Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ιδρυτική Συνέλευση Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.


Πολύ αισιόδοξα τα νέα από το  Ναυτικό Όμιλο Σπετσών , που προχωράει σταθερά στα πρώτα του βήματα καθώς φαίνεται στα παρακάτω κείμενα.

"EΠΙΤΕΛΟΥΣ: Ένας Ναυτικός Όμιλος για τις Σπέτσες

Μετά από την αρχική διακήρυξη που έγινε στο πλαίσιο του Spetses Classic Yacht Race 2013 και τη πρώτη «λαϊκή» Συνέλευση στις 27/10/2013, το Σάββατο, 1η Μαρτίου 2014, ήρθε η ώρα για την πανηγυρική Ιδρυτική Συνέλευση του Ν.Ο.ΣΠ. στο αμφιθέατρο της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

Στο μεσοδιάστημα, η Συντονιστική Επιτροπή επεξεργάστηκε κείμενο σύγχρονου και προσαρμο­σμένου στο νέο Αθλητικό Νόμο καταστατικού, προϋπολογισμούς και, κυρίως, την ταυτότητα του νέου Ομίλου, δηλ. το σήμα, τη σημαία και το έμβλημά του, για το οποίο προηγήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφoρία.

Η οργάνωση ήταν άψογη και παρά την κακοκαιρία συνέρευσαν πολλοί φίλοι της θάλασσας, Σπετσιώ­τες, κάτοικοι του νησιού και φίλοι του. Από τους οικοδεσπότες, την Συντονιστική Επιτροπή του Ν.Ο.ΣΠ., παρευρέθησαν οι Δημήτρης Ανάργυρος, Αντώνης Βορδώνης και Πέτρος Πετρακόπουλος.

Οι διοργανωτές υποστηρίχθηκαν από επιτροπή εθελοντών, που φρόντισαν για την όλη διαδικασία εγγραφών κλπ, αποτελούμενη από τους Σούλη Σούλια, Ντέμη Τασιούλη, Αλέξανδρο Τσιρώνη Θέτη Σύρμα και Τώνια Βατικιώτη ενώ, λόγω της πολυκοσμίας, βοήθησαν κι αρκετοί από τους προσελθόντες.

Μετά την ανάληψη της διεύθυνσης της Συνέλευσης από τον διακεκριμένο νομικό και κάτοικο των Σπετσών κ. Ηλιόπουλο, με Γραμματέα τον δικηγόρο κ. Τσάμη, τα μέλη της Σ.Ε. Π. Πετρακό­που­λος και Α. Βορδώνης έκαναν μια εντυπωσιακή παρουσίαση power-point για τα πεπραγμένα της Επιτροπής, τους σκοπούς του Ν.Ο.ΣΠ. και τον προϋπολογισμό των πρώτων δράσεων.

Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη συγκίνηση, παρουσιάστηκε το σήμα, η σημαία και το έμβλημα του Ν.Ο.ΣΠ. Το σήμα βασίζεται στη παράδοση του νησιού! Κεντρικό στοιχείο του έχει την άγκυρα και την τρίαινα σε χιαστί διάταξη.Την άγκυρα, για να τονίζει τη ναυτοσύνη των Σπετσών, τη μακριά ναυτική παράδοσή τους, τα καρνάγια τους, ενώ αποτελεί και βασικό στοιχείο της σημαίας του νησιού, και την τρίαινα, το έμβλημα του Ποσειδώνα αλλά και του Ιδρύματος της Α.Κ.Σ.Σ., αποτίωντας έτσι φόρο τιμής στο μεγάλο Σπετσιώτη Εθνικό Ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρο. Αυτά τα δύο βασικά στοιχεία εντάχθηκαν σε ένα τριγωνικό, ως είθισται στους ναυτικούς ομίλους, πλαίσιο με τα χρώματα της σημαίας του νησιού τη περίοδο των αγώνων της Επανάστασης, όπως διαπιστώθηκε από πίνακες της εποχής, το λευκό στο κέντρο, το κόκκινο ως εσωτερικό πλαίσιο και το κυανό ως εξωτερικό.

Οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, επικροτώντας με τον τρόπο τους, αυτά που με πολλή αγάπη και κέφι, αλλά και διακριτό επαγγελματισμό, ετοίμασε η Σ.Ε.

Ιδιαίτερα θερμής αποδοχής έτυχε η ανακοίνωση για τη δωρεά πέντε ιστιοπλοϊκών σκαφών Rhodes 19 και τριων κωπηλατικών λέμβων από το Ίδρυμα της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής στον ΝΟΣΠ, καθώς και η ευγενική χειρονομία του Ν.Ο.Ε. και των διοργανωτών του "Spetses Classic Yacht Race 2013", που προσέφεραν μέρος των εσόδων του αγώνα για την επισκευή των σκαφών αυτών.

Έγιναν, μάλιστα, κι οι πρώτες δωρεές στον Όμιλο από τους κ.κ. Αναγνωστόπουλο και Βορδώνη, καθώς κι η δωρεά μιας λέμβου 4 μ. με μηχανή 15 HP από τον κ. Δημ. Ανάργυρο.

Η εγγραφή των ιδρυτικών μελών ήταν σύσσωμη, με αποτέλεσμα, στο τέλος της όλης διαδικα­σίας να έχουν εγγραφεί, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πάνω από 90 ιδρυτικά μέλη. Ανάμεσά τους πολλοί Σπετσιώτες, αλλά κι επώνυμοι και κάτοικοι του νησιού.

Το προσωρινό Δ.Σ. που εξελέγη, αποτελείται από τους: Αντώνη Βορδώνη (πρόεδρο), Πέτρο Πετρακόπουλο (Αντιπρόεδρο), Δημήτρη Ανάργυρο (Γ.Γραμματέα), Αργύρη Μαθιό (Ταμία) και τους Νίκο Νικολαίδη, Μιλτιάδη Μπαμπίλη και Μανόλη Παντελή ως μέλη.

Το Δ.Σ. του Ν.Ο.ΣΠ., υποστηριζόμενο από πολλούς εθελοντές, ολοκληρώνει σύντομα τις νομικές διαδικασίες και, παράλληλα, προβαίνει στην οργάνωσή του.

Ήδη ο Όμιλος προχωρά στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού. Πέραν των σκαφών που του παραχώρησε Α.Κ.Σ.Σ., έχει έλθει σε επαφή με πολλούς άλλους ομίλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να του παραχωρήσουν ιστιοπλοϊκά σκάφη διαφόρων κατηγοριών, ενώ και ιδιώτες έχουν εκφράσει την πρόθεση της παραχώρησης των σκαφών τους.

Ως σημαντικότερο, όμως, βήμα προς το μέλλον χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι ο Ν.Ο.ΣΠ., πέρα από  στέγη, απέκτησε και λεμβοστάσιο στην Α.Κ.Σ.Σ. Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του προσωρινού Δ.Σ. του Ν.Ο.ΣΠ., Αντώνη Βορδώνη, ο Πρόεδρος του ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής, κύριος Κωνσταντίνος Στεφάνου ανακοίνωσε την παραχώρηση του παλαιού λεμβοστασίου του ιδρύματος της Α.Κ.Κ.Σ. στον Ν.Ο.ΣΠ. δηλώνοντας:
«Το ίδρυμα της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής, χαιρετίζει την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην ενίσχυση του ναυτικού αθλητισμού και φέρνει τους νέους κοντά στη θάλασσα, αξίζει τη στήριξη μας. Το ίδρυμα της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον Ναυτικό όμιλο Σπετσών, βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο στην εκπλήρωση των ευγενών σκοπών του»

Ο Ν.Ο.ΣΠ., που εκπληρώνει το όραμα  να αποκτήσει το νησί των καπεταναίων και των καρνάγιων αυτό που τόσα χρόνια του έλειπε, ξεκινά ακάθεκτος για να κατακτήσουν και πάλι οι ταγοί της ναυτοσύνης, οι Σπετσιώτες, τις θάλασσες του κόσμου."

,

Ολοκληρώθηκε σήμερα το "παίδαθλον"

Οι αγώνες στίβου που διοργάνωσαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού-Γυμνασίου και Λυκείου, σε συνεργασία με τα σχολεία και τους γυμναστές  των παιδιών,πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία  χθες και σήμερα στο γήπεδο της Α.Κ.Σ.Σ. Είναι μια ωραία πρωτοβουλία που ωθεί τα παιδιά στον αθλητισμό, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και καθώς φαίνεται γίνεται θεσμός.
(Οι φωτογραφίες είναι από το fb).








Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Μαθητές του Λυκείου Σπετσών καλεσμένοι στις Βρυξέλλες μαζί με μαθητές άλλων τριών μικρών νησιών.

Το βιντεάκι παρουσιάζει και Σπετσιώτες μαθητές που θίγουν σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα των καρνάγιων και των κονδυλίων για την παιδεία.

https://www.youtube.com/watch?v=GjqRmGdsPSs&app=desktop

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σχετικά με τη μήνυση του Δημάρχου.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος μας ανακοίνωσε πως μας έκανε μήνυση ( κατά Kαλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή) για τα όσα λέμε και γράφουμε.
Η αλήθεια είναι πως άργησε πολύ να το κάνει. Έτσι κι αλλιώς το περιμέναμε. Διότι  πώς θα κατεβεί στις εκλογές έχοντας απέναντί του τα όσα με στοιχεία και αποδείξεις λέμε και γράφουμε; Πώς θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους αφελείς; Πρέπει κάτι να έχει να λέει. Να λέει ότι έκανε μήνυση για όλα αυτά, και ότι εκκρεμεί η εκδίκασή της .
Λέμε την  αλήθεια, έχουμε στοιχεία και δεν φοβόμαστε κανέναν. Καθήκον μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και το επιτελούμε στο ακέραιο.

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για το 2011 και το 2012

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για τον ισολογισμό των ετών 2011 και 2012  κι ενώ δεν έγινε δεκτή η παρουσία του αναπληρωματικού μέλους του κ. Μέξη που απουσίαζε, ήταν παρών και ο λογιστής του Δήμου κ. Ευάγγελος Κρητικός.
Από την αντιπολίτευση θεωρήθηκε  παρούσα μόνον η κ. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή η οποία έκανε τις παρατηρήσεις της τις οποίες και κατέθεσε εγγράφως.

Απόσπασμα από τις  παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης .

·         Από 01/01/2011 μέχρι 31/12/2011  έχουν εκταμιευτεί παράνομα 1.400.000 € περίπου.
·         Από 01/01/2011 ἐως 26/04/2011, ενώ δεν υπήρχε προϋπολογισμός  είχαν εκταμιευτεί παράνομα  περί τις 400.000€. έχουμε ζητήσει αντίγραφα  των στελεχών των επιταγών  που αντιστοιχούν στις εκταμιεύσεις αυτές, τα οποία όμως δεν μας έχουν δοθεί ώστε να γνωρίζουμε  σε τίνος όνομα εκδόθηκαν και ποιος τις εισέπραξε.
·         Ποσόν 750.358,70€ αφορούσε δαπάνη μεταφοράς νερού για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 (που πληρώθηκε το 2011, όπως γίνεται κάθε χρόνο οι τελευταίοι μήνες  κάθε έτους πληρώνονται στο επόμενο) και Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011. Σύμφωνα με τις καταστάσεις των εξοφλημένων χρηματικών ενταλμάτων τα ποσά αυτά εξοφλήθηκαν  τον 11ο και 12ο του 2011. Σύμφωνα με τα extrait  της Τράπεζας φαίνεται πως τα χρήματα αυτά  δεν έχουν εκταμιευτεί..Προφανώς είχαν εκταμιευτεί  προηγουμένως και όταν δεν υπήρχε σύμβαση   για την προμήθεια του νερού.
·         Ποσόν 700.000€ εκταμιεύτηκε κατά τη διάρκεια του 2011 χωρίς καν εντάλματα  και λοιπά παραστατικά. Ποιος  εισέπραξε τις εξοφλητικές επιταγές; Σε τίνος όνομα εκδόθηκαν ; Σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας, ο ταμίας  του Δήμου Σπετσών  είχε εντολή  μόνο να καταθέτει , ενώ για κάθε άλλη συναλλαγή απαιτείτο να έχει  είχε έγγραφη εντολή του Δημάρχου προς τούτο.

.....
·        Σύμφωνα με βεβαίωση του ταμία του Δήμου Σπετσών, το χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2011, ( έναρξη του 2012) , ήταν 1.146.256,09 €. 
·        Σύμφωνα με το extrait  όμως υπήρχαν στην Τράπεζα μόνο  443.111,83€.

·         Το 2011 λείπουν τα εξής χρήματα:740.665 € η παραπάνω διαφορά. Αν δεχτούμε πως οι 50.000€ από αυτά βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος , από το ποσόν της επιχορήγησης για τη μεταφορά νερού ( άλλο ερώτημα είναι  το γιατί να μην έχουν μπει μέσα στο 2011 στο ταμείο του Δήμου; Σύμφωνα με το extrait  μπήκαν  450.000€ συνολικά το 2011 ως επιχορήγηση για τη μεταφορά νερού στο ταμείο του Δήμου) τότε το ποσόν που λείπει από το ταμείο του Δήμου είναι 690.665€..
·         Εκτός από αυτά όμως, υπάρχει κι ένα ποσόν 122.800,24 € που έχει κατ 'επανάληψιν αναφέρει στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μέξης, που αντιστοιχεί σε παραπάνω τιμολογηθέντα  48.940 mνερού . Σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο ο ταμίας του Δήμου μας διαβεβαίωσε  σχετικά ότι  έχει κάνει πιστωτικό με  το χρηματικό ένταλμα  686 με ημερ. εξόφλησης 30/11/2011 και ποσόν 33.615,76€ και το χρηματικό ένταλμα  687 με ημερ. εξόφλησης 30/11/2011 και ποσόν 34.566,74€ , όμως δεν μας έχουν δοθεί οι αντίστοιχες επιταγές  που αποδεικνύουν πως έχει γίνει  ο συμψηφισμός για τα παραπάνω τιμολογημένα.
·         Υπάρχει ένα ποσόν 82.000€ που αντιστοιχεί  στο ΦΠΑ της ύδρευσης που εισέπραξε ο Δήμος με τους λογαριασμούς ύδρευσης από τον Αύγουστο  που  εφαρμόστηκε μέχρι  την 31/12/2011.έχουμε ζητήσει  στοιχεία απόδοσης αυτού του φόρου που εισέπραξε ο Δήμος και δεν μας έχουν δοθεί.
·         Αν στο ποσόν  των 740.000€, προσθέσουμε τα παραπάνω,  το ποσόν των 122.800,24€ και το ποσόν των  82.000€ φτάνουμε τις 945.465€ τουλάχιστον  που λείπουν για το 2011 από το ταμείο κατά τους υπολογισμούς μας.

·        Στις αρχές του 2012 έγινε "ανάληψη υποχρέωσης για ποσά   συνολικής αξίας 1.198.119,86. Για να αναληφθεί υποχρέωση για κάποιο ποσόν, σύμφωνα με το Νόμο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πίστωση, υπάρχουν τα χρήματα αυτά στο ταμείο. Τα παραπάνω ποσά αφορούσαν δαπάνες του 2011 για τις οποίες είχε γίνει μέσα στο 2011 «ανάληψη υποχρέωσης» , κι επειδή για κάποιο  λόγο δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή τους  ανακλήθηκε η ανάληψη υποχρέωσης που είχε γίνει γι’ αυτές..
·        Στο ταμείο του Δήμου , έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρχουν τα χρήματα του έργου Δεξαμενή-Ανάληψη, τα οποία είχε λάβει ο Δήμος Σπετσών και τα είχε εισαγάγει ως έκτακτα ειδικευμένα,(δηλαδή χρήματα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το λόγο που δόθηκαν ως επιχορήγηση και για τίποτα άλλο)  και ανέρχονται στο ποσόν των 496.000€. Αυτά , όσο δεν χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση του έργου , πρέπει να υπάρχουν στο ταμείο.
·        Άρα: Στο ταμείο του Δήμου στις αρχές του 2012  και αφού δεν είχαν γίνει άλλες πληρωμές, έπρεπε να υπάρχουν  τουλάχιστον  τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στις αναλήψεις υποχρεώσεων συν τα χρήματα του έργου του δρόμου, δηλαδή 1.198.119,86 +496.000 =1.694.119,86€ τουλάχιστον. Όμως  λογιστικά βεβαιώνονταν   1.146.256,09 €.  , δηλαδή έλειπαν 547.862,7€7, ενώ ταμειακά, σύμφωνα με το extrait υπήρχαν μόνο  443.111,83€, δηλαδή έλειπαν  1.251.008,03€.
·        Από το extrait αποδεικνύεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί μέσα στο 2011 χρήματα του έργου Δεξαμενή-Ανάληψη , τα οποία έχουν εισαχθεί ως  "έκτακτα ειδικευμένα", είναι χρήματα επιχορήγησης για το συγκεκριμένο έργο και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό.
·        Με  αίτημα που υποβάλλαμε στις 7/11/2013 στο Δήμο Σπετσών , ζητούσαμε  να μας χορηγηθούν αντίγραφα εννέα (9) συνολικά χρηματικών ενταλμάτων  που αφορούσαν την πληρωμή της μεταφοράς του νερού του 2012,μαζί με τα αντίγραφα των εξοφλητικών επιταγών  που αποδείκνυαν την εξόφλησή τους, συνολικής αξίας 563.226,36 €, από τα οποία  ποσόν 331.324,31 αφορούσε ποσόν επιχορήγησης, καθώς και άλλα εννέα(9)  που αφορούσαν δαπάνη του 2011 και με την πράξη 14/2012 της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπετσών  αναλήφθηκε η υποχρέωση  εξόφλησής τους από τον προϋπολογισμό του 2012. Τα ποσά αυτά ανέρχονται σε 379.150,15 από επιχορηγήσεις και 434.071,53 από τακτικά έσοδα,  και στο σύνολό τους είναι 813.221,68 .
·        Τα εντάλματα μαζί με τις εξοφλητικές επιταγές όλων αυτών ( Συνολικής αξίας 1.376.448,04)  δεν μας εδόθησαν.( Από τα extrait  της Εθνικής Τράπεζας που είχαμε επανειλημμένα ζητησει από τον 6ο του 2012 και τελικά λάβαμε το 10ο του 2013, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχουν οι αναλήψεις των ποσών που αναφέρονται στα χρηματικά εντάλματα από την Τράπεζα στις αντίστοιχες ημερομηνίες) Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για εικονικές πληρωμές , πληρωμές δηλαδή που επινοήθηκαν μόνο και μόνο με σκοπό τεχνητά να καλύψουν  το υπαρκτό έλλειμμα που δημιουργήθηκε το 2011 από τις παράνομες εκταμιεύσεις.
·        Οι εικονικές αυτές πληρωμές ξεπέρασαν μάλιστα το ποσόν που απαιτείτο για να καλυφθεί το έλλειμμα κι έτσι εμφανίζεται το 2012 ταμειακό υπόλοιπο μεγαλύτερο από αυτό που λογιστικά βεβαιώνεται.
·         Σύμφωνα με το extrait το χρηματικό υπόλοιπο του 2012 είναι 776.731,26€ .Λογιστικά δε, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 το χρηματικό υπόλοιπο του 2012 είναι 617.278,13€..

·       

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

τα αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, επειδή απουσίαζε οκ. Μέξης είχε έλθει για να τον αναπληρώσει ο κ. Πέτρος Τσάνας που είναι το εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος του κ. Τσάνα. Όμως δεν έγινε δεκτή η αναπλήρωσή του από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Τζιάμο, ενώ τόσο ο κ. Γιώργος Λυράκης όσο και ο κ. Πάτραλης μας υπέδειξαν ειρωνικά πως θα έπρεπε να γνωρίζουμε το Νόμο και πως μόνο σε περίπτωση παραίτησης αναπληρώνεται μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Παραθέτουμε το σχετικό άρθρο από τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν3463 2006) που προβλέπει την αναπλήρωση.

Αρθρο 105

Λειτουργία της Δημαρχιακής Επιτροπής

1. Η δημαρχιακή επιτροπή έχει απαρτία, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα είναι περισσότερα από αυτά που απουσιάζουν.   Η  επιτροπή συνεδριάζει δημόσια και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Αν σε δύο συνεχείς συνεδριάσεις δεν επιτυγχάνεται απαρτία ή απόλυτη πλειοψηφία, αρμόδιο να λάβει απόφαση είναι το δημοτικό συμβούλιο.

2.  Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο πρόεδρος της δημαρχιακής επιτροπής προεδρεύει ο αντιπρόεδρος ή ο σύμ βουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, ο οποίος έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Αν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, καλούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της εκλογής τους.

3.  Αν ένα μέλος της δημαρχιακής επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά.


Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Στοιχεία που δε μας έχουν δοθεί.


Τα όσα λέμε και γράφουμε για τις οικονομικές ατασθαλίες του Δήμου δεν είναι προϊόντα της φαντασίας μας, όπως δεν είναι και ανυπόστατα και συκοφαντικά τα όσα λέμε και γράφουμε για στοιχεία που δε μας έχουν δοθεί. Για να πάρουμε την κίνηση του Τραπεζικού Λογαριασμού πέρασαν τρία χρόνια, δηλαδή κάναμε έναν αγώνα για να λάβουμε αυτό που σε άλλους Δήμους δίνεται μαζί με τα λοιπά στοιχεία , ανά τρίμηνο πριν από την ψήφιση της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Κι επειδή δεν μιλάμε χωρίς στοιχεία, παραθέτουμε  παραδείγματα από συγκεκριμένα αναπάντητα που σχετίζονται με το 2011 και 2012:
  •  Αίτηση με αρ. πρωτ. 5116 από 07/11/2013 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν και δεν πρόκειται για εικονικές πληρωμές που έγιναν με σκοπό να καλυφθούν τα ποσά που έλειπαν από τις παράνομες εκταμιεύσεις.

  1.  Αίτηση με αρ. πρωτ. 200 από 22/01/2014 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν, (διαφορετικές  από τις προηγούμενες) .

  • Αίτηση με αρ. πρωτ. 598 από 21/02/2014 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν  ( άλλες από τις προηγούμενες).
  • Αίτηση με αρ. πρωτ.1814 από 17/05/2013 του Δημοτικού Συμβούλου Κων/νου Δαμδημόπουλου για χορήγηση αντιγράφων καταστάσεων απόδοσης των παρακρατούμενων φόρων από προμήθειες, εργολάβους  , ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και ΦΜΥ κλπ.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αιτήματος αυτού για στοιχεία σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ από το Δήμο Σπετσών.
Από  22.08.2011 , σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3β΄του άρθρου 18 του Ν.4002/22.08.2011 ( ΦΕΚ 180Α΄) η παράδοση νερού στους Ο.Τ.Α.  υπάγεται στο Φ.Π.Α..
Σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις οι Ο.Τ.Α. "για τις δραστηριότητες αυτές θεωρούνται επιτηδευματίες και υποχρεούνται στην τήρηση  βιβλίων, έκδοση στοιχείων κλπ. που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ.
Με δεδομένο το παραπάνω ζητήσαμε το Μάϊο του 2013  να μας δοθούν οι καταστάσεις καταχώρησης και απόδοσης του Φ.Π.Α. προς τη ΔΟΥ Σπετσών για το 13% που εισπράχθηκε από το Δήμο με τους Λογαριασμούς ύδρευσης στα διαστήματα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2011 , από Ιανουάριο έως Αύγουστο του 2012 ( διότι όταν υποβάλαμε την αίτησή μας , μέχρι αυτό το διάστημα είχαν ενημερωθεί οι χρηματικοί κατάλογοι είσπραξης) .
Ένα χρόνο μετά, ζητήσαμε να ενημερωθούμε και για το διάστημα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2012 και από Ιανουάριο έως Αύγουστο του 2013.( Οι λογαριασμοί ύδρευσης αποστέλλονται με καθυστέρηση 4 μηνών  στους καταναλωτές .
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2013 βεβαιώθηκαν στις 18/12/2013  ώστε να εισπραχθούν τον Ιανουάριο του 2014.
Μέχρι σήμερα , κανένα στοιχείο και καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει  στα ερωτήματά μας.
Σύμφωνα με  όσα καταχωρίζονται στον κωδικό 4142001, για την είσπραξη Φ.Π.Α.  από τους λογαριασμούς ύδρευσης, ο Δήμος Σπετσών στο διάστημα από :
8ο έως 12ο του 2011
1ο έως 12ο του 2012
1ο -8ο του 2013
φαίνεται ότι έχει εισπράξει  το ποσόν των 260.371,78€, ενώ σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς το ποσόν αυτό έπρεπε να είναι 497.111,13. Είναι δηλαδή λιγότερο κατά 236.739,35 του εισπραχθέντος..Αυτό το έχουμε πολλές φορές επισημάνει κατά τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου  και έχουμε ζητήσει να καταγραφεί.
Επίσης έχουμε ζητήσει αντίγραφα από τα γραμμάτια είσπραξης Φ.Π.Α των καταστάσεων απόδοσης  των παρακρατουμένων φόρων από προμήθειες, εργολάβους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και Φ.Μ.Υ. και κρατήσεων υπέρ  των ασφαλιστικών ταμείων , μαζί με τα σχετικά διπλότυπα ή γραμμάτια της Τράπεζας , ΔΟΥ, ή άλλου φορέα στον οποίο έχουν καταβληθεί.
Εκτός από τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση του Φ.Π.Α. που εισπράττει ο Δήμος στους λογαριασμούς ύδρευσης, έχουμε ζητήσει και πολλά άλλα στοιχεία για τα οποία όμως ουδέποτε μας έχει δοθεί απάντηση,ή μας έχουν δοθεί μόλις το τελευταίο  διάστημα  στοιχεία που ζητούσαμε από το 2012 ( όπως το extrait του Τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου και μάλιστα δεν μας εδόθησαν παρά αποσπασματικά και εν μέρει).



Στην Οικονομική Επιτροπή το σχέδιο ισολογισμού.

Αύριο θα γίνουν δυο διαδοχικές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπετσών.Η μια στις 12.00 το μεσημέρι με θέμα την έγκριση του  ισολογισμού του 2011 και του 2012 και η άλλη στις 12,30 με θέμα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Σπετσών.

Το σχέδιο του ισολογισμού που συνέταξε  ο λογιστής του Δήμου ( δεν είναι υπάλληλος του Δήμου αλλά συνεργάζεται με το Δήμο) ,το πήραμε στα χέρια μας μόλις προχθές.Δεν έχουμε όμως πολλά άλλα στοιχεία που έχουμε ζητήσει από το Δήμαρχο με πρωτοκολλημένες αιτήσεις μας,και κάποια από το Δήμο,  τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό.

Ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ,( Ν.3463 2006 στο άρθρο 163 προβλέπει  τα στοιχεία για τον έλεγχο του ισολογισμού να είναι στα χέρια της Οικονομικής Επιτροπής ( αναφέρεται ως δημαρχιακή, όμως η Οικονομική έχει αντικαταστήσει την τοτε δημαρχιακή Επιτροπή)  δυο μήνες πριν τον προέλεγχό του , πριν την υποβολή του  για  έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παραθέτουμε το σχετικό άρθρο
 Αρθρο 163

Απολογισμός - Ισολογισμός Δήμων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

1.  Έως το τέλος Μαΐου, εκείνος που ενεργεί την τα μειακή υπηρεσία του Δήμου υποβάλλει δια μέσου του δημάρχου στη δημαρχιακή επιτροπή λογαριασμό της διαχείρισης του οικονομικού έτους που έληξε. Τα στοι χεία που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της διαχείρισης ορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 του άρ θρου 175. Ο λογαριασμός υποβάλλεται ενιαίος, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που έχουν τυχόν γίνει, ως προς τα πρόσωπα εκείνων που ενεργούν την ταμειακή υπηρε σία.

2.  Μέσα σε δύο (2) μήνες αφότου παρέλαβε τα ανωτέ ρω στοιχεία, η δημαρχιακή επιτροπή τα προελέγχει και, το αργότερο πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη του διμήνου, υποβάλλει τον απολογισμό και, προκειμένου για Δήμους που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρή σεως, μαζί με έκθεση της στο δημοτικό συμβούλιο.

3.  Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως, πριν την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, ελέγχονται από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή.
Οι Δήμοι που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέ διο υποχρεούνται, για τον έλεγχο των οικονομικών κα ταστάσεων κάθε οικονομικού έτους, να ορίζουν τον ορ κωτό ελεγκτή - λογιστή και τον αναπληρωτή του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του έτους αυτού.
Ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής, για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογα ριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) του Δήμου, εφαρ μόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακο λουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, οι οποί ες συμφωνούν με τις βασικές αρχές των διεθνών ελε γκτικών προτύπων. Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου του, ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής αναφέρει εάν ο Δήμος εφάρμοσε ορθά το κλαδικό λογιστικό σχέ­διο Δήμων και Κοινοτήτων και εάν τηρήθηκαν οι διατά ξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και των αντί στοιχων κανονιστικών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των Δή μων. Περιλαμβάνει επίσης και όλες τις παρατηρήσεις που αφορούν σε σημαντικές ανεπάρκειες που έχουν ου σιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του ισολογισμού ή των αποτελεσμάτων χρήσεως.
Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο ορκωτός ελε γκτής -λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και έκθεση ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυ ψαν από τον έλεγχο του, παραθέτοντας, επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθε ση ελέγχου υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή - λο γιστή στο δημοτικό συμβούλιο και στον Γενικό Γραμμα τέα της οικείας Περιφέρειας.

4.  Το συμβούλιο μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου παρέλαβε τον απολογισμό ή και τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως και την έκθεση της δη μαρχιακής επιτροπής αποφασίζει με πράξη του για την έγκριση του απολογισμού ή και του ισολογισμού και δια τυπώνει τις παρατηρήσεις του σχετικά με αυτόν, σε ειδι κή για αυτόν το σκοπό συνεδρίαση, στην οποία παρίστα ται και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του Δή μου.
Στους Δήμους που εφαρμόζουν κλαδικό λογιστικό σχέδιο, στην ανωτέρω ειδική συνεδρίαση καλείται και παρίσταται και ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής ή ο ανα πληρωτής του, ο οποίος συνέταξε το πιστοποιητικό ελέγχου. Η απουσία του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή ή του αναπληρωτή του δεν επηρεάζει τη λήψη απόφασης του συμβουλίου, υπό τον όρο ότι αποδεικνύεται η εμπρό θεσμη πρόσκληση του στην ειδική συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος με έγγραφο του κοινοποιεί την απουσία του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή από τη συνεδρίαση στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, το συμβούλιο δε, έχει δικαίω μα να αποκλείσει τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή που δεν προσήλθε, από επόμενο έλεγχο στο Δήμο.

5.  Ο απολογισμός ή και ο ισολογισμός με το πιστο ποιητικό και την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή -λογιστή, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α'), όπως ισχύ ει, υποβάλλονται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε έναν (1) μήνα αφότου εκδόθηκε η πράξη του δη μοτικού συμβουλίου που προβλέπει η προηγούμενη πα ράγραφος και η υποβολή του ανακοινώνεται στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Σε περίπτωση μη υποβολής του απολογισμού ή και του ισολογισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επιβάλλονται σε βάρος των υπαιτίων οι κυρώσεις του άρθρου 26 του π.δ. 774/1980 και παράλληλα διενεργείται έκτακτος γενικευμένος έλεγχος στη διαχείριση του Δήμου, μετά από απόφαση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

6.  Συνοπτική κατάσταση του απολογισμού ή και ο ισολογισμός μετά των αποτελεσμάτων χρήσεως και του πιστοποιητικού ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή δημοσιεύονται, μετά την έγκριση τους από το δημοτικό συμβούλιο, σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή, εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα η οποία εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο Δήμος.
Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 του άρθρου 175, καθορίζονται τα προς δημοσίευση στοιχεία του απολογι σμού.

7.  Οι Δήμοι, οι οποίοι δεν υποχρεούνται κατά το νόμο στην εφαρμογή του κλαδικού λογιστικού σχεδίου, συντάσσουν στη λήξη κάθε οικονομικού έτους οικονομική κατάσταση, στην οποία εμφανίζονται οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις τους. Με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 του άρθρου 175, καθορίζονται τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης αυτής.
Σύνοψη της οικονομικής κατάστασης δημοσιεύεται μαζί με τον απολογισμό, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού.
Οι Δήμοι που εφαρμόζουν προαιρετικά το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 315/1999 (ΦΕΚ 302 Α') δεν υποχρεού νται στη σύνταξη της οικονομικής κατάστασης της παρού σας παραγράφου.

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπετσών.

Συνεδριάζει αύριο στις 18.00 μ.μ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπετσών με θέματα ημερήσιας διάταξης :
" 1. Περί αποφάσεως επί των αιτημάτων της «ΕΡΓΑΣΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε.», αναδόχου εταιρείας του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Σπετσών», για ειδική άδεια είσοδου και διέλευσης βαρέων οχημάτων άνω των 2 αξόνων.
2. Περί του υπ’ αρ. 79/05-03-2014 αιτήματος του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών για παραχώρηση χώρου στην Πλατεία Ποσειδωνίου για την διοργάνωση Έκθεσης Βιβλίου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και την ηλεκτροδότησή της.
3. Ανανέωση ή μη της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων και χορήγηση ή μη άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων στην «Επιχείρηση αναψυχής προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών και επιχείρηση μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος» της «TOLL CAFÉ – Ι. ΜΩΡΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.», στην περιοχή Π. Λιμάνι Σπετσών.
4. Χορήγηση ή μη άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων στο κατάστημα «Καφετέρια – Μπαρ» της «ΓΑΒ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» στο Π. Λιμάνι Σπετσών.
5. Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος «Περιποίησης χεριών – ποδιών» στην κα Γαλανομάτη Βαρβάρα του Γεωργίου, στην περιοχή Αγ. Σπυρίδωνας Σπετσών, ΟΤ 215.
6. Ανανέωση ή της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων και χορήγηση ή μη της άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικών οργάνων στο κατάστημα «Σνακ Μπαρ» του κ. Γκότση Νεκτάριου, στην περιοχή Π. Λιμάνι Σπετσών.
7. Έγκριση του πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες Δήμου Σπετσών».
8. Παράταση προθεσμίας αποπεράτωσης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή Αγριόπετρες Δ. Σπετσών».
9. Διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου στην περιοχή Ανάληψη Ο.Τ. 402, κατόπιν αιτήσεως του κ. Σωτηρακόπουλου Ανδρέα, με ιδίες δαπάνες.
10. Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προυπολογισμού με εισαγωγή νέου έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση καθίζησης εδάφους στην περιοχή Ντάπιας έμπροσθεν Ο.Τ. 197.
11. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στον περιβάλλοντα χώρο μεταξύ Α/Τ Σπετσών, περιπτέρου και ξενοδοχείου Ποσειδώνιον, κατόπιν αιτήσεως της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΕΤΣΩΝ Α.Ε.» με ιδίες δαπάνες.
12. Περί του υπ’ αρ. 405/06-02-2014 αιτήματος της «Dynamic Discovery S.A.», για έκπτωση στους λογαριασμούς ύδρευσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Νησιά» Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2013.
13. Περί αιτήσεως Μuho Anesta για επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
14. Λήψη απόφασης για έγκριση διενέργειας προμηθειών Δήμου Σπετσών έτους 2014.
15. Λήψη απόφασης για έγκριση διενέργειας προμηθειών Δήμου Σπετσών έτους 2014.
16. Περί αποφάσεως για τον καθορισμό ανώτατου χρηματικού ορίου κλήσεων κινητής τηλεφωνίας ανά μήνα, για τους δικαιούχους του Δήμου Σπετσών, για το έτος 2014.
17. Διάθεση πίστωσης και απευθείας ανάθεση προμηθειών και υπηρεσιών για εορτασμό 25ης Μαρτίου 2014.
18. Παραγραφή – Διαγραφή απαιτήσεων κατά του Δήμου Σπετσών.
19. Εξαίρεση των υποχρεώσεων της Δ.ΕΠ.Α.Σ από την επιχορήγηση.
20. Ένταξη της δαπάνης που προέκυψε από τον εξωδικαστικό Συμβιβασμό του «Στέφανου Μπονάτου » με την υπ’ αριθμό 214/2013 απόφαση Δ.Σ και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο, στις οφειλές που θα αποπληρωθούν από την επιχορήγηση.
21. Αναμόρφωση προυπολογισμού Δήμου Σπετσών έτους 2014." 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οφείλουν εξηγήσεις

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Ενώ ο χορός των επόμενων εκλογών ανοίγει σιγά-σιγά, υπάρχουν ανοιχτά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δήμου, για την οποία ο Δήμαρχος οφείλει να δώσει εξηγήσεις . Αφορούν δε  τα ζητήματα αυτά :
  • Παράνομες εκταμιεύσεις, χωρίς νόμιμα παραστατικά πολύ μεγάλων ποσών. Μόνο για το 2011 το ποσόν αυτό το υπολογίζουμε στο 1.400.000  περίπου, από το οποίο ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά εκταμιεύσεις χωρίς καν χρηματικά εντάλματα.
  • Έλλειμα  του Δήμου, εξ  αιτίας  των παρανόμων εκταμιεύσεων που πλησιάζει το ποσόν του 1.300.000.
  •  Εικονικές πληρωμές ώστε  να μη φαίνεται το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις παράνομες αυτές εκταμιεύσεις. 
  • Μη παροχή στοιχείων τα οποία  εγγράφως με πρωτοκολλημένες αιτήσεις ζητήσαμε  και τα οποία δεν μας έχουν δοθεί παρότι παρήλθε το χρονικό περιθώριο  που αφήνει  ο Νόμος για να δοθούν , τα οποία καταδεικνύουν αν και κατά πόσον ο Δήμος Σπετσών έχει αποδώσει το ΦΠΑ που έχει εισπράξει από τους λογαριασμούς ύδρευσης και τον παρακρατούμενο φόρο από  προμήθειες, εργολάβους και ελεύθερους επαγγελματίες, το ΦΜΥ και  τις κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Τα  παραπάνω έχουν συνέπεια  την εξαπάτηση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Επιτρόπου , αφού σε πλαστά στοιχεία και σε τεχνητό χρηματικό υπόλοιπο στηρίχτηκε η δημιουργία  των προϋπολογισμών των ετών αυτών.
  • Εκτός από τα παραπάνω τελευταία ήλθε στην επιφάνεια και το ζήτημα  με το παράνομο άνοιγμα  Τραπεζικών Λογαριασμών


  • Να σημειωθεί ότι   ισολογισμός του κάθε έτους, σύμφωνα με το Νόμο επιβάλλεται να γίνεται μέσα στον  πρώτο μήνας του επόμενου έτους, στο Δήμο Σπετσών όμως,  δεν έχει γίνει ούτε καν ισολογισμός του 2011.
    Η  δικαιολογία πως περίμεναν να ολοκληρωθεί η απογραφή ( που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες) δεν ευσταθεί. Αλίμονο αν περίμεναν την απογραφή για να  κάνουν οποιαδήποτε πράξη  που σχετίζεται με τα Οικονομικά. δεν θα έπρεπε να είχαν κάνει ούτε καν προϋπολογισμὀ του 2011 ακόμα. Από τη στιγμή που υπάρχουν προϋπολογισμοί  όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μην έχει γίνει ισολογισμός.
     
Για τα παραπάνω ( τις παράνομες εκταμιεύσεις, το έλλειμμα, τις εικονικές πληρωμές και το παράνομο άνοιγμα των τραπεζικών Λογαριασμών του Δημου), διαθέτουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία  τα οποία και έχουμε  καταθέσει αρμοδίως .



Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Οι Τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου δεν μπορεί να ανοίγονται χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Με αφορμή το ζήτημα με τους παράνομους Τραπεζικούς Λογαριασμούς  για τους οποίους έχουμε ζητήσει να μας δοθούν εγγράφως εξηγήσεις, παραθέτουμε το σχετικό άρθρο του Νόμου (κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων). Αυτό το κάνουμε διότι Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης , που είναι και ταμίας της Τράπεζας , αμφισβήτησε το πολύ βασικό , σε βαθμό αυτονόητου, αυτό πράγμα και ζήτησε να του πούμε ποιος Νόμος γράφει ότι για να ανοιχτεί Τραπεζικός Λογαριασμός Δήμου απαιτείται απόφαση.Παραθέτουμε λοιπόν το Νόμο.
Φυσικά  έχει και η Τράπεζα ευθύνη για το άνοιγμα των Τραπεζικών αυτών Λογαριασμών.


Ν.3463/2006 άρθρο 171
ΑΡΘΡΟ 171
Έντοκη κατάθεση εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων
   1. Εφόσον η διαχείριση των εσόδων ενός Δήμου ή μιας Κοινότητας έχει ανατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το χρηματικό υπόλοιπο που απομένει στα δημόσια ταμεία στο τέλος κάθε έτους κατατίθεται εντόκως στο ταμείο αυτό. Το επιτόκιο μπορεί να είναι κατώτερο από το επιτόκιο των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατά μία μονάδα το πολύ. Το προϊόν του τόκου εμφανίζεται σε ιδιαίτερο λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
   2. Το ποσό που μπορεί να διατηρεί σε μετρητά στο ταμείο ο δημοτικός ή κοινοτικός ταμίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Τα υπόλοιπα κατατίθενται εντόκως, σε λογαριασμό όψεως ή προθεσμιακό, σε πιστωτικό ίδρυμα που καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων σε άλλου είδους τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν επιτρέπεται εκτός από τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
   3. Ύστερα από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, οι Δήμοι και οι Κοινότητες μπορούν να καταθέτουν εντόκως τα έσοδά τους που προέρχονται από εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων ή από δωρεές και κληροδοτήματα που προορίζονται αποκλειστικά για την εκτέλεση κοινωφελών έργων, σε ιδιαίτερο λογαριασμό, στο όνομά τους, σε Πιστωτικό Ίδρυμα ή σε Τράπεζα, που καθορίζεται με την ίδια απόφαση.

Δεν φταίει η αντιπολίτευση που δεν πληρώνονται.

Η εύκολη απάντηση που χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι  σε κάθε διαμαρτυρία, δίκαιη ή άδικη, ανθρώπων που καθυστερούν να πληρωθούν από το Δήμο, είναι ότι "φταίει η αντιπολίτευση".
Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα αυτό γίνεται και σαφέστερο :"φταίει η αντιπολίτευση που δεν υπογράφει".
Ποντάρουν φυσικά στην άγνοια του κόσμου που φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε να μην αφήνει στον καθένα  περιθώρια για απλές λογικές σκέψεις: Ακόμα κι αν ίσχυε αυτό, που δεν ισχύει, η αντιπολίτευση είναι μειοψηφία. Στην οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μόνο δύο μέλη έχει η αντιπολίτευση. Ακόμα κι όταν διαφωνούμε εμείς  και μειοψηφούμε , η πρόταση της συμπολίτευσης περνάει, επειδή έχει την πλειοψηφία Την ευθύνη λοιπόν την έχει η συμπολίτευση.
Οι άνθρωποι που εργάστηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας  αποτελούν το πιο πρόσφατο παράδειγμα των παραπάνω, που έπεσε στην αντίληψή μας.
Εμείς υποδείξαμε να αποδεσμευτούν οι 36.000 ευρώ που υπήρχαν στον κωδικό της Πολιτικής προστασίας  για να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους( πριν από τη δωρεά των 50.000 από τον κ. Νιάρχο και την επιχορήγηση του Υπ. εσωτερικών )  και δεν αρνηθήκαμε  καμιά πληρωμή.
Το ότι ζητήσαμε να τηρηθεί η προβλεπόμενη δημοσιονομική διαδικασία, όχι μόνο δεν αποτελεί στοιχείο που  εμποδίζει ή αργοπορεί την πληρωμή αλλά τουναντίον διασφαλίζει τη σίγουρη κι έγκαιρη πληρωμή.Διότι υπάρχει κίνδυνος , αν κάτι δεν έχει γίνει σωστά, η επίτροπός να μην εγκρίνει την πληρωμή.
Το γεγονός πως έλειπαν  χρήματα από το ταμείο του Δήμου, πράγμα που έχουμε πει κι έχουμε γράψει επανειλημμένα, μας καθιστά ιδιαίτερα καχύποπτους σε ζητήματα που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις των πληρωμών .Κάθε πληρωμή που γίνεται  μειώνει το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο.  Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο   να καθυστερούν , αλλά αντίθετα επιθυμούμε  να γίνονται έγκαιρα όλες οι πληρωμές των οφειλών του Δήμου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόλις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014, μπήκαν στον σχετικό κωδικό τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή και δεν φταίμε εμείς για την αργοπορία αυτή.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957) Ο σταυραετός του Μαχαιρά.


 Το παρακάτω κείμενο μας το έστειλε ο  Κύπριος φίλος κ.Ανδρέας Γεωργίου.


Την 3η Μαρτίου 1957 έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την απελευθέρωση της Κύπρου από την Αγγλική κατοχή και την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. ... 

Μέχρι σήμερα μαθαίνατε πως πολεμούν οι Έλληνες. Σήμερα θα μάθετε και πως πεθαίνουν.
Κυριακή 3η Μαρτίου 1957

Σπετσιώτικο καρναβάλι 2014

Με τη συμμετοχή των Σχολείων,και  των Συλλόγων  και με  ευνοϊκό τον καιρό, πραγματοποιήθηκε χθες το "Σπετσιώτικο Καρναβάλι 2014"
Τις  παρακάτω φωτογραφίες τις δανειστήκαμε από το f.b.