Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η κίνηση του Λογαριασμού του Δήμου Σπετσών.

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Στις μέρες μας που η χώρα μας κινδυνεύει να βυθιστεί εξ'αιτίας της ως τώρα  αδιαφάνειας και  κακοδιαχείρισης ,  το επιθυμητό στο δημόσιο βίο είναι η "Διύγεια"που έδωσε το όνομά της στο αντίστοιχο πρόγραμμα με το Νόμο 3861/2010 (ΦΕΚ112/Α’/13-7-2010) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις»,(http://diavgeia.gov.gr/archives/1) .
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια μικρογραφία του κράτους. Φαινόμενα διαφθοράς στην Τοπική αυτοδιοίκηση, επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προνοητικοί. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις τόσο του Δήμου Θεσσαλονίκης(http://www.briefingnews.gr/koinonia/legal/item/26744), όσο και του Δήμου Πόρου, που απασχολούν τη δικαιοσύνη κι έχουν οδηγήσει στη φυλακή ανθρώπους.
Επειδή πιστεύουμε πως καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη κι επειδή έχουμε συναίσθηση του ρόλου μας ως μελών της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και ως αντιπολίτευσης ,γνωρίζοντας  πως εκ του Νόμου έχουμε καθήκον να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ζητήσαμε( η Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή ως αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και ο κ. Νικόλαος  Μέξης ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής) με έγγραφό μας το οποίο καταθέσαμε στις  06/06/2012 και πήρε αριθμό πρωτοκ. 2124 από το Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη να μας χορηγήσει κατάσταση της κίνησης του τραπεζικού Λογαριασμού του Δήμου Σπετσών από το 2011 μέχρι τέλους Μαΐου του 2012 καθώς και κατάσταση με τα ποσά που τυχόν υπήρχαν στο ταμείο του Δήμου εκτός Λογαριασμού  στο τέλος κάθε τριμήνου, διότι έτσι θα έχουμε μια σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Στις 26/06/2012 λάβαμε αρνητική απάντηση που έλεγε  πως ο Δήμος υπόκειται σε Δημοσιονομικό έλεγχο από την Επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έχει γίνει καμιά δαπάνη χωρίς να ελεγχθεί, πως σε κανένα Δήμο δεν επιτρέπεται η παροχή στοιχείων  και η δημοσιοποίηση αυτών που ζητάμε για λόγους ασφαλείας των δεδομένων του Δήμου και προσωπικών δεδομένων, πως από μόνα τους τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν ν'αξιολογηθούν αν δεν αντιπαραβληθούν με άλλα στοιχεία  κλπ.

Ρωτάμε:Πώς πλήττεται η ασφάλεια των δεδομένων του Δήμου ; Όταν μάλιστα δεν τα ζητάει ο οποιοσδήποτε , αλλά η αντιπρόεδρος και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπετσών.Ποιών και  ποιά είναι τα προσωπικά δεδομένα που απειλούνται ;
Επειδή θεωρήσαμε  πως η απάντηση αυτή που λάβαμε δεν στέκει, πήραμε εισαγγελική παραγγελία για να μας δοθούν τα στοιχεία αυτά , την οποία και καταθεσαμε στις 29/06/2012 στο Δήμο με αρ. πρωτ.2583.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τα στοιχεία που πρέπει.

Το ερώτημα είναι απλό: Για ποιο λόγο αυτή η επίμονη άρνηση να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητάμε; Τί είναι αυτό που δεν πρέπει να δούμε;

Πριν από λίγο καιρό, όταν ο κ. Καραμπίνας ( ο οποίος δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο) ζήτησε από τον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου στοιχεία , ο πρόεδρος δεν του τα έδωσε  και του είπε: "Φέρε εισαγγελική παραγγελία να στα δώσω". Ο δε Δήμαρχος ξεσπάθωσε "αδειάζοντας "τον πρόεδρο , λέγοντάς του :"Κράτα τα και βάλτους κι αλάτι και μην τα δίνεις στον πολίτη" , και άλλα τέτοια.
 Ο ίδιος ο Δήμαρχος τώρα, αρνείται να μας δώσει στοιχεία που θεωρούμε απαραίτητα για να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας .

Και  ρωτάμε: Στην εποχή της "Διαύγειας"υπάρχουν στεγανά για την αντιπολίτευση ; Μπορεί να είναι απόρρητος ο Τραπεζικός Λογαριασμός του Δήμου;









http://mymethana.gr/?q=node/1147

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου