Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά του νερού και η τύχη της προσφυγής μας.

 Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Σήμερα έγινε  ο διαγωνισμός για τη μεταφορά νερού στο Δήμο Σπετσών για 45 μέρες.
Λίγες μέρες πριν έγινε ο   διαγωνισμός για το 2013-2014.
Με το θέμα της μεταφοράς και των πιστοποιητικών καταλληλότητας υπάρχουν θέματα ήδη από τον προηγούμενο διαγωνισμό. Tότε είχαμε γράψει  κι εξηγούσαμε τί ακριβώς είχε συμβεί.
Στην πρόσφατη κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού,  για πρώτη φορά προστέθηκε  στους όρους της διακήρυξης  φράση που δίνει  τη δυνατότητα να προσκομίζονται τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων εναλλακτικά  και  από ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, το Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε απορρίψει τη σύμβαση μεταξύ άλλων και γι αυτό το λόγο , δηλαδή  επειδή είχαν προσκομισθεί πιστοποιητικά όχι από την αρμόδια Υπηρεσία αλλά από ιδιωτικά εργαστήρια και είχε αποφανθεί ότι μόνος αρμόδιος να εκδίδει πιστοποιητικά καταλληλότητας των δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων είναι η Αρμόδια Υπηρεσία ( Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ...)
Με δεδομένο ότι υπάρχουν σε εξέλιξη δικογραφίες στις οποίες τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  και όχι μόνο ,εξεταζόμαστε ως κατηγορούμενοι ,τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  που ανήκουμε στη μειοψηφία ( Μέξης-Αργυρίου-Κουμπή) διαφωνήσαμε με την προσθήκη αυτή και προσφύγαμε κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που κατάρτισε τους όρους, στον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Η προσφυγή μας αυτή σε πρώτη φάση απορρίφθηκε από το Γ. Γραμματέα  ο οποίος επικαλέστηκε το άρθρ 4 παράγρ. 6 του Ν. 3886/2010 και είπε πως αναρμοδίως απευθυνθήκαμε σ'αυτόν, ενώ έπρεπε να απευθυνθούμε στο Δήμο.
Ο Νόμος αυτός και τα άρθρα αυτά που επικαλέστηκε ο Γεν. Γραμματέας δεν αναφέρονται σε προσφεύγοντες Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά σε θιγόμενους πολίτες που είχαν συμφέρον να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Για το λόγο, επειδή θεωρήσαμε πως λανθασμένα απορρίφθηκε η προσφυγή μας,   προσφύγαμε, όπως είχαμε δικαίωμα εκ του Νόμου στην επιτροπή του αρθρου 152 παρ.2του Ν. 3463/2006.
Η Επιτροπή αυτή λοιπόν μας δικαίωσε, έκανε δεκτή την προσφυγή μας και απεφάνθη ότι "αποκλειστικά αρμόδια Υπηρεσία για τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων  είναι η Διεύθυνση {Περιβαλλοντικής Υγιεινής  και Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένος Πειραιώς και ως εκ τούτου η Αναθέτουσα Αρχή δεν έχει διακριτική ευχέρεια να ορίσει και άλλο όργανο πιστοποίησης  καταλληλότητας δεξαμενών των υδροφόρων πλοίων αλλά δεσμία και μόνον  ως προς αυτήν . Σε περίπτωση δε που παρά τα προαναφερθέντα ορίσει και άλλο φορέα (τρίτο) προς πιστοποίηση, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και ακυρωτέα".
Kατά τη διενέργεια του διαγωνισμού που έγινε λίγες μέρες πριν, ενημερώσαμε προφορικά τον πρόεδρο και την επιτροπή για το αποτέλεσμα  της προσφυγής μας και δήλωσαν πως αφού δεν  έχουν στα χέρια τους το έγγραφο προχωρούν κανονικά, πράγμα που έγινε. Σήμερα, πριν από το διαγωνισμό  επισυνάψαμε την απόφαση σε έγγραφό μας το οποίο καταθέσαμε,  με το οποίο τους ζητήσαμε να αναβληθεί ο σημερινός διαγωνισμός, να ακυρωθεί ο προηγούμενος και να διορθωθεί η διακήρυξη και να προχωρήσει η όλη διαδικασία  σε σωστή βάση, πράγμα που δεν έγινε.

Οι φωνές κι οι κραυγές του λαϊκισμού δεν μας τρομάζουν.   Η λάσπη που προσπαθούν να μας ρίξουν ότι τάχα  θέλουμε να μείνει το νησί χωρίς νερό, μόνο ανόητους μπορεί να πείσει.
Ο κόσμος αργεί, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνει τί συμβαίνει.  Εμείς το μόνο που θέλουμε, είναι να έχει ο κόσμος νερό στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και στην καλύτερη τιμή. Και γι αυτό αγωνιζόμαστε. Στο δελτίο τύπου που είχαμε δημοσιεύσει για το θέμα αυτό, λέγαμε την αλήθεια.
Μισές αλήθειες δεν είπαμε ποτέ.
Μισή αλήθεια είναι αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος  στη συνέντευξή του σε ιστοσελίδα  ότι κάναμε μια προσφυγή που απορρίφθηκε.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να θέτει πραγματικά τους όρους. Να μην κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.
 Αυτή είναι η θέση μας κι οι κραυγές δεν μας φοβίζουν ούτε μας αποθαρρύνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου