίθουσες είναι διαθέσιμες, διαφορετικά σε γειτονικά Εκπαιδευτήρια και από Εξεταστική Επιτροπή που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις
  των άρθρ. 8 και 9 του β.δ. της 5-9-1940.
Ειδικότερα:

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Μπάχαλο και παρατράγουδα...

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Τόσον καιρό είπαμε λόγω των αγίων ημερών να μην αναφερθούμε σε  κακώς κείμενα και συγκρατηθήκαμε μέχρι σήμερα.
Και μακάρι να μην υπήρχαν. Κόσμος ήλθε, η αγορά κινήθηκε, αλλά το κυκλοφοριακό "μπάχαλο"ήταν πέραν πάσης περιγραφής. Οι μέρες αυτές του Πάσχα, αποτελούσαν μια "πρόβα τζενεράλε" για το καλοκαίρι. Και φυσικά δεν χρειάζεται να ήταν μάντης κάποιος για να προβλέψει τί θα γινόταν. Όταν αφέθηκαν όλα ελεύθερα να κυκλοφορούν, γουρούνες, μηχανάκια ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια και πάσης φύσεως οχήματα, όταν μπήκαν με άδειες μέσα στο νησί αυτοκίνητα όχι σπετσιωτών και μονίμων κατοίκων μόνον αλλά  και ενοίκων ξενοδοχείων που είχαν έλθει για τις μέρες αυτές, ήταν αναμενόμενο πως θα υπήρχαν προβλήματα.
Τη νύχτα της Μ. Παρασκευής, εξ αιτίας ενός μεγάλου "μπλοκαρίσματος" έξω  από μπαράκι του παλιού Λιμανιού, από κόσμο και παρκαρισμένα οχήματα που εμπόδιζαν τα αμαξάκια να προχωρήσουν, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα.Ένα πρόβλημα που με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσε να διευθετηθεί.
Από κει και πέρα άρχισαν τα παρατράγουδα, με το Δήμαρχο να επεμβαίνει  επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αστυνομία, βρίζοντας Θεούς και δαίμονες και κτυπώντας το περιπολικό της Αστυνομίας. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε την επομένη  ενώπιον πολλών, κατήγγειλε στον περιφερειακό Διοικητή το Αστυνομικό τμήμα Σπετσών, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Στον εαυτό του θα έπρεπε να στραφεί, που με τη στάση του οδήγησε την κατάσταση εκεί. Τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Προλαβαίνονται με τα ανάλογα μέτρα. Η Αστυνομία τί να έκανε, όταν  ο ίδιος ο Δήμος πήρε  πίσω μέτρα που  η ίδια η κυκλοφοριακή μελέτη περιλάμβανε;
Στις προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας δημοτικής Αρχής,περιλαμβανόταν προστασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων των αμαξηλατών και των ναυπηγών. Και οι δυο έχουν μείνει απροστάτευτοι.
Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να μη δυσαρεστεί κανέναν, να μην έχει κανένα κόστος , να μην παίρνει περιοριστικά μέτρα  και να δουλεύουν όλα ρολόι.
Απαιτούνται ξεκάθαρες θέσεις, κι όχι κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν λύνουν το πρόβλημα και στο τέλος δεν αποκαθιστούν κανέναν στη συνείδηση κανενός.
 Οι αμαξάδες έχουν δίκιο στο να διεκδικούν ελεύθερο δρόμο για να κινούνται σε μια διαδρομή που αποτελεί ένα βασικό προορισμό τους, όπως είναι αυτός από το λιμάνι προς το παλιό λιμάνι, μέχρι την πλατεία του Μουράγιου που μπορούν και στρίβουν. Τα άλογα δεν είναι αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται με μια κίνηση. Αν αφηνιάσουν μπορεί να υπάρξουν  τραγικές  συνἐπειες.
Η Αστυνομία πάλι, αστυνομεύει τα μέτρα τα υπαρκτά, όχι τα ανύπαρκτα.
Οι δε πολίτες, δικαιούνται στοιχειωδώς να ξέρουν ξεκάθαρα τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, πότε και πού.
Δεν μπορεί π.χ. να επιβιβάζεται κάποιος σπετσιώτης στο φέρυ μπόουτ  ξέροντας πως στη συγκεκριμένη ημερομηνία επιτρέπεται η είσοδος του Ι.Χ. του και βγαίνοντας στο λιμάνι ανύποπτος να δέχεται κλήση για παράνομη είσοδο ( τις μέρες του τρίαθλου) και να πληρώνει 200-300 Ευρώ, επειδή τότε ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν κανέναν. Όπως και δεν γίνεται αυτό που έγινε τη μεγάλη Εβδομάδα, που έμπαιναν κι έβγαιναν με όλα τα δρομολόγια ανεξέλεγκτα τα Ι.Χ.
Η εικόνα των παρκαρισμένων οχημάτων παντού και πάντα  και κυρίως στη φάτσα του νησιού κατά μήκος του δρόμου, δεν είναι η καλύτερη και συντελεί στο κυκλοφοριακό χάος.
Όλοι θέλουν να δουλέψουν τις μέρες αυτές και καλά κάνουν. Όμως δεν είναι δυνατόν ο καθένας να αγνοεί τους άλλους και να έχει μοναδικό του στόχο το δικό του βόλεμα.
Και επιτέλους κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε τί λογής τουρίστες θέλουμε και τί ποιότητα ζωής θέλουμε να παρέχουμε   σ 'αυτούς και στους εαυτούς μας σ' αυτόν τον τόπο.





Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Ευχόμαστε το Αναστάσιμο φως να φωτίζει τις ζωές όλων μας, να τις γεμίζει ελπίδα  και πραγματική χαρά.
Η Ανάσταση του Χριστού, να φέρει και την Ανάσταση της πατρίδας μας.