Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου . Μάρτιος 2012. Γ΄Μέρος

Το " Όχι" του προέδρου του Λιμενικού ταμείου.
Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.
Ζητώντας το λόγο ο κ. Καραμπίνας είπε:  " Υπάρχει ένα θέμα με έγγραφα που ζητούν δημότες  για να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν αυτοί. Δεν έχω πρόβλημα στο Δήμο, ο Δήμος μου τα έχει δώσει όσα έχω ζητήσει.Ζήτησα από το Λιμενικό ταμείο και μου αρνήθηκε να μου δώσει.Ο νόμος είναι καθαρός.Λέει ότι πρέπει και είναι υποχρεωμενοι να τα δώσουνε...Δεν ξέρω για ποιο λόγο...Το είπα γιατί ήθελα ο κ. Αρβανιτόπουλος να δώσει απάντηση πάνω σ'αυτό, γιατί δεν είναι συχνά εδώ, γι 'αυτό το έθεσα το θέμα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο.Πήρα αρνητική απάντηση σήμερα, ότι δεν μπορούν να μου χορηγήσουνε...Είναι πράγματα δημόσια, που έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είναι πράγματα κοινού.θα ήθελα να πάρουμε μια θέση πάνω σ'αυτό , γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται."
Ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Θωμάς Τομπαζιάδης, απάντησε λακωνικά :"Δεν είναι θέμα Δημοτικού Συμβουλίου, είναι θέμα Λιμενικού ταμείου."
-"Δεν μίλησα σε σας , μίλησα στον κ. πρόεδρο", τον διέκοψε ο κ. Καραμπίνας.
-Δεν έχει καμιά δουλειά ο πρόεδρος.Είναι θέμα Λιμενικού ταμείου, απάντησε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Μήμπως θα έπρεπε να πάτε στο Δ.Σ. του Λιμενικού ταμείου να ρωτήσετε για ποιο λόγο δεν σας έχουν δώσει τα έγγραφα; Ρώτησε ο κ. Πάτραλης.
-Πήρα γραπτή απάντηση. Δεν μπορώ να πάω εκεί.Αλλά το θέμα είναι ότι είναι Δημοτικό Λιμενικό ταμείο.Το γνωρίζουμε όλοι.Είναι στο νόμο συγκεκριμένα.
-Είναι Νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και είναι αυτοκέφαλο.Εκτός από την Οικονομική  που έχουμε προϊσταμένη αρχή την ταμειακή Υπ. του Δήμου. Είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Γιατί δε δίνετε τα στοιχεία στον πολίτη;Είπε ο Δήμαρχος.
-Δε μπορώ να το συζητήσω τώρα. Είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-"Κ. Καραμπίνα είναι τα στοιχεία για το πώς πληρωνόντουσαν οι προηγούμενοι προέδροι;" Ρώτησε  ο Δήμαρχος. ...να μας φέρεις την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου που είχαμε πάρει, να μας φέρεις την απόφαση του Μπάμπη του Μανιάτη,
-Εγώ βαδίζω ως πρόεδρος του Νομικού προσώπου, σύμφωνα με τον οργανισμό, είπε ο κ. Τομπ.
-Άσε τον οργανισμό.έχουμε δημοκρατία και πρέπει να τα δώσουμε στον κόσμο.( Δήμαρχος)
-Και οι νόμοι τί είναι;( Τομπαζιάδης)
-Άσε τους νόμους ( Δήμαρχος)
-Εγώ έτσι μπορώ να βαδίσω. Αν νομίζετε εσείς πως δεν γίνεται έτσι και γίνεται αλλιώς...( Τομπαζ.)
-Έχεις εσύ κανένα πρόβλημα; Μήπως πληρώνεσαι εσύ που δεν θάπρεπε να πληρωθείς;( Δήμαρχος)
-Εγώ ούτε ζήτησα , ούτε πήρα-( Τομπαζιάδης)
-Τότε γιατί;( Δήμαρχος)
-Τί σημασία έχει αυτό;( Τομπαζιάδης)
-Γιατί εμείς παίρναμε μια απόφαση και την πηγαίναμε στο Μπάμπη το Μανιάτη κι ότι ήθελε έκανε.Ο δοτός ο περιφερειάρχης. Διότι δεν έπραξε σύμφωνα με το Νόμο πιστέυω.( Δήμαρχος).
-Δεν ξέρω ούτε Μανιάτη , ούτε τίποτα . Εγώ ξέρω ότι έχω μια νομοθεσία κι ένα οργανισμό, ένα Νομικό πρόσωπο..( Τομπαζιάδης)
-Κράτα τα και ρίχτους κι άλάτι.( Δήμαρχος).
-καί βαδίζω μ'αυτά. Αν βολεύει. Αν δεν σας βολεύει....( Τομπαζιάδης).
-Δεν είναι το βολεύει. Είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις.( Δήμαρχος)
-Ο νόμος είναι καθαρός, είπε ο κ. Καραμπίνας. Ο νόμος το λέει εδώ. Το άρθρο 5 το περιβόητο.
μετά ο πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Αρβανιτόπουλο.Είπε ότι ορθώς και δικαίως ζητάει ο πολίτης , απο κεί και πέρα ο κ. Τομπαζιάδης έχει τη διακριτική ευχέρεια να δώσει ή να μη δώσει. Ερμηνεύει με τον τρόπο που θέλει το αίτημα, κι από κει και πέρα μπορεί να το ζητήσει ο δημότης με εισαγγελική παραγγελία.
-Εφ'όσον αποδειχθεί πως υπάρχει έννομο συμφέρον, είπε ο κ. Τομπαζιάδης.
-Είναι αλήθεια, συνέχισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, πως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το πράγμα γίνεται. Οι δημότες παίρνουν με εισαγγελική παραγγελία τα έγγραφα.Προσωπικά διαφωνώ είπε , με τον τρόπο αυτό, αλλά έχει ευχέρεια ο κ. Τομπαζιάδης.
-Σας ζήτησα μια γνωμάτευση κ. Αρβανιτόπουλε, είπε ο κ. Τομπαζιάδης, και μου στέλνετε 4 φύλλα με 500 νόμους και άρθρα.
-Αυτό ( την όλη υπόθεση) δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Πάτραλης.
-Κακώς κ. πρόεδρε το συζητούμε εδώ... εἰπε ο κ. Τομπαζιάδης
-Έχετε δίκιο.

 Τα δικά μας σχόλια: Ο κ. Τομπαζιάδης, είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα. Στο Λιμενικό ταμείο, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ενωτικό, έχει καταφέρει να συνεργάζεται άριστα με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων.
Η συμπεριφορά του δημάρχου ( "βάλτους αλάτι "κλπ)  ήταν απαράδεκτη.Άσε σε που δεν είχε και δίκιο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, όταν έλεγε  πως είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
Προτίμησε να "αδειάσει"αυτόν που ξέρει  πως δεν θα εκτραπεί και δεν θα διαμαρτυρηθεί ανάρμοστα.
Η δημοκρατική ευαισθησία του για την ενημέρωση του πολίτη θα έπειθε, αν συνοδευόταν κι από ευαισθησία στις περιπτώσεις που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις , όχι απλά σε πολίτες, αλλά σε αιρετούς, ως όφειλε και δεν το κάνει. Στην  παράταξή μας οφείλει πολλές απαντήσεις τις οποίες δεν έχει δώσει. Οι δημοκρατικές κορώνες  καλό είναι να βγαίνουν με έργα , όχι με λόγια. 

13 σχόλια:

  1. Κ. Αργυρίου-Κουμπή Πολύ ωραία και λεπτομερέστατα θα έλεγα μας ενημερώνεται για ότι απασχόλησε το Δ.Σ, λέτε π.χ τη γνώνη σας για τον Κ.Τοπμαζιάδη ή ό,τι διαφωνείτε με τη στάση του Δημάρχου και εκφράζεται παράπονο ό,τι δεν σας ενημερώνει ,θα ήθελα όμως και τη δική σας θέση (αν γνωρίζεται)πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.Οταν δηλ.ο πολίτης αιτείται κάποιου εγγράφου το Λ.Τ τι πρέπει να πράξει; Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για ένα άλλο θέμα αν γνωρίζεται να μου απαντήσετε,υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση του μονοπατιού στο Λιγονέρι και που βρίσκεται η υπόθεση; Σας ευχαριστώ Αναστασία Καλαματιανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή.1 Απριλίου 2012 στις 10:57 μ.μ.

    Κατ' αρχήν δεν γνωρίζω, ούτε μπήκαμε στο Δημ. Συμβούλιοσε τέτοιες λεπτομέρειες, τί ακριβώς ζήτησε ο κ. Καραμπίνας. Ζήτησε ένα συγκεκριμένο έγγραφο; Ζήτησε να ψάξει ένα φάκελο; Ζήτησε να ψάξει γενικά; Είχε ο ίδιος έννομο συμφέρον από αυτό;
    Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένο έργο και οι υπάλληλοί τους με το φόρτο εργασίας δεν είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν την απλή περιέργεια του κάθε πολίτη. Αν υπάρχουν θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον να ερευνηθούν,π.χ. υποψία για απάτη κλπ,υπάρχουν για το σκοπό αυτό θεσμικά όργανα. Υπάρχει το Δ.Σ του Λιμενικού ταμείου στο οποίο εκπροσωπούνται και οι τρεις δημοτικές παρατάξεις.Υπάρχουν οι δημοτικοί Σύμβουλοι. Ο κ. Καραμπίνας δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο. Αν ο Δήμαρχος ήθελε να του αναθέσει κάποιο ρόλο , μπορούσε να τον τοποθετήσει στο Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου, πράγμα που δεν έκανε.
    Οι δημόσιες Υπηρεσίες, στα αρχεία τους μέσα, περιέχουν και διαβαθμισμένα έγγραφα, δηλαδή έγγραφα που δεν μπορεί να τα βλέπει ο καθένας. Δεν μπορεί λοιπόν ο καθένας που δεν έχει θεσμικό ρόλο να απαιτεί να ψάχει.
    Πολλές φορές περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα,
    ( που έχουν να κάνουν με την υγεία, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, κ.α των πολιτών) αλλά και απλά προσωπικά δεδομένα , που δεν είναι ωραίο ο καθένας να κοινοποιεί.
    Όπως και ναχει το πράγμα, ο κ. Τομπαζιάδης ενήργησε σύννομα. Για λόγους που εκείνος γνωρίζει δεν θέλησε να αφήσει τον κ. Καραμπίνα να ψαξει(;) , να πάρει(; )στοιχεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που συμπεραίνω, διαβάζοντας πολύ προσεχτικά όλα τα λεγόμενα είναι:ΑΙΧΜΕΣ,ΥΠΟΨΙΕΣ,ΜΙΣΟΛΟΓΑ και είναι ΚΡΙΜΑ να λειτουργεί έτσι το Δημ.Συμβούλιο. Είναι ΚΡΙΜΑ να υπάρχουν μόνο διαφωνίες και κριτική, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια και προτάσεις. Τώρα για το θέμα του εγγράφου που ζήτησε ο κ.Καραμπίνας, μου απαντάτε (αν και δεν ρώτησα)ό,τι δεν γνωρίζεται τι ακριβώς ζήτησε,αν και είναι εμφανές απο τα λεγόμενα του κ.Δημάρχου Ο πολίτης λοιπόν (λέτε εσείς) αν κατάλαβα καλά, αν έχει π.χ υποψία για απάτη, απευθύνεται στο Δ.Σ του Λ.Τ ή στους δημ.συμβούλους για να ζητήσει να ψάξουν, δεν ζητάει να ψάξει μόνος του.Αν και ο κ.Αρβανιτόπουλος έχει άλλη άποψη....τελικά άκρη δεν βγάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή.2 Απριλίου 2012 στις 3:24 μ.μ.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έχει καθόλου διαφορετική άποψη.Λάθος καταλάβατε. Είπε σαφώς πως ευρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του Λιμενικού ταμείου να μη το δώσει και να το ζητήσει ο πολίτης με εισαγγελική παραγγελία εφόσον έχει έννομο συμφέρον.Κάτω από προϋποθέσεις δηλαδή. και φυσικά όχι να ψάξει γενικά.Όσο για τη σύμπνοια που αναφέρετε, αυτήν και το καλό κλίμα προσπαθεί να προστατεύσει ο κ. Τομπαζιάδης. Αποφεύγει όσα θα δημιουργούσαν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Λιμενικό ταμείο.Πρέπει να κατηγορηθεί γι' αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέει ο κ.Αρβανιτόπουλος:(Οι δημότες παίρνουν με εισαγγελική παραγγελία τα έγγραφα.Προσωπικά διαφωνώ είπε, με τον τρόπο αυτό, αλλά έχει ευχέρεια ο κ. Τομπαζιάδης)Δεν έχει άλλη άποψη, όταν λέει διαφωνώ;;ΟΚ
      Τώρα για τα υπόλοιπα που λέτε πιο κάτω, δεν γνωρίζω εις βάθος το θέμα και δεν μπορώ να σας απαντήσω,άλλωστε εγώ αρχικά ζήτησα τη δική σας θέση στο ''όταν ο πολίτης αιτείται''και φτάσαμε να κάνουμε ανάλυση για το πίσω απο αυτό, κ.α πολλά.

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή2 Απριλίου 2012 στις 3:27 μ.μ.

    Το Λιμενικό ταμείο έχει ν' αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά ζητήματα σήμερα.
    Πρέπει στο σήμερα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. Εσείς προτείνετε να στρέψει το ενδιαφέρον του στο χθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ρωτάτε ή απλά τοποθετείστε για το τι πρέπει να κάνει το Λιμενικό ταμείο;γιατί εγώ δεν εξέφρασα άποψη ούτε υπέδειξα τι πρέπει να κάνει.

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή2 Απριλίου 2012 στις 3:56 μ.μ.

    και για να προλάβω παρεξηγήσεις: Λέγοντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα, εννοώ μεταξύ του νυν Δ.Σ και του τέως και του πρώην και του πάλαι ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για όλα όσα αναφέρονται παραπάνω το μόνο που χρειάζεται, να κάνει κανείς, είναι να αναγνώσει τον νόμο 2690/1999 άρθρο 5 - πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα (ΦΕΚ 45 Α Ν 2690/1999) όπου .........κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτηση του να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων........... κλπ. κλπ.
    Δηλαδή θα πρέπει να κάνει ο καθένας μας κάτι πολύ απλό α) να εξορίσει την φραγή εισερχόμενης γνώσης από το μυαλό του β) πρακτικά, η διαφάνεια να αποτελεί μέρος του αξιακού του συστήματος.
    Όλγα Καραμπίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή