Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ερώτηση του βουλευτή κ. Κατσαφάδου για τα καρναγια μας.



 Ο βουλευτής της περιοχής μας της Ν.Δ. κ. Κ. Κατσαφάδος κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς οικονομικών, Ναυτιλίας και Παιδείας  για το θέμα των παραδοσιακών καρνάγιων των Σπετσών.Πολύ καλό το ότι κάποιος ασχολήθηκε με το θέμα. Μόνο που ακόμα κι αν η απάντηση στα ερωτήματα που θετει είναι ναι σε όλα,   προκύπτει πιο πιεστικό ερώτημα:Τώρα τί γίνεται; Καλές οι προθέσεις της Κυβερνησης  και καλό να εκφράζονται,αν εκφραστούν με τρόπο που ν'αποτελούν δεσμεύσεις, αλλά στα καρνάγια εργάζονται άνθρωποι με καθημερινές ανάγκες και πλήττονται οικονομικά από τη δίωξη της άσκησης της τέχνης τους.  Οι όποιες καθυστερήσεις δε στην επίλυση του θέματος δημιουργούν συνθήκες (όχι μόνον οικονομικές) , δύσκολα αναστρέψιμες.



"ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΠΡΟΣ
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Κύριοι Υπουργοί

Ένα από τα εμβληματικά σημεία των Σπετσών είναι τα παραδοσιακά ναυπηγεία που βρίσκονται στο παλαιό λιμάνι.
Εκεί, οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί, κρατούν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο χώρο κατασκευάστηκαν τα πλοία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Τα παραδοσιακά ναυπηγεία, παραμένουν στο συγκεκριμένο χώρο, πλησίον του αιγιαλού, εδώ και δύο αιώνες.
Τα τελευταία χρόνια, η παραμονή τους στο συγκεκριμένο χώρο είχε συνδεθεί με συμβάσεις παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Από το 2007, οι συμβάσεις αυτές έπαψαν να ανανεώνονται και οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί απειλούνται με έξωση από τις Λιμενικές Αρχές , που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο.
Η προσφυγή αυτών των πολιτών στη Δικαιοσύνη εκκρεμεί ακόμα, με το Δημόσιο να ζητά αναβολή της δίκης, κατά την τελευταία προσδιορισθείσα δικάσιμο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία δραστηριότητα που σχετίζεται όχι μόνο με τη διάσωση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό. Τα παραδοσιακά ναυπηγεία στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών, μπορούν όχι μόνο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους αλλά και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτισμική τους διάσταση.
Η απομάκρυνση των παραδοσιακών ναυπηγείων από το συγκεκριμένο χώρο, στηρίζεται σε νόμο του 2001,που απαγορεύει τη χρήση αιγιαλού, χωρίς όμως να αντιμετωπίζει την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα των Σπετσών, σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Εάν στις προθέσεις τους είναι η κατάθεση τροπολογίας που θα διαχωρίζει την περίπτωση των παραδοσιακών ναυπηγείων στις Σπέτσες, για ιστορικούς λόγους αλλά και για τη διάσωση ενός παραδοσιακού επαγγέλματος.
2. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού, προτίθεται να χαρακτηρίσει παραδοσιακά μνημεία τα ναυπηγεία του παλαιού λιμανιού των Σπετσών.
3. Εάν το Υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Master Plan για το παλαιό λιμάνι των Σπετσών. Με βάση αυτό, θα μπορέσει να αναδειχθεί ο ιστορικός ρόλος των παραδοσιακών ναυπηγείων αλλά και να δημιουργηθεί ενδεχομένως και ένα ψηφιακό μουσείο που θα αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή τους.


Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου