Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Από τη Συνεδριαση για τους ισολογισμούς-απολογισμούς- αποτελέσματα χρήσης 2011 και 2012

Στις 16/12/2014 έγινε η Συνεδρίαση για τους απολογισμούς -ισολογισμούς-αποτελέσματα χρήσης 2011 και 2012.

Ουσιαστικά με τις εκθέσεις απολογισμού-ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης τόσο του 2011 όσο και του 2012,  η παράταξή μας αισθάνεται ότι δικαιώνεται, διότι οι εκθέσεις των λογιστών και ορκωτών λογιστών περιέχουν κι επιβεβαιώνουν  αυτά για τα οποία εδώ και 4 χρόνια φωνάζουμε, αυτά για τα οποία μας εμφάνισε ο Δήμαρχος κ. Λυράκης και η παράταξή του ως συκοφάντες και  φαντασιόπληκτους και τα οποία  έχουμε με γραπτή αναφορά μας καταθέσει ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Οι εκθέσεις αυτές βέβαια, ήλθαν πολύ ετεροχρονισμένα και εκ του ασφαλούς μετά τις εκλογές που έδωσαν το υψηλό ποσοστό  στην παράταξη της πλειοψηφίας. Εμείς όμως  δεν είχαμε μοναδικό στόχο την εξουσία, αλλά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος των δημοτών μας κι αυτό το κάναμε κι εξακολουθούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε, από όποια θέση μας έθεσε με την ψήφο του.
Τα βασικά σημεία που είχαμε επισημάνει και για τα οποία μας παρουσίαζαν τους κακεντρεχείς που θέλουν, όπως έλεγαν να μείνει το νησί χωρίς νερό, ήταν τα εξής:
Στο τέλος του 2011, τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο δεν ήταν αυτά που βεβαιώνονταν , έλειπαν  πάνω από 700.000, από την αρχή της ανάληψης της διοίκησης , δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2011 -πρόβλημα με τη σύμβαση μεταφοράς του νερού προέκυψε μετά τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι το Μάρτιο του 2012,εκταμιεύονταν τεράστια ποσά από το ταμείο του Δήμου, χωρίς παραστατικά, εντάλματα πληρωμής κλπ, με τα οποία  οφείλουν να εκταμιεύονται τα χρήματα στο Δημόσιο τομέα, πράγμα που συνεχίστηκε και μετά το Μάρτιο του 2012, μετά δηλαδή την υπογραφή της σύμβασης μεταφοράς του νερού κι αυτό αφαιρεί παντελώς το επιχείρημα  στο Δήμαρχο και την παράταξή του ότι αυτά έγιναν για να πληρωθεί ο μεταφορέας για να μη μείνει το νησί χωρίς νερό.
Στη συνέχεια, για να καλυφθεί το "άνοιγμα" , έγιναν εικονικές πληρωμές, δηλαδή πληρωμές που ήταν μόνο στα χαρτιά, χωρίς να γίνονται αντίστοιχες αναλήψεις χρημάτων.
Δεν πρόκειται για απλή παρατυπία, αλλά για χρήματα που λείπουν από το ταμείο του Δήμου.
Στην έκθεση του ορκωτού λογιστή , αναπαράγεται απλώς η δικαιολογία της διοίκησης ότι αυτά έγιναν με σκοπό να μη κινδυνεύσει η δημόσια υγεία επειδή το νησί θα έμενε χωρίς νερό.
 Τα χρήματα που λείπουν, αποτυπώνονται στην έκθεση, βέβαια οι λογιστές χρησιμοποιούν λογιστικούς όρους, στην ουσία όμως λένε το ίδιο πράγμα με μας ,με άλλες λέξεις.
Εμείς λέμε "παράνομα"αυτοί λένε πως "δεν είναι σύμφωνα με τις λογιστικές αρχές που προβλέπονται από την Ελληνική δικαιοσύνη" και επισημαίνουν τις εκταμιεύσεις και τις πληρωμές καθώς και τη διαφορά μεταξύ του χρηματικού υπολοίπου του 2011 που βεβαιώνεται και του ποσού που πράγματι υπήρχε  στο ταμείο του Δήμου.
Λένε ακόμα πως το σύστημα εσωτερικού ελέγχου χρήζει σημαντικών βελτιώσεων και ρυθμίσεων ως προς τη διαχείριση του ταμειακού διαθεσίμου, τη βεβαίωση των εσόδων και τη διαδικασία της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος.
Επίσης ότι ο Δήμος δεν έχει ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές για τους έμμεσους παρακρατούμενους φόρους , καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, κατά συνέπεια οι φορολογικές-ασφαλιστικές εισφορές για την κλειόμενη χρήση δεν έχουν καταστεί οριστικές.
Επισημαίνουν βέβαια το ότι δεν φέρουν ευθύνη για τυχόν παραλείψεις και παρανομίες κι ότι δειγματοληπτικά ελέγχουν και στηρίζονται στα στοιχεία που η διοίκηση του Δήμου τους δίνει προκειμένου να  προχωρήσουν στο έργο τους.
Ωστόσο , εμείς, που δεν είμαστε λογιστές μεν, πλην παρακολουθούμε στενά και καθημερινά τα οικονομικά του Δήμου, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, και κάνουμε τους υπολογισμούς μας, έχουμε  κάποιες διαφορές από την έκθεση,  σε σχέση με τα ποσά.
Δηλαδή θεωρούμε πως το "άνοιγμα" είναι μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται στις εκθέσεις, διότι δεν έχουν καταγραφεί όλα τα έσοδα του Δήμου κι έχουν διογκωθεί τα έξοδα. 

Κατά τη συνεδρίαση δε μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας , ο αντιδήμαρχος κ. Πάνου απαιτούσε να αφαιρεθεί ο λόγος από την επικεφαλής της αντιπολίτευσης (χωρίς λόγο, ούτε υβριστικοί ήμασταν , ούτε προκλητικοί, δεν προλάβαμε άλλωστε να πούμε παρά ελάχιστα, ο πρόεδρος έκανε διάλειμμα και στη συνέχεια μας άφησε μόνο 3΄να μιλήσουμε. Καταθέσαμε γραπτώς τις θέσεις μας ) .

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου