Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η εκδήλωση του Ιστορικού Αρχείου : " Οι Σπετσιώτες θυμούνται και αφηγούνται"

Το Σάββατο 29 -1--11 το απόγευμα το Ιστορικό Αρχείο οργάνωσε στην Καποδιστριακή Στέγη προβολή ντοκιμαντέρ διάρκειας  100 λεπτών που περιλάμβανε μαρτυρίες Σπετσιωτών και φωτογραφικό υλικό από  τον πόλεμο του' 40 και την Κατοχή .
Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε από την Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή  το 2005  , είχε προβληθεί  τότε και ζητούσαν πολλοί να το ξαναδούν. Μίλησαν άνθρωποι που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή στην Αλβανία ή σε πολεμικά πλοία, έκαναν αντίσταση,  έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων εργασίας στη Γερμανία, ή  και θυμούνται την πείνα , την εξαθλίωση, το φόβο και τις εκτελέσεις.Πολλοί από αυτούς που αφηγούνται , στο διάστημα των έξι ετών που μεσολάβησε, έχουν φύγει από ανάμεσά μας. ( π. Πέτρος Στούρος, Άγγελος Θυμαράς Δημήτρης Σούλιας, Γιώργος Τσάνας, Γιάννης Αργυρίου, Μαρία Κεσσέ).Άφησαν όμως μ' αυτές τις συνεντεύξεις πολύτιμο υλικό και πληροφορίες για την εποχή αυτή. από αυτό το πρωτογενές υλικό μόνο ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε και βγήκε προς τα έξω μ' αυτό το ντοκιμαντέρ.
 Με αφορμή τις εθνικές επετείους είναι ανάγκη να αναβαπτιζόμαστε στην καλυμβήθρα της εθνικής μνήμης και πιστεύω πως η προβολή αυτή συμβάλλει σ' αυτό. Η συγκίνηση που μας προκάλεσαν  οι μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών για τον αγώνα και τις θυσίες τους, πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε πόση ευθύνη έχουμε να διατηρήσουμε  την πατρίδα μας και την εθνική μας κυριαρχία, υπερασπίζοντάς τα ακόμα και με τη ζωή μας αν χρειαστεί ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου