Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ο Γιόχαν Βαν Ας και η παρρουσίαση της Μετάβασης

Της Καλομοίρας Αργυρίου- Κουμπή.

Χθες στην αίθουσα που στεγάζει το Λαογραφικό εργαστήρι, έγινε από τον Γιόχαν βαν Ας η παρουσίαση της " μετάβασης " που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη προβολή.
Ο Γιόχαν που έχει ζήσει μέχρι τα 15 του αρκετά χρόνια στις Σπέτσες κι έχει φοιτήσει στο Γυμνάσιο Σπετσών, έχει κάνει στην Ολλανδία και την Αγγλία σημαντικές σπουδές , αρχικά στα οικονομικά και στο τέλος στην οικολογία.
Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης Δανέζικης πολυεθνικης εταιρείας, της οποίας διηύθυνε μια θυγατρική στην Ινδονησία.
Η συνειδητοποίηση της καταστροφής στην οποία οδηγείται ο κόσμος από την κακή κι αλογιστη χρήση των ενεργειακών πόρων είχε ως συνέπεια να εγκαταλείψει τη ζηλευτή αυτή σταδιοδρομία και να στραφεί στην οικολογία, την οποία σπούδασε ως επιστήμη.
Την ομιλία του την ξεκίνησε με το παράδειγμα του νησιού του Πάσχα, στο οποίο ενώ οι πρώτοι κάτοικοι που τυχαία βρέθηκαν ως ναυαγοί εκεί,δεν μετέφεραν ούτε σπόρους ούτε εμπειρία καλλιέργειας, αξιοποίησαν τα φοινικόδεντρα και κατασκεύασαν αλιευτικά σκάφη και ζούσαν για αιώνες από τη  αλιεία και αυξήθηκαν. Η αλόγιστη ξύλευση όμως των φοινικόδεντρων, σήμανε την καταστροφή τους, και στο τέλος εξαφανίστηκαν αφού έκοψαν και το τελευταίο δέντρο και κανιβάλισαν.
Μετά μίλησε κυρίως για το ενεργειακό προβλημα και ειδικά για το πετρέλαιο.Το βιομηχανοποιημένο αγροτικό σύστημα , είπε,απαιτεί κατανάλωση10 θερμίδων από πετρέλαιο, για κάθε 1 θερμίδα που θα μας δώσει στην κατανάλωση.
Από το πετρέλαιο εξαρτώνται , η αύξηση του πληθυσμού, η τιμή των αγροτικών προϊόντων και τόσα άλλα.
Ένα ερώτημα είναι: Πόσο πετρέλαιο υπάρχει ακόμα στη γη; Το  σημαντικό όμως δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το πόσο μας κοστίζει  να το βρούμε και να το αντλήσουμε.
Όταν  κάποιοι ισχυροί δεν έχουν πια πετρέλαιο το διεκδικούν με τα όπλα. ..
Μίλησε και για την κλιματική αλλαγή, για τις συνέπειες που  έχει η αλλαγή που παρατηρείται στους παγετώνες , για την εξαφάνιση των ειδών κλπ.Είπε στο τέλος πως σκοπός αυτής της ομιλίας είναι να προκαλέσει συζητήσεις σε σπίτα, καφενεία, παρέες.
Ήταν όντως μια πολύ καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε όλοι και να βάλουμε στην καθημερινότητά μας θετικά τον προβληματισμό για το περιβάλλον. Ο Γιόχαν έχει την ευαισθησία κι αντιδρά με έναν  τρόπο απόλυτης συνέπειας στο θέμα αυτό. Εμείς, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε ηρωϊκές πράξεις , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το μεγάλο αυτό θέμα , όχι σε φιλοσοφικό επίπεδο μόνο, αλλά σε επίπεδο καθημερινών επιλογών.

1 σχόλιο: