Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Απάντηση στο δελτίο τύπου της πλειοψηφίας για το Λύκειο.


Πάγωσε το θέμα του Λυκείου;Η "Νέα Εποχή"πριν λίγες μέρες δημοσίευσε ένα άρθρο με θέμα: "

Πάγωσε το θέμα του Λυκείου;

κι έγραφε :

"
Καμία κουβέντα δεν γίνεται πλέον για το θέμα νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Λυκείου Σπετσών. Η ευκαιρία για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στο Καστέλι, φαίνεται ότι έχει χαθεί, αφού ο υπό κατάργηση ΟΣΚ δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία. Από την άλλη μεριά, ούτε η υπόθεση της μεταστέγασης στα βοηθητικά κτίρια της Αναργυρείου φαίνεται να προχωράει, αφού και πάλι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες από τον ΟΣΚ, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή πριν από λίγους μήνες είχε αναφερθεί σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Το πρόβλημα παραμένει άλυτο, το κτίριο που σήμερα στεγάζονται τα παιδιά, έχει όλα τα προβλήματα που συναντά κανείς σε ένα παλιό οίκημα (θέρμανση, υγρασία, κακές συνθήκες). Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες."
 Στο άρθρο αυτό απάντησε  η παράταξη "Ενεργοί πολίτες": 
.http://www.neaepohi.gr/index.php/saronikos-news/spetses/oi-ekselikseis-sto-thema-tis-stegasis-tou-likeiou-spetson.html
Στείλαμε λοιπόν στη συνέχεια κι εμείς απάντηση στο δελτίο τύπου το οποίο δημοσίευση η ηλεκτρονική εφημερίδα  Νέα εποχή και την οποία παραθέτουμε:

Απαντώντας στο δελτίο τύπου της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το θέμα της στέγασης του Λυκείου θα ήθελα να επισημάνω ότι :
Καθώς αναφέρεται,  όταν ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, το θέμα της στέγασης του Λυκείου είχε φτάσει( από την προηγούμενη Δημοτική αρχή),  στον καθορισμό τιμής μονάδος  για την αποζημίωση των ιδιοκτητών του οικοπέδου. Αυτό  είναι αλήθεια,  πλην όμως, η «πλειοψηφία» της νέας Δημοτικής Αρχής , από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε, εγκατέλειψε  τη λύση αυτή που είχε ωριμάσει σε κάποιο βαθμό και επέλεξε  τη λύση   της στέγασης του Λυκείου σε χώρο που θα διαμορφωνόταν  κατάλληλα στα  «πλυντήρια», ή «παράρτημα» της Αναργυρείου Σχολής .
Μάλιστα το μεγάλο επιχείρημά τους  ήταν , ότι μέσα σ’ ένα έτος  θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες  και θα είχε  εγκατασταθεί το Λύκειο Σπετσών στο νέο χώρο.  Μάταια τους λέγαμε πως ήταν τουλάχιστον  αφελές, ως εντελώς ανέφικτο ,να πιστεύουν σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα . Απαντούσαν,  πως ο πρόεδρος του ΟΣΚ  τους έχει υποσχεθεί ,μετά από μεσολάβηση  της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αναργυρείου  Σχολής, πως θα παρακάμψει τις  όποιες δυσκολίες και όλα θα τελειώσουν άμεσα.
Ένα χρόνο μετά, σε σχετική ερώτησή μας σε Δημοτικό Συμβούλιο για το τι γίνεται με το θέμα αυτό, μας απάντησαν «πί  λέξει», πως περιμένουν τον ΟΣΚ να έλθει να κάνει αυτοψία και να δει ποια από τις δυο λύσεις θα επιλέξει. Μάλιστα είπαν, πως εντός της εβδομάδος (τότε) θα είχε γίνει αυτό.
Αν ο ΟΣΚ δεν έχει πλέον χρήματα κι έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα, όπως λένε ,δεν έχει χρήματα  για τίποτα και για καμιά από τις δύο λύσεις.
Στο δελτίο τύπου υπάρχει τόση σύγχυση, που ενώ επικαλούνται τα άδεια ταμεία του ΟΣΚ  για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, το ότι δηλαδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ίσως για πάντα η ευκαιρία να αποκτήσει το νησί δικό του Λύκειο, στη συνέχεια αφήνουν ανοιχτό το θέμα…
Επίσης αναφέρουν και ως επιχείρημα το ότι για λόγους που αγνοούν καθώς λένε, δεν κινήθηκαν δικαστικά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων για να καθοριστεί η τιμή μονάδος.  Αυτό κι αν είναι επιχείρημα!!!…
Το θέμα είναι ένα: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτό απέβη μοιραίο κάτω από  τις παρούσες συνθήκες.
Όταν έφεραν άρον –άρον  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασαν μια κατάσταση που συνοψίζεται στα εξής:  Η Αναργύρειος θέλει και μπορεί, αφού ο πρόεδρος του ΟΣΚ  είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει  και  δεν υφίσταται θέμα νομικών  κωλυμάτων και πάσης φύσεως καθυστερήσεων. Σε κάθε επιφύλαξή μας προέβαλαν τις ρητές διαβεβαιώσεις του.
Κι αυτό ελέχθη σαφώς, επίσημα και δυνατά. Με κορώνες  σε πολλά ντεσιμπέλ. Τώρα  σφυρίζουν ανέμελα μιλώντας  για καθυστερήσεις  του ΟΣΚ , «για δικούς του λόγους» …
Στο δελτίο τύπου διαστρέφεται η αλήθεια και η πλειοψηφία  από αναπολόγητα αφελής , στην αθωότερη εκδοχή, εμφανίζεται και προνοητική, αφού παρουσιάζει  ότι βρήκε ως  εναλλακτική λύση,   την επιλογή της διαμόρφωσης –δημιουργίας  Λυκείου σε χώρο της Αναργυρείου ,για την περίπτωση που  κάτι δεν πήγαινε καλά με τη δρομολογημένη και ως ένα σημείο ώριμη λύση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Και πιο σωστά των δυο προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, αφού επί Θυμαρά  είχε υιοθετηθεί η λύση της εξεύρεσης χώρου για κατασκευή αυτόνομου  κτηρίου του Λυκείου, η οποία προχώρησε επί Κονταξάκη κι έφτασε στο σημείο του καθορισμού τιμής μονάδος για την αποζημίωση των οικοπεδούχων. Όλες αυτές οι ενέργειες των Δημοτικών Αρχών  των δυο προηγουμένων δημάρχων, ακυρώθηκαν  ουσιαστικά  στον πρώτο μήνα της νέας Δημοτικής Αρχής.
 Δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αμνήμονες.  
Περιμέναμε  τουλάχιστον  καθαρές κουβέντες για ό,τι συμβαίνει κι όχι «το στρίβειν διά του αρραβώνος».
Θεωρούμε θράσος να επιχειρούν να διαστρέψουν την πραγματικότητα, αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από το λαό των Σπετσών και από  τις επόμενες γενιές.
Και τώρα τι  προτίθενται να κάνουν; Θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, ή θα κρατούν σε ομηρεία και τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου,  τους οποίους  ούτε αποζημίωσε ο ΟΣΚ, όχι γιατί οι ίδιοι δεν το διεκδίκησαν νομικά, αλλά γιατί ο Δήμος «πάγωσε» την υπόθεση, ούτε λύεται η δέσμευση του οικοπέδου τους;  

Για την ελάσσονα μειοψηφία,
Καλομοίρα  Αργυρίου-Κουμπή.

1 σχόλιο: