Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου Β.

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης αφορούσε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Σπετσών ,προκειμένου να περιληφθεί πίνακας με ληξιπρόθεσμες οφειλές του , που θα εξοφληθούν με δάνειο που πήρε ο Δήμος από το ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων  για εξόφληση δαπανών ύψους  245.000 Ευρώ.
Από τις προηγούμενες μέρες παίρνοντας τα θέματα, ζητήσαμε να πάρουμε αντίγραφα  των παραστατικών των δαπανών αυτών. Κάναμε αίτηση την οποία πρωτοκολλήσαμε, πλην ο κ. Πάτραλης μας απάντησε πως επικοινώνησε με το νομικό σύμβουλο του Δήμου ο οποίος του είπε πως δεν μπορούμε να τις πάρουμε διότι τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και πως αν θέλουμε μπορούμε απλώς να τις δούμε. ( Αυτή η ιστορία με το παραμύθι πως τάχα τα τιμολόγια του Δήμου περιέχουν προσωπικά δεδομένα, είναι άλλη μεγάλη ιστορία).Πράγματι τις είδαμε και διαπιστώσαμε πως :
Κατ΄αρχήν οι ημερομηνίες του πίνακα δεν ταυτίζονταν με τις ημερομηνίες των τιμολογίων, όσων είχαν τιμολόγια.
Υπήρχαν δαπάνες , για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα τιμολόγια. Μια δαπάνη, που αφορούσε ποσόν 10.000 ευρώ δεν είχε καν τιμολόγιο, κάποιες άλλες είχαν αντίγραφα τιμολογίου .
Πολλές δεν είχαν νόμιμα πρακτικά καλής εκτέλεσης, δηλαδή ή δεν είχαν καθόλου , ή ήταν μερικώς η ολικώς ανυπόγραφα.
Οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουν ρητά πως οι δαπάνες που πρόκειται να καλυφθούν με το δάνειο αυτό πρέπει να έχουν νόμιμα παραστατικά. Είπαμε λοιπόν , πως στην περίπτωσή μας καταστρατηγείται το πνεύμα και η διαδικασία και πρόκειται για δαπάνες που είναι ληξιπρόθεσμες όχι από έλλειψη πόρων αλλά από έλλειψη νομιμότητας και πως δεν μπορεί η διαδικασία εξόφλησης μ'αυτό τον τρόπο να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ σε δαπάνες που στερούνται  νομίμων παραστατικών .
Φυσικά , κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ψηφίσαμε το θέμα, αλλά πέρασε με την πλειοψηφία των δημοτικών Συμβούλων της "πλειοψηφίας".
Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου