Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βιβλική καταστροφή

Η χθεσινή θεομηνία άφησε μια εικόνα  καταστροφής  στο νησί των Σπετσών. Μόλις ξημέρωσε, η εικόνα ήταν απελπιστική. Δέντρα ξεριζωμένα , μάντρες γκρεμισμένες, σπίτια και μαγαζιά πλημμυρισμένα..Έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος του νησιού   και η υδροδότηση επειδή έχουν σπάσει κεντρικοί αγωγοί. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους.Από το πρωΐ δουλεύουν συνεργεία του Δήμου  και εθελοντές πυροσβέστες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των ζημιών
Το γεφύρι του Μαθιού 


στην πλαζ του Αγίου Μάμα.




Ψαραγορά 












Η Τράπεζα Πειραιώς













Άγιος Σπυρίδων



12 σχόλια:

  1. Τελικά, και με τις φωτό που βλέπω εδώ, επανα-επβιεβαιώνεται για άλλη μία φορά η οριακή (πια) πεποίθησή μου ότι συνήθως τα χειρότερα συμβαίνουν στους καλύτερους ανθρώπους.
    Το λέω εν μέρει και με την αφορμή του ότι γνωρίζω κάποιους Σπετσιώτες και ξέρω ότι είστε ψυχάρες και αξιαγάπητοι άνθρωποι.
    Παιδιά, τί να πω γι'αυτό που σας έτυχε... που έχω σχεδόν φρικάρει με τις φωτό που είδα εδώ.
    Τίποτα. Ελπίζω κι εύχομαι τουλάχιστον να είναι η τελευταία φορά που σας τυχαίνει κάτι τέτοιο το τόσο σοβαρό. Κάν'τε κουράγιο και έχετε πίστη στο Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τα χειρότερα συμβαίνουν στους καλύτερους ανθρώπους" αλλά να έχετε πίστη στο θεό!!!! Ειστε πολύ μαζόχας αγαπητέ κύριε...

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο κανόνας, πως όταν κτίζονται η μπαζόνονται τα υαδατορρεύματα και οι φυσικές κοίτες των χειμάρρων, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό και διαχείριση της επικινδυνότητας των φυσικών φαινομένων, θα έλθει φυσιολογικά η πλημμύρα που δεν θα μπορέσει να παροχετευθεί από αυτές τις αλλαγμένες από τις ανθωπογενείς επεμβάσεις κοίτες, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν στις φωτογραφίες. Οι φυσικοί κίνδυνοι αντιμετωπίζονται όταν είσαι σωστά προετοιμασμένος για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. o κυριος C. εχει απολυτο δικιο σε αυτο που λεει!!!
      μαλλον αυτοι που σχεδιασαν για να γινουν ολα αυτα δεν προβλεψανε απο που να περασει το νερο της βροχης ,λεγοντας οτι ποτε δεν υπαρχει τετοιο πραγμα με τοσο μεγαλη βροχη!!!

      Διαγραφή
    2. Κυριε C , ειστε αρρωστος κυριε μου αρρωστος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Η διευθέτηση των ρεμάτων θα έσωνε την κατάσταση όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, γιατι με την διευθέτηση δεν μπορεί να γίνη μπάζωμα ούτε κτίσμα ούτε και δημιουργία οικοπέδου μέσα στο ρέμα για διάφορες χρήσεις και το λίγο χώμα που θα κατεβάση θα είναι απο τις πηγές μόνο, και όχι απο όλη την διαδρομή του.
    Ετσι αν δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα όταν επικρατούν οι ίδιες αιτίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι δρομοι ασφαλτωνονται ανεβαζοντας το επιπεδο πιο ψηλα απο τις εισοδους των σπιτιων, τα ρεματα μπαζωνονται για να κτισουν καποιοι
    σπιτακια περιπτερακια κι οτι αλλο μπορεις να φανταστεις.Κανεις δεν μιλαει οταν ολα ειναι ηρεμα. Μετα ολοι κλαιμε.Μηπως ειναι αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι η εκ των υστέρων κριτική δεν ωφελεί σε τίποτα. Αλλωστε δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς, που να μπορεί να ισχυριστεί πως είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας τέτοιας καταστροφής. Ας αφήσουμε λοιπόν τις "μετά χριστόν προφητείες" και ας είμαστε τουλάχιστον ευχαριστημένοι που δεν χάθηκε καμία ζωή.

    Ασφαλώς αποκτήσαμε έναν νέο πονοκέφαλο και εννοείται πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να βελτιωθεί η ροή των υδάτων, όσο αυτό είναι δυνατόν με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας αποτελέσει όμως αφορμή, αυτή η καταστροφή, για εξαγωγή συμπερασμάτων για το "τι έφταιξε", ώστε να μην επαναληφθεί.
      Και δεν εννοώ μόνο για τις αρχές του νησιού αλλά κυρίως για τους κατοίκους (Σπετσιώτες και παραθεριστές) που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία των αιτίων αυτής της καταστροφής. Πάντα βέβαια με την ανοχή των αρχών, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία.
      Όσο για τους εκάστοτε διοικούντες το νησί καλό θα είναι να αναθεωρήσουν τα όρια της ανοχής τους στις διάφορες μικρές η μεγάλες παρανομίες των πολιτών.

      Διαγραφή
  6. Ο κ. Κομπόγιωρας έχει δίκαιο. Δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη του πότε ακριβώς θα συμβεί μία πλημμύρα για είναι δυνατή και η έγκαιρη προειδοποίηση για αυτήν, Για αυτόν τον λόγο εφαρμόζεται ο σχεδιασμός. Τα έργα σε αστικό περιβάλλον σχεδιάζονται για να παροχετεύουν ασφαλώς, συνήθως την πλημμυρική αιχμή της πεντνταετίας (η και περισσότερο αν το δείξει η υδρολογική μελέτη των έργων και όχι βέβαια οποιαδήποτε προφητεία). Δηλαδή την μεγαλύτερη πλημμύρα που θα συμβεί οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά σε διάστημα πενήντα ετών (το πότε ακριβώς και βέβαια δεν τον ξέρουμε, αλλα θα συμβεί σίγουρα στο διάστημα των πενήντα ετών). Η μεθοδολογία λοιπόν βελτίωσης της ροής των υδάτων σε διάφορες κοίτες και καταστάσεις είναι και γνωστή και αποδεδειγμένη. Μία απλή ματιά λοιπόν, στην κοίτη του χειμάρρου μπροστα από την Εφορία και η σύγκριση της με τις διαστάσεις των αγωγών αποχετεύσης ομβρίων κάτω απο την πλατεία και πιθανόν στην συνέχεια κάτω απο την Ψαραγορά αρκεί για να φανερώσει αρχικά το πιθανό αίτιο. Οι αγωγοί δεν ηταν επαρκείς απ' οτι φάνηκε, και τα πλημμυρικά ύδατα φυσιολογικά "ξεχείλησαν" πάνω από την πλατεία. Η οποιαδήποτε κριτική βέβαια του γιατί έγινε έτσι η διευθέτηση ανήκει φυσικά στους αρμόδιους μίας οργανωμένης κοινωνίας, που θα πρέπει να συλλέξουν και τις σχετικες πληροφορίες και να προχωρήσουν και στην αξιολόγηση τους, με την προκύπτουσα σημαντικώτατη ωφέλεια να μην επαναληφθούν, μέσω σχετικών εφαρμόσιμων μέτρων, παρόμοιες καταστροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ερωτημα ειναι αν θα ακολουθησουν την ιδια πολιτικη οι τοπικοι αρχοντες ( μονιμοι , γιατι εχουν πια κανει επαγγελμα τη συμμετοχη τους στα 'κοινα' ) στο μελλον , δινοντας αδειες και κανοντας τα στραβα ματια σε παρανομιες , για μια χουφτα ψηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή