Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Οι επιχορηγήσεις των συλλόγων

http://www.youtube.com/watch?v=GEr7jqrIfdE

Το τελευταίο  σε σειρά θέμα που συζητηθηκε, αφορούσε τις επιχορηγήσεις που κάνει ο δήμος στους συλλόγους για τα προγράμματά τους.Μετά την κατάργηση της ΔΕΠΑΣ  , ο δήμος χρηματοδοτεί τους συλλόγους του νησιού για να πραγματοποιούν τα διαφορα προγράμματα που έκανε , αιτιολογώντας αυτή τη χρηματοδότηση με το δικαίωμα που έχει εκ του νόμου να ενισχύει συλλόγους , σωματεία κλπ με ποσόν που συνολικά δεν ξεπερνά το 1,5% των τακτικών εσόδων του.
Παραθετουμε το σχετικό άρθρο του Κ.Δ.Κ του 2006:

Αρθρο 202

Επιχορηγήσεις και βοηθήματα

1. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ή της Κοινότητας, σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς και σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στους οικείους Δήμους ή Κοινότητες για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκ δηλώσεων. Η απόφαση λαμβάνεται εφόσον έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον οικείο προϋπολογισμό για το σκοπό αυτόν, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα και μισό εκατοστό (1,5%) των τακτικών εσόδων του...

Η θέση μας στο θέμα είναι η εξής: Φυσικά και επικροτούμε την ενίσχυση των συλλόγων και θεωρούμε πως τα προγράμματα που πραγματοποιούν όχι απλά πρέπει να γίνονται και να συνεχίσουν να γίνονται, καθόσον μάλιστα είναι από τα λίγα πράγματα που γίνονται στον τόπο μας για τους νέους και τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε τους συλλόγους ελεύθερους να κάνουν αυτοί την επιλογή των εκπαιδευτών και να καταρτίσουν το πρόγραμμά της δραστηριότητας για την οποία επιχορηγούνται. Μ'αυτόν τον τρόπο δίνουμε στους συλλόγους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ποσόν όχι μόνον για την πληρωμή των διδακτικών ωρών, αλλά για ό,τι έξοδο απαιτεί η πραγματοποίηση των προγραμμάτων. Για παράδειγμα:Ένας σύλλογος που εφαρμόζει πρόγραμμα ποδοσφαίρου, έχει να καλύψει και έξοδα μετακίνησης των παιδιών για τη συμμετοχή τους σε αγώνες εκτός Σπετσών, ή τα χορευτικά τμήματα χρειάζεται να νοικιάζουν φορεσιές κλπ. ;Έτσι  προστατεύονται οι εργαζόμενοι από πιθανά σχόλια για το αν και κατά πόσον  τα ποσά δικαιολογούνται από τις διδακτικές ώρες κλπ.

Ως προς την έγκριση της αμοιβής  των εκπαιδευτών , οι οποίοι ήδη εργάζονται από το Φθινόπωρο στα προγράμματα,σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να ενεργήσουμε με τρόπο παράνομο κι ανορθόδοξο δημοσιονομικά.Ο συναισθηματικός εκβιασμός  που μας δημιουργείται,έτσι κι αλλιώς  δεν έχει νόημα,διότι δεν πρόκειται να εγκριθεί τέτοια απόφαση  από τον επίτροπο ,χωρίς να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011. Μακάρι να εγκριθεί.Δεν  είναι σωστό για λόγους εντυπώσεων να  παίρνουμε  αποφάσεις που ξέρουμε πως δεν είναι νομότυπες, οι οποίες στη συνέχεια  θα  απορρίπτονται , μόνο και μόνο για να λέμε στους ενδιαφερομένους:"Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε , αλλά τι να κάνουμε;; Δεν εγκρίθηκαν". Ούτε στέκει το επιχείρημα πως είναι ποσά του 2010.Τα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στο 2011.
Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Αν τη γνωρίζουμε κι εμείς.
Ο Δήμαρχος μας κατηγόρησε  για αυτοαναίρεση γιατί, όπως είπε, δεν υποστηρίζουμε τα δυο θέματα που είναι για τη νεολαία, το Λύκειο και τα προγράμματα. Επαναλάβαμε σε σημείο κουραστικό, πως δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, ούτε για τα ποσά, ούτε για τα προγραμματα, κι ότι μόλις ψηφιστεί ο προϋπολογισμός δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να ψηφίσουμε τη διάθεση του ποσού.
Ο λαϊκισμός είναι εύκολος, το δύσκολο είναι να  ξερουμε  πώς λειτουργούν οι διαδικασίες και να πραγματοποιούμε το πρόγραμμά μας  μέσα από την δημοσιονομικά  ορθή οδό. Και για τα δυο θέματα , το Λύκειο και τα προγράμματα, υποστηρίξαμε αυτό που πιστεύουμε πως είναι το καλύτερο για τα παιδιά μας ,αυτές τις επιλογές που έχουν σωστότερη και υπεύθυνη προοπτική και δε στοχεύουν στον εντυπωσιασμό της στιγμής.

1 σχόλιο:

  1. Είναι σαφές ότι τα πολιτιστικά προγράμματα καταρτίζονται από τους συλλόγους και εκτελούνται απ' αυτούς, με την χρηματοδότηση του Δήμου. Δεν είναι όμως του Δήμου. Οι σύλλογοι παίρνουν την επιχορήγηση όχι για να κάνουν, αλλά επειδή κάνουν προγράμματα. Θέλετε σαν επιβράβευση, θέλετε σαν οικονομική ενίσχυση του ταμείου τους για τα έξοδά τους, θέλετε σαν κίνητρο ώστε και άλλοι να μιμηθούν τις προσπάθειές τους. Όχι όμως με την έννοια "σε πληρώνω για να κάνεις αυτό ή εκείνο ή το άλλο που δεν μπορώ να κάνω εγώ σαν Δήμος" ή που "έκανα τότε που είχα τη ΔΕΠΑΣ". Τους εκπαιδευτές πρέπει να τους επιλέγουν οι Σύλλογοι που έχουν την ευθύνη και όχι ο Δήμος. Δεν είναι ηθικό να λέει ο Δήμος σε ένα σύλλογο "πάρε τόσα χρήματα και αυτόν τον εκπαιδευτή να σου κάνει αυτό το πρόγραμμα και εγώ θα σε επιχορηγήσω με τόσα χρήματα". Διότι τότε δίνει δικαίωμα στον κόσμο να σκέπτεται πράγματα ανάρμοστα και άσχημα. Ότι δηλ. οι επιχορηγήσεις δίδονται για ψηφοθηρία σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια διακριτική παρακολούθηση της δραστηριότητος των συλλόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή