Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Στοιχεία που δε μας έχουν δοθεί.


Τα όσα λέμε και γράφουμε για τις οικονομικές ατασθαλίες του Δήμου δεν είναι προϊόντα της φαντασίας μας, όπως δεν είναι και ανυπόστατα και συκοφαντικά τα όσα λέμε και γράφουμε για στοιχεία που δε μας έχουν δοθεί. Για να πάρουμε την κίνηση του Τραπεζικού Λογαριασμού πέρασαν τρία χρόνια, δηλαδή κάναμε έναν αγώνα για να λάβουμε αυτό που σε άλλους Δήμους δίνεται μαζί με τα λοιπά στοιχεία , ανά τρίμηνο πριν από την ψήφιση της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Κι επειδή δεν μιλάμε χωρίς στοιχεία, παραθέτουμε  παραδείγματα από συγκεκριμένα αναπάντητα που σχετίζονται με το 2011 και 2012:
  •  Αίτηση με αρ. πρωτ. 5116 από 07/11/2013 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν και δεν πρόκειται για εικονικές πληρωμές που έγιναν με σκοπό να καλυφθούν τα ποσά που έλειπαν από τις παράνομες εκταμιεύσεις.

  1.  Αίτηση με αρ. πρωτ. 200 από 22/01/2014 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν, (διαφορετικές  από τις προηγούμενες) .

  • Αίτηση με αρ. πρωτ. 598 από 21/02/2014 του Δημοτικού Συμβούλου Νικολάου Μέξη για χορήγηση αντιγράφων χρηματικών ενταλμάτων με τις αντίστοιχες επιταγές που θα αποδείκνυαν πως εξοφλήθηκαν  ( άλλες από τις προηγούμενες).
  • Αίτηση με αρ. πρωτ.1814 από 17/05/2013 του Δημοτικού Συμβούλου Κων/νου Δαμδημόπουλου για χορήγηση αντιγράφων καταστάσεων απόδοσης των παρακρατούμενων φόρων από προμήθειες, εργολάβους  , ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και ΦΜΥ κλπ.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αιτήματος αυτού για στοιχεία σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ από το Δήμο Σπετσών.
Από  22.08.2011 , σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3β΄του άρθρου 18 του Ν.4002/22.08.2011 ( ΦΕΚ 180Α΄) η παράδοση νερού στους Ο.Τ.Α.  υπάγεται στο Φ.Π.Α..
Σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις οι Ο.Τ.Α. "για τις δραστηριότητες αυτές θεωρούνται επιτηδευματίες και υποχρεούνται στην τήρηση  βιβλίων, έκδοση στοιχείων κλπ. που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ.
Με δεδομένο το παραπάνω ζητήσαμε το Μάϊο του 2013  να μας δοθούν οι καταστάσεις καταχώρησης και απόδοσης του Φ.Π.Α. προς τη ΔΟΥ Σπετσών για το 13% που εισπράχθηκε από το Δήμο με τους Λογαριασμούς ύδρευσης στα διαστήματα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2011 , από Ιανουάριο έως Αύγουστο του 2012 ( διότι όταν υποβάλαμε την αίτησή μας , μέχρι αυτό το διάστημα είχαν ενημερωθεί οι χρηματικοί κατάλογοι είσπραξης) .
Ένα χρόνο μετά, ζητήσαμε να ενημερωθούμε και για το διάστημα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2012 και από Ιανουάριο έως Αύγουστο του 2013.( Οι λογαριασμοί ύδρευσης αποστέλλονται με καθυστέρηση 4 μηνών  στους καταναλωτές .
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος του 2013 βεβαιώθηκαν στις 18/12/2013  ώστε να εισπραχθούν τον Ιανουάριο του 2014.
Μέχρι σήμερα , κανένα στοιχείο και καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει  στα ερωτήματά μας.
Σύμφωνα με  όσα καταχωρίζονται στον κωδικό 4142001, για την είσπραξη Φ.Π.Α.  από τους λογαριασμούς ύδρευσης, ο Δήμος Σπετσών στο διάστημα από :
8ο έως 12ο του 2011
1ο έως 12ο του 2012
1ο -8ο του 2013
φαίνεται ότι έχει εισπράξει  το ποσόν των 260.371,78€, ενώ σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς το ποσόν αυτό έπρεπε να είναι 497.111,13. Είναι δηλαδή λιγότερο κατά 236.739,35 του εισπραχθέντος..Αυτό το έχουμε πολλές φορές επισημάνει κατά τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου  και έχουμε ζητήσει να καταγραφεί.
Επίσης έχουμε ζητήσει αντίγραφα από τα γραμμάτια είσπραξης Φ.Π.Α των καταστάσεων απόδοσης  των παρακρατουμένων φόρων από προμήθειες, εργολάβους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και Φ.Μ.Υ. και κρατήσεων υπέρ  των ασφαλιστικών ταμείων , μαζί με τα σχετικά διπλότυπα ή γραμμάτια της Τράπεζας , ΔΟΥ, ή άλλου φορέα στον οποίο έχουν καταβληθεί.
Εκτός από τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση του Φ.Π.Α. που εισπράττει ο Δήμος στους λογαριασμούς ύδρευσης, έχουμε ζητήσει και πολλά άλλα στοιχεία για τα οποία όμως ουδέποτε μας έχει δοθεί απάντηση,ή μας έχουν δοθεί μόλις το τελευταίο  διάστημα  στοιχεία που ζητούσαμε από το 2012 ( όπως το extrait του Τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου και μάλιστα δεν μας εδόθησαν παρά αποσπασματικά και εν μέρει).



3 σχόλια:

  1. Ευχομαι να αποδειχθουν ολα....Βεβαια δεν σημαινει οτι επειδη δεν σας δινουν τα στοιχεια εχουν γινει κ οικονομικες ατασθαλιες...κ επειδη εχει ενδιαφερον θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση...Αν αποδειχθουν οτι τιποτα απο αυτα που λετε δεν ισχυουν τι θα κανετε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλομοίρα Αργυρίου-Κουμπή20 Μαρτίου 2014 στις 3:33 μ.μ.

    Μα δεν θεωρούμε ως απόδειξη την έλλειψη στοιχείων. Τις αποδείξεις τις έχουμε.πλέον κανείς δεν αρνείται κάποια πράγματα.θα δημοσιεύσουμε σχετικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχιζω να πιστευω οτι εχετε ενδειξεις...Δεν γινεται να εχετε μαθει το περιεχομενο των λογαριασμων χωρις την συγκαταθεση του δημου...Κ μιλατε κ για συγκεκριμενα ποσα...Δεν ξερω τι θα αποδειχθει στο τελος αλλα πιστευω οτι ετσι παραπλανειται ο κοσμος κ απο τους δυο υποψηφιους...
    Ανακοινωσεις για τους υποψηφιους δημοτικους συμβουλους ποτε θα εχουμε?Αν κ ειναι γνωστο οτι κατεβαινεται με υποψηφιους του πρωην δημαρχου...Ποτε θα μαθουμε κ τους υπολοιπους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή