Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η πρώτη επαναστατική προκήρυξη:Η εγκύκλιος του μητροπολίτη Μεσογαίας.

Όσοι  δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, σίγουρα θα εξεπλάγησαν από το γεγονός πως ένας μητροπολίτης τολμάει πρώτοςνα φωνάξει:
 "Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες μας.
Όσο παραμένουμε αδρανείς, όσο μένουμε υποτελείς σε εσφαλμένες ή αβάσταχτες επιλογές, τόσο καθιστούμε τον εαυτό μας συνυπεύθυνο στον αργό αλλά βέβαιο υπαρκτικό εκφυλισμό μας. Αν δεν ξυπνήσουμε, τελειώσαμε. Δεν θα υπάρχει συνέχεια!
Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε. Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν. Και επειδή δεν θα τα αλλάξουν κάποιοι άλλοι, πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι όλοι."
Δίκαια χαρακτηρίστηκε η εγκύκλιός του από τα Μ.Μ.Ε. ως η πρώτη πραγματικά επαναστατική προκήρυξη.

Το σημαντικό είναι πως τα λόγια αυτά  ακούγονται διά στόματος  του Νικολάου.( Αξίζει κανείς να διαβάσει το βιογραφικό του http://users.uoa.gr/~nektar//orthodoxy/tributes/nikolaos/curriculumvitae.htm

Όμως όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το βιογραφικό του, δεν περιέχει τα ακόμα πιο εντυπωσιακά και  όντως αξιοθαύμαστα στοιχεία που συγκροτούν την προσωπικότητά του). Και η προσωπικότητα του λέγοντος είναι εκείνη που συντελεί καθοριστικά στο να είναι ή όχι πειστικός ο λόγος αυτός.

Διακηρύξεις σαν αυτήν παντως , μας κάνουν περήφανους (ως ανθρώπους πρώτα, ως Ορθοδόξουςκαι ως Έλληνες.Μακάρι να μη μείνουμε στο θαυμασμό, αλλά να πιάσουν τόπο τα λόγια του και να πάρουμε πράγματι στα χέρια μας τις τυχες μας.
Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε και ολόκληρη την εγκύκλιο και σχόλια.


http://www.romfaia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9399:-q-q&catid=13

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=96571&catID=11

http://nuxtopoulia.blogspot.com/2011/10/blog-post_9520.html#more

Κ. Αργυρίου-Κουμπή.

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για το σεβασμιότατο καταγόμαστε από προγόνους που μας δίδαξαν καλά πως βγαίνουν οι επαναστατικές διακηρύξεις. Ας θυμηθούμε λίγο από την περιγραφή του Χατζηαναργύρου στα "Σπετσιωτικά" της Κυριακής των Βαΐων του 1821 "Τα προς αμφοτέρας τας αποστολάς (σ.σ. πολιορκία της Μονεμβασιάς και πολιορκία του Ναυπλίου) ορισθέντα πλοία τάυτά, έλαχον άριστα κατηρτισμένα προς πόλεμον εκ των προτέρων" προφανώς από τους ιδιοκτήτες τους που δεν δίσταζαν να τα δώσουν στον αγώνα και όπως ξέρουμε όταν έδωσε όλη της την περιουσία η Μπουμπουλίνα για τον αγώνα και δεν μπορούσε παι να συντηρεί τον Αγαμέμνονα και το πλήρωμά του ΔΩΡΗΣΕ το καράβι της στο ελληνικό κράτος χωρίς ποτέ να πάρει (ή να ζητήσει κάποιος απόγονός της) αποζημίωση. Πιο κάτω μας λέει ο Χατζηαναργύρου "ο Γκίκας Μπότασης, μετέβη εις Μέσητα (Κρανείδιον) συγκομιζόμενος και χρηματικόν ίδιον ουκ ολίγον, δια της παρουσίας του δε εξήγειρε τους κατοίκους των πέριξ μερών χορηγήσας αυτούς και τα μέσα προς εξοπλισμόν, όπερ και κατωρθώθη δια του παπά Αρσενίου Κρέστα συγκροτήσαντος εν βραχύ χρόνω ισχυρόν σώμα εκ Κρανειδιωτών". Δηλαδή οι πρόγονοί μας δεν δίστασαν να θυσιάσουν την περιουσία τους αλλά και τη ζωή τους για το κοινό καλό. Δεν έκαναν επανάσταση από τον καναπέ τους με εγκυκλιους.
    Αραγε ο Μητροπολίτης πρότεινε να φορολογηθεί η περιουσία της μητρόπολης του ώστε να φορολογηθεί το ποίμνιό του λιγότερο; Είναι έτοιμος να θυσιάσει κάτι από το προνόμιά του (υψηλός μισθός, κρατικές παροχές ανωτάτου κρατικού υπαλλήλου) ώστε να συνεισφέρει ώστε να υποστούν λιγότερα οι υπόλοιποι;

    Το υπόλοιπο κείμενο της διακήρυξης μου επιβεβαιώνει το κείμενο του Νίκου Δήμου εδώ http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp?cat_parent=45&time_id=686&cat_id=45 αν και περίμενα η θετική παιδεία του σεβασμιοτάτου (σπουδεε΄ς φυσικής, έρευνες στο MIT, NASA) να τον βοηθήσει να προτείνει λύσεις βασιζόμενος σε σχέσεις αιτίου αποτελέσματος. Αλλά απογοητεύτηκα.

    Κι επειδή δεν μου αρέσει να κάνω "την κομμένη κεφαλή" και να κρίνω τις προτάσεις των άλλων χωρίς να έχω κάποια δική μου. Οι πρόταση εδώ http://sarantakos.wordpress.com/2011/10/04/kouragio/ με εκφράζει απόλυτα (μη βιαστείτε να κρίνετε το κείμενο αν δεν διαβάσετε την τελευταία παράγραφο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.4 Οκτωβρίου 2011 στις 12:50 μ.μ.

    Ο συγκεκριμένος, οχι τώρα, αλλά εδώ καιδυο χρόνια, έχει με γραπτή δήλωσή του προς το ελληνικό Κράτος,εκφράσει την επιθυμία του να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Οικονομικής κρίσης παραιτούμενος του μισθού του, δηλώνοντας ότι μπορεί να ζήσει από την αγάπη του ποιμνίου του που ένα πιάτο φαγητό θα του το προσφέρει, διοτι τίποτα περισσότερο δεν χρειάζεται.
    Είχε μάλιστα καταγγείλλει σε εκπομπή την ολιγωρία του ελληνικού δημοσίου να υλοποιήσει την προσφορά του. Τα υπόλοιπα είναι περιττά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την απάντηση στο (αρκετά λαϊκίστικο ομολογώ) ερώτημά μου. Τουλάχιστον με έπεισε ότι πιστεύει αυτά που γράφει.

    Αλλά συνεχίζω να μην βλέπω την πρόταση στο κείμενο. Σε κάποια σημεία κάπου πάει να μας οδηγήσει (περι αλλαγής νοοτροπίας, νεοπλουτισμού, τις ευθύνες όλων μας και οτι θα πρέπει αν αλλάξουμε εμείς πρώτα). Αλλά στην επόμενη παράγραφο ξεστρατίζει σε αοριστίες αφορισμούς, καταστροφολογίες κ.λπ. και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται.
    Νομίζω ότι η αυτό που γράψατε στο σχόλιο "ένα πιάτο φαΐ από την αγάπη των συνανθρώπων" είναι πολύ καλύτερο από όλο το αρχικό κείμενο. Ίσως αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο ώστε να βγουμε όλοι από την κρίση και όχι "εγώ να τη βολέψω και δεν με νοιάζει για τους άλλους". Οπότε κρατώ την πρόταση του Μητροπολίτη στο σχόλιο σας και συμφωνώ απόλυτα με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή