Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τουριστικές κατοικίες

από τo http://www.troktiko.eu/
TH θεσμοθέτηση της τουριστικής κατοικίας ως τμήμα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων φέρνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή προς ψήφιση.
 Oπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, το εν λόγω επενδυτικό πεδίο αναμένεται να εξασφαλίσει την εισροή κεφαλαίων από διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Oπως ορίζει το νομοσχέδιο:
• Οι τουριστικές κατοικίες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικώς δομούμενης επιφάνειας των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
• Προορίζονται για πώληση ή εκμίσθωση τουλάχιστον 10 χρόνων.
• Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αναπτύσσονται σε γήπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των 150.000 τ.μ.
• Οι τουριστικές κατοικίες θα πρέπει να είναι έκτασης τουλάχιστον 100 τ.μ.
• Ο συντελεστής δόμησης επί του συνόλου των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων δεν θα ξεπερνά το 0,15%.
• Η δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε γήπεδα μεγαλύτερα των 800.000 τ.μ.επιτρέπεται μόνο σε ΠΟΤΑ
• Για τα κατοικημένα νησιά, πλην Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας, η ελάχιστη απαιτούμενη επιφάνεια για σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι τα 100 στρέμματα. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται στο 0,10.
Στην περίπτωση υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων πρέπει:
• Οι μονάδες να μην έχουν λάβει επιδότηση τα τελευταία πέντε έτη.
• Ο νόμιμος συντελεστής να μην υπερβαίνει το 0,15.
Στην περίπτωση που ο συντελεστής υπερβαίνει το 0,15, είναι απαραίτητο είτε να κατεδαφίζονται τα αντίστοιχα τμήματα είτε να καταβληθεί ειδική εισφορά ίση με το 5% της αντικειμενικής αξίας των συγκεκριμένων τμημάτων.

Απόσυρση παλαιών
τουριστικών καταλυμάτων

Οι ξενοδόχοι έχουν τη δυνατότητα να κατεδαφίσουν τα καταλύματά τους εφόσον δεν έχουν λειτουργήσει για τουλάχιστον 15 χρόνια και δεν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση για πάνω από 10 χρόνια. Μάλιστα παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία συγκροτημάτων με τουριστική κατοικία σε συνδυασμό με μία ειδική τουριστική υποδομή (π.χ. συνεδριακό κέντρο, spa κ.λπ.). Ακόμα, το νομοσχέδιο ορίζει ειδικό ετήσιο τέλος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε τουριστικά καταλύματα που έχουν να λειτουργήσουν από 1.1.1981 και εφόσον δεν επαναλειτουργήσουν σε τρία χρόνια. Το τέλος θα είναι ίσο με το 2% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Νατάσα Λιαπάκη
liapaki@express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου