Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Περί δέντρου, δέντρων και ευθύνης.



Το δέντρο αυτό σακατεύτηκε τις προηγούμενες μέρες.Ευρίσκεται σε δημοτικό χώρο, έξω από το Ιστορικό Αρχείο.Αυτοί που το έκοψαν, πήραν τον κορμό και τα χρήσιμα για καύση κι άφησαν ένα βουνό κλαδάκια και πούσια . Όλος αυτός ο σωρός, αποτελεί εύφλεκτο υλικό και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που ευνοούσαν πυρκαϊές αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.  Την Παρασκευή τηλεφώνησα στην αντιδήμαρχο και την ενημέρωσα σχετικά, και της εξήγησα πως ανησυχώ επειδή σε απόσταση αναπνοής είναι το Αρχείο και φοβάμαι για κανένα ατύχημα και της ζήτησα ο Δήμος να φροντίσει να καθαρίσει την περιοχή. Μετά από λίγο μου τηλεφώνησε και μου είπε πως επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που της είπε πως δεν γνώριζε τίποτα και μου υποσχέθηκε πως θα το τακτοποιήσουν.Σήμερα τα κλαδέματα ήταν ακριβώς στην ίδια θέση.
Στο μεταξύ, επειδή είχα αναρτήσει στο facebook σχετικές φωτογραφίες ,έλαβα μηνύματα και email επώνυμα από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους κι υπεύθυνους που με πληροφόρησαν για τις συνθήκες κοπής του δέντρου πώς, ποιος , πότε κλπ.
ένα μικρό απόσπασμα παραθέτω:
" Το πεύκο το έκοψε το απόγευμα της 15ης Ιουλίου ο.....(αναφέρεται το όνομα). Φυσικά όχι ο ίδιος με τα χέρια του. Είχε τρία νεαρά άτομα – που δεν τα γνωρίζω – και τους έδινε εντολές και οδηγίες για την κοπή. Γύρω στις 18,45 τον είδα εγώ όρθιο, στο πλαϊνό πεζοδρόμιο να κατευθύνει. Η κοπή έγινε με αλυσοπρίονο. Ολη την διαδικασία, απ΄ αρχής μέχρι τέλους, την παρακολούθησε και μου την περιέγραψε, κάτοικος άμεσα γειτονικής οικίας. Μετά την κοπή, έγινε τεμαχισμός και όλα τα κομμάτια και τα κλαδιά φορτώθηκαν στο τρίκυκλο του (αναφέρεται το όνομα).
Τι θα γίνει τώρα; Θα ευαισθητοποιηθεί κανένας, η θα περάσει έτσι...,;

Δυο τα κακά. Ένα η αναλγησία αυτού που το έκοψε και δεύτερο η ανευθυνότητα των υπευθύνων. 

Από τον αντιδήμαρχο, δεν περίμενα ευαισθησία για την κοπή, αφού ο ίδιος(  με εντολές του) πριν από ένα μήνα έκοψε πεύκο στην περιοχή  πευκάκια  στιςς 5π.μ. κι εξαφάνισε τα ίχνη πριν φέξει, επειδή εμπόδιζε το πάρκιγκ.
Περίμενα όμως , σε μια εποχή που καίγεται η Ελλάδα, να στείλει κάποιους να μαζέψουν αυτά που αποτελούν κίνδυνο -θάνατο για φωτιά.
 Το ενθαρρυντικό είναι πάντως, πως ο κόσμος και ευαισθητοποιείται και μιλάει.

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.

1 σχόλιο:

  1. Κυρία Κουμπή τα θέματα αυτά δεν λύνονται με αναρτήσεις. Συγνώμη που σας το υποδεικνύω. Υπάρχει Δασαρχείο, προβλέπονται άδειες από τους υπεύθυνους κτλ. Αν ο καθένας κάνει ότι του φαίνεται κατά την κρίση του σωστό και χωρίς άδειες θα καταντήσουμε ζούγκλα όπου ο ισχυρότερος θα τρώει τον αδύνατο. Εφ όσον λοιπόν έχετε γραπτές καταγγελίες και ντοκουμέντα επώνυμα, σας συνιστώ να τα παραδώσετε στις αρμόδιες αρχές. Να επέμβει ο εισαγγελέας για όποιον και αν είναι υπεύθυνος. Πολύ περισσότερο αν είναι εκλεγμένος όπως λέτε, που θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες για την έννομη τάξη. Όσο για το πεύκο του αρχείου, που αν κατάλαβα καλά είναι έξω από τον άγιο Νικόλα, να διαμαρτυρηθεί και ο παπάς και να ενδιαφερθεί να μαζευτούν τα κατάλοιπα του "κλαδέματος". Όλη η περιοχή κινδυνεύει από μια πιθανή φωτιά στη θέση αυτή. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε αυταρχικούς να μας διοικούν, ανθρώπους δεν σέβονται τον τόπο τους, τους συντοπίτες τους και κυρίως τους νόμους που υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν να υπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή