Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συνεδρίαση Δημ. Συμβουλίου . Μάρτιος 2012. Β΄Μέρος









Της Καλομοίρας Αργυρίου- Κουμπή, η οποία έχει τραβήξει και τις φωτογραφίες από τη στέγη του Δημ. σχολείου  κλπ.



Η παρουσία του κ. Μαραλέτου και η υπόθεση με τις οφειλές .


...Στη συνέχεια ο Δήμαρχος είπε πως είναι παρών ο Άρης Μαραλέτος , ο συνεργάτης του κ. Μπονάτου,που υπήρξε εργολάβος της στέγης του Δημοτικού σχολείου, του πεζουλιού του παραλιακού το 2008, του ΚΑΠΗ, κλπ. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες οικονομικές , αλλά σ' αυτές δεν έχει τηρηθεί η σύννομη διαδικασία." Δυστυχώς"  είπε, " εγώ σαν δήμαρχος και σαν Δημοτική Αρχή δεν ενημερωθήκαμε για τίποτα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ειδικά για τα θέματα που είχαν συμφωνηθεί με τον κ. Μπονάτο.Μετά το σεισμό του Λεωνιδίου, της Βαπτίσεως του 2008,
η Δημαρχιακή επιτροπή ανέθεσε ως κατεπείγον με απευθείας ανάθεση στον κ. Μπονάτο την επισκευή της στέγης του Δημοτικού σχολείου, ο προϋπολογισμός ήταν 760.000.Δεν έγινε δημοπρασία και πιστεύω(είπε ο δήμαρχος) πως αν γινότανε θα υπήρχε και κάποια έκπτωση και τα 760.000 θα ήταν 600 .000 ή 500.000.
Όταν λέει κανείς επικίνδυνο και κατεπείγον"  (είπε ο δήμαρχος), " πάει να πει πως έχει βλαφτεί ο φέρων οργανισμός.Δηλαδή η ξυλεία της στέγης ,ρωγμές στο κτήριο,δοκάριανα πέσει καινούριο σενάζι κλπ.

Αλλά μόνο τα κεραμίδια αλλάχτηκαν και σοβαντίστηκε το κτήριο, όπως όταν έχει κάποιος πρόβλημα στον εγκέφαλο κι αντί να χειρουργηθεί να του βάλλουν ένα καπέλο.Δυστυχώς όλα αυτά ήταν υπό την επίβλεψη της ΤΥΔΚ. Τον Οκτώβριο του '10, ένα μήνα πριν τις εκλογές, και χάρη στις προσπάθειες των Σπετσιωτών εργολάβων, ο κ. Μπονάτος παρέδωσε το έργο και δεν ταλαιπωρήθηκαν τα παιδιά μας. Το δημοτικό Συμβούλιο με μη σύννομη ενέργεια , κι εμείς το ψηφίσαμε (είπε) ,επειδή βλέπαμε πωςοι άνθρωποι δώσανε λεφτά για να τελειώσει το έργο, πήραμε 316.000 Ευρώ από τη ΣΑΤΑαπό  την οδοποιΐα  και τα δώσαμε στον κ. Μπονάτο.Αυτά τα λεφτά, ήλθαν στο Δήμο στις 4 Ιουλίου 2011.Άρα υπάρχει μια ζημία 4-6 χιλ. τόκους" . Μετά αναφέρθηκε σε ενέργειες δικές του και του Κώστα του Δαμδημόπουλου στον ΟΣΚ. Το έργο καθυστέρησε να πληρωθεί αλλά πληρώθηκε.753.000 Ευρώ.Κάποια προβλήματα ενεχυρίασης του κ. Μπονάτου με την Τράπεζα και τη ΔΟΥ Πειραιά, ευθύνονται για την καθυστέρηση της εξόφλησης του 3ου και 4ου λογαριασμού.
-Τον 2ο, 3ο , και 4ο τον διώρθωσε ο κ. Μαραλέτος.
-Εμείς τα δώσαμε. Είπε ο δήμαρχος.
- Εσείς έπρεπε να τα δώσετε. Είπε ο κ. Μαραλέτος......
" Δεν αντιλέγω, ότι δεν τα κάνατε" , είπε ο δήμαρχος, " αλλά με προφορική συμφωνία του προκατόχου μου και εν γνώσει της δ/ντριας του δημοτικού, είναι ακόμα 50.000 χωρίς να προβλέπονται από τη σύμβαση και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από την ΤΥΔΚ. Είναι ακόμα 80.000 για τα βράχια που έφεραν  και τοποθέτησαν, που έχει γίνει καλή δουλειά και πρόκειται ουσιαστικά για ένα λιμενικό έργο" .
Ο δήμαρχος είπε πως ως αντιδήμαρχος τότε είχε ρωτήσει τον τότε  δήμαρχο από πού θα πληρωθούν τα βράχια και του είπε πως το έχει κανονίσει με το Νομάρχη.
Οπότε ο λογαριασμός είναι 50.000 + 80.000 για τα βράχια + 30.000 τόκοι υπερημερίας.
Βρέστε μου τον τρόπο το σύννομο να σας πληρώσω είπε.

Το λόγο πήρε ο κ. Μέξης, που είπε πως είναι παράνομη η απευθείας ανάθεση κι έπρεπε να γίνει το έργο με δημοπρασία....
Ρώτησε δε τον κ. Μαραλέτο, αν από το ποσόν των 760.000 αφαίρεσε το ποσόν για την ξυλοκατασκευή της στέγης που δεν έγινε,( προφανώς  ενώ προβλεπόταν από τη σύμβαση).
Είπε επίσης για το πεζούλι και για τα βράχια πως είναι υπερβολικό το ποσόν και κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να τα πάρουν.
-Αν πιστεύετε πως έχω πάρει πολλά, απάντησε ο κ. Μαραλέτος, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες και μπορείτε να κινηθείτε εναντίον μου.Για μένα εντυπώσεις δεν θα αφήνετε... θα με ακούσετε να μιλήσω....έχω τα τιμολόγια. να με αντιμετωπίσετε με νόμιμες διαδικασίες όπως σας αντιμετωπίζω κι εγώ.
- 760.000 Ευρώ για μία στέγη και 50 κουφώματα (Μέξης).
-Το λόγο πήρε ο κ. Σούλιας. εγινε ένας διάλογος σχετικά με το αν πληρώθηκε ή όχι έγκαιρα. Ο κ. Μαραλέτος υποστήριξε πως η σύμβασή του είναι με το Δήμο κι όχι με τον ΟΣΚ.
- Κανείς δεν αμφισβητεί πως έγινε σωστή δουλειά. Η δουλειά είναι καλοπληρωμένη και δεν πρέπει να ζητηθεί τίποτα παραπάνω. Είναι υπερβολή  να ζητηθεί.( Μέξης).
- Ο μόνος που έχει βγει με ζημιά είμαι εγώ και κανένας άλλος ( Νίκος Δαμδημόπουλος).
- Εσείς τα πήρατε , αλλά οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί κι εμείς βάλαμε την υπογραφή μας για να πληρωθούν ( Σούλιας ).
Το λόγο πήρε ο κ. Μαραλέτος που έθεσε το ερώτημα αν καλέστηκε ή ζήτησε ο ίδιος να έλθει. Του απάντησαν  πως το ζητησε και του είπαν έλα.
 Ξεκίνησε με τις πέτρες.Είπε πως είχε σύμβαση με τη Νομαρχία για αποκατάσταση βλαβέντος τμήματος στηθαίου παραλιακής οδού Ντάπιας Αγίθου Μάμα. Όταν έκανε μελέτη η Νομαρχία ήταν για άρση και επανατοποθέτηση βράχων που είχαν πέσει, δεν είχαν τοποθετηθεί Όταν ανέλαβε αυτός, πήρε τον τοπογράφο κ. Ρουμάνη και βρήκε 1.100 κυβικά βράχια..Έργο του ήταν να τα βγάλει, να φτιάξει το στηθαίο και να τα επανατοποθετήσει.
Είχε και κομμάτι λιμενικού έργου. Γινόταν και με μια τσάπα. δεν το έκανε για δυο λόγους. Για να μη δεχτεί επιθέσεις πως δεν έκανε καλά τη δουλειά του, και γιατί το υποσχέθηκε στον κ. Τσάνα που είχε επιφυλάξεις και είχε πει δεν θα κουνήσεις τίποτα εκεί. Του απάντησε πως θα κάνει ένα σοβαρό έργο για να μείνει.
Στον κ. Κονταξάκη είχε πει πως δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με τον πλωτό γερανό, που το κόστος του είναι 5.000  ημερησίως  και 15.000 να έλθει και 15.000 να φύγει.Υπάρχουν τιμολόγια στη διάθεση όλων.
Τον πλωτό γερανό τον έφερε για 5 μέρες. Αναγκάστηκε και έφερε 1672 κυβικά, έχει τις τελικές διαδρομές του κ. Ρουμάνη,μετά την ολοκλήρωση του έργου και τόσα είναι τα σοβαρά βράχια, όχι οι πετρούλες που είχαν πέσει. Ο γερανός τις έδεσε τη μια με την άλλη. Υπάρχει ο κ. Παναγόπουλος της εταιρείας " Τρίτων" , λιμενολόγος που τον έχετε για το λιμάνι, που μπορεί να σας επιβεβαιώσει αν πρέπει να ρίχνετε τις πέτρες ή να τις τοποθετεί ο γερανός και να τις δένει μεταξύ τους...
Επειδή λέχτηκαν πολλά για κοστολόγια, το έργο ήταν 320.000 με ΦΠΑ, δηλαδή 250.000.
Ο πλωτός γερανός, οι έργασίες του ήταν γύρω στις 120.000. Γίνανε κι άλλες εργασίες. Τα βλήτρα που μπήκανε να μην ξαναφύγουνε οι πέτρες.Είναι αρκετά χρόνια εκεί και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.
" Έχω μάθει" , είπε " να δουλεύω σωστά. Η πρώτη μου εγασία ήταν το 2004 που συνεργάστηκα με τον κ. Μπονάτο κι έκανε τις υποσκαφές στο Ποσειδώνιο.Δεν υπήρχαν οφειλές, δεν άνοιξε μύτη.
Το δεύτερο έργο ήταν τα ασφαλτικά. Έκανα και δώρο στο δήμαρχο, γιατί εγώ κάνω τέτοια δώρα, ανταποδοτικά, το δρόμο του Βρέλλου που έριξα.Μπορώ να σας προσκομίσω επιμετρήσεις να δείτε αν ήταν μέσα αυτό το κομμάτι, ή ήτανε δώρο από μένα.
Τα μόνα έργα που έχω κάνει με το Δήμο Σπετσών , είναι το οικοδομικό στο ΚΑΠΗ και το οικοδομικό στο Δημοτικό.
Στο ΚΑΠΗ είχα δώσει μικρή έκπτωση κι είχα και προβλήματα.
Μου ζητήθηκε από τον κ. Κονταξάκη να τον βοηθήσω ως προς τη μελέτη του Δημοτικού σχολείου.
Έστειλα τους αρχιτέκτονές μου, χρησιμοποίησα τον κ. Βαγγέλη Ρουμάνη για τα τοπογραφικά , πλήρωσα αεροφωτογραφίες γιατί ήταν παλιά τα οικόπεδα κι έπρεπε να τα δουν για να βγει η άδεια.
Μου είπε ο κ. Κονταξάκης, επειδή είναι επείγον θέλω να κάνω απευθείας ανάθεση. Του είπα πως του πήγα όλα τα προμετρητικά στοιχεία, , αλλά αν δε δω τη μελέτη που θα κάνει η ΤΥΔΚ-  γιατί δεν την κάνω εγώ ούτε εγώ την υπογράφω- ,δεν την αναλαμβάνω γιατί έχω κακή πείρα από κοστολόγια στις Σπέτσες.Πράγματι έγινε η μελέτη, μου την κοινοποίησε ο κ. Κονταξάκης,και του είπα πως μ' αυτά τα δεδομένα δε μ' ενδιαφέρει το έργο.Ο κ. Δαμδημόπουλος είχε άνθρωπο που έβαλε στη στέγη με 120 Ευρώ  μεροκάματο. Με άλλα κοστολόγια , αν έφερνα Αλβανούς κλπ θα μπορούσαμε να ρίξουμε το κόστος.Ευτυχώς για τον τόπο, ο Δήμαρχος είπε πως θέλει να την κάνουν τη δουλειά Σπετσιώτες  και η εργασία που έγινε ούτε σε ιδιωτικό έργο δεν βρίσκεις.Είναι πολύ καλή η δουλειά.
Ο κ. Μέξης ρώτησε: Δηλαδή μπήκατε μέσα;
- Όχι δε μπήκα μέσα, είπε, θα έλθω έτοιμος με αναλυτικά στοιχεία και σας πω.
- Άσε το ιστορικό, είπε ο δήμαρχος.Πες μου πώς να σε πληρώσω.
-" Μόλις βγήκε η νέα Δημοτική αρχή" , είπε ο κ. Μαραλέτος, " επικοινώνησα με το νέο Δήμαρχο και του ζήτησα να συζητήσουμε για την υπόθεση αυτή. Πράγματι ήλθε και με βρήκε και συμφωνήσαμε πως θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μου . Επειδή πέρασε ο καιρός κι αργούσε, 1-6-2011 έκανα την πρώτη επιστολή, προς δήμαρχο και δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπετσών."  ( Σχόλιο δικό μας, εδώ:  Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για την επιστολή αυτή και για την όλη υπόθεση).
" Παρατηρώ ότι δεν έγινε τίποτα" , συνέχισε." Επανέρχομαι 7-12-2011.προς το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. με πιο αναλυτικές καταστάσεις και με έγγραφο της Νομαρχίας, έπειδή ο κ. Λυράκης μου είπε πως θα στα πληρώσει η Νομαρχία, που λέει πως η Νομαρχία ποτέ δεν πλήρωσε προμήθεια ογκολίθων.Στο χαρτί αυτό έλεγα : Τί θα γίνει, πώς θα πληρωθώ γι' αυτές τις οφειλές;"
Εδώ Ρώτησε ο Δήμαρχος: " Από το 2009 που τέλειωσε το έργο μέχρι τότε τί είχες συνεννοηθεί με τον προκάτοχό μου; Πώς θα πληρωνόσουνα; "
- Μου έλεγε μην  ανησυχείς , θα πληρωθείς, είπε.
- Εγώ ανησυχώ, γιατί δεν βρίσκω λύση να σε πληρώσω.
- Πρέπει να πω πως έκανα κι άλλες εργασίες που δεν τα ζήτησα ποτέ  τα χρήματα. έχω και μια επιστολή της κ. Μπαρλαμπά, που λέει πως τίθεται θέμα ασφάλειας , θα πιάσει φωτιά το κτήριο κλπ.
 Σε κάποια στιγμή κάναμε μια παρέμβαση και απλά διαμαρτυρηθήκαμε για το ότι δεν ενημερωθήκαμε και δεν μας επεδόθησαν οι επιστολές του κ. Μαραλέτου που απευθύνονταν σε μας.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, δικαιολογώντας την έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, είπε πως δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Αυτό που είπε δεν έχει καμιά λογική. Η Οικονομική Υπηρεσία, διεκπεραιώνει, δεν πάιρνει αποφάσεις. Αν εννοούσε την Οικονομική Επιτροπή, πάλι δεν ενημερωθήκαμε .
Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στους τόκους και υπήρξε κάποια διαφωνία. Και ως προς το τί τόκοι είναι και ως προς το αν δικαιούται να τους διεκδικήσει, εφόσον ο ΟΣΚ καθυστέρησε να δώσει τα χρήματα.
 Φυσικά  δεν ήταν θέμα για το οποίο θα αποφασίζαμε κάτι. Είχε απλά ενημερωτικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό  έληξε έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου