Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το πανηγύρι του Αγίου Σπυρίδωνα

στο σπίτι στο Καστέλι.

                                        καθ'οδόν προς την εκκλησία 
                                                                                                                                                                                                                                      
Ο εορτασμός του Αγίου Σπυρίδωνα, στο ομώνυμο παρεκκλήσι, έχει μια ιδιαιτερότητα. Η εικόνα του αγίου ανήκει σε κάποια οικογένεια και μεταφέρεται επίσημα και ἐν πομπῆ,την παραμονή της εορτής στο ναό. Φέτος μάλιστα μεταφέρθηκε στο Καστέλλι, στο σπίτι της οικογένειας που την παρέλαβε από τον ηλικιωμένο προηγούμενο κάτοχό της, και οι κάτοικοι του Καστελιού,  θεωρούν μεγάλη ευλογία που ξαναγύρισε η εικόνα στην περιοχή τους,από όπου είχε φύγει.
Υπάρχει ένα ιδιαίτερο τυπικό του εορτασμού:Ο κόσμος πηγαίνει πρώτα στο σπίτι που είναι η εικόνα, εκεί γίνεται μια σύντομη ακολουθία με ιερέα, η οικογένεια κερνάει τον κόσμο και  σηκώνουν την εικόνα και τη μεταφέρουν στο ναό, όπου ακολουθεί ο εσπερινός. Μέσα στο σπίτι υπήρχε το αδιαχώρητο από τον κόσμο που είχε έλθει από νωρίς ,παρά το τσουχτερό κρύο και συνόδευσε την εικόνα μέχρι κάτω.
Σήμερα, έγινε η πανηγυρική θεία Λειτουργία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας . Στο ναό που πέρσι ανακαινίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου , φέτος συντηρήθηκε το τέμπλο από το συντηρητή Αλέξανδρο Τσιρώνη  με δαπάνη του κ. Σπύρου Νιάρχου, ενώ συνεχίζεται το έργο της συντήρησης και των λοιπών εικόνων, που είναι ωραιότατες. Είναι πολύ σημαντικό τις εκκλησίες μας, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να τις διασώσουμε και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Μετά τη λειτουργία, η εικόνα επέστρεψε ξανά ΄'εν πομπῆ ,στο σπίτι της στο Καστέλι.
                                                                            Από τη θεία Λειτουργία
  Από τη λιτανεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου