Ο καφές μετά το μνημόσυνο του Σωτηρίου Αναργύρου προσφέρθηκε στο Ξενοδοχείο "Πωσειδωνιο", με την ευγενική προσφορα της "Πρωτοβουλίας Σπετσών Α.Ε. " .Εκεί ο πρόεδρος καθηγητής κ. Δάσιος και κυρίως ο υφυπουργός Παιδείας κ Πανάρετος, παρουσίασαν τα σχέδια του Υπουργείου για την Αναργύρειο. Ο πρόεδρος μίλησε λίγο,ουσιαστικά προλόγισε τον υφυπουργό, που ανέπτυξε το θέμα διά πολλών ,συμβουλευόμενος τις σημειώσεις του. τα κύρια σημεία της παρουσίασης αυτής ήταν τα εξής:
- Το ίδρυμα της Α.Κ.Σ.Σ. διοικείται από μια Εκτελεστική Επιτροπή και δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε στο πώς κατέληξε να διοικείται έτσι . Η νέα Εκτελεστική Επιτροπή δεν ισχυριζόμαστε πως είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να είναι και σίγουρα δεν είναι, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για το καλύτερο.
- Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία αναπτύχθηκαν τα μαθηματικά και γεννήθηκε η μαθηματική σκέψη.(Ευκλείδης κλπ).
- Οι ξένοι, όχι μόνον οι Ευρωπαίοι αλλά όλοι οι λαοί ( αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού που εξέφρασε τη χαρά του γιατί επισκέφθηκε τη χώρα των μαθηματικών), άναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τη χώρα της ανάπτυξης της μαθηματικής σκέψης
- Δε συμφωνεί με τον όρο "αξιοποίηση" της Σχολής .Η εμφύτευση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος εδώ, πέρα από το ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να νοικιάσουν οι φοιτητές 40 διαμερίσματα και να καταναλώσουν 10 σουβλάκια δε θα λύσει κανένα άλλο πρόβλημα.
- Ο χώρος είναι ιδανικός για τη δημιουργία ενός κέντρου μαθηματικής έρευνας, όπου θα έρχονται επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετούν μαθηματικά , σ'ένα ειδυλιακό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να περπατούν και να σκέπτονται και μάλιστα το περιβάλλον αυτό απαιτείται να είναι ήσυχο χωρίς το θόρυβο που κάνουν τα μηχανάκια, τα οποία εύχεται, όπως θεωρεί ότι εύχονται οι περισσότεροι, να ελαττωθούν ή και να καταργηθούν και ν'αντικατασταθούν με ποδήλατα. Μόνο δύο χειροκρότησαν στο άκουσμα αυτού, γεγονός που σχολίασε.
- Το κέντρο αυτό θα έχει το όνομα του μεγάλου σύγχρονου Έλληνα μαθηματικού Καραθεοδωρή, ο οποίος είναι πολύ γνωστός ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου σπούδασε κοντά σε σπουδαίους μαθηματικούς και καταξιώθηκε ακαδημαϊκά.
- Ζήτησε τη συμπαράσταση της κοινωνίας των Σπετσών, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
Η ανάπτυξη όλων των παραπάνω, με έμφαση στα πρώτα σημεία της ιστορίας των μαθηματικών , είχε ως αποτέλεσμα, τελειώνοντας να απομείνουν μόνον λίγα λεπτά πριν την ώρα της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής , γεγονός που καθιστούσε το διάλογο, έως αδύνατο.
Αρχικά το λόγο ζήτησε η κ. Ευανθία Φραγγιά, που με την ιδιότητα της παλιάς μαθήτριας του "παραρτήματος"της Αναργυρείου (φυσικά μόνο οι ντόπιοι κατάλαβαν και ξέρουν τι σημαίνει αυτό),και προφανώς εννοώντας πως από ενδιαφέρον για τη Σχολή , ρώτησε πού θα βρουν χρήματα για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.Ο υφυπουργός της απάντησε πως σίγουρα όχι από το κράτος, διότι δε μπορεί μόνο από το κράτος να προέρχονται όλοι οι πόροι για την υλοποίηση των έργων.
Μετά εκπροσωπώντας το "Τώρα ή ποτέ"ζητήσαμε και λάβαμε το λόγο ( Καλομοίρα Αργυρίου -Κουμπή) ρωτώντας κατ'αρχήν τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για όλα αυτά, πότε σχεδιάζουν να υλοποιηθεί αυτό , επειδή συμβαίνει Εκτελεστικές επιτροπές να έχουν τόσο βραχύβια θητεία ώστε να μη προφταίνουν να ολοκληρώσουν το έργο τους κι ο Υφυπουργός απάντησε πως δεν είναι δυνατόν μια επιτροπή ή μια κυβέρνηση να ολοκληρώνει η ίδια τα έργα που ξεκίνησε. Όσο για το σχεδιασμό, είπε πως οι σχεδιασμοί οδήγησαν τη χώρα έδώ. Σέ επόμενη ερώτησή μας για το τι σχεδιάζει η νέα Επιτροπή για την οικία Αναργύρου που καταρρέει, απάντησε πως υπάρχουν πολλοί πλούσιοι που έρχονται στο νησί κι ας μην περιμένουμε τα πάντα από το κράτος.Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Γιάννης Αργείτης που έθιξε πάλι το θέμα της οικίας Αναργύρου, ο κ. Ιάσων Ορλάνδος, και η κ. Αργυρώ Μπεζάτη κι ο κ. Γιώργος Καλφαγιάννης.
Η ιδέα του ερευνητικού κέντρου, είναι πολύ ελκυστική για την αξιοποίηση (γιατί όχι) αυτού του μοναδικού συγκροτήματος, που δημιουργήθηκε από το όραμα του συμπατριώτη μας Σωτηρίου Αναργύρου για την ανύψωση του επιπέδου της παιδείας της πατρίδας μας.
Αρκεί αυτό να γίνει σωστά, να μην φύγει το ίδρυμα από τα ελληνικά χέρια και να διασφαλιστεί ότι στις εργατικές, γραμματειακές κλπ θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, θα εργαστούν σπετσιώτες.
Η Αναργύρειος Σχολή, όταν λειτουργούσε, σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή της παρείχε υψηλού επιπέδου παιδεία στους μαθητές της, αφού είχε σκοπό να βγάζει ηγετικά στελέχη της Ελλάδας.
Έδινε δε εργασία σε πλήθος σπετσιωτών που εργάζονταν ως κηπουροί, καθαρίστριες, μάγειροι,τροφοδότες,νυχτοφύλακες, γραμματείς, ταμίες, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές, μαραγκοί, στα πλυντήρια,κ.α.
Η δε ακίνητη περιουσία του ιδρύματος, που καλύπτει περίπου τα 2/3 του δάσους, όπου έχουν γίνει από τον Ανάργυρο έργα σημαντικά, γεφύρια, μονοπάτια, κλπ, αγοράστηκε από αυτόν που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του, για να διασφαλιστεί , για λογαριασμό του τόπου του και του ιδρύματος. Κι ευτυχώς που έγινε αυτό.
Ευχόμαστε ολόψυχα στη νέα Επιτροπή να κάνει το καλύτερο για τον τόπο μας και το ίδρυμα. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε καλό, αλλά και άγρυπνοι φρουροί των συμφερόντων του τόπου μας. Το γεγονός της παρουσίας άλλωστε στην Επιτροπή, έστω κι ενός συμπατριώτη μας, του γραμματέα της κ. Πετρακόπουλου, μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας.
Θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτά που είπε ο κ. Πανάρετος και τα οποία δεν σημειώσατε. Είπε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αυτής (της σημερινής) και των προηγούμενων Εκτελεστικών επιτροπών. Οι προηγούμενες, διοριζόντουσαν και τις άφηνε το υπουργείο να κάνουν ό,τι καλύτερο για τη σχολή εκείνες αποφάσιζαν. Η τωρινή έχει να υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, που το έχει ήδη οραματιστεί το υπουργείο Παιδείας. Ερμηνεύοντας τα λόγια του υφυπουργού νομίζω πως φτάνουμε στο συμπέρασμα, ότι τα περιθώρια αυτενέργειας της επιτροπής είναι πολύ περιορισμένα. Είναι όντως, και με τη στενή σημασία της λέξης, "εκτελεστική" επιτροπή. Δεν ξέρω πως δέχτηκαν οι έγκριτοι καθηγητές πανεπιστημίου και τα τόσο αξιόλογα μέλη της να υλοποιήσουν στους δύσκολους καιρούς μας κυβερνητικά προγράμματα, που λίγο πολύ όλοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας, εάν και κατά πόσο διακρίνονται για την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Έχω την εντύπωση ότι το υπουργείο αδίστακτα χρησιμοποιεί σοβαρούς ανθρώπους για την προώθηση αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγραμμάτων. Ας μη γίνω όμως σήμερα κουραστικός και με άλλα σχόλια που έχω σημειώσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρέψτε μου να σημειώσω και ένα δεύτερο σχόλιο στα όσα είπε ο κ. Υφυπουργός. Είπε, ότι δεν είναι λύση να εγκαθίστανται πανεπιστημιακές σχολές σε διάφορες πόλεις. Τα δέκα σουβλάκια και τα είκοσι δωμάτια δεν βοηθούν ουσιαστικά μια πόλι. Αν είναι έτσι (που μπορεί να είναι) γιατί η κυβέρνηση του κόμματος του κ. Πανάρετου, μοίρασε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ στις διάφορες πόλεις της χώρας πριν από μερικά χρόνια; Αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η διάσπαση των τμημάτων ενός πανεπιστημίου κάθε άλλο παρά καλό κάνει στην καλή λειτουργία του. Άλλαξε κάτι; Και αν άλλαξε γιατί δεν μαζεύουν τις διάσπαρτες σχολές πίσω στις έδρες τους; Ή το μάζεμα άρχισε από τις Σπέτσες; ¨Η όταν ήρθαν τα ΤΕΙ στο νησί και όλοι οι παράγοντες καμάρωναν ότι κατάφεραν κάτι πολύ σπουδαίο (και ο κ. Δήμαρχος το παρουσίαζε σαν προσωπική του επιτυχία, που μπορεί και να ήταν)ήταν κοινό μυστικό ότι επρόκειτο για προσωρινή λύση για κάποιους ψήφους; Γι αυτά τα λίγα σουβλάκια και δωμάτια μας παρίσταναν τους ευεργέτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Τις διάφορες σχολές τις ήθελαν όλες οι πόλεις και θυμόμαστε πολύ καλά πως ξεσηκώθηκαν οι δήμαρχοι όταν κάποιες πήγαν να κλείσουν, (με τη θέσπιση της βάσης 10 σαν προϋπόθεση εισαγωγής). Και ο κ. Πανάρετος φυσικά το γνωρίζει αυτό. Απλά τώρα που θέλουμε την Αναργύρειο να την κάνουμε κάτι που θυμηθήκαμε, πριν προλάβει η νέα Δημοτική αρχή να θέσει θέμα τρόπου λειτουργίας της, αλλάξαμε τη θεωρία και τη στήριξη της επαρχίας από το φοιτητόκοσμο, την κάναμε ...σουβλάκια. Θα μου επιτρέψετε όμως να επανέλθω όμως γιατί το θέμα είναι σοβαρό.
Σαφώς και το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κι εμείς ως Σπετσιώτες θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σωστά για να μην γίνουν λάθη, επίσης είναι ευκαιρία να ανοίξουμε αυτό το διάλογο μεταξύ μας που τόσα χρόνια αποφεύγουμε. Μήπως αγαπητέ κ. ανώνυμε θα έπρεπε να σε μια τέτοιου είδους συζήτηση να μην είστε πια ανώνυμος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα blogs δίνουν το δικαίωμα να γράφει κάποιος ανώνυμα. Αν κρίνετε σωστά αυτά που γράφονται να τα λάβετε υπόψιν σας, αν όχι αφήστε τα να μείνουν εδώ που γράφονται. Λοιπόν το τρίτο σχόλιό μου για την Αναργύρειο είναι το εξής. Μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της Σχολής ήταν πάντα (τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες) ο Δήμαρχος του νησιού. Στην προηγούμενη επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Βακαλόπουλο ο κ. Κονταξάκης ως Δήμαρχος δεν διορίστηκε. Προφανώς κάποιος λόγος θα υπήρξε και θα πρέπει να δοθεί κάποια εξήγηση στους δημότες του νησιού, διότι στο πρόσωπο του Δημάρχου προσβάλλονται όλοι οι πολίτες. Το ίδιο επαναλήφθηκε στην τελευταία επιτροπή που διόρισε ο κ. Πανάρετος. Υπάρχει μια δικαιολογία ότι ο διορισμός έγινε παραμονές των εκλογών, και το υπουργείο περίμενε το αποτέλεσμα. Τώρα που ανέλαβε ο νεός Δήμαρχος μήπως πρέπει να γίνει μια επανασύσταση της επιτροπής και να περιληφθεί και ο νέος Δήμαρχος στο συμβούλιο; Αν δεν συμβεί αυτό και δεν διοεριστεί ο δήμαρχος, μπορεί να ερμηνευτεί με τρόπο άσχημο η άρνηση αυτή του υπουργείου. Ότι γενικά δεν θέλουν τον Δήμαρχο των Σπετσών στην εκτελεστική επιτροπή και ο μη διορισμός του κ. Κονταξάκη τότε, ήταν μια καλή αφορμή. Αυτό όμως θα σημαίνει άλλα πράγματα. Γιατί τα σχέδια της επιτροπής και του υπουργείου για την Σχολή να μην είναι γνωστά από πρώτο χέρι μέσω του Δημάρχου στο λαό του νησιού; Πως έχουν οραματιστεί τη λειτουργία της Σχολής; Σαν ξένο σώμα μέσα στο σώμα του νησιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΡΙΜΑΖΕΙ........ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΣΠΕΤΣΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΙΜΑΖΟΥΝ..........ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΚΣΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ.....ΠΟΝΑΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΥΝΤΟΜΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή