Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιους αφορούσαν τα τιμολόγια ;

Σχετικά με τα τιμολόγια του πίνακα των ληξιπρόθεσμων οφειλών , δημοσιεύτηκε σε  δελτίο τύπου του δημάρχου στο διαδίκτυο πως    "τα 93.221,17 ευρώ αφορούν επαγγελματίες Σπετσιώτες συντοπίτες μας"  και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί  ψευδείς εντυπώσεις πως αυτή η διαδικασία αφορά  πολλούς επαγγελματίες  που έχουν λαμβάνειν από το Δήμο  .

 Η αλήθεια είναι πως το ποσόν αυτό αφορά μόνο 3 τιμολόγια αφού 

  •  από αυτό το ποσόν  οι 90.594,67 είναι τιμολόγιο της Αρκαδικής ( για τη μεταφορά του νερού) του 2011. Αυτό  είχε σταλεί στην επίτροπο κι είχε επιστραφεί πίσω .  Αν ισχύει ότι   είχε αποκτήσει μετά νομιμότητα , όπως λέχθηκε, τότε γιατί δεν πληρώθηκε αφού  υπήρχαν χρήματα των επιχορηγήσεων για το συγκεκριμένο έργο , αδιάθετα αυτό το διάστημα τα οποία ήταν έκτακτα ειδικευμένα που σημαίνει πως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση πέραν αυτής για την οποία δόθηκαν;
  •  οι 1.858,50 αφορούν  τιμολόγιο του κ. Σπαρτιάτη   του οποίου τα οφείλει   ο Δήμος από το 2002. Το τιμολόγιο  αυτό  δεν είχε πρόβλημα ούτε αφορούσε μεγάλο ποσόν  ώστε να δικαιολογείται  να μη μπορεί να εξοφληθεί τόσον καιρό και μπορεί να εξοφληθεί και χωρίς το δάνειο.
  •  το τρίτο  του Lefka palace  του 2007 , αξίας  768 Ευρώ για το οποίο υπάρχει  το  αντίγραφο του  τιμολογίου .

 Οι υπόλοιπες δαπάνες μέχρι τις 245.000 Ευρώ , δεν αφορούν Σπετσιώτες προμηθευτές, οι περισσότερες δε αφορούν δαπάνες και αντίστοιχες υποχρεώσεις ανεξόφλητες της ΔΕΠΑΣ.




Νέα παράταση του έργου του δρόμου Δεξαμενή-Ανάληψη

 ένα θέμα που ημερήσιας διάταξης ήταν και η νέα παράταση του έργου του δρόμου Δεξαμενή-Ανάληψη

Ο ανάδοχος του έργου του δρόμου Δεξαμενή- Ανάληψη, φέρεται  με αίτησή του προς την Περιφέρεια να  ζητά  νέα τρίμηνη παράταση της έναρξης του έργου, επικαλούμενος "λόγους για το αίτημα αυτό", όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας, χωρίς καν να εξηγεί τί λόγους επικαλείται, και προτείνει τη χορήγηση της παράτασης μέχρι  τις 25-11-2013.
Αναφέρει δε το έγγραφο πως "για το έργο αυτό έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις και υπάρχει πίστωση για την ολοκλήρωσή του και ως εκ τούτου δεν θα παραστει ανάγκη χορήγησης περαιτέρω προθεσμίας.

Πίστωση υπάρχει, εμείς έχουμε αποδείξει με απλή αριθμητική, πως από το τέλος του 2011 τα χρήματα του δρόμου έλειπαν από το ταμείο του Δήμου και κανείς δεν μας διέψευσε.

Ένα άλλο θέμα , είναι το ότι τα χρήματα που υπάρχουν , τουλάχιστον ως πίστωση, δεν φτάνουν για όλο το έργο αυτό, καθώς είχε πει ο δήμαρχος όταν ρωτούσαμε γιατί  καθυστερούσε να αρχίσει .

Δύο λοιπόν ερωτήματα  σχετίζονται με το θέμα:

  1. Φτάνει η πίστωση για την ολοκλήρωση του έργου;
  2. Υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου τα χρήματα αυτά;

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου Β.

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης αφορούσε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Σπετσών ,προκειμένου να περιληφθεί πίνακας με ληξιπρόθεσμες οφειλές του , που θα εξοφληθούν με δάνειο που πήρε ο Δήμος από το ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων  για εξόφληση δαπανών ύψους  245.000 Ευρώ.
Από τις προηγούμενες μέρες παίρνοντας τα θέματα, ζητήσαμε να πάρουμε αντίγραφα  των παραστατικών των δαπανών αυτών. Κάναμε αίτηση την οποία πρωτοκολλήσαμε, πλην ο κ. Πάτραλης μας απάντησε πως επικοινώνησε με το νομικό σύμβουλο του Δήμου ο οποίος του είπε πως δεν μπορούμε να τις πάρουμε διότι τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και πως αν θέλουμε μπορούμε απλώς να τις δούμε. ( Αυτή η ιστορία με το παραμύθι πως τάχα τα τιμολόγια του Δήμου περιέχουν προσωπικά δεδομένα, είναι άλλη μεγάλη ιστορία).Πράγματι τις είδαμε και διαπιστώσαμε πως :
Κατ΄αρχήν οι ημερομηνίες του πίνακα δεν ταυτίζονταν με τις ημερομηνίες των τιμολογίων, όσων είχαν τιμολόγια.
Υπήρχαν δαπάνες , για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα τιμολόγια. Μια δαπάνη, που αφορούσε ποσόν 10.000 ευρώ δεν είχε καν τιμολόγιο, κάποιες άλλες είχαν αντίγραφα τιμολογίου .
Πολλές δεν είχαν νόμιμα πρακτικά καλής εκτέλεσης, δηλαδή ή δεν είχαν καθόλου , ή ήταν μερικώς η ολικώς ανυπόγραφα.
Οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουν ρητά πως οι δαπάνες που πρόκειται να καλυφθούν με το δάνειο αυτό πρέπει να έχουν νόμιμα παραστατικά. Είπαμε λοιπόν , πως στην περίπτωσή μας καταστρατηγείται το πνεύμα και η διαδικασία και πρόκειται για δαπάνες που είναι ληξιπρόθεσμες όχι από έλλειψη πόρων αλλά από έλλειψη νομιμότητας και πως δεν μπορεί η διαδικασία εξόφλησης μ'αυτό τον τρόπο να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ σε δαπάνες που στερούνται  νομίμων παραστατικών .
Φυσικά , κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν ψηφίσαμε το θέμα, αλλά πέρασε με την πλειοψηφία των δημοτικών Συμβούλων της "πλειοψηφίας".
Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου Α.

Ο αντιπερισπασμός ο λαϊκισμός και η μάχη των εντυπώσεων.

Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και με αφορμή το καλωσόρισμα που έκανε στη νέα δημοτική σύμβουλο ο δήμαρχος, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη  επίθεση  στο πρόσωπό μου τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αντιδήμαρχο κ Φαρδέλλο.
Αφού λοιπόν ο ο δήμαρχος καλωσόρισε την κ. Φραγκιά και της ευχήθηκε, μετά είπε πως στο blog μου αναρτήθηκε ένα ανώνυμο σχόλιο που ήταν απαράδεκτο και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, διότι όπως είπε ο δήμαρχος ,"ο ανώνυμος αυτός αποκάλεσε την κυρία Ζώταλη "τσαρίνα" της εποχής του κυρίου Κονταξάκη  και πως είναι ανεπίτρεπτο να λέγονται αυτά τα πράγματα ..."
Ποια είναι η αλήθεια για το δημοσίευμα:
Την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε για δημοσίευση στο άρθρο για την ορκωμοσία της κυρίας Φραγκιά , ένα σχόλιο ανώνυμο, το οποίο, όπως γίνεται με τα σχόλια, πέρασε από τη δική μου έγκριση , ως διαχειρίστριας του blog  και κρίνοντας  πως δεν έθιγε κανέναν  το δημοσίευσα. Στη συνέχεια η κυρία Ζώταλη επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε πως το σχόλιο αυτό θίγει αυτήν , τον κ. Ζουμπουλάκη και την κ, Φραγκιά και της απάντησα πως δεν ήταν πρόθεσή μου να προσβάλω ή να στενοχωρήσω κάποιον εγκρίνοντάς το  και εν πάσει περιπτώσει αφού τους στενοχωρεί το κατεβάζω. Πράγματι το κατέβασα και μάλιστα του έκανα και διαγραφή.
Τί έλεγε το σχόλιο 
Επειδή ακριβώς το διέγραψα , δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να το αναδημοσιεύσω χωρίς να κινδυνεύω να παραποιήσω λέξεις ή φράσεις του.  Αν μας διαβάζει ο ανώνυμος σχολιαστής ας το ξαναστείλει.  Με λίγα λόγια άφηνε αιχμές πως ο κ. Ζουμπουλάκης που εργάζεται στο θείο της κυρίας Φραγκιά πιέστηκε και γι αυτό παραιτήθηκε , η δε κυρία Ζώταλη , η επόμενη κατά σειρά εκλογής, που ήταν η "τσαρίνα "της εποχής του Κονταξάκη, δήλωσε πως κάνει τόπο στα νιάτα και παραχώρησε τη θέση της,βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέρμα στην ενασχόλησή της με την πολιτική και ακολουθούσε ένας προβληματισμός του σχολιαστή  σχετικά με το πόση δύναμη έχει το "κεφάλαιο" και  αν και κατά πόσον ένας εργάτης μπορεί να ασκεί πολιτική χωρίς να κινδυνεύει να χάσει το ψωμί του.


Την άλλη μέρα ο κ. Φαρδέλλος, πανηγύριζε  και θριαμβολογούσε για το ότι κατέβασα το σχόλιο λέγοντας : Αν είχες δυο κεφάλια ας μην το κατέβαζες και θα έβλεπες  και άλλες απειλές.  Ο κ. Φαρδέλλος , έφτασε στο σημείο να σχολιάσει και την αναδημοσίευση άρθρου που ανήρτησα, σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων στους Δήμους  και μου είπε πως θέλει να ξέρει με τί διαδικασίες έγινα προϊσταμένη στο Ιστορικό Αρχείο. Του απάντησα πως είναι στη διάθεση όλων η διαδικασία τόσο της αποσπασής μου στο ιστορικό Αρχείο, όσο και και του ορισμού μου ως προϊσταμένης.
  Και συνέχισε ο κ.Φαρδέλλος να με κατηγορεί πως δεν έγραψα στο blog τίποτα για τον εορτασμό της Αρμάτας ,ρωτώντας με :Δε λέει τίποτα η εθνική γιορτή στην προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου, ο αγώνας για την ελευθερία κλπ κλπ 
Τί να του πείς; Μάταια τα λόγια....Θεωρώ ξεπεσμό να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απέναντι σε κάτι τόσο φτηνό.
( Το Ιστορικό Αρχείο συμμετείχε στον εορτασμό της Αρμάτας με την έκθεση του κ. Γιάννη Γαλέτα , που έγινε σε συνεργασία με το ίδρυμα της ΑΚΣΣ  στην οικία Αναργύρου,που ήταν ανοιχτή όλη την εβδομάδα της Αρμάτας μέχρι και την Κυριακή κι έμενε ανοιχτή μέχρι τη 1,30 τα ξημερώματα, για την οποία ο Δήμος δεν επιβαρύνθηκε ούτε με 1 Ευρώ και την επισκέφθηκε πλήθος κόσμου με άριστες εντυπώσεις .) 

Έφτασε στο σημείο να με κατηγορεί επειδή σε δημοσίευμά μου, έγραψα "Ο δήμαρχος και οι περί αυτόν". Την φράση "οι περί αυτόν" την θεώρησε πολύ προσβλητική και είπε ,"είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δε μπορείς να μας λες"οι περί αυτόν". Διατήρησα την ψυχραιμία μου και απάντησα πως για όποιον ξέρει Ελληνικά η φράση αυτή δεν είναι υποτιμητική . ( Το Χριστιανοί Ορθὀδοξοι συγκρατήθηκα και δεν το σχολίασα. Και είχα πολλά να πω. πάρα πολλά. Ντροπή!!!!)

Όλα όσα ακούστηκαν  δεν κρυβουν μόνο φτήνεια και γενικώς έλλειψη. Κρύβουν και πίκρα. Μεγάλη πίκρα και αμηχανία.
Πρέπει κάποιος να τους πει κάποια στιγμή : Παιδιά είσαστε σε λάθος δρόμο. δε σας "παίρνει" να μεταφέρετε την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο πεδίο, ούτε να ανοίξουμε συζήτηση για την επαγγελματική δραστηριότητα του καθενός μας  και το πόσο πετυχημένος και ικανός είναι  στο χώρο του και στη δουλειά του ο καθένας μας.  

Καλομοίρα  Αργυρίου-Κουμπή.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη

Την 26ην του μηνός Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00  θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών  με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:

1.        Αναμόρφωση προυπολογισμού Δήμου Σπετσών έτους 2013.
2.        Αποδοχή δωρεών, διάθεση πιστώσεων και απευθείας ανάθεση προμηθειών και υπηρεσιών για δαπάνες εκδηλέσεων «Αρμάτα 2013».
3.        Αποδοχή ποσού 4.480,00 € από πιστώσεις ΣΑΤΑ 2013.
4.        Παράταση προθεσμίας του έργου «Αποκατάσταση – τσιμεντόστρωση οδού από περιοχή Δεξαμενής έως Ανάληψη Ν. Σπετσών» μέχρι την 25-11-2013, κατόπιν αιτήσεως του αναδόχου.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ορκωμοσία νέας Δημοτικής Συμβούλου.

Ορκίστηκε σήμερα , στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας κ. Νεκτάριου Ζουμπουλάκη που παραιτήθηκε από τον προηγούμενο μήνα, η κυρία Ευγενία  Φραγκιά,
Η κυρία Τούλα Ζώταλη που ήταν σε σειρά ψήφων αμέσως μετά τον κ. Ζουμπουλάκη, αρνήθηκε να αναλάβει κι έτσι κλήθηκε η αμέσως επόμενη.
Ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχει αντικατασταθεί και ο παραιτηθείς Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη της πλειοψηφίας κ. Ηλίας Φριτζάλας , από την κυρία Μαρία Μπη.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τι γίνανε οι 584.103 Ευρώ ;

Προκειμένου να ασκήσουμε  το έργο μας  ως δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη (και αντιπρόεδρος)  της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπετσών, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει οικονομικά στοιχεία από το Δήμαρχο , που μέχρι πέρσι ήταν και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και από άλλους αρμοδίους του Δήμου και δεν έχουμε λάβει. Επίσης δεν έχουμε λάβει  την κίνηση  του Τραπεζικού Λογαριασμού του Δήμου , παρότι  όχι απλά την έχουμε ζητήσει εγγράφως, αλλά  τον Ιούνιο του 2012 πήραμε Εισαγγελική παραγγελία γι αυτό και παρά ταύτα ο δήμαρχος δεν την εκτέλεσε και κατέθεσε αίτηση ανάκλησής της  την οποία τελικά έλαβε.
  Σε άλλους Δήμους, απαραίτητο συνοδευτικό των θεμάτων που δίνονται στους Δημοτικούς Συμβούλους προκειμένου να ψηφίσουν κάθε φορά την καλή Εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε τριμήνου είναι τα εξτρέ του Τραπεζικού Λογαριασμού του Δήμου, πράγμα που σε μας δεν γίνεται και επικαλούνται πως περιέχει προσωπικά δεδομένα προκειμένου  να μην τον δώσουν . Αυτή η ευαισθησία βέβαια αφορά μόνο το δικό τους διάστημα, διότι το εξτρέ του 2010 το έδωσαν αμέσως στην επιτροπή απογραφής, όπως μας έδωσαν το εξτρέ  του λογαριασμού του Νομικού προσώπου, του Παιδικού Σταθμού. Πρόκειται δηλαδή για επιλεκτική ευαισθησία.
Αφού λοιπόν δεν απαντώνται αρμοδίως τα ερωτήματά μας , απευθύνουμε από εδώ ερωτήματα:
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ 2011 και έπεται συνέχεια .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΑΝΑΛΗΨΗ:

Ο προηγούμενος δήμαρχος, με τη σύμφωνη γνώμη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου , είχε χρησιμοποιήσει χρήματα του δρόμου για να πληρώσει την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου και φυσικά όταν ερχόταν η επιχορήγηση του έργου, τα χρήματα αυτά θα έμπαιναν στη θέση τους.
Όντως το 2011, και συγκεκριμένα την 01.11.2011 ο Δήμος έλαβε δυο ποσά για το σκοπό αυτό.Συγκεκριμένα :
Με αριθμό παραστατικού  (γραμμάτιο είσπραξης) 207 ποσόν 316.809,23 Α΄λογαριασμός επισκευής  Δημοτικού Σχολείου Σπετσών
Με αριθμό παραστατικού  (γραμμάτιο είσπραξης) 208 ποσόν267.293,86 Β΄λογαριασμός επισκευής  Δημοτικού Σχολείου Σπετσών
Συνολικά ποσόν 584.103.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τα χρήματα αυτά  μπήκαν στο λογαριασμό του Δήμου;
Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ερήμην της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος και οι περί αυτόν από την αρχή της θητείας τους δεν επέδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, παίρνοντας αποφάσεις μεταξύ τους τις οποίες είτε έφερναν στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ των υστέρων κι αφού είχαν ήδη ανακοινωθεί στον κόσμο, όπως το πρόσφατο παράδειγμα της επιλογής των προσώπων που τιμήθηκαν στην Αρμάτα και άλλα πολλά και πιο σοβαρά,( προσφυγές και ένδικα μέσα τα οποία δεν είχε αποφασίσει το αρμόδιο κατά το Νόμο θεσμικό όργανο, η Οικονομική Επιτροπή κ.α) , είτε δεν τις  έφερναν ποτέ, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Έχουν αποκτήσει δε τόση άνεση στο να θεωρούν "τσιφλίκι"τους το Δήμο, που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.
Φτάσαμε στο σημείο, να περνάνε έξω από το Δήμο Δημοτικοί Σύμβουλοι,(απόψε έγινε αυτό), να βλέπουν μέσα φώτα και κόσμο( πάνω από 50 άτομα)   και να μαθαίνουν από τους κεκλημένους πως ο Δήμος έχει δεξίωση στους Συνέδρους του Ευρωπαϊκού κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Αυτά δεν είναι απλές παραλείψεις που διορθώνονται  με ένα "συγγνώμη παράληψή μου" του Δήμαρχου.
 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπροσωπούν το λαό, τους ψηφοφόρους τους. Όποιος αγνοεί την αντιπολίτευση, προσβάλλει τους ψηφοφόρους που αντιπροσωπεύουν.
Αφήνω δε ότι  αντιπολίτευση  ,μείζων,  ελάσσων και ανεξάρτητος, αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερους ψηφοφόρους αθροιστικά από όσους αντιπροσωπεύει η "πλειοψηφία".
Αυτό βέβαια , παρότι είναι σοβαρό,όμως  μπρος στα άλλα τα πολύ σοβαρά, τα πάρα πολύ σοβαρά  που συμβαίνουν, αποτελεί απλά το κερασάκι στην τούρτα.
( Υ.Γ. Περιμένω κάποιος απ'την "πλειοψηφία"να με ρωτήσει "ποια είναι αυτά τα πολύ σοβαρά που συμβαίνουν;", όπως περιμένω και μια διάψευση στα όσα έχω γράψει για τα λεφτά του δρόμου).

Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή



Το "Νεράιδα" έριξε κάβους στις Σπέτσες

Στο λιμάνι των Σπετσών θα παραμείνει ένα τριήμερο το "Νεράιδα", που έχει μεταμορφωθεί σε ένα υπερσύγχρονο πλωτό Μουσείο στο οποίο εκτίθεται η ιστορία τόσο του  ίδιου του πλοίου όσο και του πλοιοκτήτη του Γιάννη Λάτση. Σήμερα το απόγευμα η οικογένεια Λάτση ( Η Εριέττα Λάτση, η Μαριάννα Λάτση και τα δυο της παιδιά, Πάρης και Εριέττα, υποδέχθηκαν , εκπροσώπους των αρχών του τόπου  τους οποίους ξενάγησαν και δεξιώθηκαν στο πλοίο.




Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ
 
                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Προς όλους τους συμπατριώτες, τα μέλη και τους φίλους της Ένωσής μας
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ
 
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης-πρόσκλησης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό μας "ΣΠΕΤΣΙΩΤΙΚΗ ΗΧΩ" (τ. 124, Απρ. - Ιουν. 2013, σελ. 10), υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Σπετσιωτών θα τιμήσει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013τον πρ. Διευθυντή Λυκείου Σπετσών κ. Παύλο Στ. Παρασκευαΐδη για την πλούσια και πολύτροπη προσφορά του στο νησί μας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών, ώρα 7 μ.μ.
Προσκαλούνται όλοι οι συμπατριώτες, τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσής μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ

Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος

Από www.rodiaki.gr

Με μπόνους στο δήμαρχο (και τον περιφερειάρχη) τις έδρες των συνδυασμών που δεν θα ξεπεράσουν του όριο του 5% επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις (εύλογες) ανησυχίες για ακυβερνησία στους ΟΤΑ λόγω του εκλογικού συστήματος του ενιαίου ψηφοδελτίου που προτείνει. 

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκύκλιος για την επιλογή προϊσταμένων στους ΟΤΑ

Από το www.zougla.gr
 Με εγκύκλιό του, το υπ. Εσωτερικών καθορίζει τις διαδικασίες
 για την επιλογή προϊστάμενων στους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε πρώτη φάση θα επιλεγούν
 προϊστάμενοι διευθύνσεων και στη συνέχεια θα επιλεγούν προϊστάμενοι
 τμημάτων.

Για την προκήρυξη των θέσεων προϊστάμενων οργανικών μονάδων
 θα πρέπει οι διευθύνσεις Προσωπικού/∆ιοικητικού να ακολουθήσουν
 διαδοχικά τις παρακάτω ενέργειες:


- Έκδοση απόφασης- προκήρυξης θέσεων προϊστάμενων
οργανικών µονάδων.

- Συλλογή αιτήσεων υποψηφιότητας.

- Υποβολή ερωτήματος προς το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο
 ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την επιλογή
προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

Με την απόφαση- προκήρυξη προκηρύσσονται οι θέσεις
 προϊσταμένων οργανικών μονάδων της οικείας υπηρεσίας και
 καλούνται να υποβάλλουν σχετική αίτηση οι υπάλληλοι
που επιθυμούν να κριθούν. Στην απόφαση- προκήρυξη τίθεται
 αποκλειστική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων
 δέκα εργάσιμων ημερών.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως για την επιλογή προϊσταμένων
 υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες περιέχονται
 σε σχετικό πίνακα.
Πατήστε εδώ και εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα της Αρμάτας 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΜΑΤΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα 21:00 – «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» Μουσική Σύνθεση.
Σύνθεση-Ερμηνεία: ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-Επιμέλεια: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ.
Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο“POSEIDONION GRAND HOTEL”.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα: 18:30 -“BATTLEFIELD LIVE HELLAS” - Ψυχαγωγική παιδική δραστηριότητα.
Ώρα: 20:00 -«ΥΠΕΡ ΜΕΤΡΟΝ/FOR MEASURES».
«Θρόνος του Ποσειδώνα». Ζωντανή εικαστική δράση που  δημιουργείται σταδιακά μπροστά στο κοινό  με μουσική και εικόνες βίντεο,  κάθε απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Καλλιτέχνες :  ΑΝΤΑ ΑΔΑΜΑΝΤΕΑ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΙΖΑ, ΜΠΕΣΣΥ ΡΑΛΛΗ  Επιμέλεια: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ.

ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα: 19:30 -“ART ON SPETSES” Εγκαίνια έκθεσης του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Σπετσών από τους καλλιτέχνες:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΣΙΡΩΝΗ,  ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΙΟΥΣΗ,  ΕΥΑ ΜΠΡΑΤΟΠΟΥΛΟΥ,  ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΕΜΑΔΗ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ,  ΧΡΙΣΤΙΝΑ COWAN-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.
Χώρος διεξαγωγής: Λαογραφικό Εργαστήρι Σπετσών, έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Ώρα: 20:30 - Παιδική Χορωδία «ΤΑΤΙΑΝΑ - ΛΑΟΥΡΑ»
Διδασκαλία, συνοδεία και επιμέλεια: Τατιάνα Νικίτινα και Λάουρα Έρμπα.
Ώρα: 21:30 - Θέατρο Σκιών ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ- Παιδική Παράσταση Καραγκιόζη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα: 20:30 - “LATIN” Μοντέρνοι χοροί από τη Χορευτική Ομάδα Σπετσών.
Επιμέλεια-διδασκαλία: ΜΑΙΡΗ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Ώρα: 21:30 - «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ» Τραγούδια αγαπημένων   συνθετών.
Τραγούδι: ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΛΕΣΗ, μεσόφωνος . Πιάνο: BERNADETTE DELAE.

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα: 20:00 -  Παραδοσιακοί Χοροί από τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
Ώρα: 21:00 - «ΕΝΑ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Τραγούδι:  ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗ,  μεσόφωνος .
Πιάνο  : ΕΙΡΗΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΕΛΙΩΤΗ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα: 19:00 - Ίδρυμα Α.Κ.Σ.Σ.  σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών.
-«Η θάλασσα σμιλεύει τα υλικά που εξιστορούν τους χρόνους τους αλλοτινούς».
- Εγκαίνια έκθεσης του ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΕΤΑ.
Χώρος διεξαγωγής: Κήπος της οικίας Σωτηρίου Αναργύρου, από 2/9 έως 8/9.
Ώρα: 20:00 - ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ - Χοροί και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.
Ώρα: 21:30 - Συναυλία με τους  ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ  και  ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ.
Χορηγός: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα:18:00 - ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΑΤΑ   χοροστατούντος του  Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Τροιζηνίας και Ερμιονίδος κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ.
Ώρα: 19:00 -Υποδοχή επισήμων στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ.
Ώρα: 20:15 -Μουσικό Ταξίδι με την Μπάντα του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.
Ώρα: 21:00 - Παραδοσιακοί Χοροί από τους μαθητές/τριες των Σχολείων των Σπετσών.
Διδασκαλία - Επιμέλεια: ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΡΑΤΟΠΟΥΛΟΥ.
Ώρα: 21:15 - Ο Δήμαρχος Σπετσών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΚΗΣ ανακηρύσσει Επίτιμους Δημότες τον ΑΔΩΝΙ ΚΥΡΟΥ  και την ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΤΑΡΕΛΛΗ  και τιμά τους συμπατριώτες μας ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΟΥΛΑΜΑΤΣΗ καθώς και  τους καραβομαραγκούς ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΔΕΛΗΜΗΤΡΟ,  ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΟΥΦΗ,  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΟΡΑΚΗ  και  ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΕΣΗ    για τημακροχρόνια προσφορά τους στο νησί.
- Χαιρετισμός του Δημάρχου Σπετσών  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΡΑΚΗ.
- Αναπαράσταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ.
- Αφήγηση από το φιλόλογο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΠΑΚΥΡΑ σε κείμενα του φιλόλογου   ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ.
- Αφήγηση και μετάφραση στα Αγγλικά από τον ΠΑΥΛΟ ΔΕΜΕΡΤΖΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ.
- Μουσική επιμέλεια από τον ΑΛΕΞΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΗ.
-  ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα: 07:00 - Εορταστικοί κανονιοβολισμοί.
Ώρα:  07:30 - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΑΤΑΣ.
Ώρα: 10:00 - Αναχώρηση επισήμων από την πλατεία Ποσειδωνίου.
Ώρα: 10:30 - Δοξολογία στον Ιερό Ναό ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΑΤΑΣ.
- Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο ΚΟΣΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ.
- Πανηγυρικός από το φιλόλογο ΠΑΥΛΟ ΠΑΡΑΣΚΕΑΥΪΔΗ.
Ώρα: 12:00 - Ρίψη Στεφάνων στον περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο.
Ώρα: 20:00 - Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Σύλλογο «Ο ΜΑΚΙΣΤΟΣ».
Ώρα: 20:45 - Γεωργιανοί παραδοσιακοί χοροί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Ώρα: 21:30 - «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ» Γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών.
Τραγούδι: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΛΑΧΟΥ - Πιάνο: ΕΙΡΗΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΧΕΛΙΩΤΗ.

Έκθεση στον κήπο της οικίας Αναργύρου.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ίδρυμα της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
και
το Ιστορικό Αρχείο Σπετσών
σας προσκαλούν
την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 19.00
στα εγκαίνια της έκθεσης του Γιάννη Γαλέτα 
"Η θάλασσα σμιλεύει τα υλικά που εξιστορούν τους χρόνους τους αλλοτινούς"
στον αύλειο χώρο της οικίας Σωτηρίου Αναργύρου
στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αρμάτας 2013» του Δήμου Σπετσών.
Διάρκεια έκθεσης Δευτέρα 2-9-2012 έως Κυριακή 8-9-2012.
Ώρες λειτουργίας: 19.00 έως 22.00



Η «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση ξαναβγαίνει στον Αργοσαρωνικό

 από το www.protothema.gr
Μετά από παραπάνω από 30 χρόνια

Ως πλωτό μουσείο επιχειρηματικής ιστορίας - Κατασκευάστηκε το 1939 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπλευσε ως διασωστικό πλοίο - Ταξίδευε στην γραμμή Αίγινας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Ερμιόνης, Σπετσών από το 1950


Έξι δεκαετίες μετά το πρώτο του δρομολόγιο στον Αργοσαρωνικό το ιστορικό επιβατηγό πλοίο «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση επιστρέφει πλέον στους παραδοσιακούς προορισμούς του ως πλωτό μουσείο επιχειρηματικής ιστορίας.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, η «Νεράϊδα» που έχει κοσμήσει  πλήθος καρτ – ποστάλ, αλλά την έχουμε δει και σε ταινίες, θα επιστρέψει σε γνώριμα νερά «δένοντας» στα λιμάνια των Σπετσών, της Ερμιόνης, της Υδρας, του Πόρου, των Μεθάνων και Αίγινας. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ζωντανή ιστορία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Η «Νεράιδα» κατασκευάστηκε το 1939 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταξίδεψε ως διασωστικό πλοίο. Αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση στο τέλος του 1949 και ήρθε να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή του δραστηριότητα, αλλά και να φέρει μια γεύση άνεσης και πολυτέλειας στη μέχρι τότε παραμελημένη ελληνική ακτοπλοΐα. Ταξίδεψε μαζί με τους επισκέπτες των νησιών του Αργοσαρωνικού για περίπου 25 χρόνια, αποτελώντας, όχι την πιο επικερδή, αλλά σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες του πλοιοκτήτη του.

Συγκεκριμένα, το θρυλικό πλοίο του Αργοσαρωνικού δρομολογήθηκε στην γραμμή Αίγινας, Μεθάνων, Πόρου, Ύδρας, Ερμιόνης, Σπετσών από τις 8 Ιουνίου 1950, ενώ ταξίδευε ανελλιπώς μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 1953, όποτε απεσύρθη για 6 μήνες για ορισμένες βασικές αλλαγές μηχανών από Fiat σε ΜΑΝΝ. Επανήλθε στην ακτοπλοΐα στις 20 Ιουνίου του επόμενου έτους και συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι το 1970 οπότε άρχισε να εκτελεί περισσότερο ημερήσιες κρουαζιέρες.


Ο Γιάννης Λάτσης στο πηδάλιο του πλοιού

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του πλοίου για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, ο Γιάννης Λάτσης και η οικογένειά του δεν έστειλαν ποτέ το «Νεράιδα» για διάλυση. Αντίθετα, το διατήρησαν παροπλισμένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σήμερα, η «Νεράιδα» του καπετάν-Γιάννη θα πλεύσει πάλι σε γνώριμα νερά, αποτελώντας ταυτόχρονα μνημείο της ελληνικής ακτοπλοΐας, εντυπωσιακό δείγμα ανακατασκευής παλαιού σκαριού, αλλά και μουσείο της επιχειρηματικής πορείας του ιδιοκτήτη της.
 


Δείτε το πρόγραμμα ταξιδιού της Νεράιδας:

-14 - 17/9 στις Σπέτσες
-17 - 19/9 στην Ερμιόνη
-20 - 21/9 στην Ύδρα
-22 - 24/9 στον Πόρο
-24 - 25/9 στα Μέθανα
-26 - 29/9 στην Αίγινα

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί, λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το πλωτό μουσείο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό.