Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Το "Δελτίο τύπου"και η ομιλία της "Περιφερειάρχη Αττικής"Ρένας Δούρου για τον προϋπολογισμό του 2015

 Πηγή :www.dinamizois.gr

Ρένα Δούρου
Αττική
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για τον προϋπολογισμό του έτους 2015

Το θέμα του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2015 συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αφού παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η νέα Διοίκηση αρνήθηκε να υπογράψει τον αρχικό προϋπολογισμό, παρουσίασε στο Σώμα τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας ότι ο παρών προϋπολογισμός εκφράζει τη στροφή της νέας Διοίκησης και αποτυπώνει ένα πρώτο δείγμα γραφής «ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα». 

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕ 304 ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ


" Η Ύδρα, η Αίγινα, η Ερμιονίδα, η Ύδρα, οι Σπέτσες και η Τροιζηνία περιλαμβάνονται στους 304 δήμους,  που θα ξεκινήσει η παροχή του δωρεάν ίντερνετ (wi-fi hotspots), εξαγγελία την οποία είχε κάνει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο χρόνο.
Στα συγκεκριμένα σημεία, οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται στο ίντερνετ για τριάντα λεπτά, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση είκοσι μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση εκατό μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.
Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί από σαράντα  έως πενήντα χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
1. Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 – 1,5 Mbps.
2. Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
3. Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης." 
( από το http://www.hydranews.gr)


Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Eνημέρωση για το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο


Στην αρχή του δημοτικού Συμβουλίου, ζητήσαμε ενημέρωση από το Δήμαρχο για την πορεία των  έργων του βιολογικού καθαρισμού -αποχετευτικού και της αποκατάστασης της χωματερής. 
Για μεν τη χωματερή είπε πως "οι δουλειές ξανάρχισαν, ξεμπλοκάρισαν"" , ότι μέχρι το 2012 ο Δήμος Σπετσών ήταν κύριος του έργου, αλλά από το 2012, εν μια νυκτί το πήρε ο Ενιαίος...Σύνδεσμος απορριμμάτων Αττικής.. Εμείς δεν έχουμε καμιά μελέτη, υπάρχει επιβλέπων του ΕΔΣΝΑ . Το έργο είχε μπλοκάρει γιατί χτύπαγαν τα βράχια και η ΑΚΣΣ είχε πει "τί γίνεται εδώ ;"Όμως  ξεμπλοκάρισε."
Για το έργο του βιολογικού είπε πως κανονικά έπρεπε να είχε αρχίσει.
Οι απαντήσεις δε μας κάλυψαν. Δεχόμαστε από πολίτες ερωτήσεις που αφορούν το εξής:Στην περιοχή της χωματερής εργάζονται κάποια συνεργεία Σπετσιώτικα.Όσοι εργάζονται εκεί, σε ποιο έργο εργάζονται, με ποιο καθεστώς και  για λογαριασμό ποιου;
Όσον αφορά δε το έργο του βιολογικού-αποχέτευσης, ο προϋπολογισμός του 2015 ( το σχέδιο που ήδη ψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο
) έχει για το έτος αυτό προϋπολογίσει 1 Ευρώ,με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στις 16 Σεπτεμβρίου είχαμε καταθέσει αίτηση στο Δήμο Σπετσών για χορήγηση αντιγράφου από το βιβλίο τρεχουμένων λογαριασμώνπληρωμών.
Ο δήμαρχος με έγγραφη απάντησή του μας είπε πως μπορούμε να τα δούμε χωρίς να πάρουμε αντίγραφα, διότι είναι πολλές οι σελίδες, ο Δήμος δεν έχει χαρτί και μελάνι, δε μπορεί να απασχοληθεί προσωπικό για να τις βγάλει  και πως στο παρελθόν είχαμε πάρει πληθώρα εγγράφων ἱδίου περιεχομένου" που αποτέλεσαν συνημμένα σε επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος του Δήμου, του Δημάρχου και δημοτικών υπαλλήλων και καταλήγει "Σε κάθε περιπτωση εφόσον επιθυμείτε να υποβάλλετε σε βάρος μας μήνυση, μπορείτε να το πράξετε και τα οικεία έγγραφα ζητούνται πάντοτε από τον αρμόδιο εισαγγελέα

Του απαντήσαμε, πως εμείς μόνον επώνυμες αναφορές κάναμε, βάζοντας πάντα την υπογραφή μας, όσο για τα συνημμένα ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία της αναφοράς μας.

Όσο για το ότι μπορούμε να δούμε τα βιβλία, χωρίς να πάρουμε αντίγραφα, αυτή είναι παλιά τακτική του με την οποία επιχειρεί να μας εμπαίξει. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν κι όταν πήγαμε να τα δούμε ουδέποτε μας τα έδειξε. Έτσι ακριβώς έγινε και τώρα. Μετά την αποστολή του εγγράφου τις επόμενες μέρες ζητήσαμε να δούμε αυτά που ζητήσαμε και δε μας τα έδειξαν.

Στο παρακάτω ηχητικό, είναι οι δικές μας ερωτήσεις και  ο σχολιασμός από εμάς του εγγράφου του Δημάρχου.


http://youtu.be/tWpkoO-4IEI

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το "εξώδικο " προς εργάτες καθαριότητας.






Σε κάθε Δήμο ο τομέας της καθαριότητας είναι νευραλγικός , αφού σε κάποιο βαθμό καθορίζει  την ποιότητα  ζωής των κατοίκων και επισκεπτών και διαμορφώνει  την εικόνα   του τόπου.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας  στους Δήμους, σηκώνουν το βάρος  αυτής της  ευθύνης, μαζί με το βάρος  που συνεπάγεται  ένα βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα.
Κάθε εργαζόμενος  έχει υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Πάγια δική μας θέση είναι ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο πρέπει να είναι συνεπείς  στις υποχρεώσεις  τους και να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους.
Χθες  επιδόθηκε σε  11 εργάτες  καθαριότητας ένα έγγραφο με την υπογραφή του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Παν. Πάνου ,που   στο πάνω μέρος γράφει :
Ενώπιον κάθε αρμόδιας Δικαστικής Αρχής, ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ του Δήμου Σπετσών.
Ακολουθεί  ένα κείμενο , στο οποίο  αναφέρεται πως οι εργάτες στους οποίους απευθύνεται δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δεν τηρούν το 8ωρο εργασίας  και τους προειδοποιεί πως ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά του.
 Ως αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Σπετσών, όχι μόνον δικαιούμαστε, αλλά υποχρεούμαστε να πάρουμε θέση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αφού ξεκαθαρίσαμε παραπάνω  τα περί δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των εργαζομένων, έχουμε τις εξής παρατηρήσεις -θέσεις:
1.       Όσον αφορά το έγγραφο, αυτό φέρει μεν την υπογραφή του αντιδημάρχου, αλλά δεν φέρει στρογγυλή σφραγίδα, άνευ της οποίας  δεν είναι έγκυρο κανένα επίσημο  δημόσιο έγγραφο.
2.       Επιδόθηκε  στους εργάτες,  όχι από δικαστικό επιμελητή , όπως επιδίδονται  οι εξώδικες προσκλήσεις, αλλά από συνάδελφό τους που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παραληπτών. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, όχι γιατί  πλήττει την εγκυρότητα του εγγράφου, αλλά  για το πνεύμα και κλίμα  που καλλιεργεί μεταξύ των εργαζομένων  και τα όσα αυτό συνεπάγεται.
3.       Για κάθε δικαστική ενέργεια αρμόδια  να αποφασίζει είναι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και κανένας άλλος, εκτός κι αν ο κ. αντιδήμαρχος θεωρεί πως η θέση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του δίνει το δικαίωμα να την υποκαθιστά, με την ίδια έννοια που ο Λουδοβίκος υποκαθιστούσε το κράτος (l' etat c' est moi).
4.       Ως προς το υποχρεωτικό ωράριο εργασίας των εργατών καθαριότητας  , δεν είναι 8ωρο, αλλά 32 ώρες την εβδομάδα. Αν τις δουλεύουν ή δεν τις δουλεύουν , οφείλει ο ίδιος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να ελέγχει  ποιοι  εργάζονται όπως οφείλουν και ποιοι όχι, αφού  είναι προϊστάμενός  τους. Ο δήμαρχος είναι  σύμφωνα με το Νόμο προϊστάμενος όλων των Υπηρεσιών του Δήμου και εξυπακούεται πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  είναι πριν το δήμαρχο  προϊστάμενος των Υπηρεσιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του).
5.       Οι εργάτες καθαριότητας (μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου) δεν έχουν μόνον υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, που αφορούν μέτρα που διασφαλίζουν  την υγεία τους , την προστασία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Οι συγκεκριμένοι εργάτες του δικού μας Δήμου εργάζονται με συνθήκες που απέχουν αυτών των μέτρων. Δεν επιτρέπεται να αναγκάζονται να οδηγούν ή να επιβαίνουν  σε αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας, ή να σηκώνουν με τα χέρια τους κάδους που σε πολλές περιπτώσεις είναι τρύπιοι. Εκτός αυτού δικαιούνται εξοπλισμού και γάλακτος, το οποίο αν δεν τους δόθηκε έγκαιρα, οφείλει ο Δήμος να τους πληρώσει  εκ των υστέρων την αξία του. (Η δυνατότητα  αυτή  ισχύει από το 2006 και επικαιροποιήθηκε πρόσφατα  με νόμο του 2014).Στους συγκεκριμένους, οφείλονται γάλατα ετών και παρά τις παρεμβάσεις μας και κατά την προηγούμενη τετραετία δεν τους δόθηκαν. Ένα πολύ βασικό ζήτημα επίσης , είναι ότι αναγκάζονται να επιβαίνουν στα απορριμματοφόρα, που  πάρα πολλές φορές , ιδίως στις αργίες τα οδηγούν ιδιώτες που όχι μόνο σύμβαση εργασίας δεν έχουν με το Δήμο, αλλά ούτε καν  άδεια να οδηγούν τέτοιας κατηγορίας οχήματα Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει το γεγονός, το οποίο δε μπορούν να αμφισβητήσουν.( Δεν  δημοσιεύουμε,  σε πρώτη φάση, σχετικές φωτογραφίες, αλλά αν το αμφισβητήσει  κάποιος θα το κάνουμε).
6.       Οι εργάτες καθαριότητας  που αποτελούν μόνιμο προσωπικό του Δήμου αναγκάζονται να οδηγούν φορτηγάκι του Δήμου που μεταφέρει κλαδέματα , επιλεκτικά, ψηφοφόρων των αρμοδίων. Κι αυτό το έχουμε επισημάνει και πρέπει να σταματήσει. Δε μπορεί  κάποιοι  δημότες να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης  κι οι  υπόλοιποι να πληρώνουν κάδους και τρίκυκλα για να πετάξουν τα κλαδέματά τους.
7.       Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η "μαύρη εργασία" στο Δήμο. Αν κάποιος πολίτης  χορηγεί ποσά για την καθαριότητα, πρέπει να εγγράφονται ως έσοδο και  να προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες  οι εργαζόμενοι. Είναι αδιανόητο να εργάζονται  στο Δήμο  και ειδικά στον τομέα καθαριότητας άνθρωποι χωρίς σύμβαση κι ασφάλεια.
8.       Ο Δήμαρχος  κι οι συνεργάτες του  κατηγορούν συστηματικά την αντιπολίτευση πως "τα βάζει με τους εργαζόμενους" κλπ. Ενώ αυτοί  είναι φιλεργατικοί, φυσικά εννοοώντας  ,όχι τους εργάτες  καθαριότητας, γιατί μ' αυτούς  δεν χρειάζεται να συνεργαστούν  άμεσα  και να χρειάζονται την κάλυψή τους....
9.       Η θέση μας λοιπόν είναι πως όλοι , διοικητικοί και εργάτες καθαριότητας στο Δήμο, είναι εργαζόμενοι που πρέπει να κάνουν τίμια κι ευσυνείδητα τη δουλειά τους, αλλά και να προστατεύονται , όπως ορίζει ο Νόμος. Τίποτα  περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η ευαισθησία για το αν εργάζονται τις ώρες που πρέπει ( αφού πρώτα μάθει ο αντιδήμαρχος  πόσες είναι)  πρέπει να ισχύει για όλους. Μια περιήγηση στις αναρτήσεις στη "διαύγεια" μας δίνει πολλές πληροφορίες για έγκριση  υπερωριακής απασχόλησης  πολλών ωρών  διοικητικών υπαλλήλων(αναφέρονται οι ώρες  και ο κάθε υπάλληλος).. Δεν είμαστε αντίθετοι μ'αυτό , αν τις δουλεύουν οι διοικητικοί. Είμαστε αντίθετοι  στην επιλεκτική ευαισθησία. θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία , στους πολίτες και στους εργαζόμενους. και να τηρούνται τα ίδια μέτρα και σταθμά. Όχι όλη η ανοχή  να εξαντλείται σε κάποιους  υπαλλήλους επιλεκτικά, και οι εργάτες καθαριότητας να διώκονται  και να μην απολαμβάνουν των δικαιωμάτων τους.
10.   Οι ιδιαίτερα "πονηρές" συνθήκες  που επικρατούν στις μέρες μας , θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εργασία στο δημόσιο τομέα. Μήπως, δεν είναι τυχαία η αποστολή αυτού του εγγράφου, και φανερώνει πως σε περίπτωση  πίεσης για μείωση των υπαλλήλων βρέθηκε η  δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν-ο τομέας της καθαριότητας- και μάλιστα οικοδομείται  και το άλλοθι για κάτι τέτοιο με τον τρόπο αυτό; καθόσον μάλιστα βολεύει διπλά κάποιους αυτό, αφού το κενό που θα δημιουργηθεί ανοίγει δρόμους για  "σφετέρους".


Καλομοίρα  Αργυρίου-Κουμπή.


Spetses mini marathon 2014

Τελευταία μέρα σήμερα των αγώνων του Spetses mini marathon 2014. Ο  καιρός σύμμαχος, ο κόσμος  γέμισε το νησί  και όλα καλά .
Μια ανάσα καλοκαιριού στο Φθινόπωρο,  
Η αναχώρηση των κολυμβητών για την Κόστα 




Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

H επιστολή της Ρένας Δούρου στους δημάρχους της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Προς: Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αττικής
Θέμα: για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων
Συνάδελφοι,
Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βρίσκεται μπροστά σε σειρά κρίσιμων προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σύστημα που πνέει πλέον τα λοίσθια, έχει καταστεί μήτρα παραγωγής σκανδάλων, απειλεί την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον.
Ο κόμπος έχει πλέον φθάσει στο κτένι.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

Αύριο Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του δήμου Σπετσών με θέματα ημερήσιας διαταξης:


 1-9   Αντικατάσταση των μελών των διαφόρων Επιτροπών του Δήμου, ( όπου προβλεπόταν αιρετό μέλος και το έως τώρα μέλος, απώλεσε την ιδιότητα του αιρετού μετά τις τελευταίες εκλογές).

10.Ορισμός μέλους στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

11.Ορισμός μελών στις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Επιτροπής Παιδείας.

12.Απευθείας ανάθεση Υπηρεσιών ανακύκλωσης του Δήμου.

13. Ένταξη της πράξης "Διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του πολίτη"....στην πρόσκληση 59 του ΕΕΤΑΑ.

14.Εκμίσθωση της αίθουσας Παπαδημητρίου χωρίς Δημοπρασία, κατόπιν αιτήσεως Δημοτών για διάστημα 3 μηνών.

15. Επιβολή τελών εισφορών και δικαιωμάτων του Δήμου Σπετσών για το 2015, σύμφωνα με την απόφαση 53/2014 της Οικονομικής Επιτροπής.

\16. Ψήφιση τεχνικού προγράμματος 2015.

17.Τροποποίηση προϋπολογισμού 2015 του Δήμου Σπετσών.

18. Διαθέσεις πιστώσεων  προϋπολογισμού 2014  Δήμου Σπετσών.

19.Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από Δ.Φ.στην κ. Λιαρούτσου Ελένη.\

20..Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού στη ¨Dynamic Diskovery S.A.Νησιά".

21. Ορισμός  μελών Δ.Σ. στο Νομικό πρόσωπο του Δήμου  Σπετσών  με την επωνυμία  "Δημοτικός Παιδικός Σταθμός῾

22.Ορισμός  μελών Δ.Σ. στο Νομικό πρόσωπο του Δήμου Σπετσών με την επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και περιβάλλοντος".

23.Ορισμός  μελών Δ.Σ. στο Νομικό πρόσωπο του Δήμου Σπετσών με την επωνυμία"Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σπετσών῾