Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Το έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο.

Με την απουσία του δημάρχου ( ό οποίος βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στα δημοτικά Συμβούλια) και πέντε δημοτικών Σύμβούλων( μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Δαμδημόπουλος  και δικοί μας ) έγινε η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουμε δημοσιεύσει.Τα θέματα 12 και 13 αποσύρθηκαν και δεν συζητήθηκαν, άγνωστο γιατί.
Η ενημέρωσή μας όμως και για τα υπόλοιπα θέματα ήταν ελλιπής  για δυο λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι πως δεν λάβαμε τα θέματα επειδή ,όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Πάτραλης, δεν μπορούσαν να μας τα δώσουν λόγω βλάβης του ενός φωτοτυπικού μηχανήματος του Δήμου και μας πρότεινε να τα δούμε επί τόπου εκεί. Τα θέματα βέβαια περιλάμβαναν απολογισμούς κλπ που απαιτούσαν μελέτη προσεκτική που δεν γίνεται "στο πόδι". Ρωτήσαμε βέβαια γιατί δεν χρησιμοποιούν το άλλο φωτοτυπικό. Απάντηση δεν πήραμε. Ρωτήσαμε γιατι δεν χρησιμοποιούν το φωτοτυπικό του ΚΕΠ; Η απάντηση του προέδρου ήταν επί λέξει "Καμία σχέση". Προτείναμε να μας φέρει ο υπάλληλος τα θέματα να τα φωτοτυπήσουμε , ή να τα φωτοτυπήσει ο ίδιος σε φωτοτυπικό εκτός Δήμου . Μας είπε πως τα θέματα δεν βγαίνουν από το Δήμο. Αυτά περιοριζόμαστε να τα αναφέρουμε χωρίς σχόλια.Στο δημοτικό Συμβούλιο όταν θίξαμε το θέμα , ο πρόεδρος μας είπε πως δεν είναι υποχρεωμένος να μας δίνει τα θέματα, πράγμα που δεν ισχύει. Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" είναι υποχρεωμένος να κάνει όχι μόνον αυτό αλλά η μειοψηφία δικαιούται γραφείου και γραμματέα μέσα στο Δήμο, πράγμα που δεν εφαρμόζεται  διότι η πλειοψηφία επικαλείται αδυναμία του Δήμου να το πραγματοποιήσει.
Ο δεύτερος λόγος ελλιπούς ενημέρωσής μας είναι πως τα θέματα δεν είχαν υπεύθυνο εισηγητή. Τα παρουσίασε ο πρόεδρος .Ρωτήσαμε ποιος εισηγείται τα θέματα αυτά. Αντί για απάντηση εισπράξαμε φωνές κι ένταση .Ο κ. Σούλιας υποστήριζε :"Δεν έχει σημασία".
Εκείνα τα θέματα που γεννούσαν μεγάλα ερωτήματα και που απαιτούσαν ιδιαίτερα κάποιος να δώσει εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν  κυρίως το 10 που αφορούσε στην  την παραλαβή εργασιών του έργου "διάμόρφωση αύλειου χώρου Γυμνασίου Σπετσών", το 11 για την παραλαβή εργασιών του έργου "διάμόρφωση αύλειου χώρου Δημοτικού Σχολείου Σπετσών"και το 14 για την παραγραφή των οφειλών της ΔΕΠΑΣ.Για μεν τα θέματα 10 και 11 έπρεπε κάποιος υπεύθυνα να μας εξηγήσει  κατά πόσον ισχύουν αυτά που φημολογούνται και  καταλογίζονται για ελλείψεις και ατέλειες κατασκευαστικές(  να μας απαντήσει γιατί δεν στρώθηκε ολόκληρη η αυλή του Δημοτικού Σχολείου με κυβόλιθους αλλά μόνον ένα μέρος της, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η τουαλέτα για ΑΜΕΑ, αν ισχύει ότι είναι ακατάλληλο και ολισθηρό το δάπεδο στις τουαλέτες , όπως αναφέρθηκε και πολλά άλλα).  Το πρωί πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε  ενημέρωση ( Καλ. Κουμπή, Νίκος Μέξης) από την κ. Σιδέρη, τη μηχανικό του Δήμου η οποία μας εξήγησε πως η ίδια δεν μετείχε στην επιτροπή παραλαβής του έργου.Παρά την προθυμία της να μας δώσει όσα στοιχεία θέλαμε , ουσιαστικά δεν ήταν αρμόδια, αφού άλλοι είχαν κάνει την παραλαβή.Ομόνος που θα ήταν αρμόδιος να το εισηγηθεί είναι ο κ. Παν. Γιαννακούλιας που μετείχε και στην επιτροπή παραλαβής των έργων.Ωστόσο δεν το έκανε.
Η πλειοψηφία υποστήριζε πως είναι τυπικό το θέμα και πως αφού  το έχουν υπογράψει αυτοί που αποτελούσαν την επιτροπή, δεν έχει νόημα αν το δεχτούμε ή οχι.Εμείς πιστεύουμε πως το γεγονός πως απαιτείται και η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας κι επειδή  δεν είναι ασυνήθιστο έργα που έχουν παραληφθεί από επιτροπές να παρουσιάζουν ελλείψεις, δεν το ψηφίσαμε. Άλλωστε το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η έγκριση είναι να  επιστραφεί  στον εργολάβο ένα ποσόν περίπου 5.000 Ευρώ της εγγύησης.( Μια άλλη ιστορία είναι το πόσο  οι μεγαλοεργολάβοι οι εκτός Σπετσών είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους συμπατριώτες μας εργολάβους που ουσιαστικά εκτελούν το έργο. )
Το θέμα  14 , που ήταν πρόταση παραγραφής των  υποχρεώσεων της ΔΕΠΑΣ για τις οποίες είχε παρέλθει πενταετία και δεν είχαν γίνει απαιτητές, επίσης δεν είχε μια σαφή εισήγηση. Υπήρχε ένας κατάλογος στα χέρια του προέδρου που τον είχαμε δει το πρωΐ, ο οποίος όμως  περιείχε  οφειλές  ακόμα και του 2010.Διαμαρτυρηθήκαμε, όλη η αντιπολίτευση. Ο κ. Φαρδέλλος τηλεφώνησε επί τόπου στον κ. Τοτώνη ο οποίος είναι ο ορκωτός λογιστής που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΔΕΠΑΣ  για να μας δώσει εξηγήσεις. Αυτός πρότεινε να το ψηφίσουμε και να μας δώσει  εκ των υστέρων εξηγήσεις. Φυσικά αυτό δεν το δέχθηκε  κανείς από την αντιπολίτευση. Μιλήσαμε με τον κ. Τοτώνη ο οποίος μας είπε πως ο κατάλογος αυτός που έχει ο πρόεδρος δεν ισχύει, διότι κάποιες υποχρεώσεις της ΔΕΠΑΣ, όπως αυτή του 2010, έχουν ήδη εξοφληθεί.Ρωτήσαμε αν το αίτημα της παραγραφής στηρίζεται μόνο στην παρέλευση της πενταετίας , ή αν υπάρχουν και άλλες δημοσιονομικές παραλείψεις, που αφορούν στα παραστατικά κλπ. Μας είπε όχι. Μόνο λόγω πενταετίας κι επειδή οι δικαιούχοι δεν τα έκαναν απαιτητά ( δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια κλπ) .Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα με πολλές παραμέτρους. Υπάρχει μια οφειλή προς τους κληρονόμους Διον. Παπαδέα από δικαστική διεκδίκηση. Είχαμε ρωτήσει και σε άλλη συνεδρίαση Δ.Σ. γιατί δεν εξοφλείται; (Αντίστοιχα την οφειλή προς την  κ. Καραμπίνα την εξόφλησε ο Δήμος Η απάντηση τότε του Δημάρχου τουλάχιστον δεν ήταν σοβαρή κι είχε να κάνει με τη διανομή του ποσού μεταξύ των κληρονόμων)..
Θεωρήσαμε πως δεν είναι σωστό να χάσουν τα χρήματά τους προμηθευτές, και πως δεν είναι σωστό επιχείρημα το "ας κατέφευγαν στα δικαστήρια να τα διεκδικήσουν" και δεν το ψηφίσαμε.
Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε συζήτηση ήταν το 9 , "περί αποφάσεως για διαφημιστικές καταχωρήσεις του Δήμου Σπετσών". Κι εδώ η ενημέρωση ήταν ομιχλώδης. Ο πρόεδρος του Δ. Σ. εισηγήθηκε ( άλλη ιστορία αυτή με το κατά πόσον μπορεί να εισηγείται και να προεδρεύει ταυτόχρονα. Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει). Μας είπε λοιπόν ο πρόεδρος πως πρέπει να εγκρίνουμε  κάποιες μακέτες που ήδη έχουν δημοσιευθεί σε τρία περιοδικά από την Άνοιξη,πως μας έδωσαν δωρεάν  ένα μεγάλο αριθμό καρτών για διαφήμιση, πως πρέπει να τα εγκρίνει ο ΕΟΤ. Όλα αυτά δεν μας έδωσαν να καταλάβουμε τί ακριβώς συμβαίνει. Οι δε κάρτες που είδαμε δεν νομίζουμε πως  είναι ελκυστικές για τον τουρίστα ώστε πράγματι να κινήσουν το ενδιαφέρον του για το νησί μας. Ούτε αυτό ψηφίσαμε, διότι δεν καταλάβαμε τί ακριβώς καλούμαστε να ψηφίσουμε και για ποιο λόγο και διότι κανείς δεν μας εξήγησε επαρκώς. Η ιστορία με την επιτροπή τουρισμού, είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία, για τον τρόπο που λειτούργησε, ή μάλλον που δεν λειτούργησε ως τώρα. Ο κ. Φαρδέλλος μας διαβεβαίωσε πως μέσα στον Ιανουάριο θα συγκληθεί και θα προχωρήσει διάφορα θέματα.

Όλα τα άλλα θέματα που περιλάμβαναν προϋπολογισμούς και  απολογισμούς των σχολείων και των Νομικών προσώπων του Δήμου ( Λιμενικό ταμείο και παιδικό σταθμό) τα ψηφίσαμε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου