Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Εγκύκλιος 41 14/12/2010 του Υπ. Εσ.

Στις 14-12-2010 εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η υπ'αριθμ.41 εγκύκλιος,  που διευκρινίζει θέματα που αφορούν στην ορκωμοσία των αιρετών των Δήμων, την εγκατάσταση των νέων αρχών και την εκλογή των μελών των συλλογικών και μονομελών οργάνων των δήμων , τον ορισμό Αντιδημάρχων κλπ.
Εκείνο που είναι διαφορετικό από όσα προκύπτουν από την πρώτη ανάγνωση του "Καλλικράτη"είναι η εκλογή των μελών της μειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Δηλαδή σύμφωνα με την εγκύκλιο , στην περίπτωση του Δήμου μας η εκλογή των 2 μελών της μειοψηφίας γίνεται ως εξής:
Εκλέγονται μεταξύ των μελών της μειοψηφίας ( μείζονος και ελάσσονος) , δηλαδή των 7 μελών , 2 υποψήφιοι, αφού θέσουν υποψηφιότητα.Αφού εκλεγούν ακολουθεί η ψηφοφορία  και για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού Συμβουλίου. Με την ίδια διαδικασία εκλέγονται 3 αναπληρωματικά μέλη από την πλειοψηφία και 2 από τη μειοψηφία.
Η αλλαγή που προκύπτει από αυτή τη διευκρίνιση είναι σημαντική, διότι πλέον , δεν εκλέγει η πλειοψηφίαγια την Οικονομική Επιτροπή  αυτούς που θέλει από τη μειοψηφία,  αλλά η ίδια η  μειοψηφία.Πράγμα που στην πράξη σημαίνει πως αν θέλει η μέιζων μειοψηφία μπορεί να αφήσει "απέξω"από την Οικονομική επιτροπή την ελλάσσονα ,εφόσον έχει 4 ψήφους έναντι 3 αυτής,  εκλέγοντας και τα 2 μέλη από αυτήν .Κάτι τέτοιο βέβαια , κατ'αρχήν γιατι να το κάνει; Κι έπειτα στις μικρές κοινωνίες , όπου δεν λειτουργούν απρόσωπα οι θεσμοί , ουσιαστικά κάθε παράταξη καλείται να λογοδοτεί για τις επιλογές της καθημερινά. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται, εφ'όσον ο κόσμος αποκτήσει ενδιαφέρον για τα κοινά και παρακολουθεί τα δρώμενα. Παραθέτουμε τη διεύθυνση στην οποία υπάρχει η εγκύκλιος , ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να δει και τις λεπτομέρειες.
http://www.ypes.gr/el/Regions/LocalGovermentA/CodeofMunicipalities/Encyclical/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου