Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τα έργα αποκατάστασης της θεομηνίας.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει πόσο κόστισε η αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία. Μιλάμε για ζημιές σε δρόμους, πλατείες , γεφύρια κλπ.
Λοιπόν συνοψίζουμε: Για την πληρωμή των έργων αποκατάστασης που έγιναν με απευθείας αναθέσεις του Δημάρχου ξοδεύτηκαν, 35.000 με τις οποίες μας επιχορήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών,συν 36.000  που αποδεσμεύτηκαν από τον κωδικό της Πολιτικής προστασίας, ποσόν που είχε απομείνει από προηγούμενη επιχορήγηση από την εποχή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, συν 50.000 που δόθηκαν από τον κ. Σπύρο Νιάρχο,Σύνολον 121.000 Ευρώ. Τόσα χρεώθηκε  ο καθαρισμός και η αποκατάσταση δρόμων πλατειών ρεμάτων από τη θεομηνία.  Χώρια η αποκατάσταση του γεφυριού του Μαθιού, το κόστος της οποίας ανέλαβε ο κ. Ανδρέας Μαρτίνος.

Όλα αυτά , όπως ήδη είχαμε γράψει, χωρίς να έχει κρατήσει ο Δήμος "λογαριασμό", δηλαδή αναλυτικές καταστάσεις για το πόσα μεροκάματα, πόσα δρομολόγια, πόσες μέρες, ποιοι και πότε. Όλο αυτό το έργο καλύφθηκε λοιπόν. Δεν δικαιολογείται άλλωστε με τόσα χρήματα να μην καλύφθηκε .

Την Πέμπτη  μετά τις 10.00 π.μ. μας επιδόθηκε πρόσκληση έκτακτης σύγκλησης Οικονομικής Επιτροπής για το μεσημέρι της ίδιας μέρας  με θέμα :
Ορισμό Επιτροπής καταγραφής ζημιών από ανωτέρα βία  για τα κάτωθι έργα:
 Α. "Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης Περιφερειακού δρόμου Ν. Σπετσών και άρση επικινδυνότητας σε βλαβέντα από θεομηνίες  τμήματα οδού".
Β. "Αποκατάσταση τσιμεντόστρωσης οδού από Δεξαμενής έως Ανάληψη".
Γ. "Ανάπλαση Ιχθυαγοράς , πλατείας Λιμεναρχείου και πέριξ δρομίσκων του ιστορικού κέντρου του παραδοσιακού οικισμού της Ν. Σπετσών".

Βλέποντας τα "χαρτιά"που συνοδεύουν τα θέματα, διαπιστώσαμε πως πρόκειται για το εξής :

Ο εργολάβος  Μ.Λαζάρου και οι Συνεργάτες του Ε.Ε. με αίτησή τους προς την Περιφέρεια, ζητούν να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από τη θεομηνία στα έργα τους :


Α , "Αποκατάσταση τσιμεντόστρωσης  οδού από δεξαμενή έως Ανάληψη Ν. Σπετσών", με το ποσόν των 26.852,13 Ευρώ.
Β."Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης περιφερειακού δρόμου Ν. Σπετσών και άρση επικινδυνότητας  σε βλαβέντα από θεομηνίες τμήματα αυτού" μετο ποσόν των  56.734,98 Ευρώ.
Γ."Ανάπλαση Ιχθυαγοράς Πλατείας Λιμεναρχείου και πέριξ δρομίσκων του Ιστορικού κέντρου του παραδοσιακού οικισμου της Νήσου Σπετσών" με το ποσόν των 17.035,50 Ευρώ.

Συνολικό ποσόν αποζημίωσης 100.000 Ευρώ.
Κι αυτά για έργα που επί της ουσίας δεν είναι σε εξέλιξη.
Ο δρόμος Δεξαμενή-Ανάληψη, μόλις στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να διακοπεί. Δεν έχει καν ξεκινήσει. Ποια βλάβη υπέστη ο εργολάβος σ'αυτό;
Στον  Περιφερειακό δρόμο , για ένα βράχο που έπεσε κι ένα γύρο που έκανε ένα  φορτωτάκι , απαιτεί  56.734,98 Ευρώ.( που ήδη είναι  αποκαταστημένες από το Δήμο και πληρωμένες  από άλλους πόρους οι ζημιές αυτές).
Το έργο της Ανάπλασης της Ιχθυαγοράς κλπ. ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, έχει πληρωθεί στον κατασκευαστή, και εκτός αυτού οι βλάβες  αποκαταστάθηκαν και πληρώθηκαν ήδη και αυτές από άλλους πόρους που προαναφέραμε παραπάνω.
. Δηλαδή για το έργο που ήδη έχει γίνει και έχει καλυφθεί η δαπάνη του από άλλους πόρους, τώρα καλούμαστε να εγκρίνουμε επιτροπή για να καταγράψει ,να αποκαταστήσει
και να πληρώσει τις ζημιές, τις αποκαταστημένες και πληρωμένες.

 Ρωτάμε: τα χρήματα αυτά, οι 100.000 Ευρώ, πού θα πάνε και γιατί;
Γιατί η Περιφέρεια δεν τα δίνει στο Δήμο Σπετσών να επιδοτήσει την Πολιτική προστασία , να μπουν δηλαδή ως έκτακτα ειδικευμένα στο ταμείο του Δήμου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ( θεομηνίες κλπ;)
Ή  , γιατί με τα χρήματα αυτά δεν αποζημιώνει του πληγέντες, επιχειρηματίες και πολίτες, από τη θεομηνία;

Πώς εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που πλειοψήφισαν, κάτι τόσο προκλητικό, ειδικά στις μέρες μας ;

Σε μια Ελλάδα που καταρρέει επειδή με κόλπα το δημόσιο χρήμα επί σειρά ετών δεν πήγαινε στα έργα για τα οποία προοριζόταν ,αλλά σε τσέπες, σε μια εποχή που πρέπει να αξιοποιούμε για το κοινό συμφέρον όχι μόνο το Ευρώ αλλά και το λεπτό, εμείς δεν συναινούμε σε τέτοιες μεθοδεύσεις .
Τα μέλη της αντιπολίτευσης  στην Οικονομική Επιτροπή, ( Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή, αντιπρόεδρος και Νικόλαος Μέξης, μέλος) αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε την Επιτροπή αυτή και να συναινέσουμε  με την ψήφο μας σε μια "πληρωμή" ενός πληρωμένου και εκτελεσθέντος ήδη έργου.

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.




4 σχόλια:

  1. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.1 Φεβρουαρίου 2014 στις 3:07 μ.μ.

    Στο κόστος των έργων δεν υπολόγισα και μια ανάθεση από την Περιφέρεια σε εργολάβο του έργου του ξεμπαζώματος και της αποκατάστασης ρεμάτων που έγινε για όλο το Σαρωνικό και για τις Σπέτσες. Το κόστος μόνο για τις Σπέτσες ήταν περί τις 30.000 Ευρώ. Δηλαδή το κόστος φτάνει τις 151.000 Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Αργυρίου-Κουμπή
    μήπως δεν έχετε κατανοήσει καλά ; Αυτά που λέτε είναι εξωφρενικά. Ξέρουμε ότι στα δημοτικά συμβούλια παρίστανται και άλλοι σαν ακροατές. Δεν ξεσηκώθηκαν αυτοί όταν άκουσαν αυτά τα έκτροπα ;
    Θέλω να πιστεύω ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μου αυτό που μας λέτε.
    Αυτό είναι η απόλυτη κατάντια.
    Αν είναι αλήθεια λυπάμαι πολύ γι αυτούς τους ανθρώπους. Πιο χαμηλά δεν ξέρω αν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ! ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!

      Διαγραφή
  3. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή4 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:32 π.μ.

    Δεν έχω κάνει κανένα λάθος.Είναι τουλάχιστον όπως τα λέω.Λέω "τουλάχιστον" διότι γράφω και λέω μόνον αυτά που μπορώ να αποδείξω και μάλιστα όχι όλα .Για πάρα πολλά άλλα , έχουμε ζητήσει στοιχεία και δεν μας έχουν δοθεί (όπως π.χ.για την απόδοση του ΦΠΑ που εισπράττει ο Δήμος με τους λογαριασμούς ύδρευσης και για άλλα πολλά.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή