Δεν περιμέναμε βέβαια πως αυτό θα αφορά και στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικου Συμβουλίου και στα τόσο, μα τόσο αυτονόητα.
Χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε αγώνα ώστε:
- Να τηρούνται οι διαδικασίες κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο συγκεκριμένα:
Στη συνέχεια ο λόγος να δίνεται στους επι κεφαλής των παρατάξεων .
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να μην απαντά σε καθέναν ομιλητή "αποκρούοντάς" τον κάθε φορά που μιλά. Αν χρειάζεται κάποιος να απαντήσει, ας το κάνει ο εισηγητής, η ο Δήμαρχος κλπ.
Στο κάτω κάτω είνα υποτιμητικό για το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αυτό. Δηλαδή τι; Δεν είναι ικανοί αυτοί να εισηγηθούν ένα θέμα ή να απαντήσουν και έχουν τον πρόεδρο για όλες τις δουλειές;
Κάποια φορά, κάποιο θέμα, θα τύχει να το εισηγηθεί ή να το απαντήσει κι αυτός. Αλλά το να υπάρχει ένα "παιχνίδι"μεταξύ προέδρου και καθενός ομιλητή είναι απαράδεκτο.
2.Οι εισηγήσεις να είναι προετοιμασμένες και σοβαρές.
Δε μπορεί να τίθεται ένα θέμα "προς ψήφισιν"χωρίς στοιχεία, όπως έγινε με το θέμα της στέγασης του Λυκείου. Κάτι τέτοιο προσβάλλει το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.Η απαίτηση αυτή δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του θεσμού. Οι διάφοροι εισηγητές ή ομιλητές της πλειοψηφίας δεν έπιτρέπεται να λένε πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους, όπως στο δημοτικό Συμβούλιο της 12-1-2011, που οιομιλητές είπαν διαφορετικά πράγματα για το ποιου πρωτοβουλία ήταν το αίτημα για τη στέγαση του Λυκείου στο "παράρτημα῾.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως ή πρόταση αυτή ήταν της πλευράς του, ("δική μας" , όπως είπε) , ο κ. Γ. Λυρακης είπε πως ήταν μια πρόταση που την έκανε από μόνη της η Επιτροπή , αυτοί που είχαν έλθει στο μνημόσυνο του Αναργύρου.Επίσης σχετικά με τη συνάντηση με την Επιτροπή την Α.Κ.Σ.Σ.,που αρχικά παρουσιάστηκε ως μια συζήτηση που έγινε μεταξύ του δημάρχου και συμβούλων της πλειοψηφίας και μετά από όσα ανέφερε ο κ. Δαμδημόπουλος, φάνηκε πως έγινε την παραμονή του μνημοσύνου και είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων εμπλεκομένων φορέων.
3.Το Δημοτικό Συμβούλιο να λαβαίνει υπ'όψιν του τις διάφορες επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου. Δε μπορεί να συζητά ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη στέγαση σχολείου, όπως έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12-1-2011, και να κάνει επιλογές αφήνοντας έξω από τη διαδικασία την Επιτροπή Παιδείας. Τότε τι νόημα έχει η σύσταση επιτροπών; Δε μπορεί να προχωράει στη σύσταση και επιτροπών που δεν προβλέπονται, για να δείξει πως λειτουργεί δημοκρατικά και να αγνοεί στην πράξη το ρόλο των βασικών επιτροπών που προβλέπονται από το νόμο.
4.Να υπάρχει συνέπεια και ακρίβεια στην ενημέρωση που γίνεται προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι απαράδεκτο το περιστατικό με το έγγραφο, που δόθηκε πριν από το Δημοτικο Συμβούλιο από τον πρόεδρο , σχετικά με το θέμα της επιτροπής της Καποδιστριακής , το οποίο ανέφερε πως συμμετέχει στην επιτροπή αυτή ένας σύμβουλος της συμπολίτευσης κι ένας της αντιπολίτευσης , και μάλιστα περιείχε προτεινόμενα μέλη,ενώ την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε πως αποφάσισαν να συμμετέχουν δύο σύμβουλοι της συμπολίτευσης και κανένας της αντιπολίτευσης .Όπως απαράδεκτες είναι απαντήσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου: "Δεν είναι ενημέρωση, δεν είναι πρόταση..είναι έγγραφο που αναφέρεται σε επιτροπές". Ή η απάντηση στην ερώτηση για ποιο λόγο αποφάσισαν τη μη συμμετοχή της μειοψηφίας; :"πολιτική μας.".Και η φαιδρή απάντηση (στην ερώτηση γιατί δεν έστελνε η επιτροπή μια επιστολή που να λέει ότι .. κλπ ;) " Θα σας απαντήσω στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο". Και συνεχίζεται ο διάλογος."Τότε , μπορούμε να το αναβάλλουμε για το επόμενο δημοτικό Συμβούλιο;; Απάντηση:"¨οχι γιατί είναι πολύ βιαστικό".
5. Είναι αδιανόητο να τίθενται "προς ψήφισιν"προτάσεις που είναι παράνομες. Η προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος για τις επιχορηγήσεις σε συλλόγους κλπ, του να έχουν περιληφθεί τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να αγνοείται, όσο κι αν ο σκοπός είναι καλός.Κι όταν λέει στον προϋπολογισμό, εννοεί αυτού του οικονομικού έτους . Χωρίς εγγραφή στον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει καν συνταχθεί ο προϋπολογισμός δε γίνεται να αποφασίζεις διάθεση ποσού. Στη δημοσιονομική δεοντολογία κανενας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
Αν απορριφθούν αυτές οι αποφάσεις κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει στον κόσμο:"Εμείς το ψηφίσαμε , αλλά ο επίτροπος τα απορρίπτει.Τι να κάνουμε;" Οφείλουμε να του πούμε :"Κακώς το ψηφίσαμε γιατί άλλα προέβλεπε ο νόμος , και μας πήρανε χαμπάρι."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου