Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση ξαναβγαίνει στον Αργοσαρωνικό

 από το www.protothema.gr
Μετά από παραπάνω από 30 χρόνια

Ως πλωτό μουσείο επιχειρηματικής ιστορίας - Κατασκευάστηκε το 1939 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπλευσε ως διασωστικό πλοίο - Ταξίδευε στην γραμμή Αίγινας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Ερμιόνης, Σπετσών από το 1950


Έξι δεκαετίες μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό το ιστορικό επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση επιστρέφει πλέον στους παραδοσιακούς προορισμούς του ως πλωτό μουσείο επιχειρηματικής ιστορίας.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η «Νεράϊδα» που έχει κοσμήσει  πλήθος καρτ – ποστάλ, αλλά την έχουμε δει και σε ταινίες, θα επιστρέψει σε γνώριμα νερά «δένοντας» στα λιμάνια των Σπετσών, της Ερμιόνης, της Υδρας, του Πόρου, των Μεθάνων και Αίγινας. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ζωντανή ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Η «Νεράιδα» κατασκευάστηκε το 1939 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταξίδεψε ως διασωστικό πλοίο. Αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στο τέλος του 1949 και ήρθε να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή του δραστηριότητα, αλλά και να φέρει μια γεύση άνεσης και πολυτέλειας στη μέχρι τότε παραμελημένη ελληνική ακτοπλοΐα. Ταξίδεψε μαζί με τους επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια, αποτελώντας, όχι την πιο επικερδή, αλλά σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του πλοιοκτήτη του.

Συγκεκριμένα, το θρυλικό πλοίο του Αργοσαρωνικού δρομολογήθηκε στην γραμμή Αίγινας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Ερμιόνης, Σπετσών από τις 8 Ιουνίου 1950, ενώ ταξίδευε ανελλιπώς μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 1953, όποτε απεσύρθη για 6 μήνες για ορισμένες βασικές αλλαγές μηχανών από Fiat σε ΜΑΝΝ. Επανήλθε στην ακτοπλοΐα στις 20 Ιουνίου του επόμενου έτους και συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι το 1970 οπότε άρχισε να εκτελεί περισσότερο ημερήσιες κρουαζιέρες.


Ο Γιάννης Λάτσης στο πηδάλιο του πλοιού

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του πλοίου για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένειά του δεν έστειλαν ποτέ το «Νεράιδα» για διάλυση. Αντίθετα, το διατήρησαν παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σήμερα, η «Νεράιδα» του καπετάν-Γιάννη θα πλεύσει πάλι σε γνώριμα νερά, αποτελώντας ταυτόχρονα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας, εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού, αλλά και μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της.
 


Δείτε το πρόγραμμα ταξιδιού της Νεράιδας:

-14 - 17/9 στις Σπέτσες
-17 - 19/9 στην Ερμιόνη
-20 - 21/9 στην Ύδρα
-22 - 24/9 στον Πόρο
-24 - 25/9 στα Μέθανα
-26 - 29/9 στην Αίγινα

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το πλωτό μουσείο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου