Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Μπάχαλο και παρατράγουδα...

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Τόσον καιρό είπαμε λόγω των αγίων ημερών να μην αναφερθούμε σε  κακώς κείμενα και συγκρατηθήκαμε μέχρι σήμερα.
Και μακάρι να μην υπήρχαν. Κόσμος ήλθε, η αγορά κινήθηκε, αλλά το κυκλοφοριακό "μπάχαλο"ήταν πέραν πάσης περιγραφής. Οι μέρες αυτές του Πάσχα, αποτελούσαν μια "πρόβα τζενεράλε" για το καλοκαίρι. Και φυσικά δεν χρειάζεται να ήταν μάντης κάποιος για να προβλέψει τί θα γινόταν. Όταν αφέθηκαν όλα ελεύθερα να κυκλοφορούν, γουρούνες, μηχανάκια ηλεκτροκίνητα αυτοκινητάκια και πάσης φύσεως οχήματα, όταν μπήκαν με άδειες μέσα στο νησί αυτοκίνητα όχι σπετσιωτών και μονίμων κατοίκων μόνον αλλά  και ενοίκων ξενοδοχείων που είχαν έλθει για τις μέρες αυτές, ήταν αναμενόμενο πως θα υπήρχαν προβλήματα.
Τη νύχτα της Μ. Παρασκευής, εξ αιτίας ενός μεγάλου "μπλοκαρίσματος" έξω  από μπαράκι του παλιού Λιμανιού, από κόσμο και παρκαρισμένα οχήματα που εμπόδιζαν τα αμαξάκια να προχωρήσουν, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα.Ένα πρόβλημα που με λίγη ψυχραιμία θα μπορούσε να διευθετηθεί.
Από κει και πέρα άρχισαν τα παρατράγουδα, με το Δήμαρχο να επεμβαίνει  επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αστυνομία, βρίζοντας Θεούς και δαίμονες και κτυπώντας το περιπολικό της Αστυνομίας. Μάλιστα σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε την επομένη  ενώπιον πολλών, κατήγγειλε στον περιφερειακό Διοικητή το Αστυνομικό τμήμα Σπετσών, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Στον εαυτό του θα έπρεπε να στραφεί, που με τη στάση του οδήγησε την κατάσταση εκεί. Τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Προλαβαίνονται με τα ανάλογα μέτρα. Η Αστυνομία τί να έκανε, όταν  ο ίδιος ο Δήμος πήρε  πίσω μέτρα που  η ίδια η κυκλοφοριακή μελέτη περιλάμβανε;
Στις προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας δημοτικής Αρχής,περιλαμβανόταν προστασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων των αμαξηλατών και των ναυπηγών. Και οι δυο έχουν μείνει απροστάτευτοι.
Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να μη δυσαρεστεί κανέναν, να μην έχει κανένα κόστος , να μην παίρνει περιοριστικά μέτρα  και να δουλεύουν όλα ρολόι.
Απαιτούνται ξεκάθαρες θέσεις, κι όχι κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν λύνουν το πρόβλημα και στο τέλος δεν αποκαθιστούν κανέναν στη συνείδηση κανενός.
 Οι αμαξάδες έχουν δίκιο στο να διεκδικούν ελεύθερο δρόμο για να κινούνται σε μια διαδρομή που αποτελεί ένα βασικό προορισμό τους, όπως είναι αυτός από το λιμάνι προς το παλιό λιμάνι, μέχρι την πλατεία του Μουράγιου που μπορούν και στρίβουν. Τα άλογα δεν είναι αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται με μια κίνηση. Αν αφηνιάσουν μπορεί να υπάρξουν  τραγικές  συνἐπειες.
Η Αστυνομία πάλι, αστυνομεύει τα μέτρα τα υπαρκτά, όχι τα ανύπαρκτα.
Οι δε πολίτες, δικαιούνται στοιχειωδώς να ξέρουν ξεκάθαρα τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται, πότε και πού.
Δεν μπορεί π.χ. να επιβιβάζεται κάποιος σπετσιώτης στο φέρυ μπόουτ  ξέροντας πως στη συγκεκριμένη ημερομηνία επιτρέπεται η είσοδος του Ι.Χ. του και βγαίνοντας στο λιμάνι ανύποπτος να δέχεται κλήση για παράνομη είσοδο ( τις μέρες του τρίαθλου) και να πληρώνει 200-300 Ευρώ, επειδή τότε ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν κανέναν. Όπως και δεν γίνεται αυτό που έγινε τη μεγάλη Εβδομάδα, που έμπαιναν κι έβγαιναν με όλα τα δρομολόγια ανεξέλεγκτα τα Ι.Χ.
Η εικόνα των παρκαρισμένων οχημάτων παντού και πάντα  και κυρίως στη φάτσα του νησιού κατά μήκος του δρόμου, δεν είναι η καλύτερη και συντελεί στο κυκλοφοριακό χάος.
Όλοι θέλουν να δουλέψουν τις μέρες αυτές και καλά κάνουν. Όμως δεν είναι δυνατόν ο καθένας να αγνοεί τους άλλους και να έχει μοναδικό του στόχο το δικό του βόλεμα.
Και επιτέλους κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε τί λογής τουρίστες θέλουμε και τί ποιότητα ζωής θέλουμε να παρέχουμε   σ 'αυτούς και στους εαυτούς μας σ' αυτόν τον τόπο.





5 σχόλια:

  1. exete apolyto dikio kai mprabosas omws exw kai mia allh aporia ena bebzinadiko olo kai olo sto nhsi kai anoigei kai klinei opote thelei ekei o kyrios dhmarxos kai o kyrios antidimarxos den tha mporoyse kati na kanei giaytes ths mes toylaxiston??? poios epiteloys tha mporesei na dei ayto to penemorfo nhsi ligo kalytera??? kai oxi mono yposxeseis?? pantws kai pali mprabosas toylaxiston eseis eistai eilikrineis !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. nomizw mexri kapoio shmeio exete dhkio. symfwno perei kukloforiakou mpaxalou. exw thn entypwsh omws oti sto teleytew kwmati ths diatypomenhs skepshs sas , as to poume. den tha symfwnhso dhkaioma exoume oloi eimaste neofileleyterh xwra kai dhmokratikh apo oti exei mhnei,opws den to thewro katholou pneymatiko kai dhkaio ayto pou lete ti loghs touristes thelete kai ti poiothtas zwhs oloi anthrwpoi hmaste dhmiourghmata tou theou eite kakos eite kalos oloi espodektoi ..akoma den mporo na to katanohso me ti skeptiko to lete ayto.. dhladh exoume ftash sto shmei na kathgoriopoioume anthwpous kai na tous vazoume tampeles ayto mas kanei kai ayto oxi? exei diafora o efoplisths me ton foukara ton merokamatiarh?den to katalavenw. aksiotimh kyria argyriou kapote sas eixa kathightria sta thriskeythka mporo na pw oti enoxlhthika apo ths teleyteais seires tou keimenou sas.kleinontas thelw na pw oti prospathw ena pragma na katanohsw kai na didaxthw oti oso pio tapinh toso poio eythxhxs oloi eimaste dimhourghmata tou theou kanenas den diaferei apo ton allon pneymatika.o ploutos den exei eythxia,opws o theos mas dhmiourghse etsi efiakse kai ton kosmo kai o monos pou mporei na epileksei einai o theos. kata thn tapinh mou apopsh.alwste h thrhskia mas leei kai to xerete kalhtera apo mena agapa ton plisio tou me ta elatwmata tou kai gia ton exthro sou na proseyxese pio poly.an kanw lathos sto tropo pou ekfrazomwe gia to pws katanohsa to ti loghs touristes kai ti piothhta synxwreste me.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κων/νος Τζιάμος αντιδήμαρχος Σπετσών22 Μαΐου 2013 στις 12:39 μ.μ.

    Διαβάζοντας το σχόλιό σας ότι έγινε μπάχαλο το νησί μας τις Άγιες Μέρες, όσο και να μη θέλω να απαντήσω σ’ αυτήν την κακόβουλη κριτική, θα αναφέρω τα εξής:
    Κατά κοινή ομολογία όλων των κατοίκων του νησιού και όλων των επαγγελματιών ήταν ότι η προσέλευση τουριστών ήταν πάνω από κάθε προσδοκία. Το νησί μας πλημμύρισε από κόσμο κάθε ηλικίας με την πλειοψηφία στους νέους. Όλοι οι επαγγελματίες του νησιού υπερέβαλλαν εαυτόν και έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από σέρβις, από ποιότητα, από τιμές, από ευγένεια. Ο Δήμος από τη μεριά του έκανε ό,τι μπορούσε για να έχει και να διατηρεί καθαρό το νησί του (εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για την καθαριότητα – υπαλλήλους τους Δήμου και όλους τους άλλους που ασχολήθηκαν μ’ αυτήν). Όλοι μαζί δώσαμε μια μάχη για την «πρόβα τζενεράλε» όπως λέτε εσείς και την κερδίσαμε.
    Αποδείξαμε ότι είμαστε όλο το νησί έτοιμο για το καλοκαίρι. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, από επισκέπτες, από επαγγελματίες, από κατοίκους του νησιού, μόνο εσείς φαίνεται δεν μείνατε ευχαριστημένοι. Ίσως δεν γυρίζατε το νησί αυτές τις μέρες για να βλέπετε και να ακούτε.
    Πάτε να αναδείξετε το μέγα πρόβλημα του Πάσχα ένα συμβάν στο Π. Λιμάνι για κάποιον επαγγελματία που είχε ανοίξει το μαγαζί την προηγούμενη μέρα. Και βέβαια παρενέβη ο Δήμαρχος και έλυσε το πρόβλημα όπου θα μπορούσε να το είχε λύσει η αστυνομία πιο γρήγορα.
    Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σας γι’ αυτές τις Άγιες Μέρες με τους ναυπηγούς. Τι τους κάναμε; Αν μιλάτε βέβαια γενικά για το επάγγελμα και βρήκατε την ευκαιρία τώρα να το πείτε εγώ δεν θα σας πω τίποτα, γι’ αυτό ρωτάτε τους ίδιους τους ναυπηγούς τι έχει κάνει ο Δήμος γι’ αυτούς και πέστε μας και εσείς τι έχετε κάνει.
    Και βέβαια οι αμαξάδες πρέπει να έχουν ελεύθερους δρόμους όπως και όλοι μας πρέπει να έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία. Μήπως ο Δήμος έκλεισε κάποιο δρόμο για κάποιον επαγγελματία;
    Όσο για την είσοδο αυτοκινήτων όλοι ήταν ενημερωμένοι. Και για το Σάββατο όπου έγινε ο αγώνας του τριάθλου, έλεος, το ήξεραν και οι πέτρες ότι μετά τις 11 δεν θα κυκλοφορεί τίποτα. Εδώ σταμάτησαν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα όπως ταξί, φορτηγάκια Δ.Χ., αμαξάκια, όπου απ’ αυτό ζουν (γι’ αυτό τους ευχαριστούμε). Και γεγονός είναι ότι όλες οι εφημερίδες, όλα τα κανάλια, όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το Πάσχα έπαιζαν για τις Σπέτσες και κανένας δεν ανέφερε τίποτα για μπάχαλο και παρατράγουδα και εσείς λέτε ότι κάποιος ήθελε να μπει ή να βγει;
    Τέλος πάντων, νομίζω ότι η κριτική σας για μπάχαλο και παρατράγουδα είναι άδική και κακόβουλη. Πιστεύω ότι η δουλειά της Αντιπολίτευσης είναι να βοηθάει το Δήμο και να κάνει προτάσεις προς καλύτερη λειτουργία αφού μπαίνουμε στην καλοκαιρινή σαιζόν και πρέπει όλοι να κάνουμε το παν πρώτα για τους Σπετσιώτες και μετά για τους τουρίστες.
    Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα δημοσιεύσετε την απάντησή μου.

    Φιλικά,
    Τζιάμος Μ. Κων/νος

    Αντιδήμαρχος Σπετσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κων/νος Τζιάμος αντιδήμαρχος Σπετσών22 Μαΐου 2013 στις 12:42 μ.μ.

    Προς τον Ανώνυμο
    Για σχόλιο στις 8 Μαΐου – 2.15 μ.μ.

    Αγαπητέ Ανώνυμε, είναι δικαίωμά σου να συμφωνείς με οτιδήοτε σε εκφράζει και μπράβο σου που λες τη γνώμη σου. Ο Δήμος δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν επαγγελματία να δουλέψει πέρα απ’ αυτό που λένε οι νόμοι και οι κανονισμοί.
    Προσωπικά συμφωνώ μαζί σου και σε καλώ στον δήμο με μπροστάρη τη Δημοτική Αρχή και αν θέλεις εμένα προσωπικά να κάνουμε αγώνα γι’ αυτό και πολλά άλλα προβλήματα. Οι υποσχέσεις γίνονται έργα και με τη δικιά σας βοήθεια. Έλα να παρακολουθείς τα Δημοτικά Συμβούλια και να δεις ποιος είναι ειλικρινής. Μη φοβάσαι να λες το όνομά σου, έτσι θα πάμε το νησί μπροστά. Δεν είναι ανάγκη να ανήκουμε στο ίδιο κόμμα, για τις Σπέτσες μας είμαστε όλοι Σπετσιώτες και φίλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού με την αψιμαχία μεταξύ δημάρχου και αστυνομίας μπορώ να εξάγω κάποια συμπεράσματα που πονάνε γι'αυτούς που απλώς δεν θέλουν να αποδεχτούν την αλήθεια! Πρώτον και σπουδαιότερον η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τον δήμαρχο και η ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον της αστυνομίας ενώπιον τόσο κόσμου το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει περίγελος.Ύστερα από συνομιλίες που είχα με διάφορα άτομα που επέλεξαν τις γιορτινές εκείνες μέρες να διαμείνουν στις Σπέτσες, το μόνο που αποκόμισα από τις συζητήσεις ήταν αρνητικά σχόλια για την όλη κατάσταση που εξελίχθηκε εκείνο το βράδυ.Κατά δεύτερον δεν γίνεται στο βωμό του κέρδους να θυσιάζονται, παραβιάζονται ή να καταστρατηγούνται νόμοι και άδειες που ισχύουν για το νησί και ιδιαίτερα για τη διασκέδαση-ψυχαγωγία των ενοίκων του νησιού.Με αυτή μου την νύξη αναφέρομαι στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, την απουσία νομαρχιακής απόφασης, η οποία ήταν μια μελέτη που όφειλε να γίνει πολύ πριν το Πάσχα,στον μη υγιή ανταγωνισμό των καταστημάτων του νησιού και στην κακή συνεργασία τους με όλους τους φορείς του νησιού. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου, κάτι που το παρατηρώ και την χειμερινή περίοδο. Σαν γνήσιοι χριστιανοί και Έλληνες δείξτε το ενδιαφέρον σας για τον τόπο γενικότερα και όχι για το προσωπικό σας συμφέρον ατομικά ο καθένας.Ο τουρισμός σας δεν είναι μόνο τα κότερα,οι βίλες και τα εξοχικά,είναι και ο μισθωτός που βρίσκει ως έναν κοντινό προορισμό το πανέμορφο νησί των Σπετσών.Ούτε οι πολύκροτες και οι πολύ-διαφημιζόμενες οργανώσεις θα δώσουν ένα χέρι βοηθείας σ αυτόν που πεινάει ή σ' αυτόν που η ιατρική περίθαλψη είναι ανεπαρκής ούτε οι ''βαθιές'' τσέπες του νησιού θα δημιουργήσουν ένα κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας.Ελπίζω να έγινα αρκετά κατανοητός και να μην προσέβαλα κάποιον/α με τα λεγόμενα μου.Συγγνώμη για τα οποιαδήποτε ορθογραφικά μου και ευελπιστώ σε μια δικιά σας ανάγνωση του σχόλιου μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή