Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Με πολύ κόσμο και μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο στην Καποδιστριακή Στέγη, με ομιλητη τον κ. Άδωνι Κύρου και θέμα "Βενετσιάνοι και Σπετσιώτες τον καιρό της πανούκλας και των εποικισμών" προσήλθε πλήθος κόσμου, ώστε υπήρξε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά όχι μόνο την αίθουσα , αλλά και την ταράτσα της Καποδιστριακής, και παρακολούθησε με πολύ μεγάλον ενδιαφέρον τα όσα είπε ο ομιλητής.
Πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση της ανασκαφής και των ευρημάτων στην περιοχή του Παλεογιώργη στη Ζωγεριά, με τον τάφο του άνδρα στον οποίο είχε γίνει τελετή βρυκολακιασμού, του είχε αφαιρεθεί η σπονδυλική στήλη και του είχε σπάσει η κνήμη.Η παρουσίαση περιλάμβανε και φωτογραφικό υλικό. Επίσης σημαντικά ήταν όσα είπε  σχετικά με τον Μοροζίνη, την προσπάθεια που έκανε για την οχύρωση των περιοχών του Αργολικού μεταξύ των οποίων και οι Σπέτσες, για τούς σταδιακούς εποικισμούς των Σπετσών από Βορειοηπειρώτες Χριστιανούς  και από Βενετσιάνους  που έστειλε ο Μοροζίνη κλπ.
Σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα επίσης ήταν όσα ανέφερε ο κ. Κύρου για την προέλευση και πορεία κάποιων Σπετσιωτικών οικογενειών, όπως  για παράδειγμα της οικογενείας  Κορκόνδειλα που ξεκίνησε από τη Μάνη , με γενάρχη τον Κορκόνδειλα Κλαδά μετώκησε στην Ήπειρο μετά την παράδοση στους Τουρκους της Μάνης τον 15 ο αιώνα κι από κει  στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες.
Μίλησε  για τα Ορλωφικά και το πώς οι Σπετσιώτες που παρορμητικά με ενθουσιασμό συμμετείχαν, προδώθηκαν από τους Ρώσους και πλήρωσαν ακριβά το τίμημα του εγχειρήματος αυτού, για τον ξεριζωμό τους από τις Σπέτσες, για την προσωρινή εγκατάσταση πολλών σπετσιωτικων οικογενειών στα Κύθηρα , για την επανεγκατάστασή τους στις Σπέτσες και για την ναυτοσύνη που διδάχθηκαν από τους Βενετσιάνους.
Στο τέλος υποβλήθηκαν διάφορα ερωτηματα στον κ. Κύρου στα οποία απάντησε.
Δεν ήταν μια απλή ομιλία. Οι παριστάμενοι σίγουρα  έφυγαν πλουσιοτεροι σε γνώση της τοπικής ιστορίας  και με τη χαρά που δίνει η ακρόαση ενός πολύ καλού ομιλητή.

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι χρειάζονται συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του Ιστορικού αρχείου Σπετσών κ. Καλομοίρα Αργυρίου -Κουμπή για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Πλήθος Σπετσιωτών και επισκεπτών τίμησαν με την παρουσία τους και το Ιστορικό Αρχείο και τον εξαίρετο ομιλητή και άριστο ερευνητή κ. Άδωνη Κύρου.
    Την ώρα που απολάμβανα την εκδήλωση, μου ήρθαν στο μυαλό κάποια αποσπάσματα από μια επιστολή που ο κ. Δήμαρχος των Σπετσών πριν λίγο καιρό είχε αποστείλει σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα του Σαρωνικού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εμμέσως πλην σαφώς, απειλούσε κατά την αντίληψή μου πάντα, την κ Κουμπή, ότι αν δεν σταματήσει την "ενοχλητική" γι αυτόν αντιπολίτευση, θα φροντίσει να διακοπεί η απόσπασή της από το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών και να επιστρέψει στο σχολείο (το Λύκειο Σπετσών) όπου ανήκει οργανικά.... για να μη μένουν τα παιδιά χωρίς.... θρησκευτικά. Ενδιαφέρον ή υποκρισία; Ως Δήμαρχος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όταν μια καθηγήτρια αποσπάται νόμιμα (μέσω του Υπουργείου Παιδείας) από την θέση της σε κάποια άλλη, προσλαμβάνεται στη θέση της αναπληρώτρια καθηγήτρια, κάτι που γίνεται και στις Σπέτσες απ' ότι έχω πληροφορηθεί. Ως προς το ωράριο εργασίας θα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος (είναι κατά πάντα δικαιολογημένος στο θέμα αυτό) ότι αν ένας υπάλληλος εργάζεται και απογεύματα, Σάββατα ή Κυριακές, οργανώνει Μουσεία και εκθέσεις που προβάλλουν το νησί, τον αφήνουμε να εργάζεται και δεν φαινόμαστε μικρόψυχοι. Γιατί τόση μικροψυχία και κακία κ. Δήμαρχε; Απάντησε και πάλεψε με επιχειρήματα στην αντιπολίτευση και όχι με την ... εξαφάνιση του αντιπάλου. Πόσους αιώνες πίσω θα γυρίσουμε;
    Ευτυχώς που ο κ. Κύρου με τη συναρπαστική ομιλία του δεν άφησε τις σκέψεις μας αυτές να μας δημιουργήσουν κατάθλιψη.
    Και μια συμβουλή προς τον κ. Δήμαρχο. Θα προτιμούσα ο αντίπαλός μου να είναι σε κάποια υπηρεσία παρά σε σχολείο και να απολαμβάνει την συμπάθεια μαθητών και γονέων. Εκλογές... πλησιάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή