Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Έλληνες Πόντιοι στον ιστορικό Πόντο

(19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)
Για πρώτη φορά, μετά από 90 χρόνια, αποστολή Ελλήνων Ποντίων θα επισκεφτεί στις 19 Μαΐου, την Παναγιά Σουμελά στον ιστορικό Πόντο.
Ενενήντα χρόνια μετά τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το κερί της μνήμης φέτος θα ανάψει για πρώτη φορά στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο από χέρια Ελλήνων Ποντίων, τη 19η Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χαράλαμπος Αποστολίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων. Μέχρι τώρα, αποστολές στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιούνταν συνήθως Δεκαπενταύγουστο, αλλά ποτέ στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Της αποστολής των Ελλήνων Ποντίων θα ηγηθεί ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της ρωσικής Δούμας, Συντονιστής της περιφέρειας ΣΑΕ, χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με πρωτοβουλία του οποίου γίνεται το προσκύνημα. Στην αποστολή από την Ελλάδα εκτός από τον κ. Αποστολίδη, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ Αβραάμ Αϊβαζίδης, η γραμματέας της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου και άλλα μέλη των δύο ομοσπονδιών. «Η μνήμη των νεκρών δεν μπορεί παρά να μας ενώνει», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, υπενθυμίζοντας το αρχαίο ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει».
«Διεκδικούμε διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τη διάσωση και διατήρηση των ελληνικών μνημείων που απόμειναν στην επικράτεια της Τουρκίας, όπως και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων μουσουλμάνων του ιστορικού Πόντου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ.
Το μήνυμα των ομογενών Ποντίων μετέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ, Αβραάμ Αϊβαζίδης.
Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δύο ομοσπονδίες, ανακοινώθηκε ότι την παραμονή της επετείου, στις 18 Μαΐου το βράδυ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα γίνει αγρυπνία.
Στην τελετή μνήμης καλούνται όλοι στις επτά το βράδυ να ανάψουν ένα κερί για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που ζητούν δικαίωση, τόνισε η γραμματέας της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, υπενθυμίζοντας ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πυριχιστές, ντυμένοι με ποντιακές στολές, θα κάνουν εννέα κύκλους στην πλατεία, όσες είναι και οι δεκαετίες που πέρασαν από τη μαρτυρική εκείνη ημέρα. Θα ακολουθήσει η προβολή από γιγαντοοθόνη της ταινίας μικρού μήκους «Η μνήμη του Γένους», και ένα μουσικο-θεατρικό δρώμενο με θέμα « Εύξεινος Πόντος: Μύθος και πραγματικότητα».
ΠΗΓΗ: Ινφογνώμων Πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου