Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Spetses Classic Yacht Race 2012

http://www.brandfather.gr/arthra/2012/07/spetsesclassicyachtrace2012#.T_KVjTwLrJc.twitter


Δεν πρόκειται πλέον απλά για έναν αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης αλλά για ένα θεσμό. Και ταυτόχρονα για ένα καθιερωμένο ραντεβού για μερικούς από τους πιο λαμπερούς sportsmen της θάλασσας. Ο λόγος για το "Spetses Classic Yacht Race 2012", που από τις 21 ως τις 24 Ιουνίου διοργανώθηκεγια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.  
Χρυσός Χορηγός του αγώνα ήταν το CHIVAS REGAL. Χορηγός Φιλοξενίας το «Poseidonion Grand Hotel», υποστηρικτές η «Folli Follie» η οποία και δώρισε στους νικητές ρολόγια από την συλλογή της "REGATTA" και η «ASICS» ενώ αθλοθέτης η «Ε. Αθηνιωτάκης - Σπέτσες».
Στον αγώνα συμμετείχαν συνολικά 50 σκάφη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατανεμημένα σε τρεις κατηγορίες: 21 Κλασσικά σκάφη, που χωρίστηκαν σε 3 υποκατηγορίες βάσει του έτους ναυπήγησης τους - Vintage (πριν το 1949), Classic (1949-1975), Spirit of Tradition (1975 και εντεύθεν)- 17 Παραδοσιακά Καΐκια  και 12 Λατίνια.
Νικητές ανά κατηγορία αναδείχτηκαν:

Στην υποκατηγορία Vintage των Κλασσικών σκαφών το ναυπηγημένο το 1907 (!) NAVISA με κυβερνήτες τους Νικόλα Παναγή Λυκιαρδόπουλο και Περικλή Λιβά, στα Classic το LARNE με κυβερνήτη τονΑλέξανδρο Κέδρο και στα Spirit of Tradition το BACCARA με τον Ιωάννη Κατσαούνη στο πηδάλιο.
Στα παραδοσιακά καΐκια αντίστοιχα πρώτευσαν (όπως και πέρυσι) οι Patrick Odier και Aldrick Delaroche με το CARETTA CARETTA ενώ στα Λατίνια η μήκους 6 μέτρων «Χρυσοπηγή» του Πάνου Χασάπη. 
Παράλληλα φέτος για πρώτη χρονιά απονεμήθηκε και το βραβείο «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award -Spetses Classic Yacht Race 2012», στο σκάφος Glaramara με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη, για τη δεξιοτεχνία και την ομαδικότητα που επέδειξε το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ όπως και πέρυσι απονεμήθηκε και βραβείο καλύτερης εμφάνισης πληρώματος (το οποίο μοιράστηκαν το σκάφος ISABELLA  του Γιώργου Κόβα και το σκάφος ΑΓ. ΓΙΩΡΓΗΣ του Παναγιώτη Μαθιού).
«Η υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης, η αξία των πρώτων αλλά και το αγωνιστικό πνεύμα όλων όσων διαγωνίστηκαν, μας επιτρέπει να προσδοκούμε πλέον στην εδραίωση του αγώνα, ως ενός από τους καλύτερους αγώνες κλασσικών σκαφών στον κόσμο»υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης και απονομής των επάθλων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου στην Πλατεία Ποσειδωνίου
Από την πλευρά του  ο Christophe Lemarié, CEO της Pernod Ricard Hellas, που παρέδωσε το ειδικό βραβείο «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award -Spetses Classic Yacht Race 2012», σημείωσε πως «συμμετείχαμεμε ιδιαίτερη τιμή ως χρυσός χορηγός σε έναν αγώνα, του οποίου οι αρχές ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις διαχρονικές αξίες του Chivas Regal. Η αγωνιστικότητα και η ευγενής άμιλλα των πληρωμάτων, αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό για την τέλεση ενός μοναδικού αθλητικού γεγονότος» ενώ η Αντιπρόεδρος του Ομίλου Folli Follie, Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε: «Μετά την παγκόσμια καμπάνια μας "Crazy for Greece", η οποία γυρίστηκε στις Σπέτσες, επιστρέψαμε στο κοσμοπολίτικο νησί για να συμμετέχουμε στη διοργάνωση αυτή. Ο Όμιλος Folli Follie εκφράζει έμπρακτα την αφοσίωσή του στην χώρα μας προβάλλοντας με κάθε ευκαιρία το ελληνικό στοιχείο, ενώ διαρκώς αναζητά νέες ευκαιρίες για την προώθησή του».
Ο Αντώνης Βορδώνης, Διευθύνων Σύμβουλος του «Poseidonion Grand Hotel», η θρυλική βεράντα του οποίου για τέσσερις ημέρες υπήρξε το καλύτερο παρατηρητήριο του αγώνα αλλά και το άτυπο… στρατηγείο της διοργάνωσης δήλωσε πολύ υπερήφανος που «αποδείξαμε την άλλη πλευρά της Ελλάδας και κάναμε το Ποσειδώνιο, πόλο πολιτισμού, δραστηριοτήτων, ανάπτυξης για το νησί και την κοινωνία, γενικότερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Spetses Classic Yacht Race 2012» σε συνεργασία με τo Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», προσέφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες, αλλά και στην τοπική κοινωνία των Σπετσών να εντρυφήσουν σε μεθόδους ναυσιπλοΐας με οικολογική συνείδηση, μέσω του σεμιναρίου Eco-Navigation. Με το πέρας δε του σεμιναρίου διανεμήθηκε σε όλους τους κυβερνήτες ένας πρότυπος οδηγός αειφόρων πρακτικών ναυσιπλοΐας με την ονομασία «blue passport», ο οποίος πιστοποιεί τη συμβολή τους στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων κατά τη διάρκεια των πλόων τους. Επιπλέον, μέρος των εσόδων από τις εγγραφές συμμετοχής δόθηκε στο Σωματείο Καραβομαραγκών Σπετσών για την προστασία και ενίσχυση των καρνάγιων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά και αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης του νησιού.
«Παρότι επρόκειτο για έναν αγώνα από τον οποίον δεν έλειψε το πνεύμα του συναγωνισμού και στον οποίον όλοι όσοι συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό» θα πει η Μυρτώ Δελενίκα από το Communication Lab που είχε την ευθύνη της επικοινωνίας «εκείνο που κυρίως ως θεατής εισέπραττες ήταν μία ατμόσφαιρα γιορτής, την οποία όλοι μοιράζονταν. Και μαζί με αυτό την απόλαυση του να είσαι μέρος ενός τόσο όμορφου και τόσο σημαντικού αγώνα -που, διόλου συμπτωματικά, συγκέντρωσε φέτος διπλάσιες συμμετοχές από πέρυσι».
Μιλώντας τέλος για τη διοργάνωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης, σημείωσε πως «δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο σκηνικό για τις Σπέτσες, με τόσα καταπληκτικά σκάφη να παρελαύνουν για τέσσερις ημέρες στη θάλασσα του νησιού μας. Το νησί, οι κάτοικοί του και η δημοτική αρχή, νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Ήδη αδημονούμε για το Spetses Classic Yacht Race 2013» και ανακοίνωσε με την ευκαιρία τη σύσταση του Ποσειδωνίου Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου