Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Παγώνουν» οικοδομικές άδειες.

Τα πλήγματα που έχει δεχθεί ο τομέας της οικοδομής τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και  από πολλές κατευθύνσεις.
Αυτή η είδηση, έρχεται να προστεθεί  και σίγουρα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν δικαίως όλοι όσοι εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή.
Σύμφωνα με τα παρακάτω, κάθε απόφαση αλλαγής του σχεδίου πόλης, παγώνει όλες τις οικοδομικές άδειες, μέχρι να ολοκληρωθεί.

Απόφαση "πιλότος" τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει επέκταση των περιπτώσεων που επέτρεπαν αναστολή των οικοδομικών αδειών.
Το ΣτΕ εμφανίζεται σύμφωνο με την ευρύτερη εφαρμογή του μέτρου αναστολής των οικοδομικών αδειών , αφού έκρινε πως η πολιτεία μπορεί να «παγώνει» οικοδομικές άδειες αλλά και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε κάθε περίπτωση τροποποίησης του σχεδίου πόλης, με το σκεπτικό πως οι άδειες που εν τω μεταξύ θα εκδίδονταν με ευνοϊκότερους όρους του προηγούμενου πολεοδομικού σχεδιασμού  θα ανέτρεπαν  τον επικείμενο σχεδιασμό.  Διότι έχει παρατηρηθεί πως είναι πολλοί αυτοί που σπεύδουν σε κάθε δρομολογούμενο σχεδιασμο αλλαγής των πολεοδομικών δεδομένων, να εξασφαλίσουν άδειες , ώστε να μην τους προλάβουν τα νέα μέτρα.

"Μέχρι τώρα το ανώτατο δικαστήριο, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ), δεχόταν ότι η πολιτεία μπορούσε να «παγώσει» οικοδομικές άδειες και εργασίες σε περίπτωση που επρόκειτο να τροποποιηθούν ρυθμίσεις ατομικού περιεχόμενου του σχεδίου πόλης, όπως είναι ο χαρακτηρισμός ενός χώρου ως κοινόχρηστου ή κοινωφελούς, η τροποποίηση των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, ο χαρακτηρισμός κτιρίου ως κοινής ωφέλειας κ.λπ.
Τώρα δέχεται το «πάγωμα» όχι μόνο για τις ατομικές ρυθμίσεις γενικού περιεχομένου, αλλά για κάθε αλλαγή που επέρχεται στο σχέδιο πόλης, στους όρους και περιορισμούς δόμησης.
Λόγω της αυστηροποίησης της νομολογίας του και της σπουδαιότητας του ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, το Ε' Τμήμα ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση σε μείζονα σύνθεση. Ωστόσο με την απόφαση «πιλότο» δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους πολίτες και το κράτος για το πότε και με ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται να ανασταλούν οικοδομικές άδειες και εργασίες.
Στην απόφαση «μπούσουλα» (632/12) υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το «πάγωμα» μπορεί να επιβληθεί όταν:
Πρόκειται να καταρτισθεί αρχικό ρυμοτομικό σχέδιο για μία πόλη, κώμη κ.λπ. ή όταν πρόκειται να τροποποιηθεί το ήδη υπάρχον σχέδιο. Η απαγόρευση είναι ετήσια, μπορεί να παραταθεί και επιβάλλεται σε όλη την πόλη ή σε τμήματά της.
Υπάρχει σαφής και οριστική πρόθεση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας να κινήσουν διαδικασίες έγκρισης ή τροποποίησης σχεδίου πόλης. Επειδή η απαγόρευση δόμησης «πλήττει την άσκηση των ευχερειών που απορρέουν από την ιδιοκτησία», πρέπει να προκύπτει με βεβαιότητα η πρόθεση πολεοδομικών αλλαγών με την έναρξη εργασιών εκπόνησης του σχεδίου, σχετικών μελετών κ.λπ.
Αντίθετα κατά το ΣτΕ, το «πάγωμα» που περιορίζει εξουσίες που απορρέουν από την ιδιοκτησία δεν είναι νόμιμο και δεν επιτρέπεται, εάν είναι προσχηματική η πρόθεση της πολιτείας να αλλάξει το σχέδιο πόλης ή εάν οι σχετικές ενέργειές της καθυστερούν, μεσολαβεί αρκετός χρόνος χωρίς να ακολουθεί σημαντική πρόοδος των σχετικών εργασιών."







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου