Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο "ΝΗΡΕΑΣ"χάνει το καταφύγιό του






 Οι ερασιτέχνες ψαράδες του νησιού μας κινδυνεύουν να χάσουν το "στέκι" τους .
Ο χώρος στον οποίο ήταν εγκατεστημένος ο Νηρέας , κάτω από την Αρμάτα, είναι συνδεδεμένος στη μνήμη μας με τη φιλοξενία και τα κεράσματα των μελών του προς όλον τον κόσμο την ημέρα της εορτής της Παναγίας της Αρμάτας.
Από το σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων Σπετσών  και φίλων της θάλασσας  ο "Νηρέας"λάβαμε την παρακάτω επιστολή:
"Το 1988 δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερασιτεχνών ψαράδων και φίλων της θάλασσας ένας σύλλογος με την ονομασία: Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων και φίλων της θάλασσας Σπετσών «Ο ΝΗΡΕΑΣ». Ο σύλλογος αυτός είχε πρόβλημα στέγασης.
Την εποχή εκείνη στο Παλιό Λιμάνι Σπετσών στην μπάλτιζα βρισκόταν ένα εγγλέζικο ξύλινο ψαράδικο μισοβουλιαγμένο. Με ενέργειες του τότε διοικητικού συμβουλίου, που είχε ως πρόεδρο τον κο Δρίβα Ανάργυρο, αποφάσισαν την ξύλινη γέφυρα του μισοβουλιαγμένου ψαράδικου που τους παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, να την μεταφέρουν στην ακτή, όπου με προσωπική εργασία και έξοδα των μελών του συλλόγου επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα και χρησιμεύει στην προφύλαξη των ψαράδων από τις κακές καιρικές συνθήκες. Η ξύλινη γέφυρα δεν τοποθετήθηκε με μόνιμο τρόπο και ουδέποτε ο σύλλογος προσπάθησε με την ενέργεια αυτή να καταπατήσει την περιοχή.
Η περιοχή πριν την εγκατάσταση της ξύλινης γέφυρας ήταν όπως δείχνουν οι φωτογραφίες Α,Β και διαμορφώθηκε κατόπιν από το Δήμο Σπετσών επί δημάρχου κου Γεωργίου Θυμαρά. Όταν η κα Ναταλία Μελά Κωνσταντινίδη δώρισε στο Δήμο Σπετσών τα μεταλλικά ομοιώματα ζώων για την περιοχή του φάρου, δώρισε και στο σύλλογο μας το μεταλλικό ομοίωμα του «ΝΗΡΕΑ» το οποίο τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της ξύλινη γέφυρας. Η περιοχή αυτή φροντίζεται, δεντροφυτεύεται, καθαρίζεται και καλοπίζεται από τα μέλη του συλλόγου μας όπως δείχνουν οι σημερινές φωτογραφίες.
Ο σύλλογος μας έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και από το 1988 έως και το 2011 καταβάλλει ετήσιο ενοίκιο, το οποίο καθορίζεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σπετσών.
Το 2012μετά από 24 συναπτά έτη κρίθηκε παράνομη η εγκατάσταση της ξύλινης γέφυρας στο χώρο από το Λιμεναρχείο Σπετσών κατόπιν οδηγιών της Κτηματικής Υπηρεσίας και επιβλήθηκε στο σύλλογο μας το πρόστιμο των 1.500€ και ζητείται η κατεδάφισή της. Και σας ρωτάμε: Θέλετε να ξαναδείτε το χώρο αυτό όπως ήταν πριν από 24 χρόνια ή όπως είναι τώρα; Ελπίζουμε στην στήριξή σας.

Εκ του Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καλαματιανός Αναστάσιος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαθιός Ανάργυρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου