Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ο απολογισμός του έργου της τελευταίας Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Κ.Σ.Σ




Η απερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπή με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Γεώργιο  Δάσιο, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή και τον απολογισμό του έργου της.


  Αθήνα 5 Αυγούστου 2013

                                                                                                              

Αξιότιμοι κύριοι,

Δεδομένου ότι επίκειται η σύσταση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, άρα και η λήξη της θητείας μας, θα θέλαμε, ως απερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπή, να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την καλή μας συνεργασία στο διάστημα της τριετίας 2010-2013.

Θεωρούμε, ότι το έργο που επιτελέσαμε υπήρξε επιτυχές, διότι βασίστηκε σε αμοιβαία θετική συνεργασία, εμπιστοσύνη και εκτίμηση.
 Παραλάβαμε το Ίδρυμα χρεωμένο και ενώπιον του φάσματος της πτωχεύσεως και το παραδίδουμε υγιές και με θετικό ταμείο.  Η χρήση του 2012 υπήρξε το πρώτο έτος (μετά από πολλά χρόνια) που έκλεισε με Κερδοφόρα Αποτελέσματα Χρήσεως, ενώ έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις, και αυτό ίσως είναι το σπουδαιότερο, για σημαντική αναπτυξιακή προοπτική.
Ευχόμαστε στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή κάθε επιτυχία στο έργο της και κυρίως την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΕΣΠΑ του έργου εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ, που άλλωστε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.
Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ και πάλι εξ ονόματος όλων των μελών της απερχομένης Εκτελεστικής Επιτροπής για την καλή μας συνεργασία.
Με τιμή
 Γεώργιος Δάσιος                                                                                  
   









ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ε. ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2013 (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΔΑΣΙΟΣ]

Δράσεις σε 4 κα­τευθύνσεις:
1.    Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος – Αναπτυξιακή προοπτική
2.    Συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των Σπετσών
3.    Υπεράσπιση της περιουσίας του Ιδρύματος, και
4.    Νοικοκύρεμα του Ιδρύματος.

1. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος
α) Κεντρικές εγκαταστάσεις
Συνδυάζοντας ένα άριστο φυσικό περιβάλλον και εξαιρετικές παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις που κάποτε χαρακτηρίστηκαν ως το «Eton» της Ελλάδας, η ΑΚΣΣ μπορεί να καταστεί κορυ­φαία, τόσο στον ερευνητικό και εκπαιδευτικό τομέα, όσο και ως συνεδριακό κέντρο υψηλής ποι­ό­τητας. Ο συνδυασμός δυνατότητας διαμονής και εργασίας στις εγκαταστάσεις της παρέχει τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία στο κόσμο των επιστημών και των τεχνών.
Ως βασικός στόχος της θητείας της Ε.Ε. τέθηκε η δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου για τις εφαρ­μοσμένες Επιστή­μες. Ζητούμενο είναι οι εγκαταστάσεις της ΑΚΣΣ να μπορούν να προσ­­ελ­κύ­σουν διεθνή επιστημονικά κέντρα και εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που είτε αυτόνομα, είτε μέσα από συνέργειες με ελληνικούς φορείς θα διορ­γανώ­νουν μόνιμες ερευ­νη­τικές και συνεδριακές δράσεις, αλλά και σπουδαστικές δράσεις υψη­λού επιπέδου.
Στη κατεύθυνση αυτή η Ε.Ε. πρώτα προέβη στη σύνταξη εκτενούς έκθεσης (report) για τις εγ­κα­ταστάσεις και τα λοιπά κτίρια ιδιοκτησίας του Ιδρύματος, καθώς και τις απαιτούμενες εργα­σί­ες συντήρησης και αναβάθμισής τους.
Στη συνέχεια η Ε.Ε. κινήθηκε σε διεθνές επίπεδο για την αναζήτηση πιθανών εταίρων. Από την ανα­ζή­τηση αυτή προέκυψαν τα εξής:
1.    Δημιουργία Μόνιμου Κέντρου Μοριακής Βιολογίας σε συνεργασία με τις σχετικές Διε­θνείς ενώ­σεις που έχουν μια παράδοση σχεδόν 50 ετών σε σεμινάρια και συνέδρια στις εγκαταστά­σεις της Σχολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 19 κάτοχοι βραβείων Nobel. Το θέμα  υπεστήριξε η τότε Υπ. Παιδείας κατά τη Σύνοδο της Ευ­ρωπαϊ­κής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, βρίσκοντας ιδιαίτερα καλή ανταπόκριση.
2.    Συνεργασία με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού (έχουν αρχίσει συζητήσεις με εξέχοντα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ).
3.    Δημιουργία Κέντρου Τεχνών και Κινηματογράφου. (έχουν αρχίσει συζητήσεις με δύο εξέχοντα σχετικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Λονδίνου).
Κατά τις επαφές και συζητήσεις αυτές διαπιστώθηκε η πρόθεση επένδυσης από τους πα­ραπάνω φορείς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Όλοι όμως θέτουν ως προϋπό­θ­ε­ση τη κατασκευή ενός μεγάλου συνεδριακού αμφιθεάτρου, ενώ, λόγω της εν γένει άσχημης εικό­­νας της χώρας στο διεθνές επίπεδο, θέτουν ως προϋπόθεση να ξεκινήσει το Ίδρυμα την αναβάθμιση αυτή.
Για το σκοπό αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή συνεργάσθηκε με έμπειρο manager, ως Εντε­ταλμένο Σύμβουλο Ανάπτυξης, ο οποίος συνέ­ταξε (αφιλοκερ­δώς) σχετικό MASTERPLAN. Βάσει αυτού, προβλέπεται η λειτουργία του Κέντρου, με κεντρικό άξονα το συνεδριακό αμφιθέατρο 300-350 θέσεων (με μέριμνα της Ε.Ε. συνετάγη και αρχιτε­κτονική προκαταρκτική μελέτη) και το κτίριο Α, που θα στεγάζει τις αίθουσες και τα γραφεία, καθώς και το εστιατόριο. Το κτίριο αυτό θα λειτουργεί ενιαία, με κεντρική διαχεί­ρι­ση από τον φορέα, υποστηρίζοντας όλες τις δράσεις, αλλά και τα συνέδρια. Μπορεί όμως και να χωριστεί εσω­τερικά σε τέσσερεις αυτόνομες μονάδες με ιδιαίτερη είσοδο το καθένα, αν αυτό αποτελέσει απαίτηση των φορέων που θα συμβληθούν. Οι τέσσερεις δορυφόροι, τα υπόλοιπα κτίρια, θα στεγάσουν αυτόνομα κάθε δράση, με χώρους διαμονής και γραφεία.
Με πρωτοβουλίες μελών της Ε.Ε. εκπονήθηκαν πλήρεις τεχνικές μελέτες για το συνεδριακό αμ­­φι­θέατρο, την απο­κα­τάσταση/εκσυγχρονισμό του κεντρικού κτιρίου «Α» και του εγγύς περι­βάλ­­λοντος χώρου και την αποκατάσταση του παλιού ελαιοτριβείου (βλ.-γ). Οι μελέτες αυτές συν­τά­χθηκαν σε επίπεδο μελετών εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για να εκμεταλλευθεί η ΑΚΣΣ τα αδιάθετα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ. Χάρις σε προσωπικές ενέρ­γειες με­λών της Ε.Ε. το κόστος των μελετών, που κατά την νομοθεσία ανήρχετο σε άνω των 500.000 €, ήταν σχε­δόν μηδενικό, τόσο λόγω επίτευξης δωρεών εργασίας από μερικά εκ των καλυτέρων με­λε­τη­τικών γραφείων της χώρας, όσο και χάρις στην  οικονομική χορηγεία μελών της Ε.Ε.
Οι ως άνω μελέτες έτυχαν της εγκρίσεως του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. (παμψηφεί) και βάσει  αυτών, εξεδόθη οικοδομική άδεια από τον ΟΣΚ (συμπεριλαμβανο­μένων και των επί μέρους αδειοδοτήσεων π.χ. Πυροσβεστική κλπ.)..
Πηγή χρηματοδότησης της κατασκευής των ως άνω εγκαταστάσεων (συμπεριλαμ­βανο­με­νου, ίσως, εφόσον υπάρξουν αδιάθετα υπόλοιπα, και του υπαιθρίου αρχαιόμορφου θεάτρου) με­τά από σχετικές έρευνες και προσπάθειες, επιτεύχθηκε να είναι το ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, μετά από συζητήσεις με την Περιφέρεια Αττικής & Νήσων και με προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Σγουρού, υποβλήθηκε ο φάκελος των μελετών και εγκρίσεων για την ένταξη στο ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια εξετίμησε το έργο ως το πλέον ώριμο που της υπε­βλήθη και προχώρησε στην πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για αντίστοιχα έργα.
Η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει, αφορά στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. του ύψους της χρηματοδότησης, θέμα που προέκυψε από την απόφαση του Ευρωπαϊ­κού Δικαστηρίου στην υπόθεση Leipzig-Halle.. Σχετικό αίτημα για πλήρη χρηματοδότηση υποβλήθηκε τον 12/2012 από την Ε.Ε  στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠ.ΑΝ., η οποία ζήτησε διευκρινίσεις Το θέμα παρακολουθήθηκε στενά, λόγω των ενεργών διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και στο τέλος Μαίου 2013 υποβλήθηκε το αίτημα οριστικά, κατάλληλα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Επιτροπής.
Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει στην άμεση ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, αναμένεται εντός του Ιουνίου-Ιουλίου 2013.
Παράλληλα, η Ε.Ε. οργάνωσε τις υπηρεσίες της και πέτυχε την πιστοποίηση του Ιδρύματος από την TUV για την διαχειριστική επάρκεια  εκτέλεσης του συγεκριμένου έργου, πράγμα που σημαίνει σημαντικό όφελος χρόνου κι απεμπλοκή από τη γραφειοκρατία, δεδομένου ότι το έργο πρέπει να έχει περατωθεί ως το τέλος του 2015.

β) Παράρτημα Σχολής (Σχολαρχείο)
Μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, η Ε.Ε. αποφάσισε την κατ’αρχήν παραχώρησή του στο Δήμο για τη στέγαση του Λυκείου Σπετσών, έτσι ώστε να παραμείνει η μαθητιώσα νεολαία του νησιού στους ευρύτερους κόλπους της ΑΚΣΣ, στο πνεύμα της διαθήκης του Σωτηρίου Αναρ­γύρου.
Στη κατεύθυνση αυτή συντάχθηκε με μέριμνα της Ε.Ε. προκαταρκτική μελέτη, η οποία και υποβλήθηκε στον ΟΣΚ, ο οποίος την έκρινε επαρκή και το κτίριο κατάλληλο για το σκοπό αυτό.
Η Ε.Ε. συνέδραμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας της τον ΟΣΚ και το Δήμο.

γ) Ελαιοτριβείο
Απόφαση της Ε.Ε. ήταν, το κτίριο του πρ. Ελαιοτριβείου, που κατέρρευσε το 2009, να ανα­δομηθεί και να μετατραπεί σε Μουσείο Ανάργυρου, με την σύνταξη σχετικών μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών.
Το έργο έχει κατ’ αρχήν ενταχθεί, μαζί με το κυρίως αντικείμενο, στο φάκελο του ΕΣΠΑ.

δ) Οικία Ανάργυρου
Η οικία Ανάργυρου είναι ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο κι ένα σημαντικό κό­σμη­μα για το νησί.
Μετά από αυτοψίες κορυφαίων μηχανικών διαπιστώθηκε, ότι η φθορά της πα­ρου­σιάζει στα­σιμότητα, μετά τις τελευταίες επισκευές. Η αποκατάστασή της όμως έχει μεγάλο κόστος και δεν είναι «ανταποδοτική». Ως εκ τούτου αναζητήθηκαν οι κατάλληλες συνέργειες, δίχως επιτυχία.
Πάντως, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η καθιέρωση της διοργάνωση έκθεσης στον κήπο της Οικίας Αναργύρου, στα πλαίσια των ετησίων εορτασμών της Αρμάτας. Με τη διοργάνωση αυτή ξανάνοιξε μετά από πολλά χρόνια ο κήπος για το κοινό, το οποίο προσέρχεται πλέον αθρόο για να θαυμάσει από κοντά και το κτίριο.
ε) Κτίριο παραλίας
Μετά την επίτευξη σημαντικά βελτιωμένης οικονομικής συμφωνίας με τους επιχειρηματίες που το είχαν εκμισθώσει στην πράξη και την ουσιαστική επέκταση της μισθώσεως, το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος ανακαινίσθηκαν πλήρως, ενώ οριοθετήθηκε καλαίσθητα το σύνολο της ιδιοκτησίας του Ιδρύ­ματος.

ε) Ελαιώνας
Η Ε.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για τη συλλογή του ελαιοκάρπου της σοδειάς 2012, ζητών­τας παράλληλα προτάσεις για την αξιοποίηση του ελαιώνα. Η πλέον συμφέρουσα οικονομικά προσφορά έγινε από μία λίαν σοβαρή επιχείρηση, η οποία υπέβαλε περιληπτικά και ενδιαφέ­ρουσες προτάσεις.
Μετά την συλλογή του ελαιοκάρπου και το πέρας της αναληφθείσας εργασίας, έχοντας πλέον πείρα των πραγμάτων, η εν λόγω επιχείρηση προέβη σε λίαν αξιόλογες προτάσεις αξιοποίησης του ελαιώνα, ένταξής του σε προγράμματα της Ε.Ε. και μετατροπής του σε βιολογικό, καθώς και υποδείξεις διοικητικής φύσεως (υοπαγωγή στο ελαιουργικό μητρώο κλπ.). Η Ε.Ε. απεφάσισε να υιοθετήσει κατ’αρχήν τις προτάσεις και να προβεί σε διαπαραγμάτευση με την επιχείρηση των ειδικών όρων, στοχεύοντας στην βέλτιστη αξιοποίηση του ελαιώνα, όχι μόνο για το λάδι, αλλά και για συναφείς με τους σκοπούς της δράσεις, όπως συνέδρια, εκπαίδευση της τοπικής κοινω­νίας κλπ.

Τέλος, η Ε.Ε. πέτυχε να συμπεριληφθεί η ΑΚΣΣ, μαζί με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακα­δημία, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών κ.α., στους φορείς, για τους οποίους το ΥΠ.ΕΞ. έχει ορ­γανώσει ειδική δράση, για την υποστήριξη διεθνώς της διενέργειας συνεδρίων και σχετικών δρά­σεων, με την κατασκευή ειδικού Portal και περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες.

2. Συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των Σπετσών
Στη κατεύθυνση αυτή η Ε.Ε. όρισε τον Γραμματέα της ως εκπρόσωπό της σε όσα όργανα κι επιτροπές ζητήθηκε από το Δήμο.
Η Ε.Ε. πιστεύει ότι στο μικρό χρόνο της θητείας της επιτελέσθηκε σημαντικό έργο και συγ­κε­κριμένα:
§  Προέβη σε μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου της ΑΚΣΣ για την εγκατάσταση του βιο­λο­γικού καθαρισμού της νήσου, ως συνέχεια της αρχικής μι­σθώ­σεως, έναντι συμβολικού ανταλλάγματος και συνδράμει το Δήμο για την έκδοση των απαιτουμένων αδειών
§  Προέβη σε κατ’αρχήν παραχώρηση του κτιρίου του παραρτήματος της ΑΚΣΣ για τη δη­μι­ουρ­γία συγχρόνου Λυκείου, ενώ υποστηρίζει και έμπρακτα τη προσπάθεια αυτή προς τον ΟΣΚ.
§  Έθεσε στη διάθεση του Δήμου το ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα της ΑΚΣΣ
§  Προέβη σε διάθεση χώρου για την εγκατάσταση απορρυπαντικών μηχανισμών για τη πε­ρίπτωση της θαλάσσιας ρύπανσης.
§  Προέβη σε εκ νέου μίσθωση του χώρου για την πίστα μοτο-κρος, με κοινά αποδεκτούς ό­ρους.
§  Προέβη σε μίσθωση μικρών οικοπέδων με ευνοϊκούς όρους σε απόρους ή ανανξιοπα­θούντες Σπετσιώτες, υπερασπιζόμενη έτσι και την ιδιοκτησία της ΑΚΣΣ λόγω νομής.
§  Προέβη σε μίσθωση οικοπέδου με ευνοϊκούς όρους για την εγκατάσταση συστήματος ανα­κύ­κλωσης..
§  Προέβη στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο θέμα της χρήσης του γηπέδου από τη Μπουμπουλίνα και τους δημότες
§  Προέβη στην επανατοποθέτηση του «πανό» του Εμπορικού Συλλόγου με την ιστορία του Ανάργυρου στην αρχική του θέση, στη πόρτα της οικίας Αναργύρου.
§  Επέτρεψε στον μισθωτή εκτάσεως ιδιοκτησίας της στο Λιγονέρι τη δημιουργία εναλλακτι­κής όδευσης προς τη παραλία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
§  Ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ομάδας χαρτογράφησης των Σπετσών και υπέγραψε μαζί της προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση των μονοπατιών και άλλες δράσεις.
§  Ενίσχυσε τη συνεργασία της με τοπικούς επιχειρηματίες (catering, κυλικείο, Kaiki beach κλπ.).
§  Συνεργάσθηκε με τη Διοίκηση του Λυκείου, το 15-μελές του Λυκείου και τον Σύλλογο Γο­νέων και Κηδεμόνων για την επίλυση προβλημάτων που ανεφύησαν.
§  Συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Αρμάτας όλα τα χρόνια με την προαναφερθείσα έκθεση
§  Φιλοξένησε δωρεάν όλα τα συγκροτήματα που συμμετείχαν στους εορτασμούς της Αρ­μά­τας 2011 και 2012, αναδει­χθείσα έτσι ουσιαστικά στον μεγαλύτερο χορηγό της εκδήλωσης.
§  Φιλοξένησε δωρεάν το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που συμμετείχε στις ρεγκάτες 2012 και 2013, οι οποίοι και ανήρτησαν τη σημαία του Ιδρύματος στους ιστούς των λέμβων τους.
§  Φιλοξενεί δωρεάν τη θερινή περίοδο τα κλιμάκια εκτάκτων πυροσβεστών και αστυνομι­κών.
§  Προσέφερε τα συνεχώς φθειρόμενα σκάφη (3 οκτάκωποι και 5 ιστιοπλοίκά) για την δημιουργία Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Τα σκάφη θα αποκατασταθούν με τα έσοδα από τη Ρεγκάττα 2013.
§  Διένειμε τη σοδειά ελαιολάδου που της αναλογούσε στους απόρους των Σπετσών, σε συν­εργασία με την εκκλησία.
Επίσης διοργάνωσε τρις το ετήσιο ανοικτό μνημόσυνο για τους Σωτ. Ανάργυρο και Μαρ. Κοργιαλένειο στις 19/12/2010, ενώ εκπροσωπήθηκε σε όλα σχεδόν τα σημαντικά γεγονότα κι εκδηλώσεις (εορτα­σμούς, καταθέσεις στεφάνων κλπ.) στο νησί.
Ακόμη, ευαισθητοποιούμενη από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και ειδικά το κυκλο­φοριακό, το καλοκαίρι απαγόρευσε (από τον Αύγουστο και μετά) την στάθμευση στη παραλία εμπρός από την ΑΚΣΣ, στο τμήμα ιδιοκτησίας της.
Τέλος, με την τουλάχιστον μηνιαία παρουσία του εκπροσώπου της η Ε.Ε. ήταν στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και αφουγκράστηκε τα προβλήματα και τα οράματά της.

3. Υπεράσπιση της περιουσίας του Ιδρύματος
Η Ε.Ε. βρήκε πολλά ανοικτά μέτωπα στο νομικό τομέα. Με τη στενή συνεργασία της με τον νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος κ. Αχ. Τσάμη προσπάθησε, παρά τις δυσκολίες, να τα επιλύ­σει.
Το σημαντικότερο ήταν η αμφισβήτηση της κυριότητας του Ιδρύματος επί του δασοκτήματος συνολικής επιφανείας ~ 9.600 στρ. Στην υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί από του έτους 2008 αγωγή από πλευράς του Ιδρύματος, βάσει των στοιχείων, που το Ίδρυμα τότε κατείχε, με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κυριότητάς του, που αμφισβητούνταν, χωρίς όμως εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη, ήτοι ταυτοποίηση ορίων με ομόρους, ταυτοποίηση των ορίων εκάστου συμ­βολαίου αγοράς της όλης περιουσίας επί του εδάφους, τοπογράφηση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 και χάρτες Γ.Υ.Σ. 1:5000, με αποτέλεσμα το αρμόδιο Δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της εν λόγω αγωγής, παρά το γεγονός ότι απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του αντιδίκου, που αφο­ρούσαν το παραδεκτό της αγωγής αυτής, να την απορρίψει ως αόριστη, λόγω ελλείψεως των τεχνικών αυτών στοιχείων, όχι κατά την συζήτηση της υπόθεσης, αλλά προδικαστικά, κατά την κατάθεση της αγωγής..
Η Ε.Ε. έχοντας συνειδητοποιήσει την ανάγκη της υπάρξεως ειδικής τεχνικής υποστήριξης στην εν λόγω υπόθεση, προέβη με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών, σε ταυτοποίηση των συμβο­λαίων του Ανάργυρου, ψηφιοποίηση των αρχείων και εξάρτηση από το ισχύον σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87, προ της εκδικάσεως της υποθέσεως, μια πολύ δύσκολη κι επίπονη, πλην όμως απα­ραίτητη ερ­γασία. Τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στο σχετικό Δικαστήριο, όμως δεν ήσαν ικανά να θεραπεύσουν την αοριστία του δικογράφου της αγωγής, το οποίο λόγω μη υπάρξεως τους κατά την χρονική στιγμή της καταθέσεως του, δεν τα περιλάμβανε.
Προκειμένου, να επανέλθει το Ίδρυμα, με νέα αγωγή για την αναγνώριση της κυριότητάς του επί του δασοκτήματος, η Ε.Ε. προχώρησε σε έγγραφες συμφωνίες των ορίων με μερικούς από τους όμορους, όπως απαι­τεί­ται για την διευκόλυνση της δικανικής κρίσεως, έδωσε εντολή στον συνεργάτη της τοπογράφο για συμπλήρωση με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες των τεχνικών στοιχείων που συνέταξε, ενώ ήλθε και σε άκρως συμφέρουσα συμφωνία με κορυ­φαίο έμπειρο γραφείο τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα συνδράμουν με την τεχνική τους κατάρτιση και εμπειρία επί δασικών θεμάτων στην νομική υποστήριξη της υποθέσεως αυτής, που πολύ σύντομα και με την ολοκλήρωση κάποιων επιπλέον τεχνικών λεπτομερειών, θα επανέλθει προς δικαστική κρίση.
Περαιτέρω:
1.    Μετά την πρωτόδικη θετική απόφαση στη θέμα της αξίωσης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από ανατοκισμούς κλπ. τό­κων από συμβάσεις δανείων με την ΕΤΕ, ήλθε σε συμβιβασμό μαζί της, με την έγκριση του ΥΠ.Π&Θ., επιτυγχάνοντας έτσι την οικονομική σωτηρία του Ιδρύματος
2.    Όσον αφορά στις ανοικτές χρονίζουσες υποθέσεις καταπατήσεων (Ξυλοκέριζα κλπ.) η Ε.Ε. έδωσε εντολή στο νομικό σύμβουλο για την άμεση πραγματοποίηση των πραγμα­τογνωμοσυνών που είχαν αποφασισθεί από τα δικαστήρια, με τη συνδρομή τεχνικών συμ­βούλων, προκειμένου να προχωρήσουν οι χρονίζουσες υποθέσεις, γεγονός που δη­μι­ουργούσε status-quo και κινδύνους για την περιουσία. Αναμένονται οι γνωματεύσεις των πραγματογνωμόνων στις δύο από τις σημαντικότερες υποθέσεις, ενώ συνεχίζεται μια τρίτη, για την οποία η Ε.Ε. επέτυχε την δωρεάν γνωμοδότηση, κορυφαίου καθηγητού, προς κατάρ­ριψη των ισχυρισμών του δικαστικώς ορισθέντος πραγματογνώμονος.
3.    Όσον αφορά στις διάφορες μικροκαταπατήσεις και αμφισβητήσεις της ιδιοκτησίας της ΑΚΣΣ από ιδιώτες, η Ε.Ε. προέβη συχνά, πέραν των νομικών ενεργειών, και σε πρα­κτι­κές (αποξηλώσεις κλπ.)..

4. «Νοικοκύρεμα» του Ιδρύματος
Η Ε.Ε. παρέλαβε το Ιδρυμα με αρνητικό 200.000 €, το οποίο είχε μάλιστα επιπλέ­ον αρνη­τικές τάσεις, με πολλές ανεξόφλητες υποχρεώσεις από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές,  οφειλές προς προμη­θευ­τές Σπετσιώτες κ.λ.π.ενώ το Σεπ­τέμβριο 2010 καταγγέλθηκε από το Δημόσιο η σύμβαση για τα ΤΕΙ, που απο­τε­λούσαν σίγουρο έσοδο, αλλά και έσοδο για τον εμπορικό κόσμο του νησιού
Στοχεύοντας εξαρχής στην υπόθεση της ΕΤΕ ως πλέον δόκιμη πιθανότητα, υπεστήριξε τις νομικές ενέργεις και μετά την κατ’αρχήν θετική έκβασή τους προχώρησε, με την έγκριση του Υπ.Π.&Θ. σε συμβιβασμό με θετικούς όρους. Με τον τρόπο αυτό διέσωσε το Ιδρυμα από την δια­­φαινόμενη πτώχευση και εξασφάλισε χρήματα, τόσο για την προώθηση των νομικών υποθέ­σεων, που αφορούν στην προάσπιση της περιουσίας του Ιδρύματος, όσο και στην προαναφερ­θείσα αναπτυξιακή δράση.
Δεύτερη σημαντική δράση της Ε.Ε. στη κατεύθυνση αυτή ήταν η συμφωνία με τα δύο αρ­χαι­ό­τε­ρα μέλη του προσωπικού του Ιδρύματος, το οποίο προέβη σε εθελουσία έξοδο, με πλήρη δι­καιώ­μα­τα συνταξιοδότησης, δίχως την πρόσληψη νέου προσωπικού, με μόνη την αναβάθμιση της οικονο­μι­­κής επιμελήτριας σε Διευθύντρια του Ιδρύματος και την ανάθεση μερικών επιπλέον καθηκόντων σε δύο μέλη του κατώτερου προσωπικού, με παράλληλη μικρή ενίσχυση των αποδο­χών τους. Μάλιστα, η Ε.Ε., προέβη και στην αξιοποίηση του απελθόντος επί 30-ετία Δ/ντού, χρίζοντάς τον Ειδικό Σύμβουλο επί περουσιακών θεμάτων.
Με τον τρόπο αυτό μειώθηκαν τα λειτουργικά έξοδα προσωπικού, που ήταν και το μεγαλύτερο έξοδο, στο ήμισυ και το Ίδρυμα κατέστη βιώσιμο. Ήδη και σε συνδυασμό με την αύ­ξη­ση των συνεδρίων κλπ. παρά το γενικό αρνητικό κλίμα, ( έργο που οφείλεται και στη δράση της νέας Διευθύντριας ), αναμένεται για πρώτη φορά θετικός ισολογισμός το τρέχον έτος.
Περαιτέρω, η Ε.Ε.:
1.   Αναπροσάρμοσε το ενοίκιο του Kaiki beach σε λογικά επίπεδα, μισθώνοντάς το παράλ­ληλα στους πραγματικούς λειτουργούς του (μέχρι τώρα υπομισθωτές) εξασφαλίζοντας και σε αυτούς «επιχειρηματική σιγουριά» για την επένδυση στο ακίνητο και την ανα­βάθ­μισή του.
2.   Μίσθωσε έκταση στο Λιγονέρι με συμφέροντες οικονομικούς όρους.
3.   Μίσθωσε το κυλικείο της Σχολής μετά από σχετικό διαγωνισμό.
4.   Αναπροσάρμοσε το μίσθωμα του moto-cross σε κοινά αποδεκτό επίπεδο.
5.   Προέβη σε συμφωνία με επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημά­των σε ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, μετά από ενημέρωση των τοπικών παραγόντων και από σχετικό διαγωνισμό. Η υπόθεση πάντως έχει «βαλτώσει».
6.   Προέβη σε καθαρισμό και τακτοποίηση των εγκαταστάσεων και διακοπή χρονιζουσών αυθαιρεσιών.
Όσον αφορά, τέλος, στα λειτουργικά θέματα, η Ε.Ε. συνέταξε κανονισμό λειτουργίας των Ε.Ε., έτσι ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η διαφάνεια και η συνέχεια, ενώ προ­­έβη και σε αναβάθμιση του γραφικού υλικού και  της ιστο­σελίδας (εν εξελίξει).



Το σημαντικότερο ήταν η αμφισβήτηση της κυριότητας του Ιδρύματος από το Ελληνικό Δη­μό­σιο, μέσω του αρμόδιου Δασαρχείου Πόρου, επί του δασοκτήματος συνολικής επιφανείας ~ 9.600 στρ. Στην υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί από του έτους 2008 αγωγή από πλευράς του Ιδρύματος, βάσει των στοιχείων που το Ίδρυμα, τότε κατείχε, με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κυριό­τη­­τάς του, που αμφισβητούνταν από το Δασαρχείο Πόρου, χωρίς όμως εξειδικευμένη τεχνική υπο­στήριξη, ήτοι ταυτοποίηση ορίων με ομόρους, ταυτοποίηση των ορίων εκάστου συμβολαίου αγοράς της όλης περιουσίας επί του εδάφους, τοπογράφηση με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 και χάρτες Γ.Υ.Σ. 1: 5000, με αποτέλεσμα το αρμόδιο Δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της εν λόγω αγωγής, παρά το γεγονός ότι απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του αντιδίκου Ελληνικού Δημο­σίου, που αφορούσαν το παραδεκτό της αγωγής αυτής, να την απορρίψει ως αόριστη, λόγω ελ­λείψεως των τεχνικών αυτών στοιχείων, όχι κατά την συζήτηση της υπόθεσης αλλά προδικα­στι­κά, κατά την κατάθεση της αγωγής..
Η Ε.Ε. έχοντας αντιληφθεί την ανάγκη της υπάρξεως ειδικής τεχνικής υποστήριξης στην εν λόγω υπόθεση, προέβη με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών, σε ταυτοποίηση των συμβο­λαίων του Ανάργυρου, ψηφιοποίηση των αρχείων και εξάρτηση από το ισχύον σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ 87, προ της εκδικάσεως της υποθέσεως, μια πολύ δύσκολη κι επίπονη, πλην όμως απα­ραίτητη ερ­γασία. Τα στοιχεία αυτά προσκομίστηκαν στο σχετικό Δικαστήριο, όμως δεν ήσαν ικανά να θεραπεύσουν την αοριστία του δικογράφου της αγωγής, το οποίο λόγω μη υπάρξεως τους κατά την χρονική στιγμή της καταθέσεως του, δεν τα περιλάμβανε.
Προκειμένου, να επανέλθει το Ίδρυμα, με νέα αγωγή για την αναγνώριση της κυριότητάς του επί του δασοκτήματος, η Ε.Ε. προχώρησε σε έγγραφες συμφωνίες των ορίων με μερικούς από τους όμορους, όπως απαι­τεί­ται για την διευκόλυνση της δικανικής κρίσεως, έδωσε εντολή στον συνεργάτη της τοπογράφο για συμπλήρωση με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες των τεχνικών στοιχείων που συνέταξε, ενώ ήλθε και σε άκρως συμφέρουσα συμφωνία με κορυ­φαίο έμπειρο γραφείο τεχνικών συμβούλων, οι οποίοι θα συνδράμουν με την τεχνική τους κατάρτιση και εμπειρία επί δασικών θεμάτων, στην νομική υποστήριξη της υποθέσεως αυτής, που πολύ σύντομα και με την ολοκλήρωση κάποιων επιπλέον τεχνικών λεπτομερειών, θα επανέλθει προς δικαστική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου