Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2011

Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ο αντιδήμαρχος κ. Φαρδέλλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα που αναπτύχθηκε σε ομιλία στην Καποδιστριακή ΄στις 30 Σεπτεμβρίου,σχετικά με την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων αναβλήσεων γλυκού νερού από το γεωλόγο κ. Ίωνα Αργυριάδη. . Είπε πως οι ανάβαλλοι αυτοί, αποτελούν μια καλή επιλογή για προμήθεια νερού
 και πως κάποιοι , όπως ο ένας από τους 15 που αναβλύζουν στην Πλάκα του Λεωνιδίου μπορεί να δώσει  μια μεγάλη ποσότητα (3.600 κυβικά την ώρα).
Ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητηθηκαν ήταν η ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου, που όφειλαν οι Δήμοι να έχουν ψηφίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Ο οργανισμός Εσωτερικων υποθεσεων, δεν είναι κάτι που ψηφίζεται σε ετήσια βάση. Ο προηγούμενος είχε ψηφιστεί το 2004 και είχαν γίνει κάποιες τροποποιήσεις μικρές άλλες δυο φορές στο Δήμο μας. Πρέπει λοιπόν να προβλέπει τις ανάγκες του Δήμου σε κάποιο βάθος χρόνου
Τον οργανισμό καταρτίζει και παρουσιάζει η Εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, που αποτελείται από το Δήμαρχο και τους δυο αντιδημάρχους. Είχε συσταθεί μια ομάδα εργασίας σε επιπεδο Νομού , με την οποία συνεργάστηκε η υπάλληλος του Δήμου κυρία Ντίνα  Μουζάκη για την κατάρτιση του σχεδίου που παρουσίασε ο κ Φαρδέλλος.΄
Η δική μας παράταξη παρατήρησε δυο πράγματα:
Ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό που θα υποστηρίζει τεχνικά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού όταν κι όποτε γίνει  και  ότι δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό για δημοτική Αστυνομία.
Για το δεύτερο , η κυρία Μουζάκη μας είπε  πως γα να μπορει ο δημαστυνόμος να κόβει νόμιμα προστιμα κλπ. πρέπει να στελεχωθεί και να λειτουργεί ολόκληρο γραφείο δημοτικής Αστυνομίας , δηλαδή 7 άτομα , πράγμα δυσβάστακτο οικονομικά.Τέλος πάντων, αυτό σηκώνει συζήτηση, το αν και κατά πόσον το δίλημμα "όλα ή τίποτα" είναι σωστό.
Ο Οργανισμός ψηφίστηκε από όλους, με δεδομένη την επιφύλαξή μας για τις παραλείψεις αυτές .
Ένα δευτερο θέμα που προκάλεσε ένταση ήταν η τροποποίηση του προϋπολογισμού  με αποτέλεσμα τη μείωση του αποθεματικού του Δήμου κατά 16.000 Ευρώ., με αποτέλεσμα το αποθεματικό να είναι πλέον μόλις  31.161,22.
Από τις 16.000 , οι 1.600 είναι για προμήθεια επαίνων για τους αριστούχους μαθητές κι αυτούς που εισήχθηκαν στα ΑΕΙ, πράγμα που ψηφίσαμε  όλοι, οι 8.500 για έντυπα , υλικά μηχανογράφησης  και πολλαπλών εκτυπώσεων ,οι  6.100 για αμοιβή ειδικού συνεργάτη για την παροχή νομικών υπηρεσιών κα ιοι    1.400 για αγορά κομπρεσέρ , επειδή τόσο το κομπρεσέρ του Δήμου , όσο και του Λιμενικού ταμείου εκλάπησαν.
Εμείς κρουσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το αποθεματικό, που κοντεύει να εξαντληθεί, ο  δε αντιδήμαρχος κ. Φαρδέλλος είπε πως υπάρχει και επί πλέον δυσκολία , διότι δεν έχουν εισπραχθεί  και τα ποσά από τα  μισθώματα των κοινόχρηστων χώρων. Αυτό συνηγορεί υπέρ της ανησυχίας μας , διότι στον προϋπολογισμό έχει υπολογιστεί η είσπραξή τους. Αν κάτι δεν πάει καλά στον τομέα αυτό θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη απώλεια εσόδων.
Για τις τρεις αυτές δαπάνες έγινε πολύς λόγος και ζητήθηκαν εξηγήσεις.Για την   αμοιβή του ειδικού συνεργάτη (δικηγόρου)  είπαμε πως ήδη έχουμε δεσμεύσει ποσόν 15.000 Ευρώ, η δέ σύμβασή του έγινε τον Ιούλιο, οπότε είναι πολύ μεγάλο το ποσόν για τόσο μικρό διάστημα. Μας είπαν πως η αμοιβή του αντιστοιχεί σε διάστημα που ξεκινάει  από τις 5 Ιανουαρίου. Είπαμε πως δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε αμοιβή για διάστημα πριν από τη σύμβαση και το καταψηφίσαμε.
Στο ζήτημα της αγοράς και αντικατάστασης των κλεμμένων εργαλείων, έλαβε το λόγο από το ακροατήριο ο κ Λάμπρος Θυμαράς και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει τη δαπάνη, διότι δε μπορεί, όπως είπε να χάνονται έτσι και να επικρατεί χάος και πρότεινε να τα χρεώνονται οι εργαζόμενοι. Με όσα είπε μάλιστα,  επέρριψε  ευθύνες για πολλά κακώς κείμενα.
Τα υπόλοιπα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσαν σε αιτηματα δημοτών για κοινόχρηστους χώρους. Εμείς προτείναμε να μην εγκρίνουμε εκ των υστέρων  καμιά αυθαίρετη παρέμβαση  που έχει γίνει σε δημοτικούς χώρους χωρίς την άδεια της Δημοτικής Αρχής και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτείναμε μάλιστα να ληφθούν μέτρα  άμεσης αποκατάστασης των όποιων παρεμβάσεων. Να ξεριζώνονται τα δέντρα και να ξηλώνονται οι όποιες οικοδομικές παρεμβάσεις.Δεν μπορεί  ο καθένας αυθαίρετα να φτιαχνει αλτάνες και να φυτεύει δένδρα  κλείνοντας τις πλατείες και ενοχλώντας τους άλλους κατοίκους .

5 σχόλια:

  1. Πώς κλέβονται τα εργαλεία??? Υπεύθυνος για την φύλαξή τους δεν υπάρχει??? Μήνυση έγινε κατ' αγνώστων???
    Το θέμα το πέρασε το Δ. Σ. έτσι ελαφρά??? Μήπως πάει για κουκούλωμα, έστω και αν εγκρίθηκε η αγορά νέων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστείο τι θέμα του νερού. Όλοι μας γνωρίζουμε οτι το νησί έχει νερό εξαιρετικής ποιότητας και άφθονης ποσότητας. Αλλά οι πηγές είναι μπαζομένες ή κρυφές. Μάλλον κάποιος δε θέλει να τροφοδοτηθεί το νησί με το δικό του νερό για να θησαυρίζει μεταφέροντας ξένο.
    Όσοι εχουν κάνει γεωτρήσεις όλοι έχουν βρεί νεράκι. Ειδικά στην περιοχή της κουνουπιτσας.
    Μία δυνατή αντλία και σωλήνες είναι αρκετά για να γλυτώσουμε αυτή την ασύστολη δαπάνη της μεταφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τώρα ρε φίλε είναι ερωτήσεις αυτές για το πως κλέβονται τα εργαλεία ;
    Κομπρεσέρ είναι αυτό , ένα φορτηγάκι χρειάζεσαι μόνο. Τίποτε δύσκολο. Την επόμενη μέρα το βάζεις στο φέρυ , σε βλέπουν όλοι, δε μιλάει κανείς, και την μεθεπόμενη πας ανέμελα στο δημοτικό συμβούλιο και καταριέσαι θεούς και δαίμονες για τον άτιμο τον κλέφτη που δεν έχει ιερό και όσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το νερο τι θα γινει τελικα παιδια ?

    Καλο θα ειναι να μην χρειαζεται το νησι να πληρωνει μεταφορικα για νερο .

    Τι περιμενει το Δημοτικο συμβουλιο?
    Υπαρχει καλο νερο η δεν υπαρχει ?
    Παρτε εταιρεια να σας κανει γεωτρησι να τελειωνουμε τι το λιβανιζει το θεμα δεν καταλαβαινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή στη χώρα μας τώρα τελευταία έχουν γίνει της μόδας οι θεωρίες συνωμοσίας και καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει χωρίς να μπαίνει στον κόπο να αποδείξει αυτά που λέει ώς όφειλε ή η μόνη απόδειξη είναι ότι δεν έχει διαψευστεί. Και πριν αρχίσει να κυκλοφορεί κάποια τέτοια θεωρία πχ ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι μέλος της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών και της νέας τάξης και δεν εκμεταλλεύεται το νερό του νησιού. Ας δούμε τα δεδομένα:

    Από όσο ξέρω τα περισσότερα πηγάδια στο νησί έχουν υφάλμυρο (γλυφό) νερό. Εχω την εντύπωση ότι είχε κάνει μια υδρολογική μελέτη για το νησί η Αναργύριος Σχολή.

    Αλλά και να μην είναι κάποια ή να υπάρχει πόσιμο νερό μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης; Αρκεί για τις ανάγκες του νησιού

    Αν έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα το νησί προφανώς θα προέρχεται από τις βροχοπτώσεις μια που δεν έχει χιονισμένα βουνά να δίνουν νερό όταν λιώνουν τα χιόνια. Η βροχόπτωση στο νησί είναι 300 με 350 mm βροχής το χρόνο. Ενδεικτικά το Αστρος Κυνουρίας έχει γύρω στα 500 mm βροχής το χρόνο. Στοιχεία από εδώ http://itia.ntua.gr/en/docinfo/571/ και διάφορες μελέτες για την υδρολογία του νησιού.
    Οπότε πως είμαστε σίγουροι ότι ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού καλύπτει τις ανάγκες ενω τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο; Και αν ακόμα υπάρχει πόσιμο νερό το πιθανότερο είναι ότι αν αρχίσει να αντλείται το υπόγειο νερό θα κατέβει η στάθμη και θα μπει η θάλασσα και θα γίνει και αυτό γλυφό.

    Θα πει κάποιος ότι ίσως μια έρευνα θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα αν και μου φαίνεται δύσκολο γιατί δεν μπορεί να βγαίνει από τη γη περισσότερο νερό από ότι πέφτει από τον ουρανό. Ένα δεδομένο όμως που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι όσο δεν υπάρχει αποχέτευση το υπόγειο νερό είναι μολυσμένο από του βόθρους. Στο νησί υπάρχουν πολλοί "απορροφητικοί" βόθροι που στέλνουν το μολυσμένο από τα λύματα νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

    Από τα παραπάνω καταλήγω στην άποψή μου ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή και με την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία μία έρευνα για τα υπόγεια νερά του νησιού θα ήταν σπατάλη χρημάτων. Αν φτιάξουν τα οικονομικά της χώρας και του Δήμου το συζητάμε. Αν περισσεύουν κάποια στιγμή τα χρήματα για αυτή, η έρευνα καλό κάνει όχι κακό και να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα τουλάχιστον θα αυξήσει τις γνώσεις μας για την υδρολογία του νησιού. Αλλά δυστυχώς από ότι ξέρω τα χρήματα δεν περισσεύουν.
    Οπότε πολύ καλά κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν αποφασίζει για γεωτρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή