Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Από το Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου.Α΄μέρος-Ενημέρωση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου,πριν από τη συζήτηση των προ ημερησίας και των ημερησίας διάταξης θεμάτων, απαντήθηκαν ερωτηματικά που είχαμε θέσει προ μηνός.
Συγκεκριμένα ο  κ. Δαμδημόπουλος είχε ζητήσει στοιχεία για τον τοκισμό των χρηματικών υπολοίπων και την επιλογή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος , και είχε ρωτήσει τί γίνεται με τη μεταφορά των σκουπιδιών και το κλείσιμο της χωματερής.
Εμείς είχαμε ρωτήσει τί γινεται με την υπόθεση του Λυκείου, τί γίνεται με την εκκαθάριση της ΔΕΠΑΣ ώστε να πληρωθεί  στην οικογένεια του μακαρίτη Διον. Παπαδέα το οφειλομενο ποσόν που έχει εκδικαστεί, και τί γίνεται με τη σύσταση του Οργανισμού για τον πολιτισμό και τον Αθλητισμό που είχαμε εγκρίνει.
Για μεν τη χωματερή και τη μεταφορά σκουπιδιών, είπε ο δήμαρχος πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τζιάμος είχε ενημερώσει το Δ.Σ. την προηγούμενη φορά  που απουσίαζε ο κ. Δαμδημόπουλος. Γιά το θέμα του τοκισμού των χρηματικών υπολοίπων και την επιλογή χρηματοπιστωτικου ιδρύματος είπε πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι ρίσκο να τα πάρουμε από την Εθνική Τράπεζα, με δεδομένο πως είναι ελάχιστες οι διαφορές επιτοκίων. ( Αυτό για τα επιτόκια δεν ισχύει. Η διαφορά είναι σημαντική στις προσφορές που πήρε ο κ. Δαμδημόπουλος από τις δυο άλλες Τράπεζες που έχουν κατάστημα στις Σπέτσες).Άλλωστε είπε, το 2004 που ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας του Δήμου, αποφασίστηκε τα χρήματα του Δήμου να κατατίθενται ή στην Εθνική Τράπεζα, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων.
Σχετικά με την υπόθεση του Λυκείου,  ο δήμαρχος είπε πως πριν 2 μήνες με  40 μέρες, είχε έλθει για το σκοπό αυτό η κυρία Ντότσικα που είναι  Νομική Σύμβουλος του ΟΣΚ,με τον κ. Ηλιόπουλο, . ( Όταν υποβάλαμε το ερώτημα, ήδη είχε γίνει αυτό).Η κυρία Ντότσικα είπε πως η θέση της Ελλάδος είναι χειρότερη από εκείνη της εποχής του Χαριλάου Τρικούπη και πως στον υπό κατάργησιν ΟΣΚ τα πάντα έχουν παγώσει. Ο προβληματισμός της είναι πως η επιλογή της λύσης της ανοικοδόμησης του λυκείου στο Καστέλλι θα αποτελεί "οχλούσα δραστηριότητα" μέσα στον οικισμό, θα διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ( 4-5 χρόνια έναντι 2-3 για τη λύση του "παραρτήματος "της Αναργυρείου) και θα κοστίσει περισσότερο ( 10 εκατομύρια, έναντι 1,5 για το παράρτημα).
Για τη ΔΕΠΑΣ είπε( ο κ. Τριανταφύλλου που γνωρίζει το θέμα)  πως απομένει η μεταφορά παγίων προς το Δήμο και η φορολογική τακτοποίηση για να ολοκληρωθεί.Το θέμα δε της πληρωμής της οφειλής στην οικογένεια  ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.
Για τον οργανισμό για τον Αθλητισμό τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό,ο κ. Γιώργος Λυράκης είπε πως έτσι κι αλλιώς για την σχολική χρονιά που πέρασε δεν προλαβαίναμε να λειτουργησουμε τα προγράμματα του δήμου, για τα οποία αποφασίστηκε η σύσταση αυτού του οργανισμού.Από Σεπτέμβρη θα δούμε το πώς θα λειτουργεί, ώστε να ξεκινήσουν τα προγράμματα. Εμείς απαντήσαμε πως , το πώς θα λειτουργεί είχε αποφασιστεί  και είχαμε ψηφίσει κανονισμό λειτουργίας του.Είπε πως εννοεί το πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα. Ρωτήσαμε εν έχει ολοκληρωθεί η σύστασή του. Είπε πως εκκρεμούν προκαταρκτικές ενέργειες, (να πάρεις ΑΦΜ κλπ).και να δούμε ποιος θα είναι υπεύθυνος.
Άρα το 7μηνο το χάσαμε , είπε ο κ. Δαμδημόπουλος.
-Ήταν χαμένο έτσι κι αλλιώς για τα προγράμματα , είπε ο κ. Γ. Λυράκης .Θα ξεκινήσει όταν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Μετά ο δήμαρχος μας είπε πως εστέφθη  και φέτος με επιτυχία η Regata, κι εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός πως ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, ο δήμος δεν είχε το ρόλο που θα έπρεπε. Εκφράσαμε κι εμείς το παράπονό μας πως ο Δήμος δεν μας κάλεσε , τους Δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης , ούτε προφορικά ,στις εκδηλώσεις της regata, και δεν μας έστειλε ούτε καν ένα πρόγραμμα. Ο δήμαρχος απάντησεπως δεν έγινε κακοπροαίρετα αυτό.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για το οποίο ενημερωθήκαμε είναι ότι απέδωσαν οι ενέργειες του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά, ώστε και οι Σπέτσες να ενταχθούν στο πρόγραμμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβρη μπορούν   πλέον και οι Σπετσιώτες να κάνουν νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά  για την έκβαση αυτή και για το ότι η παράταξή μας είχε θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2011 (http://tora-i-pote.blogspot.gr/2011/12/blog-post_3125.html) και είχε προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες. Ο κ. Γ. Λυράκης είπε πως ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα μέτρο με απλά εισπρακτικό σκοπό. Ο κ. Ν. Μέξης του απάντησε πως δεν είναι έτσι, διότι νομιμοποιώντας κάποιος ένα αυθαίρετο κτίσμα μπορεί να το μεταβιβάσει στα παιδιά του, ενώ πριν δεν θα μπορούσε.

Στη συνέχεια κάποιος πολίτης ζήτησε το λόγο κι αναφερθηκε στο κυκλοφοριακό.
Είπε πως ο Δήμος έχει βγάλει μια ανακοίνωση που λέει πως από τις 22 του μηνός ισχύουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις . Ρώτησε λοιπόν αν πράγματι ισχύουν ή μπήκαν για τα μάτια του κόσμου, διότι ειδικά για το δακτύλιο μετά τις 19,30 βλέπει κάθε βράδυ μετά τις 19,30 μια κατάσταση χειρότερη από πριν, όπου πηγαίνουν μηχανάκια μπροστά, ακολουθεί το περιπολικό κι από πίσω άλλα μηχανάκια.Τί γίνεται με το κυκλοφοριακό, ισχύει ή δεν ισχύει;
Ο Δήμαρχος απάντησε πως ουδέποτε τα πρόστιμα της Αστυνομίας και Λιμεναρχείου στις Σπέτσες ήταν σύννομα. Όποιος έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας θα δικαιωνόταν.
Η κυκλοφοριακή μελέτη που αναθέσαμε ήλθε και μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί και να προωθηθεί.
Ο Νομικός Σύμβουλος του δήμου παρενέβη κι είπε πως η μελέτη απαιτεί δυο φάσεις διαβούλευσης με τους δημότες. Ο κ. Φαρδέλλος είπε πως έχει γίνει. Προφανώς εννοεί αυτή την πρόσκληση για προτάσεις που είχε απευθύνει ο Δήμος.

Ο κ. Νικ. Μέξης απηύθυνε το εξής ερώτημα: Οι εργαζόμενοι στον τομέα της  καθαριότητας του Δήμου , έχουν τρία χρόνια να πάρουν τα γάλατα που δικαιούνται. Το ερώ
τημα είναι αν τα δικαιούνται και γιατί δεν τα έχουν πάρει ως τώρα. Ο κ. Τζιάμος είπε πως απαιτεί μελέτη το θέμα,  που έγινε από την κ. Σιδέρη, πήραν και προσφορές και θα παρθεί μαζεμένη η ποσότητα.Εμείς ρωτήσαμε :Δίνονται σε είδος ή σε χρήμα; Ο κ. Τζιάμος είπε: Σε είδος. Γάλα θα πάρει και μην ξανακούσω χρήμα.Παρενέβη κάποιος δικαιούχος και είπε πως τόσους μήνες ρωτάει και μια του λένε τα χαρτιά έφυγαν , μια του λένε πως τα ετοιμάζουν. Ο κ. Χελιώτης παρενέβηγια το θέμα της απόδοσης της οφειλόμενης ποσότητας σε είδος ή σε χρήμα  και ρώτησε: Ποιος δεν ξέρει πώς γινόταν ως τώρα; και πρόσθεσε: Όταν πέρναγε ο καιρός, οι εργάτες τα έπαιρναν ,όπως προβλέπει ο νόμος , εις χρήμα.

Τα δικά μας σχόλια :

Για τη χωματερή και τα σκουπίδια : Για πράγματα που γίνονται με τον ίδιο τρόπο με πριν, θα πρέπει να υπάρχει η ίδια ευαισθησία με πριν. Δηλαδή δεν μπορεί για πράγματα που μας ενοχλούσαν όταν τα έκανε άλλος Δήμαρχος και άλλη πλειοψηφία να είμαστε ανεκτικοί τώρα ως υπεύθυνοι, και ο νοών νοείτω...

Για την εξόφληση της οφειλής στην οικογένεια του μακ. Παπαδέα, μακάρι να τελειώσει επιτέλους αυτή η ιστορία, γιατί είναι άδικο...

Για το θέμα της επιλογής χρηματοπιστωτικού ιδρύματος , το 2004 ήταν άλλες οι συνθήκες  κι άλλες οι προσφορές.Έπειτα, με ποιο κριτήριο θεωρείται πιο ασφαλής η μια Τράπεζα παρά η άλλη;( και δεν εννοώ το ταμείο Παρακαταθηκών , ούτε την Τράπεζα Της Ελλάδος).  Βέβαια , για να είμαστε δίκαιοι, ο δήμαρχος είπε στο τέλος, αν θέλετε ν'αλλάξουμε, εγώ δεν έχω πρόβλημα.

Για το θέμα του Λυκείου: Χάθηκε η ευκαιρία. Πέρσι που ανέλαβε αυτή η Δημοτική αρχή, το θέμα του Λυκείου είχε φτάσει στον καθορισμό τιμής μονάδος. Φέτος , βέβαια και έχουν παγώσει τα πάντα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κι αυτό είναι μοιραίο. Η λύση του παραρτήματος, πέρσι βροντοφωνούσαν πως σ'ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί. Τώρα, μετά από 1,5 χρόνο συζητάμε ότι , αν επιλεγεί ( όποτε επιλεγεί) θα πάρει 2-3 χρόνια να ολοκληρωθεί....

Για τη σύσταση του οργανισμού για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό,όταν  ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση , ήλθε με τόσους πανηγυρισμούς  και τώρα παρουσιάζεται απλά ως κάτι για να γίνονται τα προγράμματα , που ακόμα δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στην ολοκλήρωση των προκαταρκτικών ενεργειών και καθώς φαίνεται από τα λεγόμενα, η πλειοψηφία προβληματίζεται ακόμα για τον τρόπο λειτουργίας του....

Για το κυκλοφοριακό:Τόσα χρόνια υπάρχει το πρόβλημα. Ας κάνουμε μια υπομονή να δούμε και τη μελέτη και ας είμαστε αισιόδοξοι πως θα λειτουργήσει...Βέβαια κατά τη γνώμη μας πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση η μελέτη και μετά να εγκριθεί και να υποβληθεί.

Για τα γάλατα των εργαζομένων στην καθαριότητα:Ήδη πέρασε  1,5 χρόνος της νέας δημοτικής Αρχής. Δέν έφτανε ώστε να διευθετηθεί το θέμα αυτό;Τόσο χρονοβόρες  διαδικασίες απαιτούνται;Τηρούνται και σε άλλα ζητήματα οι διαδικασίες αυτές και οι χρόνοι αυτοί; Μήπως , όπως συμβαίνει συνήθως,στους αδύναμους εξαντλείται η αυστηρότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου