Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή.

Στο χθεσινό δημοτικό Συμβούλιο πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο, ο Προεδρος διάβασε μια προσφυγή που είχαν κάνει τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι ( Δαμδημόπουλος, Μέξης, Νεοφώτιστος), κατά της υπ'αριθ. 248/20011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε να κάνει με την πληρωμή  του λογιστή με τον οποίο συνεργάστηκε ο Δήμος, για το 2010.
Αυτό, το να διαβαστεί προσφυγή σε δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει ξαναγίνει και αρχικά δεν καταλαβαίναμε γιατί γίνεται και διαμαρτυρηθήκαμε. Μας είπε ο πρόεδρος πως εστάλη προς το Δήμο για να εκφράσουν και τη δική τους άποψη ( εννοείται η πλειοψηφία) . Είπαμε λοιπόν, αφού το διαβάζουν γι'αυτό, οφείλουν να μας διαβάσουν και τις απόψεις τους. Μας απάντησαν πως αυτο θα το κάνει ο Νομικός τους Σύμβουλος.
Καταλαβαίνουμε να τους συμβουλεύσει και  να τους βοηθήσει στη διατύπωση, αλλά λογικά οι ίδιοι δεν πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους; Ο  ρόλος του νομικού συμβούλου είναι πολύ
συγκεκριμένος. Ο νομικός σύμβουλος δεν παίρνει αποφάσεις και δεν υποκαθιστά τους αιρετούς σε καμιά περίπτωση.
Στη συνέχεια  πήρε το λόγο ο κ. Τζιάμος και εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον κ. Δαμδημόπουλο πως όσο ήταν αντιδήμαρχος έφερνε προσφορές για άλλο λογιστή και υποστηρικτή του λογισμικού. Ο κ. Δαμδημόπουλος απάντησε πως είχε προσκομίσει προσφορές όχι μόνον για λογιστή αλλά και άλλες και ότι η προσφορά που έφερε ήταν για 9.000 , για υποστήριξη της ταμειακής Υπηρησίας, ενώ μέχρι τότε κόστιζε πάνω από 40-45 χιλιάδες, ενώ στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα η δαπάνη αυτή φτάνει τις 100-140 χιλιάδες. Ο Δήμαρχος είπε πως αυτόν τον λογιστή τον βρήκανε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πως θα σεβαστεί την απόφαση της προσφυγής και από κει και πέρα υπάρχουν δικαστήρια στα οποία μπορεί να προσφύγει ο κ. Κρητικός για να δικαιωθεί.
Το λόγο έδωσε μετά ο πρόεδρος στον λογιστή τον κ. Κρητικό, που είπε πως συνεργάζεται εδώ και δυο χρόνια με το Δήμο και πως έχει κάνει εργασίες περισσότερες από αυτές που αναγράφονται στη σύμβαση με το Δήμο.
Κατηγόρησε τον κ. Δαμδημόπουλο, εκτός των άλλων, πως  εσκεμμένα κωλυσιεργεί την ολοκλήρωση της απογραφής στην επιτροπή της οποίας είναι πρόεδρος.
Ως προς αυτό, έχουμε ιδίαν αντίληψιν διότι συμμετείχαμε  ( Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή ως μέλος )στην επιτροπή αυτή, η οποία είχε προχωρήσει ως ένα σημείο και από κει και πέρα είχε αναλάβει ο κ. Γιώργος Λυράκης  με την ιδιότητα του συμβολαιογράφου να  προχωρήσει τις εργασίες  που απαιτούσαν  ειδικές γνώσεις.

Πριν δυο μήνες ρωτήσαμε με την απογραφή και γιατί δεν τελειώνει η κατάσταση αυτή και πληροφορηθήκαμε πως η κυρία Ρουσάκη, η αρμόδια υπάλληλος, έχει ήδη παραδώσει την εργασία που έκανε. Μάλιστα διαμαρτυρηθήκαμε για την καθυστέρηση και καθώς ξέρουμε κι ο κ. Δαμδημόπουλος δυσανασχετούσε.
Ο κ. Κρητικός είπε πως απαιτείται ως τελική φάση συνεργασία με τον ορκωτό λογιστή και το λογιστή. Η πάγια  περιουσία του Δήμου   αποτιμήθηκε  κι ανέρχεται σε 16 εκατομύρια Ευρώ  περίπου.

Η ανάγνωση της προσφυγής και όσα ακολούθησαν δεν ήταν τυχαία πάντως .Ερμηνεύονται από την αντιπαράθεση συμπολίτευσης-Δαμδημόπουλου, και μάλιστα όχι όλης της συμπολίτευσης,
 μια αντιπαράθεση  που δυναμιτίζει κάθε δυνατότητα για ήρεμο κλίμα , που είναι αντιπαράθεση έως εσχάτων,με αρνητικά στοιχεία πολύ πιο ισχυρά σε σχέση με όποια άλλη αντιπαράθεση
συμπολίτευσης -αντιπολίτευσης, που κουράζει όλους και που στη συγκεκριμένη περίπτωση  και στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο πυροδοτήθηκε από την ενέργεια  αυτή της ανάγνωσης της προσφυγής με ταυτόχρονη ειδοποίηση του κ. Κρητικού να παρίσταται και να παρέμβει, χωρίς μάλιστα όπως ο ίδιος είπε να έχει ενημερωθεί επί της ουσίας. Δηλαδή ο άνθρωπος δεν ήξερε ακριβώς τί δημοσιονομικό κώλυμα επικαλούνται στην ένσταση.
(Άλλωστε η αντιπαράθεση Δαμδημόπουλου -Τζιάμου έχει προϊστορία που φαίνεται πως στοιχειώνει
και το παρόν. όπως λέχθηκε σε μια φάση έντασης από τον κ. Δαμδημόπουλο , στο παρελθόν όταν ο κ .Δαμδημόπουλος ήταν υπάλληλος του Δήμου κι ο  κ. Τζιάμος αιρετός,  είχε καταλήξει στα δικαστήρια και στην  τελεσίδικη καταδίκη του δευτέρου για απειλή υπαλλήλου.)

 Στο κάτω κάτω μια προσφυγή είναι απόλυτα νόμιμη διαδικασία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων των Δημοτικών Συμβούλων, κανείς δεν δικαιούται να την ερμηνεύσει αρνητικά και λογικό είναι να την αντιμετωπίζουμε ως προσπάθεια προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου, που αποτελεί και στοιχειώδη υποχρέωση κάθε Δημοτικού Συμβούλου. Η αντιπαλότητα δεν βοηθάει σε τίποτα.


Από τα επόμενα θέματα, αρκετά ήταν θέματα ρουτίνας ( απ'ευθείας ανάθεση προμηθειών υγρών καυσίμων  επειδή κανείς πρατηριούχος δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό που έγινε και κανείς δεν δέχεται να προμηθεύει το Δήμο με τους όρους που τίθενται οι οποίοι καθορίζουν  ενιαία τιμή μονάδος για την Αττική , χωρίς να λαβαίνουν υπόψη τους το κόστος μεταφοράς στα νησιά, αποδοχή ποσού 3.964 για επισκευές των σχολικών κτηρίων κλπ).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα της διάθεσης κοινοχρήστων χώρων, με αφορμή τρεις αιτήσεις για χρήση του χώρου μεταξύ του ξενοδοχείου soleill  κ καταστήματος του κ .Βαλάκη, ιδιοκτησίας Βελιώτη.Επίσης τέθηκε το θέμα αν και κατά πόσον πληρώνουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους μπροστά από καταστήματα , Ξενοδοχεία κλπ.
Είχε προηγηθεί μια καταμέτρηση των κοινοχρήστων, που έγινε από τους κ. Φαρδέλλο και Μέξη.
Για μεν το πρώτο υπήρχαν τρεις αιτήσεις. Ο δικηγόρος ενός από τους τρεις αιτούντες το χώρο,
     εξήγησε στο Δημ. Συμβούλιο πως δεν είναι αρμοδιότητά του να παραχωρεί χώρους, αυτό είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου. Το δημοτικό Συμβούλιο απλώς αποφασίζει αν θα παραχωρήσει κάποιο χώρο, το σε ποιον το αποφασίζει ο Δήμαρχος με βάση τις αιτήσεις των ήδη  λειτουργούντων καταστημάτων και ότι έχει λόγο και η αστυνομία στο αν θα παραχωρηθεί προς ενοικίαση ο κοινόχρηστος χώρος, διότι μπορεί  αυτό   να δημιουργεί προβλήματα .
Τελικά κατά πλειοψηφίαν αποφασίστηκε να μη δοθεί.
Συζητήθηκε και το θέμα του καρναβαλιού, το οποίο ήταν πετυχημένο χάρις στη συμμετοχή των εθελοντών. Τόσο εμείς όσο και ο κ. Τσάνας, διαμαρτυρηθήκαμε διότι η πλειοψηφία με τον τρόπο της μας θέτει εκτός , ενώ θα μπορούσαμε κι εμείς να βοηθήσουμε ενεργά, όχι μόνον στο καρναβάλι , αλλά και αλλού.
Ο Σύλλογος Γυναικών  ζητούσε με αίτησή του να τον επιχορηγήσει ο Δήμος με το ποσόν των 2.500 Ευρώ για τη συμμετοχή του στο καρναβάλι, επειδή πλήρωσε την ορχήστρα, τη μεγαφωνική τον κλόουν και τον ξυλοπόδαρο.
προβάλαμε την αντίρρηση πως κι άλλοι σύλλογοι εργάστηκαν για το καρναβάλι, αλλά δεν μας έστειλαν το λογαριασμό μετά κι ο κ. αντιδήμαρχος (Τζιάμος) μας εξήγησε πως απλά είναι ένας τρόπος να πληρώσουμε μέσω του Συλλόγου και πως ο Σύλλογος δεν θα έβαζε χρήματα παρά μόνον
βοήθεια διά της παρουσίας του.

Ήταν  ένα δημοτικό Συμβούλιο σε καθόλου καλό κλίμα, με αντεγκλίσεις , κατηγορίες  και οξύτητα.
Ειδικά στο θέμα της προσφυγής πυροδοτήθηκε κλίμα πολεμικό, "βγήκαν μαχαίρια" (μεταφορικά μεν, πλην χειρότερα από κυριολεκτικά).

Μοναδική  νότα καλή αποτέλεσε το γεγονός πως ο κ. Φαρδέλλος ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Πέτρο Τσάνα για τις κατηγορίες που του είχε αποδώσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ,λέγοντας ότι δεν τις πιστεύει και τις ανακαλεί. Αυτό θέλει γενναιότητα για να το κάνει κάποιος και τον τιμά το γεγονός. Εν θερμώ μπορεί να λεχθούν πράγματα διάφορα .

3 σχόλια:

  1. Ποτε θα ερθει η μερα που θα μαστε ενωμένοι για το κοινο συμφερον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΕΖΑΤΗ ΟΡΛΩΦ2 Μαρτίου 2012 στις 12:37 μ.μ.

    Στέκομαι στην τελευταία παρατήρηση του ανωτέρου άρθρου, περί γεναιότητας. Γεναιότητα είναι σαφώς να αντιλαμβανόμαστε και να ανακαλούμε όσα εν θερμώ πολλές φορές ξεστομίζουμε και μπράβο στον Σπύρο παρ' όλο που δεν γνωρίζω περαιτέρω το θέμα. Γεναιότητα επίσης θα μπορούσε να αποτελεί και η δίκαιη απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου απέναντι σε ένα άνθρωπο ο οποίος ετοιμάζεται να επενδύσει στον τόπο μας, έγινε δημότης Σπετσών και είναι ικανός να μας εκπροσωπήσει επάξια όπως έχει αποδείξει με την εως τώρα παρουσία του στο χώρο απέναντι στους επισκέπτες του νησιού. Με λίγα λόγια, το δημοτικό συμβούλιο πήρε μια απόφαση να μην δοθεί στο Μιχάλη Κιόφο ο χώρος για τα 5-6 τραπεζάκια που ζήτησε προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει τη νέα επιχείρηση του, ξέροντας όλοι φυσικά ότι αυτή η απόφαση καθιστά σχεδόν αδύνατη την συνέχεια αυτής της επιχείρησης. Δηλαδή μέσα στον πόλεμο τον οποίο ζούμε της ανεργίας, του φόβου και της ανασφάλειας το να χαρακτηρίζουμε "θέμα ρουτίνας" την κατακρίμνηση των ονείρων ενός νέου ανθρώπου που θέλει να πάει μπροστά είναι τραγικό. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει το επιχειρείν σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το νησί, θεωρώ την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου άδικη και σίγουρα καθόλου γεναία. Θα μπορούσε να υπάρχει απόφαση δίκαιη για όλους τους αιτούντες τον χώρο, ο οποίος εως σήμερα χρησιμοποιείτο. Θα μπορούσε το Δημ. Συμβούλιο να δει την προοπτική και τι κέρδος και δύναμη κρύβεται για το νησί και για όλους μας πίσω από οποιονδήποτε άνθρωπο είναι έτοιμος να επενδύσει στον τόπο έστω και ένα ευρώ. Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα, που θα πάει όμως... θα στρώσουμε.
    Συμφωνώ απόλυτα με την κ. Κόκορη:
    Ποτε θα ερθει η μερα που θα 'μαστε ενωμένοι για το κοινο συμφερον!!

    "Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς."
    Μαχάτμα Γκάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με το καρναβάλι κανείς δεν είπε ότι δεν είχαν συμμετοχή πολλοί σύλλογοι αλλά η συμμετοχή τους ήταν στην εθελοντική προσφορά για την επιτυχία του καρναβαλιού . Ο σύλλογος γυναικών εκτός από την εθελοντική προσφορά ανέλαβε και το κομμάτι της άμεσης πληρωμής των εκδηλώσεων .
    Εντύπωση επίσης μου προκαλεί το γεγονός ότι δεν αναφέρεστε καθόλου στα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική προσφορά του Δήμου προς τους δημότες .
    Και γίνομαι πιο σαφής .
    Γιατί δεν αναφέρατε ότι ο Δήμος θα συστήσει γραφείο ανταποκριτή ΟΑΕΔ για να διευκολύνει τους δημότες ?
    Γιατί δεν αναφέρατε ότι ο Δήμος θα συστήσει για πρώτη φορά επίσημα κλιμάκιο εθελοντών δασοπυροσβεστών ?
    Γιατί δεν αναφέρατε ότι ο Δήμος θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για να εντάξει επαγγελματικά ευπαθή κοινωνικά άτομα?
    Γιατί δεν αναφέρατε την πραγματοποίηση του Μίνι Μαραθώνιου 2012 υπό την αιγίδα του Δήμου ?
    Γιατί δεν αναφέρατε την ενδεχόμενη πραγματοποίηση εκδήλωσης γιορτής κρασιού μέσα στον Ιούλιο ?
    Γιατί δεν αναφέρατε την δημιουργία θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών στον Δήμο για πρώτη φορά ?
    Αντί για αυτά μας γράφετε ότι ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο με αντεγκλήσεις , με κατηγορίες , με οξύτητα και με πολεμικό κλίμα .
    Αυτά τα δημιούργησε η συμπολίτευση από μόνη της ?
    Όσο για το προηγούμενο δημοσίευμα και σχόλιο για τον Δήμαρχο και την παράταξή του εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι δεν δέχεστε την γνώμη των πολλών αλλά του ενός έστω και αν είναι Δήμαρχος . Έτσι λειτουργείτε στην παράταξή σας ?
    Με αυτό το σκεφτικό θέλετε να επιβάλλετε την άποψή σας μέσα στην παράταξή σας για όλα ?
    Όσο για τους ψήφους του κου Δαμδημόπουλου νομίζω ότι δεν κρίνετε σωστά πολιτικά . Κανένας μα κανένας σύμβουλος οι ψήφοι που παίρνει δεν είναι προσωπικά δικοί του . Αντλεί μέσα από την δεξαμενή των φιλικά προσκείμενων στον κάθε συνδυασμό . Το μόνο που μπορώ να δεχτώ σαν προσωπικούς ψήφους είναι οι ψήφοι που πήρε ο καθένας με μονοσταυρία . Στην περίπτωση του κου Δαμδημόπουλου δεν είναι πάνω από δέκα . Δεν νομίζω ότι αν δεν ήταν ο κος Δαμδημόπουλος και ήταν οποιοσδήποτε άλλος να μην είχε τουλάχιστον δέκα προσωπικούς ψηφοφόρους .
    Εγώ δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με τον οποιοδήποτε αρκεί και αυτός να συνεργάζεται μαζί μου και να δέχεται τις απόψεις των πολλών .
    Μετά τιμής
    Κωνσταντίνος Τζιάμος ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή