Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στις Σπέτσες

   
   


Ο μέγας Αγιασμός στο Ναό του Αγίου Αντωνίου.




Τα παιδιά ετοιμάζονται να πιάσουν το Σταυρό.

Ο κ. Διονύσης Καρύδης κρατώντας
το καλαθάκι-κλουβί με τα περιστέρια.

Στο πηγάδι του Σταυρού.



 



Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο νησί μας. Το πρωϊ σ'όλους τους ενοριακούς ναούς τελέστηκε η θεία λειτουργία και ο μέγας αγιασμός . Στις 11,30, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα του δήμου, η πομπή των ιερέων και των αρχών του τόπου ξεκίνησε από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και κατευθύνθηκε στο πηγάδι του Σταυρού, όπου τελέστηκε  ο αγιασμός των υδάτων και στη συνέχεια κατέληξε στη Ντάπια για την κατάδυση του Σταυρού. Πολλά παιδιά μας έπεσαν να πιάσουν το Σταυρό και τελικά ο τυχερός ήταν  ο Τάσος Κυριακίδης. Η απόλυση έγινε στο Ναό του Αγίου Αντωνίου, όπου έδωσαν στον Τάσο όπως συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ο μεν εκπρόσωπος της εκκλησίας ένα αναμνηστικό δώρο ο δε δήμαρχος  ένα χρυσό Σταυρό.
Να είναι καλά όλα τα παιδιά μας και να έχουν την ευλογία του Σταυρού στη ζωή τους.
  • 
Τα παλιότερα χρόνια ο νικητής, αυτός που έπιανε το Σταυρό, τον γύριζε με την παρέα του στα σπίτια για να τον προσκυνήσει ο κόσμος, και με τα χρήματα  που τους έδιναν  γλεντούσαν το βράδυ.Το έθιμο αυτό το σταμάτησε ο προηγούμενος δεσπότης , ο μακαριστός  Ιερόθεος, διότι θεωρούσε πως είναι αταίριαστο με την ιερότητα και τον πνευματικό χαρακτήρα της γιορτής .
Με τη σημερινή γιορτή κλέινει ο κύκλος του "δωδεκαήμερου"και  σιγά σιγά καθώς σβήουν τα γιορτινά φωτάκια , επιστρέφουμε όλοι στην καθημερινότητά μας .
 Και του χρόνου να είμαστε καλά.
  
Οι δημοτικοί σύμβουλοιΛία Τομπαζιάδη και
Γιώργος Νεοφώτιστος στην πλατεία του Αγίου Νικολάου
περιμένοντας να ξεκινήσει η πομπή για το πηγάδι.


Ο δήμαρχος φοράει το Σταυρό στον Τάσο Κυριακίδη.



 









Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες του Πέτρου Χαριτάτου

πατήστε εδώ για να δείτε μια φωτογραφία από το άλμπουμ της Αργ. Καλοσκάμη στο facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου