Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οικονομική Επιτροπή.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ήταν απών ο κ. Κώστας Τζιάμος, ο οποίος  ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την απουσία του.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος, και οι κ. Ηλίας Φριτζάλας, Παναγής Γιαννακούλιας, Γιάννης Σούλιας , Νίκος Μέξης και Καλομοίρα Κουμπή.
Η συνεδρίαση ήταν ανοικτή στο κοινό και παρίσταντο και οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κάποιοι δημοτικοί Σύμβουλοι κι ελάχιστοι πολίτες.
Πριν ξεκινήσει η εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η΄Κ. Κουμπή επεσήμανε πως πρέπει απαραίτητα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, πριν από ο,τιδήποτε άλλο, να γίνει η εκλογή αντιπροέδρου της Οικονομικής  Επιτροπής.
Ο αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το νόμο ,εκλέγεται από τη μειοψηφία. Έτσι υποψήφιοι ήταν δύο:Ο Ν. Μέξης και η Κ. Κουμπή, αφού και οι δυο εξέφρασαν την επιθυμία αυτή.
Εκλέχτηκε, στη φανερή ψηφοφορία που ακολούθησε, με απόλυτη πλειοψηφία η Κ. Κουμπή.
Στη συνέχεια προχώρησε η εξέταση των θεμάτων ημερησιας διάταξης.
  1. Στο πρώτο θέμα, που αφορούσε τη συμμετοχή μας στο δίκτυο των μικρών νησιών,  μας ενημέρωσε ο κ. Φαρδέλος  πως κοστίζει  στο Δήμο μας 1.500 Ευρώ το χρόνο, αλλά στοχεύει  εκτός των άλλων στη διεκδίκηση της νομοθετικής ρύθμισης, που ισχύει σε πολλά άλλα κράτη, ώστε να  κοστίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές στους πολίτες, όσο οι χερσαίες ίσης απόστασης. Εμείς ( όταν λέμε εμείς εννοούμε η Κ. Κουμπή που εκπροσωπεί την παράταξή μας) ,ψηφίσαμε με τη σκέψη πως ήδη μετέχουμε σ΄αυτό και  στοχεύει σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι δίκαιο και θα ανακουφίσει αν επιτευχθεί( το πόσο πιθανό είναι αυτό, είναι άλλη ιστορία),τους κατοίκους των νησιών μας.
  2. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την αποδοχή μειοδοτικού διαγωνισμού για την ασφάλιση των οχημάτων του Δήμου. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως οι ασφάλειες των οχημάτων κοστίζουν στο Δήμο  ως τώρα 7.100 Ευρώ ετησίως. Το ψηφίσαμε κι αυτό.
  3. Το τρίτο θέμα ήταν για ορισμό νομικού συμβούλου στην Επιτροπή απογραφής. Εδώ επιμείναμε ( Κ. Κουμπή)πως δεν έχει κανένα νόημα αυτό και πως είναι παράνομο, διότι η σχετική εγκύκλιος που ορίζει τα μέλη που αποτελούν την επιτροπή ( την έχουμε δημοσιεύσει σε προηγούμενη ανάρτησή μας) λέει πως συμμετέχει ο νομικός Σύμβουλος του Δήμου, αν υπάρχει. Ο δήμος μας δεν έχει, δηλαδή δεν έχει δικηγόρο με το μήνα που να έχει προσληφθεί μετά από διαγωνισμό, άρα δεν έχει νομικό Σύμβουλο, άρα δε συμμετέχει νομικός Σύμβουλος. Εμείς εκφράσαμε τη διαφωνία μας, αλλά και γενικά δεν ετέθη σε ψηφοφορία.
  4. Τέταρτο θέμα ήταν η ανάθεση της υπόθεσης της Αρμάτας , την οποία ως τώρα χειριζόταν ως δικηγόρος  της πλευράς του Δήμου ο κ. Φραντζής, σε δυο άλλους δικηγόρους. Στον κ. Ηλία Αρβανιτόπουλο, που είναι επιλογή της πλειοψηφίας και τον κ. Πρωτόπαπα, του οποίου ανέγνωσε μια επιστολή ο Δήμαρχος , στην οποία έλεγε πως , σε συνέχεια της προφορικής συνεννόησης με το Δήμαρχο, δέχεται να αναλάβει την υπόθεση της Μονής,αφιλοκερδώς, όπως κάνει ως τώρα με το Ναό της Αναλήψεως. Βέβαια, αν εκδικαστεί αποζημίωση υπέρ του Δήμου, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εις βάρος του πλουσιότερο το Δήμο Σπετσών. Ο κ. Μέξης υποστήριξε την άποψη να συνεχίσει ο κ. Φραντζής την υπόθεση, διότι την γνωρίζει επί οκτώ έτη.Εμείς  είπαμε πως εφ'όσον ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία, έχει έστω και υπόνοιες για το μη καλό χειρισμό της υπόθεσηςαπό το δικηγόρο,δικαιούται να τον αλλάξει. Διατυπωσαμε επίσης και κάποια επιφύλαξη όσον αφορά τις διεκδικήσεις του δικηγόρου σε περίπτωση που εκδικαστεί αποζημίωση για δικαστικά έξοδα υπέρ του Δήμου.Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ασχολείται πολλά χρόνια με την υπόθεση ως δικηγόρος της Αναλήψεως. Να μη διεκδικήσει αποζημίωση ως να ήτο δικηγόρος του δήμου όλα αυτά τα χρόνια. Ψηφίσαμε την ανάθεση στους δυο αυτούς δικηγόρους με το σκεπτικό πως είναι λογικό να αναγνωρίζουμε στο  Δήμαρχο το δικαίωμα να συνεργάζεται με δικηγόρους της επιλογής του και της εμπιστοσύνης του.Μειοψήφισε ο κ. Μέξης.
  5. Πέμπτο θέμα ήταν η ανάθεση εντολής σε νομικό για την υπόθεση δυο προσφυγών πολιτών. Ψηφίσαμε και πάλι το δικηγόρο που πρότεινε ο Δήμαρχος.
  6. Έκτο θέμα ήταν η διάθεση  πίστωσης για τη μεταφορά των ειδών ένδυσης που συγκεντρώνει η κυρία Κούλα Θυμαρά, προς το δίκτυο αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής.Είναι 80 σακούλες και το κόστος της μεταφοράς είναι 430,50. Το ψηφίσαμε φυσικά.
  7. Έβδομο θέμα η  χορήγηση άδειας μουσικής σε κατλαστημα στην Κουνουπίτσα. Το ψηφίσαμε.
  8. Το όγδοο θέμα αναβλήθηκε γιατί δεν υπήρχε η προσφορα.Δεν ετέθη καν.
  9. Τελευταίο θέμα, από τη συζήτηση του οποίου εξαιρέθηκε ο κ. Φριτζάλας, γιατί αφορούσε υπόθεση στην οποία είχε έννομο συμφέρον, ήταν η ανάθεση εντολής σε νομικό για εκπροσώπιση του Δήμου στον Άρειο Πάγο. Το ψηφίσαμε.
Αν δει κανείς τον κατάλογο με  τα θέματα θα διαπιστώσει μια αντίφαση. Από τη μια προτείνεται η συμμετοχή νομικού Συμβούλου στην επιτροπή απογραφής, κι από την άλλη αναθέτει ο Δήμος εντολές σε νομικούς για εκπροσώπιση σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις.
Αν ο Δήμος έχει νομικό Σύμβουλο, αυτός αναλαμβάνει αυτοδικαίως τις υποθέσεις του Δήμου. Δε μπορεί και να έχει νομικό σύμβουλο και να κάνει αναθέσεις. Νομικό Σύμβουλο δεν έχει βέβαια .

1 σχόλιο:

  1. Μια παρατήρηση για το θέμα 5, που νομίζω οτι μπορεί να αποδειχθεί οφέλειμη για την μείωση των δαπανών του Δήμου.
    Απο όσο μπόρεσα να καταλάβω,ο Δήμος εμπλέκεται στην υπόθεση τυπικά και η απόφαση του δικαστηρίου θα αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ, που είχε την ευθύνη για την προσαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου.Ο Δήμος,απλά, επωφελείται απο την αλλαγή που επέβαλλε η πολιτεία.
    Η ανάθεση, λοιπόν, της εκπροσώπησης του Δήμου σε δικηγόρο είναι περιτή και συνοδεύεται απο ένα επιπλέον κόστος, που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε εξουσιωδοτώντας ένα δημοτικό σύμβουλο να παραστει στην δίκη.
    Αυτό ,βέβαια, το λέω με επιφύλαξη.Δεν γνωρίζω αν οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να εκπρωσοπούνται απο νομικό, ανεξάρτητα απο το περιεχόμενο της δίκης.
    Επίσης καλό θα ήταν να γίνει ένας υπολογισμός των δικαστικών έξόδων του προηγούμενου έτους και να συκριθεί με τον ετήσιο μισθό ενός νομικού.Ισως συμφέρει η πρόσληψη απο την "κατα περίπτωση ανάθεση".Επιπλέον θα βοηθούσε την δημοτική αρχή στο γενικότερο έργο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή