Το παρακάτω άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον. Πάντως στο δικό μας Δήμο , επί των ημερών της νέας δημοτικής Αρχής δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών.
Αρκεί η υποβολή πρότασης παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης μιας χωματερής για να σταματήσει η λειτουργία της; Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με το οποίο, οι 90 ενεργοί Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν γίνει σήμερα 20 καθώς για τους 70 υποβλήθηκαν προτάσεις παύσης λειτουργίας.
Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ενεργών ΧΑΔΑ ανεβοκατεβαίνει διαρκώς διότι ορισμένοι που βρίσκονταν σε διαδικασία παύσης αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι ως χωματερές ελλείψει Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
«Από τις προτάσεις παύσης λειτουργίας δεν προκύπτει παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ. Αντιθέτως είναι συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα ένας ΧΑΔΑ για τον οποίο έχει υποβληθεί πρόταση αποκατάστασης και τεχνική μελέτη, να συνεχίζει, για το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης, να δέχεται απορρίμματα», λέει χαρακτηριστικά ο συντονιστής της Νοµικής Οµάδας Υποστήριξης Πολιτών του WWF-Ελλάς κ. Γ. Χασιώτης.
Το υπουργείο δεν διευκρινίζει τον αριθμό αποδοχής των προτάσεων παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης ούτε τον βαθμό ωρίμανσης των έργων. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ σημειώνεται απλώς ότι «έχει τεθεί ο στόχος της έναρξης έργων αποκατάστασης σ' αυτούς στο 1ο εξάμηνο 2012»
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα με τους χώρους μεταφόρτωσης. Μετά το κλείσιμο των τοπικών ΧΑΔΑ και χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιοχή, οι χώροι αυτοί έχουν μετατραπεί σε νέες χωματερές. Να σημειωθεί ότι οι χώροι μεταφόρτωσης σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία εξαιρούνται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Νέες ανεξέλεγκτες απορρίψεις, σε σημεία που δεν καταγράφονται ως ΧΑΔΑ ερευνά το WWF μετά από καταγγελίες πολιτών σε περιοχές όπως στο δήμο Αμαρίου (Ρέθυμνο), στο Επιτάλιο Ηλείας και την Αμφιλοχία.
Σχετικά με τους 305 ανενεργούς ΧΑΔΑ, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, υποβλήθηκαν προτάσεις αποκατάστασης (στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) για 244 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων 84 έχουν ήδη ενταχθεί. Ακόμη τρεις ανενεργές χωματερές θα αποκατασταθούν από τους δήμους με ιδία μέσα.
Το ΥΠΕΚΑ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=238&language=el-GR), σε μορφή χάρτη, τα στοιχεία των ενεργών Χ.Α.Δ.Α., στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ενεργών Χ.Α.Δ.Α. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα ενημερώνονται κάθε μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου