Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η υπόθεση με το φάρο.

Της Καλομοίρας Αργυρίου- κουμπή.
Σήμερα έψαξα το θέμα  με το φάρο. Από την Υπηρεσία φάρων και φανών του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία απευθύνθηκα, μου  είπαν πως έλαβαν μια επιστολή από ιδιώτη που ζητά  να δημιουργηθεί σκοτεινός τομέας μεταξύ 180 και 270 μοιρών ώστε να μη φωτίζονται τα σπίτια κάθε 5 δευτερόλεπτα και προτείνει να καλύψει τα έξοδα που θα προκύψουν για τη δημιουργία σκοτεινού τομέα. Η επιστολή έχει ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2011.
Η Υπηρεσία Φάρων έστειλε  έγγραφο στο Δήμο και του ζητούσε να υποβάλει τις απόψεις του για το θέμα προκειμένου να εξετασθεί το εν λόγω αίτημα.
Ο Δήμαρχος , στις 27 Ιανουαρίου 2012 έστειλε έγγραφο, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο μετά από  εισηγητική έκθεση κάποιου ειδικού  θα μπορούσε να εκφράσει τις απόψεις του επί του θέματος .Στο έγγραφο αυτό που υπογράφει ο δήμαρχος  λέει:
"  Μετά από ενημέρωσή μας επί του θέματος , για την δημιουργία σκοτεινού  τομέα, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος μας δεν έχει αντίρρηση  για την ικανοποίηση του αιτήματος  του κ..τάδε και δεδομένου ότι αυτή η απόφαση θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού και δεν θα δημιουργήσει τυχόν προβλήματα  στην υπηρεσία σας.
Λόγω των ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες" . Κατόπιν τούτου , η Υπηρεσία φάρων προχώρησε στη δημιουργία σκοτεινού τομέα.

Στη συνέχεια απευθύνθηκα στο Δήμο , όπου πράγματι επιβεβαίωσα τα παραπάνω και πήρα αντίγραφο της αλληλογραφίας αυτής.

Το ερώτημα είναι τώρα , τί γίνεται;
Στον υπέυθυνο της Υπηρεσίας Φάρων, μετέφερα την πληροφορία πως  έχουν πρόβλημα όσοι πλέουν από τη Σπετσοπούλα προς τις Σπέτσες. 
Μου είπε πως αν γίνει γραπτή καταγγελία στο Λιμεναρχείο περί αυτού, θα διαβιβαστεί στην Υπηρεσία τους και σε ώρες θα αποκατασταθεί.

9 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ.
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΑΝ Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ? ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή.3 Μαΐου 2012 στις 2:16 μ.μ.

    Αυτή την απορία την έχω κι εγώ. Πες πως σ' έναν τόπο συμφωνούν όλοι να καταργήσουν ένα φάρο. Τί θα γίνει; Η Υπηρεσία φάρων θα το υλοποιήσει; Ο φάρος αφορά μόνο τους κατοίκους;Με ποια λογική είναι υπόθεση που έχει να κάνει με τους ιδιώτες που διεκδικούν να απολαμβάνουν τον καφέ στη βεράντα τους και με την κρίση του δημάρχου ενός τόπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τομέας προς την πόλη του φάρου των Σπετσών σε όλους τους ναυτικούς χάρτες και στους φαροδείκτες αναφέρεται σαν σκοτεινός.
    Ο φάρος δεν ήταν ποτέ ορατός από αυτός που πλεέουν από τη Σπετσοπούλα προς τις Σπέτσες (τον κρύβει η Αγία Μαρίνα και το ύψωμα ανάμεσα στον Αγιο Δημήτρη και το Γαρύφαλο) και έτσι σημειώνεται στους ναυτικούς χάρτες και τους φαροδείκτες.
    Δείτε και το ναυτικό χάρτη εδώ http://www.charts.noaa.gov/NGAViewer/54341.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλο και τούτο ολα τα παράξενα 'εδώ τα ακούμε .Πρίν το Πάσχα σε μια βραδυνή βόλτα με το μηχανάκι αναρωτήθηκα γιατι ήταν τόσο σκοτεινά στην περιοχή της του φάρου΄, Θα συνφωνήσω με τον ανώνημο για το σχολιασμό που εκανε για την υπηρεσία φαρων με ελαφρά την καρδιά και μονο με την σύμφωνη γνώμη Δημάρχου!!!!!!!! Προαίβει στη συσκότισει μερος του φαρου,,,,,,, Και ρωτώ τον Δήμαρχο,,Τοσο εύκολα και χωρίς την συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου εκανε δεκτό το αίτημα ενος δημότη που τον ενοχλούσε το φως!!!!!!!!!! ΕΛΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕ!!!!!!!!!! Αλοίμονο αν υποκύπτουμε στις παραξενιές για να μην πω απαιτήσεις παράλογες του καθε δημότη η επισκέφτη του νησιου ελπίζω να διορθώσετε , η να ανακαλέσετε αυτη την παραλογη απόφαση ο λαός των Σπετσών θέλει να λειτουργεί στο φως και οχι στο σκοτάδη΄,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλομοίρα Αργυρίου- Κουμπή.4 Μαΐου 2012 στις 1:20 μ.μ.

    Μια πολύ σημαντική παράμετρος επίσης όλου αυτού του παράλογου, είναι πως παρακάμφθηκε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που έχει την αρμοδιότητα για το θέμα αυτό.
    Ακόμα κι αν η Υπηρεσία Φάρων, μη γνωρίζοντας αν ο Δήμος μας έχει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, απευθύνθηκε στο δήμο,το ερώτημα έπρεπε να διαβιβαστεί στον πρόεδρο του Λιμενικού ταμείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλη είναι η βεράντα του κ:τάδε, που ζήτησε σκοτεινό τομέα 90 μοιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναι ο ένας στον άλλο και κανείς δεν φταίει, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι νασαι καλά δήμαρχε που φωτίζεις το δρόμο μας χωρίς να μας ρωτάς, θάρθει η ώρα όμως που θα υποβάλουμε κι εμείς τα αιτήματά μας και τότε να δούμε θα σε στηρίξουν αυτοί που τους ενοχλεί ο φάρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτυχε να γεννηθώ σε μια οικογένεια που ο πατέρας μου να είναι φαροφύλακας.Υπηρετούσε στη Τζιά, Ψαρά, Καντηλούσα,ταίναρο και σε πολλά άλλα.έτσι και το 1972-1989 έφτασε στο Φάρο των Σπετσών.
    Νιώθω πολύ τυχερή γιατί τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα μέσα στο Φάρο!Δεν θα ξεχάσω δε ποτέ , όταν με έπαιρνε μαζί του για να πάμε ν' ανάψουμε τη λάμπα, για να φέγγει , όπως μου έλεγε, για να μην πληγωθούν τα καραβάκια που ταξιδεύουν!Όταν ήμουν σπίτικαι κάθε βράδυ στις 8 τον άναβε, και πολλές φορές χρειαζόταν να μείνει μέσα, μου έλεγε: Κόρη μου, να κοιτάς το Φως και να νομίζεις ότι είμαι σπίτι!Μπορεί για όλους εσάς αυτά να φαίνονται μικρά κι ανόητα αλλά για μένα είναι σημαντικά γιατί ο φάρος των Σπετσώνστα παιδικά μου χρόνια ήταν η παιδική χαρά που έπαιζα! Πώς λοιπόν κάποιοι που πήραν τα οικόπεδα από τους Σπετσιώτες και φτιάξαν σπίτια να λένε ότιτους ενοχλεί το Φως; ας αφήσουμε κι ένα Φως αναμμένο να λάμπει και να μας δείχνει ότι ζούμε, υπάρχουμε, ελπίζουμε, γιατί όλα τ'άλλα μας τα κόψανε.
    Με σεβασμό και εκτίμηση
    Η κόρη του πρώην φαροφύλακά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή