Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτιά σε σκάφος.

Τ¨ἢν Κυριακή το πρωί, την ώρα που γινόταν η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων, πυκνοί καπνοί φάνηκαν  στο βάθος και προκάλεσαν ανησυχία. 
Επρόκειτο για ένα ατύχημα που συνέβη σε μικρό σκάφος στο λιμάνι της Ντάπιας, όταν τη στιγμή που προμηθευόταν υγρά καύσιμα έγινε ανάφλεξη ( λέγεται από τσιγάρο του πλοιοκτήτη) .
Στο ένα πυροσβεστικό όχημα δεν έβρισκαν τα κλειδιά, ενώ το άλλο το οποίο και ήταν μέρες πριν αραγμένο στη θέση αυτή, δεν είχε νερό . Έφυγε λοιπόν, γέμισε νερό κι επέστρεψε. Μέχρι να έλθει και να αρχίσει η κατάσβεση σχεδόν είχε καεί. Ευτυχώς που δεν φύσαγε δυνατός άνεμος να παρασύρει το σκάφος προς τη μεριά του φερυ μπόουτ.
Ευτυχώς που δε θρηνήσαμε και θύματα. Από τους τρεις που επέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο -πατέρας και παιδάκι-έπεσαν στη θάλασσα και δεν τραυματίστηκαν, ενώ τραυματίστηκε ή γυναίκα που τινάχτηκε από το κάθισμά της  με την έκρηξη.
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε γύρω έκανε διάφορα σχόλια, "κατά παντός υπευθύνου", και μερικές παρατηρήσεις ενδιαφέρουσες, όπως το ότι ο σωλήνας του πυροσβεστικού έχει διάμετρο όσο ο σωλήνας που ποτίζουμε στον κήπο μας. Επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμα στο λιμάνι  μια αντλία νερού ή ένας κρουνός για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

7 σχόλια:

  1. Μην ανακοινώνετε βλακείες! Ο ιδιοκτήτης δεν καπνίζει καν. Η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστους λόγους. Ο ανεφοδιασμός είχε ήδη γίνει και το πιο πιθανό είναι ότι έσκασε η μπαταρία.
    Ευτυχώς είναι και οι 4 καλά. Μόνο η κουμπάρα μας (η μία εκ των τεσσάρων) έχει ελαφρά εγκαύματα και η άλλη κοπέλα (φίλη μας) έχει ελαφρές εκδορές, καθώς τις τράβηξαν για να τις σώσουν. Έχουν όπως είναι λογικό υποστεί σοκ. Το ατυχημα έγινε την ώρα που έλυναν για να επιστρέψουν στην Σαλαμίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και για να δίνουμε σωστά στοιχεία, καθώς χθες μίλησαμε με τα παιδιά, δύο ζευγάρια επέβαιναν στο σκάφος, δεν υπήρχαν παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση.Έτσι κυκλοφόρησε το περιστατικό .Δεν είχαμε κανένα λόγο να το παρουσιάσουμε επίτηδες έτσι.Το σημαντικό είναι πως κανείς δεν έχειπάθει κάτι σοβαρό. Ατυχήματα συμβαίνουν.Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ ευχαριστώ πολύ που το διορθώσατε!

    Μέσα στο σοκ και την ταραχή (είμαστε πολύ φίλοι και με τα 2 ζευγάρια αυτά), το να διαβάζει κανείς χίλιες δύο εκδοχές είναι ότι χειρότερο.
    Καταλαβαίνω βέβαια πως λειτουργεί το "ράδιο αρβύλα, απλά και εσείς αν δεν έχετε επιβεβαιωμένες πληροφορίες καλό θα ήταν να μην τις αναμεταδίδετε.
    Είναι άσχημο να ανησυχείς για δικούς σου ανθρώπους και να διαβάζεις π.χ. ότι κάποιος (ο οποίος είναι αντικαπνιστής) προκάλεσε τέτοια καταστροφή από το τσιγάρο του!!!

    Σημασία πάντως έχει ότι είναι όλοι τους καλά.

    Κρίμα γιατί χάθηκε η περιουσία τους και άλλη μια φορά κρίμα γιατί η πυροσβεστική δεν εμφανίστηκε ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή ήμμουν μπροστά στο περιστατικό (όχι από την αρχή). Είδα ένα συμπατριώτη μας πυροσβέστη στην Αθήνα που ήταν εκτός υπηρεσίας στο νησί να ρίχνει νερό από το δεύτερο όχημα μέχρι που άδειασε για να ξαναγεμίσει. Δεν ξέρω αν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του και για αυτό δεν το αναφέρω αν και του αξίζους συγχαρητήρια για την άμεση αντίδρασή του. Το άλλο όχημα όντως ήταν κλιδωμένο και είχε έλθει από το Κρανίδι (όπως άκουσα) για την Αρμάτα και ήταν παρκαρισμένο για να περάσει απέναντι με το μεσημεριανό φορτηγό. Το λιμεναρχείο που ήλθε απέκλεισε την περιοχή από τους περίεργους ώστε να μην εμπορδίζουν την πυρόσβεση (φαίνεται και στις φωτογραφίες)

    Για όσα ειπώθηκαν (και γράφτηκαν). Λόγω της κατασκευής του το σκάφος (πολυστερικό) είχε υποστεί ζημιές που δεν επισκευάζονταν από την πρώτη στιγμή της πυρκαγίας και όπως φάνηκε και μετά την επέμβαση του μεγάλου πυροσβεσικού οχήματος συνέχισε να καταστρέφεται. Δεν ξέρω πόσοι ποτίζουν τον κήπο τους με σωλήνες μεγαλύτερους διαμέτρου μιαμιση με δύο ίντσες γιατί τέτοια ήταν η διάμετρος του σωλήνα που είδα εγώ.

    Να πω κι εγώ ένα παράπονο λέμε εδώ και καιρό για "ενεργούς πολίτες". Δυστυχώς από ότι είδα ούτε ένας δεν πήγε με ένα πρυροσβεστήρα (από το σκάφος του, το μαγαζί του ή το όχημά του) να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις μια επέμβαση στην αρχή με ένα πρυροσβεστήρα σβήνει τη φωτιά πριν επεκταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή.15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:08 π.μ.

    Ο άξιος συμπατριώτης μας αξιωματικός πυροσβέστης, είναι ο Παναγιώτης ο Μπακίρας και όντως του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες από όλους μας.Διακρίνεται στην τρίτη φωτογραφία στην οροφή του πυροσβεστικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στον Παναγιώτη Μπακίρα αναφερόμουν στο προηγούμενο (Ανώνυμο) σχόλιο η φωτογραφία μας δείχνει ότι όχι μόνο ήταν αντέδρασε από την πρώτη στιγμή αλλά έμεινε και όταν έφτασε το μεγάλο πυροσβστικό όχημα με τους πυροσβέστες που εδρεύουν στο νησί κι έμεινε να προσφέρει τη βοήθειά του έως το τέλος, παρόλο που ήταν εκτός υπηρεσίας και εκτός της έδρας της υπηρεσίας του. Για άλλη μια φορά θα πω ότι του αξίζουν συγχαρητήρια.
    Ας ελπίσουμε να γίνει παράδειγμα για όλους μας σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή