Σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ και της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και τα πολλά λάθη, τα οποία σημειωτέον είναι όλα προς τα πάνω και κανένα προς τα κάτω:
Ο Δήμαρχος σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είπε πως :
Ενημέρωσε τη ΔΕΗ με τις νέες αντικειμενικές αξίες γιατί αλλιώς θα ήταν παράβαση καθήκοντος και απεμπόληση Δημόσιου χρήματος και πως παίρνει το πολιτικό κόστος για την επιλογή αυτή.
Είπε πως εδώ και χρόνια στις οικοδομικές άδειες που έφταναν στη ΔΕΗ στο τετραγωνάκι που έπρεπε να αναγραφεί η τιμή ζώνης δεν αναγραφόταν τίποτα. Μας θύμισε πως από το 2011 είχαμε αναφερθεί στο θέμα εμείς.
Του απαντήσαμε και του θυμίσαμε πως :
Το 2011 όντως εμείς τον είχαμε ρωτήσει τί θα κάνουμε σχετικά με μια εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου για ενημέρωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή θα προηγείτο ένα στάδιο ελέγχου των τιμών και ενημέρωσης των πολιτών. Τότε είχε απαντήσει πως δεν θα το εφαρμόσουμε , πως οι περισσότεροι Δήμοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες και δεν θα το εφαρμόσουν και πως η εφαρμογή του θα σήμαινε αύξηση των λογαριασμών των δημοτών. Του λέμε λοιπόν τώρα:Αν το 2011 δεν έπρεπε να εφαρμοστεί, τώρα που ο κόσμος έχει τη θηλιά στο λαιμό όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά και αυτοκτονεί γιατί δεν έχει ψωμί να φάει, είναι η κατάλληλη εποχή να εφαρμοστεί;Και εν πάσει περιπτώσει,αν ήθελε να το εφαρμόσει επειδή φοβόταν την παράβαση καθήκοντος, μπορούσε πρώτα να είχε φροντίσει να εισπράξει τα ανείσπρακτα από άλλες πηγές, (νερά που χρωστάνε πλούσιοι και άλλα πολλά ), πράγμα που δεν κάνει κι όχι από εκεί.
Δεν λαϊκίζουμε, μιλάμε με πραγματικά νούμερα και γεγονότα.
Παράδειγμα 1ον :Εδώ και 3 χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να εισπράττει για κάθε πολιτικό γάμο που γίνεται στο Δημαρχείο από ξένους, μη δημότες ή κατοίκους Σπετσών το ποσόν των 350 Ευρώ.Ήταν πρόταση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε με τη δική τους ψήφο.Ούτε ευρώ δεν έχει μπει στο ταμείο του Δήμου αυτά τα χρόνια από πολιτικό γάμο.
Παράδειγμα 2ον:Δέκα άτομα, όπως λέχθηκε και στο δημοτικό Συμβούλιο, χρωστάνε 200.000 Ευρώ από λογαριασμούς νερού κι εκεί δεν εφαρμόζει το καθήκον του και δεν στέλνει τις οφειλές στη ΔΟΥ.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε .
Έπειτα δεν έπρεπε, ακόμα κι αν έμπαινε στη διαδικασία να ενημερώσει τη ΔΕΗ για τις νέες τιμές ζώνης , να το έκανε υπερπηδώντας το στάδιο της ενημέρωσης των δημοτών και του ελέγχου και να υποχρεώνει την υπάλληλο να διεκπεραιώσει μέσα σε ένα μήνα, δουλειά που έπρεπε να γίνει σε διάστημα ετών . Η υπάλληλος δεν φταίει τίποτα, το είπαμε, το εννοούμε και το τονίζουμε. Δεν είναι υπεράνθρωπος να βγάλει σε χρόνο μηδαμινό αυτό τον όγκο της δουλειάς.
Συνοψίζοντας:
- Ο Δήμαρχος πήρε το πολιτικό κόστος της απόφασης, αλλά το πραγματικό κόστος θα το πάρουν οι δημότες που θα "ξηλωθούν"κανονικά για να πληρώσουν .
- Πρόκειται για μια απόφαση επιλεκτικής εφαρμογής του καθήκοντος της είσπραξης δημοσίου χρήματος που πλήττει και τους απλούς δημότες χαμηλού εισοδήματος σε χαλεπούς καιρούς.
- Δεν ακολουθήθηκε καν η σωστή διαδικασία που θα προλάβαινε τα λάθη τα οποία είναι πολλά και πάντα είναι προς τα πάνω και εις βάρος των δημοτών, για τα οποία λάθη σίγουρα δεν φταίει η υπάλληλος.
Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.